Press kit no. 2054-02

Journalists, explore this publication-ready project. Create a free v2com media account to download high-resolution images.

Create a media account
Press kit - Press release - Atrium Townhome - RobitailleCurtis

Press Kit | no. 2054-02

Atrium Townhome

Montréal, Canada

RobitailleCurtis

Westmount, Canada, 2019-12-17 - 

Originally built in 1978, this townhome required significant renovations. In the end, the decision was made to gut the house and largely start over.  The clients, a young family, wanted updated modern finishes, unique design features, and an open convivial layout with the ability to close off space so their Great Danes and cats could be kept out of the kitchen and living room. The project’s primary material palette needed to be durable and not require constant maintenance.

  

RobitailleCurtis's design highlights the dramatic vertical and horizontal axis of the home. On the ground floor, the linear hearth and views across the atrium and kitchen terminate at the new garden window wall. The vertical axis is highlighted by the two-story book-case and vertical grain Douglas Fir slats. 


The material palette of Douglas Fir slats, polished concrete floors, and white lacquered millwork achieve brightness, warmth, durability and sleek minimal design. Concealed floor to ceiling pocket doors and stainless steel mesh curtains provide flexible separation. A net ‘floor’ replaces the need for guardrails at the top of the expanded atrium and serves as a unique play surface on the third floor where children’s rooms are located.


At the main living level, the kitchen has been relocated from the front of the home to the rear where it now enjoys more open space and daylight in its position adjacent a window wall with views to a newly designed garden. A carefully detailed millwork 'cube' is a primary organizing element of the ground floor plan. It is a nicely proportioned object that orients movement through space as it separates the living room from the atrium and kitchen. The 'cube' contains two concealed glass pocket doors that enable the living room to be closed off.  It also conceals a coat closet at the main entrance of the home and hides a discreet powder room.  


At the ground floor level and up through the atrium and main stair, vertical grain Douglas fir slats provide screened views through the home and eliminate the necessity for guardrails. Douglas fir, concrete floors, and white lacquered millwork combine to create a crisp, clean, and warm material palette.


At the third floor level, a net 'floor' has been installed at the top of the atrium allowing the void space to become a dramatic play surface adjacent to the kid’s bedrooms. The use of a net in this location precludes the need for guardrails and opens the floor plan to unimpeded views to and from the third floor. 


Riggers from Cirque du Soleil installed the trapeze net.

- 30 -

For more information

  1. www.robitaillecurtis.com

Media contact

Attachments

ROBITAILLECURTIS-AtriumTownhome-Drawings
Low-resolution images ~ 4.42 MB
High-resolution images ~ 1.05 GB

Terms and conditions

For immediate release

All photos must be published with proper credit. Please reference v2com as the source whenever possible. We always appreciate receiving PDF copies of your articles.

Press kit | 2054-02 - Press release | Atrium Townhome - RobitailleCurtis - Residential Architecture - Looking up through the atrium - Photo credit: Adrien Williams
Looking up through the atrium
Photo credit: Adrien Williams
Download

Very High-resolution image : 22.4 x 14.93 @ 300dpi ~ 86 MB

Press kit | 2054-02 - Press release | Atrium Townhome - RobitailleCurtis - Residential Architecture - View from Entry - Photo credit: Marc Cramer
View from Entry
Photo credit: Marc Cramer
Download

Very High-resolution image : 28.6 x 18.16 @ 300dpi ~ 130 MB

Press kit | 2054-02 - Press release | Atrium Townhome - RobitailleCurtis - Residential Architecture - Atrium view towards millwork cube - Photo credit: Marc Cramer
Atrium view towards millwork cube
Photo credit: Marc Cramer
Download

Very High-resolution image : 21.1 x 19.12 @ 300dpi ~ 100 MB

Press kit | 2054-02 - Press release | Atrium Townhome - RobitailleCurtis - Residential Architecture - Photo credit: Marc Cramer
Photo credit: Marc Cramer
Download

Very High-resolution image : 32.55 x 23.5 @ 300dpi ~ 200 MB

Press kit | 2054-02 - Press release | Atrium Townhome - RobitailleCurtis - Residential Architecture - View towards kitchen with stainless steel mesh screen - Photo credit: Adrien Willaims
View towards kitchen with stainless steel mesh screen
Photo credit: Adrien Willaims
Download

Very High-resolution image : 14.93 x 22.4 @ 300dpi ~ 86 MB

Press kit | 2054-02 - Press release | Atrium Townhome - RobitailleCurtis - Residential Architecture - View towards kitchen without mesh screen - Photo credit: Adrien Williams
View towards kitchen without mesh screen
Photo credit: Adrien Williams
Download

Very High-resolution image : 14.93 x 22.4 @ 300dpi ~ 86 MB

Press kit | 2054-02 - Press release | Atrium Townhome - RobitailleCurtis - Residential Architecture - Linear hearth and detail view of ladder and millwork at atrium and kitchen  - Photo credit: Adrien Williams
Linear hearth and detail view of ladder and millwork at atrium and kitchen
Photo credit: Adrien Williams
Download

Very High-resolution image : 14.93 x 22.4 @ 300dpi ~ 86 MB

Press kit | 2054-02 - Press release | Atrium Townhome - RobitailleCurtis - Residential Architecture - Kitchen looking south towards garden - Photo credit: Marc Cramer
Kitchen looking south towards garden
Photo credit: Marc Cramer
Download

