EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 2613-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 3,1 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 700 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Faber Headquarters - GEZA - Gri e Zucchi architetti associati

Faber Headquarters

Cividale del Friuli, Italy

GEZA - Gri e Zucchi architetti associati

Udine, Italy, 18-07-2017 -

Faber Industrie Spa are world leading manufacturers of steel cylinders.

Their new headquarters are located at a boundary between an industrial area and farmland, and hence belong to both, the industrial and the natural landscape. The aim of the project is to interface both landscapes and acknowledge their different qualities and values.


Two Volumes

The volume of the building is designed to “bring the two landscapes inside”, and integrate them in the new spaces. The building consists of two shifted longitudinal volumes linked by an entrance hall.


Two Open Courtyards

As a result, two “internal” open spaces are created, and controlled by views over the building and over the two landscapes. The designers here worked to obtain a reduced scale, i.e. the human scale, as opposed to the large-scale industrial area. While one courtyard is “hard”, lined with trees and conceived as a living area, the other courtyard is “soft”, entirely green and free, with an open visual depth eastwards, facing the manufacturing facilities and the mountains towards the Slovenian border.


The Section and Head Fronts

The notion of “double” is mirrored in the section, that is two “S” shapes. The corridor/office plan is inverted on the two levels: one totally blind side and one totally open side are overlapped, giving way to radically shifting open/closed fronts. The eastern head fronts of the office bodies actually highlight the S-section, while the western head fronts, where fire-exit stairs are accommodated inside wall panels, are closed and silent.


Two Materials

The notion of “double” permeates the whole design process, including the façade design.

The building is covered in a ventilated “skin” made of two materials, i.e. black concrete and black glass.

The prefabricated concrete walls and the glazed front cells alike are horizontal, 4 meters wide and 70 centimeters high. All elements are connected with the same method, i.e. 20 millimeters wide open joints. This gap element governs all installations of the front parts, groundline and skyline, horizontal and vertical separations, change in materials, and corner solutions.


The black skin of Faber building is a product of the designers’ research on abstraction. Although the building is about 100 meters long, it looks “small” as compared to other huge industrial plants.

Thanks to the subtle nuances created by four different types of glass and five different types of concrete, the building maintains the rigorous shape and layout of an industrial facility. Then, it will not stand out from the context because of its shape, but only because of the lightness generated by one color getting degraded as it relates with the surrounding grass, tarmac, manufacturing plants, the sky and the people.


Black concrete is also the main feature of the most important area inside the building: the entrance hall has a large black-on-black terrazzo floor, a “liquid” element helping mirror and connect the two green courtyards together.


Functional Specifications

The new headquarters cover an area of about 2,800 square meters above the ground, and of about 1,400 square meters underground. They consist of two longitudinal volumes, oriented east to west, with an overall width of 7.80 meters, and different heights and lengths.

The two blocks merge through a central volume serving as hall/reception, waiting area and functional connection of all areas.


All open spaces are lined with hedgerows of black poplars, which serve as standing “landmarks” to match the front wall panels. The hedgerow contour alternatively moves towards the inner or outer boundary of the area to hide the car park or highlight the perspective views. 


Credits


Project: GEZA Gri e Zucchi Architetti Associati, Stefano Gri, Piero Zucchi

Team: Stefania Anzil, Chiara Marchetti, Tania Teixeira, Francesco Casella, Tina Carletti

Structural Engineer: Nuttassociati, Udine, Italy

Facade Engineer: Ing. Angelo Peruzza

Mechanical Engineer: Bulfon Associati, Udine

Electrical Engineer: Studio Venica, Udine

MEP consultant: HT Engineering, Udine

Site supervisor: GEZA Gri e Zucchi Architetti Associati – Stefano Gri, Piero Zucchi

Contractor: Edildri Costruzioni

Mechanical Systems: Elettrica Ducale

Electrical Systems: Tecnoimpianti/Nonino

Millworks: Arredi Ermacora

Office forniture: Multitema

Client : Faber Industrie spa

Location : via dell’Industria, Cividale del Friuli, Udine, Italy

Chronology: design period: 2009-2011

construction period: 2011-2013

Data: parcel area: 106.000 sq m

project area: 3.170 sq m + 1180 sq m basement

volumetric dimensions: 10.500 cubic m

Photography: Massimo Crivellari


About Gri e Zucchi architetti associati

Stefano Gri and Piero Zucchi founded the practice GEZA - Gri e Zucchi Architetti Associati in Udine in 1999.

GEZA is based in Udine (Italy) and it works in partnership with MTD - Marc Thorpe Design (New York) and CFK Architetti (Venezia).

The most important projects completed recently are Faber Headquarters (2013, Cividale del Friuli, Udine), Pratic Headquarters and Production Complex (2011, Fagagna - Udine) and House of music (2010, Cervignano del Friuli - Udine).

