Press kit no. 3809-04

Journalists, explore this publication-ready project. Create a free v2com media account to download high-resolution images.

Create a media account
Press kit - Press release - The Burj Residence - VSHD Design

Press Kit | no. 3809-04

Press release only in English

The Burj Residence

Dubai, United Arab Emirates

VSHD Design

Dubai, United Arab Emirates, 2019-03-28 - 

The project is located in one of Dubai’s busiest residential neighborhoods and accordingly surrounded by many low rise houses.


The client requested for a design that ensures the highest level of privacy and allows for the construction of a 1600 sqm house on a relatively small sized plot. He has also requested for a certain level of grandeur with a great deal of natural light. 


VSHD Design accordingly envisioned an L-Shaped house that looks into the inside of the plot where the family can enjoy the pool and the lush garden area while maintaining their privacy. The entry experience starts at the boundary wall making the most out of the plot size. A timber overhang was used to complete the geometry of the “L” and to give privacy to the internal corridor from the street side.


One of the challenges was the definition of grandeur. In a region where grandeur is still widely expected to be shiny with lots of glitters, a mood of grandeur needed to be created, a magnificent space minus all the usual glitter. A space that one would normally experience in museums and grand galleries.


This kind of grandiosity could only be achieved through mastering proportions, the use of natural materials and ample light.


Accordingly, scale was key in this project where all the openings were fitted with doors and windows that reach the ceiling level giving all these objects a powerful presence and allowing for ample natural light.


The internal L outline is transparent with large spans of sliding glass doors. The large glass panels have a slim linear profile creating a seamless boundary between the outdoors and the indoors. This opens up the house to a view of the pool and garden and creates a visual link between all the living spaces. 


Project Data

Name of Project | The Burj Residence

Location | Dubai, United Arab Emirates

Area | 1600 m2 

Client | Tamer Wali

Lead Designer | Rania M Hamed

Project Manager | Bryan Miranda

Photographer | Koen Van Damme  

Photographer | Nik and Tam 


VSHD Design

VSHD is a regional multiple award-winning interior architecture firm founded in 2007 by Interior Architect Rania Hamed. With projects in Dubai, Cairo, London & Florida, VSHD has become a prominent expert in the industry with a reputation for style, functionality, attention to detail and quality.


The Design Group combines extraordinary talent and global experiences to create spaces, nationally and worldwide that can be as “cutting edge” or “timeless” as the exceptionality of each of their clients.


The Design Group’s mission is to develop architectural and interior design experiences that are distinctive, compelling and of superb quality and individuality. 

 

VSHD believes that like both, architects and interior architects, their role is to transform and repurpose the space and breathe new life into it. With each project, they combine modesty with elegance, to reach elements of calm, beauty and subtle luxury. 

- 30 -

For more information

  1. www.vshd.net/projects/burj-residence-...

Media contact

Attachments

Low-resolution images ~ 3.28 MB
High-resolution images ~ 607 MB

Terms and conditions

For immediate release

All photos must be published with proper credit. Please reference v2com as the source whenever possible. We always appreciate receiving PDF copies of your articles.

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - The Burj Residence main entrance. - Photo credit: Koen Van Damme
The Burj Residence main entrance.
Photo credit: Koen Van Damme
Download

High-resolution image : 12.0 x 8.01 @ 300dpi ~ 830 KB

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - The entry experience starts at the boundary wall making the most out of the plot size. - Photo credit: Koen Van Damme
The entry experience starts at the boundary wall making the most out of the plot size.
Photo credit: Koen Van Damme
Download

Very High-resolution image : 16.37 x 24.54 @ 300dpi ~ 11 MB

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - The main entrance is a linear glass box with high glass panels on walls and ceiling. - Photo credit:  Koen Van Damme
The main entrance is a linear glass box with high glass panels on walls and ceiling.
Photo credit: Koen Van Damme
Download

Very High-resolution image : 16.38 x 24.53 @ 300dpi ~ 12 MB

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - The study fully cladded in natural Oak with a bookcase on both sides of the room. - Photo credit:  Koen Van Damme
The study fully cladded in natural Oak with a bookcase on both sides of the room.
Photo credit: Koen Van Damme
Download

Very High-resolution image : 24.54 x 16.37 @ 300dpi ~ 14 MB

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - Bookcase in  Natural Oak with backlit display boxes in solid bronze. - Photo credit:  Koen Van Damme
Bookcase in  Natural Oak with backlit display boxes in solid bronze.
Photo credit: Koen Van Damme
Download

Very High-resolution image : 16.37 x 24.53 @ 300dpi ~ 15 MB

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - The reception area centered between dining room and study, has two large pivot doors on both sides of the room.   - Photo credit:  Koen Van Damme
The reception area centered between dining room and study, has two large pivot doors on both sides of the room.
Photo credit: Koen Van Damme
Download

Very High-resolution image : 24.53 x 16.37 @ 300dpi ~ 11 MB

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - The dining room is a double height space with a grand gallery feel. The high doors/portals in brushed Oak and bronze complements the Art Work by Syrian artist Diana Al-Hadid titled Duomo.  - Photo credit:  Koen Van Damme
The dining room is a double height space with a grand gallery feel. The high doors/portals in brushed Oak and bronze complements the Art Work by Syrian artist Diana Al-Hadid titled Duomo.
Photo credit: Koen Van Damme
Download