Very High-resolution image : 28.55 x 18.92 @ 300dpi ~ 140 MB

Press kit | 2054-02 - Press release | Atrium Townhome - RobitailleCurtis - Residential Architecture -  Kitchen looking north towards atrium along the length of the linear hearth - Photo credit: Marc Cramer
Kitchen looking north towards atrium along the length of the linear hearth
Photo credit: Marc Cramer
Download

Very High-resolution image : 38.55 x 20.27 @ 300dpi ~ 200 MB

Press kit | 2054-02 - Press release | Atrium Townhome - RobitailleCurtis - Residential Architecture - Powder room concealed within millwork cube - Photo credit: Adrien Williams
Powder room concealed within millwork cube
Photo credit: Adrien Williams
Download

Very High-resolution image : 14.93 x 22.4 @ 300dpi ~ 86 MB

Press kit | 2054-02 - Press release | Atrium Townhome - RobitailleCurtis - Residential Architecture - Main Stair - up and down - Photo credit: Adrien Williams
Main Stair - up and down
Photo credit: Adrien Williams
Download

Very High-resolution image : 14.93 x 22.4 @ 300dpi ~ 86 MB

Press kit | 2054-02 - Press release | Atrium Townhome - RobitailleCurtis - Residential Architecture - Douglas fir screen as ground floor and second floor bridge - Photo credit: Adrien Williams
Douglas fir screen as ground floor and second floor bridge
Photo credit: Adrien Williams
Download

Very High-resolution image : 14.93 x 22.4 @ 300dpi ~ 86 MB

Press kit | 2054-02 - Press release | Atrium Townhome - RobitailleCurtis - Residential Architecture - Douglas fir screens @ second floor bridge - Photo credit: Adrien Williams
Douglas fir screens @ second floor bridge
Photo credit: Adrien Williams
Download

Very High-resolution image : 22.4 x 14.93 @ 300dpi ~ 86 MB

Press kit | 2054-02 - Press release | Atrium Townhome - RobitailleCurtis - Residential Architecture - View of bridge at second floor towards master suite - Photo credit: Adrien Williams
View of bridge at second floor towards master suite
Photo credit: Adrien Williams
Download

Very High-resolution image : 14.93 x 22.4 @ 300dpi ~ 86 MB

Press kit | 2054-02 - Press release | Atrium Townhome - RobitailleCurtis - Residential Architecture - View of bridge at second floor towards den - Photo credit: Adrien Williams
View of bridge at second floor towards den
Photo credit: Adrien Williams
Download

Very High-resolution image : 14.93 x 22.4 @ 300dpi ~ 86 MB

Press kit | 2054-02 - Press release | Atrium Townhome - RobitailleCurtis - Residential Architecture - Cubic volume of atrium as framed by douglas fir with net ceiling - Photo credit: Marc Cramer
Cubic volume of atrium as framed by douglas fir with net ceiling
Photo credit: Marc Cramer
Download

Very High-resolution image : 13.25 x 19.92 @ 300dpi ~ 68 MB

Press kit | 2054-02 - Press release | Atrium Townhome - RobitailleCurtis - Residential Architecture - Detail of material intersection: concrete bridge, glass guardrail, and douglas fir at second floor atrium overlook - Photo credit: Marc Cramer
Detail of material intersection: concrete bridge, glass guardrail, and douglas fir at second floor atrium overlook
Photo credit: Marc Cramer
Download

Very High-resolution image : 13.0 x 19.48 @ 300dpi ~ 65 MB

Press kit | 2054-02 - Press release | Atrium Townhome - RobitailleCurtis - Residential Architecture - Master Bath - Photo credit: Adrien Williams
Master Bath
Photo credit: Adrien Williams
Download

Very High-resolution image : 14.93 x 22.4 @ 300dpi ~ 86 MB

Press kit | 2054-02 - Press release | Atrium Townhome - RobitailleCurtis - Residential Architecture - Third floor view of net floor with douglas fir guardrailing, and sawtooth sky light above - Photo credit: Marc Cramer
Third floor view of net floor with douglas fir guardrailing, and sawtooth sky light above
Photo credit: Marc Cramer
Download

Very High-resolution image : 12.3 x 18.72 @ 300dpi ~ 59 MB

Press kit | 2054-02 - Press release | Atrium Townhome - RobitailleCurtis - Residential Architecture - Andrew Curtis, AIA, MRAIC, LEED BD+C - Photo credit: Nanne Springer
Andrew Curtis, AIA, MRAIC, LEED BD+C
Photo credit: Nanne Springer
Download

Very High-resolution image : 17.29 x 10.19 @ 300dpi ~ 4.9 MB

You may also like...

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Laurentian Ski Chalet - RobitailleCurtis

Montréal, Canada, 2016-03-14

Laurentian Ski Chalet

RobitailleCurtis

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Villa Cortile - Audax

Toronto, Canada, 2020-01-14

Villa Cortile

Audax

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Langlois-Lessard Residence - Chevalier Morales

Montréal, Canada, 2020-01-02

Langlois-Lessard Residence

Chevalier Morales

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - [STRANG] on The Art of Architecture - [STRANG]

Sarasota, United States, 2019-12-10

[STRANG] on The Art of Architecture

[STRANG]

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Simplicity makes an impression - Cardin Julien

Montréal, Canada, 2019-12-09

Simplicity makes an impression

Cardin Julien

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - División del Norte - Iconico

Ciudad de México, Mexico, 2019-11-28

División del Norte

Iconico

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Reinventing the Shoebox - FUGERE ARCHITECTURE

Montréal, Canada, 2019-11-27

Reinventing the Shoebox

FUGERE ARCHITECTURE