Press kit no. 1633-02

Journalists, explore this publication-ready project. Create a free v2com media account to download high-resolution images.

Create a media account
Press kit - Press release - Hotel-de-Ville Residence - Architecture Microclimat

Press Kit | no. 1633-02

Hotel-de-Ville Residence

Montréal, Canada

Architecture Microclimat

Montréal, Canada, 2016-05-16 - 

A large rooted tree sets the ground for an expansion project to a centennial home.


A low-impact intervention

Located in the Plateau Mont-Royal, a centennial home welcomes a family who wish to breathe new life into their space and establish a new dialogue with its surrounding environment. With a vision to respect the home’s original character and preserve the large poplar rooted in the backyard, Microclimat designed a low-impact intervention for an addition that would occupy a small portion of the garden. This new space would blossom from the home through two new large openings in the existing brick wall.


The expanded architecture—an intermediate area between the yard and the living quarters—offers a newfound flow of space and light in the home without compromising intimacy. Through the fluid transition resides a sharp contrast between the modern addition and the home’s original design from 1885, one that is further accentuated by the addition of a light steel staircase that serves as a filter between the interior and exterior spaces.

 

This staircase connects the spaces and allows a complete reorganization of the home’s original interior design, all while representing the verticality of the tree, thus reinforcing the relationship between the home and its roots. Two sunrooms located near the new wooden windows of the refurbished space offer a comfortable reading space near the yard, providing the family with the opportunity to enjoy the surrounding environment year round.

 

A cantilevered mezzanine

Perched on the peak of the new space, the mezzanine is home to the master bedroom, with direct access to a new rooftop terrace. This mezzanine is cantilevered on both sides of the home and yard, floating quite literally over the neighbouring homes and minimizing the modifications made to the original structure.

 

The Hôtel-de-Ville residence shows the potential of considered architectural interventions to rethink the purpose of a space by establishing a new connection to its surroundings, in this case the shared roots between a centennial home and a poplar tree.


Architecture Microclimat

Founded in 2013, Microclimat is a budding firm whose work ethos is grounded in the principle that architecture and the environment in which it evolves, are perpetually feeding one another. 


Architect: Architecture Microclimat

Structural engineer: Geniex

General contractor: Paquet construction urbaine

Square footage: 1700 SF

Project end date: 2015

Photographer: Adrien Williams



- 30 -

For more information

  1. www.microclimat.ca/
  2. www.facebook.com/microclimatarchitect...

Media contact

Attachments

Low-resolution images ~ 4.47 MB
High-resolution images ~ 582 MB

Terms and conditions

For immediate release

All photos must be published with proper credit. Please reference v2com as the source whenever possible. We always appreciate receiving PDF copies of your articles.

Press kit | 1633-02 - Press release | Hotel-de-Ville Residence - Architecture Microclimat - Residential Architecture - Mezzanine and poplar - Photo credit: Adrien Williams
Mezzanine and poplar
Photo credit: Adrien Williams
Download

Very High-resolution image : 21.72 x 14.48 @ 300dpi ~ 47 MB

Press kit | 1633-02 - Press release | Hotel-de-Ville Residence - Architecture Microclimat - Residential Architecture - Back facade - Photo credit: Adrien Williams
Back facade
Photo credit: Adrien Williams
Download

Very High-resolution image : 14.48 x 21.72 @ 300dpi ~ 40 MB

Press kit | 1633-02 - Press release | Hotel-de-Ville Residence - Architecture Microclimat - Residential Architecture - View from laneway - Photo credit: Adrien Williams
View from laneway
Photo credit: Adrien Williams
Download

Very High-resolution image : 14.48 x 21.72 @ 300dpi ~ 47 MB

Press kit | 1633-02 - Press release | Hotel-de-Ville Residence - Architecture Microclimat - Residential Architecture - Back facade with poplar - Photo credit: Adrien Williams
Back facade with poplar
Photo credit: Adrien Williams
Download

Very High-resolution image : 14.48 x 21.72 @ 300dpi ~ 48 MB

Press kit | 1633-02 - Press release | Hotel-de-Ville Residence - Architecture Microclimat - Residential Architecture - View from Hotel-de-Ville - Photo credit: Adrien Williams
View from Hotel-de-Ville
Photo credit: Adrien Williams
Download