Very High-resolution image : 16.37 x 24.53 @ 300dpi ~ 13 MB

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - Lift lobby cladded in Bronze alloy with two sconce on both sides of the lift. - Photo credit:  Koen Van Damme
Lift lobby cladded in Bronze alloy with two sconce on both sides of the lift.
Photo credit: Koen Van Damme
Download

Very High-resolution image : 16.37 x 24.53 @ 300dpi ~ 12 MB

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - Powder Room with walls & floors in honed stone finish, accented with bronze accessories creating a palette of rich authentic materials and textures. - Photo credit:  Koen Van Damme
Powder Room with walls & floors in honed stone finish, accented with bronze accessories creating a palette of rich authentic materials and textures.
Photo credit: Koen Van Damme
Download

Very High-resolution image : 16.37 x 24.53 @ 300dpi ~ 14 MB

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - Timber screens with minimal steel structure that does not interfere with the screens' transparency and conceal the building services. - Photo credit:  Koen Van Damme
Timber screens with minimal steel structure that does not interfere with the screens' transparency and conceal the building services.
Photo credit: Koen Van Damme
Download

Very High-resolution image : 16.37 x 24.53 @ 300dpi ~ 15 MB

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - Timber screens that slide along the parameter of internal facade were introduced to filter light and create a complex play of light and shadow.  - Photo credit: Nik and Tam
Timber screens that slide along the parameter of internal facade were introduced to filter light and create a complex play of light and shadow. 
Photo credit: Nik and Tam
Download

Very High-resolution image : 12.48 x 18.72 @ 300dpi ~ 11 MB

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - The family living is an open space that houses the family dining and kitchen. Full height partitions and doors were designed to give the option of privacy or full view of the garden and pool. - Photo credit:  Koen Van Damme
The family living is an open space that houses the family dining and kitchen. Full height partitions and doors were designed to give the option of privacy or full view of the garden and pool.
Photo credit: Koen Van Damme
Download

Very High-resolution image : 24.53 x 16.37 @ 300dpi ~ 13 MB

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design -  Family Living with a custom designed TV unit that acts as the focal point of the space. - Photo credit:  Koen Van Damme
 Family Living with a custom designed TV unit that acts as the focal point of the space.
Photo credit: Koen Van Damme
Download

Very High-resolution image : 24.53 x 16.37 @ 300dpi ~ 15 MB

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - The staircase is a vertical space with suspended floating beams - Photo credit:  Koen Van Damme
The staircase is a vertical space with suspended floating beams
Photo credit: Koen Van Damme
Download

Very High-resolution image : 16.38 x 24.54 @ 300dpi ~ 9.7 MB

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - Light a dynamic element that defines the interiors. - Photo credit:  Koen Van Damme
Light a dynamic element that defines the interiors.
Photo credit: Koen Van Damme
Download

Very High-resolution image : 16.37 x 24.55 @ 300dpi ~ 12 MB

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - Family room overlooking the entrance double height void. - Photo credit: Nik and Tam
Family room overlooking the entrance double height void.
Photo credit: Nik and Tam
Download

Very High-resolution image : 12.48 x 18.72 @ 300dpi ~ 8.2 MB

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - Circulation space attached to a double height void where light and shadow transforms the space. - Photo credit: Nik and Tam
Circulation space attached to a double height void where light and shadow transforms the space.
Photo credit: Nik and Tam
Download

Very High-resolution image : 12.48 x 18.72 @ 300dpi ~ 6.7 MB

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - Master bedroom and dresser are series of spaces connected by sliding doors giving the user the required privacy. - Photo credit: Nik and Tam
Master bedroom and dresser are series of spaces connected by sliding doors giving the user the required privacy.
Photo credit: Nik and Tam
Download

Very High-resolution image : 12.48 x 18.72 @ 300dpi ~ 6.5 MB

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - Master dresser and bathroom combined to give the user maximum use of the space and light coming through the large fixed glass overlooking the pool and garden - Photo credit: Nik and Tam
Master dresser and bathroom combined to give the user maximum use of the space and light coming through the large fixed glass overlooking the pool and garden
Photo credit: Nik and Tam
Download

Very High-resolution image : 12.48 x 18.72 @ 300dpi ~ 7.8 MB

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design -  Exterior view revealing the space layout and how a visual link was achieved between the different spaces.  - Photo credit:  Koen Van Damme
Exterior view revealing the space layout and how a visual link was achieved between the different spaces.
Photo credit: Koen Van Damme
Download

Very High-resolution image : 24.53 x 16.37 @ 300dpi ~ 14 MB

You may also like...

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Warehouse GYM D3 - VSHD Design

Dubai, United Arab Emirates, 2019-01-02

Warehouse GYM D3

VSHD Design

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - The Castor Des Érables - Parkhouse

Montréal, Canada, 2019-08-02

The Castor Des Érables

Parkhouse

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Seaside House - Martins | Afonso atelier de design

Bordeaux, France, 2019-07-16

Seaside House

Martins | Afonso atelier de design

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Darling Point - Alexander &CO.

Sydney, Australia, 2019-06-10

Darling Point

Alexander &CO.

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Mallorca - Askdeco

Beirut, Lebanon, 2019-05-23

Mallorca

Askdeco

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Cherished Glow - Wael Farran Studio

Mount-Liban, Lebanon, 2019-04-10

Cherished Glow

Wael Farran Studio

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Crown Heights Brownstone - BFDO Architects

Brooklyn, United States, 2019-03-12

Crown Heights Brownstone

BFDO Architects

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Jing'an Prime Land - Mason Studio

Toronto, Canada, 2019-03-05

Jing'an Prime Land

Mason Studio