In 2015, GEZA was awarded with Architetto Italiano 2015 (Special Jury Award) announced by the Italian Council of Architects.

In 2012, Pratic Headquarters and Production Complex won the private client category, announced by the Triennale of Milan. The same project was presented at the XIII Biennale of Architecture of Venice in the Padiglione Italia “Made in Italy”.

- 30 -


Contact média
  • GEZA
  • Gri e Zucchi Architetti Associati
  • press@geza.it
  • +39 0432512990
Dossier de presse | 2613-01 - Communiqué de presse | Faber Headquarters - GEZA - Gri e Zucchi architetti associati - Industrial Architecture -         Four different types of glass and five different types of concrete are used in the facade - Crédit photo : Massimo Crivellari
Four different types of glass and five different types of concrete are used in the facade
Crédit photo : Massimo Crivellari
Télécharger
Image très haute résolution
19.2 x 12.8
300dpi

~ 32 Mo
Dossier de presse | 2613-01 - Communiqué de presse | Faber Headquarters - GEZA - Gri e Zucchi architetti associati - Industrial Architecture -         The western head fronts accommodate fire-exit stairs - Crédit photo : Massimo Crivellari
The western head fronts accommodate fire-exit stairs
Crédit photo : Massimo Crivellari
Télécharger
Image très haute résolution
19.2 x 12.8
300dpi

~ 42 Mo
Dossier de presse | 2613-01 - Communiqué de presse | Faber Headquarters - GEZA - Gri e Zucchi architetti associati - Industrial Architecture -         The building is covered in a ventilated skin made of black concrete and black glass - Crédit photo : Massimo Crivellari
The building is covered in a ventilated skin made of black concrete and black glass
Crédit photo : Massimo Crivellari
Télécharger
Image très haute résolution
18.81 x 12.54
300dpi

~ 31 Mo
Dossier de presse | 2613-01 - Communiqué de presse | Faber Headquarters - GEZA - Gri e Zucchi architetti associati - Industrial Architecture -         The lightness of the building is generated by the black color related to the surrounding elements - Crédit photo : Massimo Crivellari
The lightness of the building is generated by the black color related to the surrounding elements
Crédit photo : Massimo Crivellari
Télécharger
Image très haute résolution
22.77 x 17.34
300dpi

~ 72 Mo
Dossier de presse | 2613-01 - Communiqué de presse | Faber Headquarters - GEZA - Gri e Zucchi architetti associati - Industrial Architecture -         The prefabricated concrete walls and the glazed front cells alike are horizontal, 4 meters wide and 70 centimeters high - Crédit photo : Massimo Crivellari<br>
The prefabricated concrete walls and the glazed front cells alike are horizontal, 4 meters wide and 70 centimeters high
Crédit photo : Massimo Crivellari
Télécharger
Image très haute résolution
18.95 x 12.64
300dpi

~ 28 Mo
Dossier de presse | 2613-01 - Communiqué de presse | Faber Headquarters - GEZA - Gri e Zucchi architetti associati - Industrial Architecture -         The "soft" courtyard, green and free, faces the manufacturing facilities and the mountains - Crédit photo : Massimo Crivellari<br>
The "soft" courtyard, green and free, faces the manufacturing facilities and the mountains
Crédit photo : Massimo Crivellari
Télécharger
Image très haute résolution
19.2 x 12.8
300dpi

~ 8,2 Mo
Dossier de presse | 2613-01 - Communiqué de presse | Faber Headquarters - GEZA - Gri e Zucchi architetti associati - Industrial Architecture -          The main entrance to the building  - Crédit photo : Massimo Crivellari<br>
The main entrance to the building
Crédit photo : Massimo Crivellari
Télécharger
Image très haute résolution
18.63 x 12.42
300dpi

~ 24 Mo
Dossier de presse | 2613-01 - Communiqué de presse | Faber Headquarters - GEZA - Gri e Zucchi architetti associati - Industrial Architecture -         The "hard" courtyard lined with trees and conceived as a living area - Crédit photo : Massimo Crivellari
The "hard" courtyard lined with trees and conceived as a living area
Crédit photo : Massimo Crivellari
Télécharger
Image très haute résolution
19.2 x 12.8
300dpi

~ 33 Mo
Dossier de presse | 2613-01 - Communiqué de presse | Faber Headquarters - GEZA - Gri e Zucchi architetti associati - Industrial Architecture - The building looks "small" compared to the surrounding industrial plants - Crédit photo : Massimo Crivellari
The building looks "small" compared to the surrounding industrial plants
Crédit photo : Massimo Crivellari
Télécharger
Image très haute résolution
24.05 x 18.04
300dpi

