EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 1109-07
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 140 ko


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 11 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Veech x Veech designs one of the world’s most advanced production studios for Al Jazeera in The Shard, London - Veech x Veech

Veech x Veech designs one of the world’s most advanced production studios for Al Jazeera in The Shard, London

London, United Kingdom

Veech x Veech



London, United Kingdom, 28-05-2015 -

Al Jazeera Media Network (AJMN) has unveiled its new UK headquarters and broadcast studio in the iconic Shard skyscraper in London. The scheme, designed by Vienna based architects Veech x Veech, has created a pre-eminent broadcast production facility, with a multi-purpose newsroom and revolutionary studio, which breaks the mould of the ‘black box’ studio and re-imagines how broadcast facilities are designed.


Broadcast design specialists Veech x Veech had the complex task of configuring a fully functioning TV studio within the confines of a predetermined floorplate. Creating such media hubs is highly specialised and requires precision design, using the camera as an additional tool as part of the process – the perspective of the studio appears differently on screen as opposed to the real-life experience. Digital 3D modeling and 1:1 mockups were used extensively to test and accentuate the perspective composition of the news desk and set design to create a dynamic on-air look, framing the panoramic London skyline. Applying their comprehensive experience in this specific area of design, Veech x Veech created a single space that can interact simultaneously with the lighting, the view out to the capital and the digital presentation screens. 

Stuart A. Veech, Creative Director, Veech x Veech adds: “The major challenge was to the invert the restrictive constraints of a high rise building into a design asset by restructuring the perspective composition to enhance a cinematic wide-angle depth of space resulting in the unique channel spatial brand identity”. 

Veech x Veech were able to turn the biggest design challenge on this project into an asset. Most studios require a minimum ceiling height of 4.5m but at the Shard they were limited to just 2.8m. The problematic low ceilings were transformed into a feature of the on-air appearance, working within and around a complex network of structural beams to create a totally different kind of space that will define the studio’s on-air identity. In a world first for 24/7-news programming, fully automated low-level lighting has been integrated into the ceiling and sits amongst acoustic panels to create dramatic curved lines that mirror the shape of the news desk below. By adopting some of the most sophisticated techniques in lighting design and engineering, these fixed units are capable of handling any camera angle or illumination level. Specialist filters have been incorporated into the glass façade and cameras to manage the light exposure from the outside world, further demonstrating the high level of design and performance of the studio that separates it from the normal ‘black box’ approach. Using design and state-of-the-art technological advancements has seen Veech x Veech take the AJMN brand identity and reproduce it in physical form.  

Veech x Veech collaborated with project partners MCI Studio Hamburg and MO2, who provided excellent support towards the state-of-the-art execution of the project. MCI Studio Hamburg acted as general contractor and was responsible for technical planning as well as set construction. MO2 created the cutting-edge lighting technology. 

Veech x Veech were also appointed to create the adjacent newsroom to the studio so there would be a direct stylistic link between the two spaces. Bespoke curved desks echo the newsdesk and contribute to the strong brand identity as the newsroom is also used as a backdrop to the filming in the studio.

The visionary approach of Al Jazeera Media Network and Veech x Veech has resulted in the world’s most advanced broadcast facility. Al Jazeera Global Art Director, Patrick Bedeau, and the AJMN Creative Division played a pivotal role in this innovative approach, bridging the gap between programme making and the design of the physical space.  

Al Jazeera Global Art Director, Patrick Bedeau, comments: “This exciting project challenges the way news is made and required the design team to adopt a radical approach, integrating the broadcast studio into the office space within an open-plan setting.”  

Housed in Europe’s tallest building, this new facility, creating content across the global Al Jazeera network, reinforces AJMN’s position as a leading news organisation in the UK and European marketplace. The UK office now provides a vital communications role for AJMN, becoming the European hub linking the time overlap between the headquarters in Doha and the studios in the USA. 

To date, the project has been awarded an International Design Award and been nominated for a British Council of Offices award. 

Ends. 

For press, interview and image requests:
Jordan Lewis, Caro Communications
E: jordan@carocommunications.com 
T:+4420 7713 9388 

Notes to editors: 

About Veech x Veech


Veech x Veech is a Vienna-based multidisciplinary architecture practice founded by Mascha Veech-Kosmatschof and Stuart Veech. Leaders in creating three-dimensional branded environments, Veech x Veech works for an international client base at various scales, ranging from entire buildings to temporary pavilions, as well as exhibition, event and product design. 