Very High-resolution image : 21.72 x 14.48 @ 300dpi ~ 47 MB

Press kit | 1633-02 - Press release | Hotel-de-Ville Residence - Architecture Microclimat - Residential Architecture - Kitchen and living room - Photo credit: Adrien Williams
Kitchen and living room
Photo credit: Adrien Williams
Download

Very High-resolution image : 21.72 x 14.48 @ 300dpi ~ 32 MB

Press kit | 1633-02 - Press release | Hotel-de-Ville Residence - Architecture Microclimat - Residential Architecture - Kitchen and dining room - Photo credit: Adrien Williams
Kitchen and dining room
Photo credit: Adrien Williams
Download

Very High-resolution image : 21.72 x 14.48 @ 300dpi ~ 37 MB

Press kit | 1633-02 - Press release | Hotel-de-Ville Residence - Architecture Microclimat - Residential Architecture - Steel staircase - Photo credit: Adrien Williams
Steel staircase
Photo credit: Adrien Williams
Download

Very High-resolution image : 14.48 x 21.72 @ 300dpi ~ 35 MB

Press kit | 1633-02 - Press release | Hotel-de-Ville Residence - Architecture Microclimat - Residential Architecture -  Passage between the old house and the new space - Photo credit: Adrien Williams
Passage between the old house and the new space
Photo credit: Adrien Williams
Download

Very High-resolution image : 14.48 x 21.72 @ 300dpi ~ 35 MB

Press kit | 1633-02 - Press release | Hotel-de-Ville Residence - Architecture Microclimat - Residential Architecture - New view framed by an existing opening - Photo credit: Adrien Williams
New view framed by an existing opening
Photo credit: Adrien Williams
Download

Very High-resolution image : 14.48 x 21.72 @ 300dpi ~ 29 MB

Press kit | 1633-02 - Press release | Hotel-de-Ville Residence - Architecture Microclimat - Residential Architecture - 2nd floor staircase - Photo credit: Adrien Williams
2nd floor staircase
Photo credit: Adrien Williams
Download

Very High-resolution image : 14.48 x 21.72 @ 300dpi ~ 46 MB

Press kit | 1633-02 - Press release | Hotel-de-Ville Residence - Architecture Microclimat - Residential Architecture -  2nd floor study space - Photo credit: Adrien Williams
2nd floor study space
Photo credit: Adrien Williams
Download

Very High-resolution image : 14.48 x 21.72 @ 300dpi ~ 39 MB

Press kit | 1633-02 - Press release | Hotel-de-Ville Residence - Architecture Microclimat - Residential Architecture -  Master bedroom (mezzanine) - Photo credit: Adrien Williams
Master bedroom (mezzanine)
Photo credit: Adrien Williams
Download

Very High-resolution image : 21.72 x 14.48 @ 300dpi ~ 32 MB

Press kit | 1633-02 - Press release | Hotel-de-Ville Residence - Architecture Microclimat - Residential Architecture -  Master bedroom (mezzanine) - Photo credit: Adrien Williams
Master bedroom (mezzanine)
Photo credit: Adrien Williams
Download

Very High-resolution image : 21.72 x 14.48 @ 300dpi ~ 33 MB

Press kit | 1633-02 - Press release | Hotel-de-Ville Residence - Architecture Microclimat - Residential Architecture -  Staircase  - Photo credit: Adrien Williams
Staircase 
Photo credit: Adrien Williams
Download

Very High-resolution image : 14.48 x 21.72 @ 300dpi ~ 33 MB

You may also like...

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - 1st Avenue Residence - Architecture Microclimat

Montréal, Canada, 2017-05-11

1st Avenue Residence

Architecture Microclimat

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - La Taule - Training center - Architecture Microclimat
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Loft Duvernay - Atelier BOOM-TOWN

Montréal, Canada, 2019-10-15

Loft Duvernay

Atelier BOOM-TOWN

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - 18 Screens - Sanjay Puri Architects

Mumbai, India, 2019-09-24

18 Screens

Sanjay Puri Architects

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Palo Alto Residence - Studio VARA

San Francisco, United States, 2019-07-02

Palo Alto Residence

Studio VARA

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Up There ! - ESPACE VITAL architecture

Montréal, Canada, 2019-06-11

Up There !

ESPACE VITAL architecture

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Powder snow - Luc Plante architecture + design

Saint-Lambert, Canada, 2019-06-07

Powder snow

Luc Plante architecture + design