~ 35 Mo
Dossier de presse | 2613-01 - Communiqué de presse | Faber Headquarters - GEZA - Gri e Zucchi architetti associati - Industrial Architecture -         The central volume serves as hall/reception, waiting area and it connects the two green courtyards - Crédit photo : Massimo Crivellari
The central volume serves as hall/reception, waiting area and it connects the two green courtyards
Crédit photo : Massimo Crivellari
Télécharger
Image très haute résolution
24.05 x 18.04
300dpi

~ 46 Mo
Dossier de presse | 2613-01 - Communiqué de presse | Faber Headquarters - GEZA - Gri e Zucchi architetti associati - Industrial Architecture -         The offices are enclosed with glassed partition walls - Crédit photo : Massimo Crivellari
The offices are enclosed with glassed partition walls
Crédit photo : Massimo Crivellari
Télécharger
Image très haute résolution
18.29 x 12.19
300dpi

~ 16 Mo
Dossier de presse | 2613-01 - Communiqué de presse | Faber Headquarters - GEZA - Gri e Zucchi architetti associati - Industrial Architecture -         Open workstations - Crédit photo : Massimo Crivellari
Open workstations
Crédit photo : Massimo Crivellari
Télécharger
Image très haute résolution
18.23 x 12.15
300dpi

~ 18 Mo
Dossier de presse | 2613-01 - Communiqué de presse | Faber Headquarters - GEZA - Gri e Zucchi architetti associati - Industrial Architecture -         The entrance hall is characterized by a black terrazzo floor that mirrors the two green courtyards - Crédit photo : Massimo Crivellari
The entrance hall is characterized by a black terrazzo floor that mirrors the two green courtyards
Crédit photo : Massimo Crivellari
Télécharger
Image très haute résolution
19.2 x 12.8
300dpi

~ 21 Mo
Dossier de presse | 2613-01 - Communiqué de presse | Faber Headquarters - GEZA - Gri e Zucchi architetti associati - Industrial Architecture -         The auditorium at the ground floor faces the "hard" courtyard - Crédit photo : Massimo Crivellari
The auditorium at the ground floor faces the "hard" courtyard
Crédit photo : Massimo Crivellari
Télécharger
Image très haute résolution
18.3 x 12.2
300dpi

~ 26 Mo
Dossier de presse | 2613-01 - Communiqué de presse | Faber Headquarters - GEZA - Gri e Zucchi architetti associati - Industrial Architecture -         Ground Floor Plan - Crédit photo :  GEZA
Ground Floor Plan
Crédit photo : GEZA
Télécharger
Image très haute résolution
49.25 x 29.84
300dpi

~ 3,1 Mo
Dossier de presse | 2613-01 - Communiqué de presse | Faber Headquarters - GEZA - Gri e Zucchi architetti associati - Industrial Architecture -         Eastern and Western Elevations - Crédit photo :  GEZA
Eastern and Western Elevations
Crédit photo : GEZA
Télécharger
Image très haute résolution
23.96 x 15.94
300dpi

~ 5,8 Mo
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - PRATIC 2.0 - GEZA - Gri e Zucchi Architettura srl

PRATIC 2.0

GEZA - Gri e Zucchi Architettura srl

Udine, Italy, 01-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - HôtelLightHouse - Margot Krasojević Architecture
Exclusivité de v2com

Hôtel LightHouse 

Margot Krasojević Architecture

Greater London, United Kingdom, 11-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Concept pour une ferme durable de chanvre et de cannabis médical - Margot Krasojević Architecture
Exclusivité de v2com

Concept pour une ferme durable de chanvre et de cannabis médical

Margot Krasojević Architecture

London, United Kingdom, 10-10-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Construction sur le quai - MGA | MICHAEL GREEN ARCHITECTURE
Exclusivité de v2com

Construction sur le quai

MGA | MICHAEL GREEN ARCHITECTURE

Vancouver, Canada, 07-06-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - L'hôtel qui puise son énergie grâce aux marées - Margot Krasojević Architects
Exclusivité de v2com

L'hôtel qui puise son énergie grâce aux marées

Margot Krasojević Architects

Dumfries and Galloway, United Kingdom, 07-05-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Centre Technique Municipal de Blagnac - NBJ architectes
Exclusivité de v2com

Centre Technique Municipal de Blagnac

NBJ architectes

Montpellier, France, 13-03-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Vignoble Odette Estate - Signum Architecture LLP
Exclusivité de v2com

Vignoble Odette Estate

Signum Architecture LLP

Saint Helena, United States, 15-01-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes remporte un prix «Best of Canada Design» pour les nouveaux bureaux d’Ericsson à Montréal - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes
Exclusivité de v2com

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes remporte un prix « Best of Canada Design » pour les nouveaux bureaux d’Ericsson à Montréal

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 05-12-2017
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Pont à voile rotative - Margot Krasojević Architects
Exclusivité de v2com

Pont à voile rotative

Margot Krasojević Architects

London, United Kingdom, 04-08-2017