The studio’s particular expertise is working with media organisations, and it has 20 years’ experience delivering interiors, broadcast studios and buildings that not only reflect their client’s identity as a 3D experience but accommodate the complex production needs required, including lighting, acoustics and logistics.  

Veech x Veech works with a some of world’s premiere brands and companies including Swarovski, Red Bull, Opec and FSB. Veech x Veech has recently completed the studio and newsroom for the new Al Jazeera UK Headquarters in The Shard in London and are currently planning the new Network Studio Building and exterior landscape of the Al Jazeera Headquarters in Doha as well as the new Al Jazeera Arabic Newsroom - Doha. The practice is also cooperating closely with the Austrian public broadcasting service (ORF), the country’s largest media provider. 

Veech x Veech has received numerous international awards and nominations include German Lighting Design Award; Design Award Germany; Austrian State Prize -Adolf Loos Staatspreis Design; IF Communication Design Award; Eyes and Ears of Europe Award; PROMAX Europe; and Joseph Binder Award.     

- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 1109-07 - Communiqué de presse | Veech x Veech designs one of the world’s most advanced production studios for Al Jazeera in The Shard, London - Veech x Veech - Commercial Architecture - Al Jazeera in The Shard, London - Crédit photo : ©Hufton + Crow
Al Jazeera in The Shard, London
Crédit photo : ©Hufton + Crow
Télécharger
Image très haute résolution
23.58 x 11.45
300dpi

~ 7 Mo
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Hôtel Birks : Une icône de la rue Sainte-Catherine restaurée - NEUF architect(e)s
Exclusivité de v2com

Hôtel Birks : Une icône de la rue Sainte-Catherine restaurée

NEUF architect(e)s

Montréal, Canada, 15-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Architecture MasterPrize 2019 est ouvert aux soumissions - Un prix mondial de l'architecture célébrant des conceptions architecturales innovantes, des entreprises et des produits d'excellence - Architecture MasterPrize
Exclusivité de v2com

Architecture MasterPrize 2019 est ouvert aux soumissions - Un prix mondial de l'architecture célébrant des conceptions architecturales innovantes, des entreprises et des produits d'excellence

Architecture MasterPrize

Los Angeles, United States, 06-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Swell - Hotel Surf & Art de Vivre - Swell Guatemala
Exclusivité de v2com

Swell - Hotel Surf & Art de Vivre

Swell Guatemala

El Paredón Buena Vista, Guatemala, 23-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le pavillon Ouest: nouvel espace détente au BALNEA spa + réserve thermale - BALNEA Spa + réserve thermale
Exclusivité de v2com

Le pavillon Ouest : nouvel espace détente au BALNEA spa + réserve thermale

BALNEA Spa + réserve thermale

Bromont, Canada, 16-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Meilleure réhabilitation tertiaire aux ADC awards pour le studio Vincent Eschalier - Studio Vincent Eschalier

Meilleure réhabilitation tertiaire aux ADC awards pour le studio Vincent Eschalier

Studio Vincent Eschalier

Paris, France, 27-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Espace Y20 - WJ Design
Exclusivité de v2com

Espace Y20

WJ Design

Hangzhou Shi, China, 20-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - West Podium Art Wall - Ouverture au public - James Carpenter Design Associates
Exclusivité de v2com

West Podium Art Wall - Ouverture au public

James Carpenter Design Associates

New York, United States, 14-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le studio Dental II de Montalba Architects remporte le prix d'honneur de l'AIA Institute 2019 dans la catégorie architecture d'intérieur - Montalba Architectes
Exclusivité de v2com

Le studio Dental II de Montalba Architects remporte le prix d'honneur de l'AIA Institute 2019 dans la catégorie architecture d'intérieur

Montalba Architectes

Los Angeles, United States, 26-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le campus de développement de logiciels du Tata Consultancy Services favorise la communauté et célèbre la culture indienne - Yazdani Studio of CannonDesign
Exclusivité de v2com

Le campus de développement de logiciels du Tata Consultancy Services favorise la communauté et célèbre la culture indienne

Yazdani Studio of CannonDesign

Los Angeles, United States, 21-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Open House - Domaine Public Architects
Exclusivité de v2com

Open House

Domaine Public Architects

New York, United States, 14-02-2019