EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 2601-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 2,4 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 71 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - A-to-Z House - SAW // Spiegel Aihara Workshop
Exclusivité de v2com

A-to-Z House

San Francisco, United States

SAW // Spiegel Aihara Workshop

A modest home expands through aggregation, multiplying scaled versions of the original A-type pulled along a twisted Z axis. The result is a double offset – a 2nd story structure to capture sweeping views and a voided landscape carved into the hillside. New forms combine with the old, erasing boundaries.


San Francisco, United States, 16-06-2017 -

The A-to-Z House by SAW // Spiegel Aihara Workshop wins a 2017 Architecture Award from the San Francisco chapter of the American Institute of Architects (AIASF).


The A-to-Z House proposes an alternative to conventional approaches for expanding an outmoded San Francisco home. Perched on a hillside in Golden Gate Heights, a modest single story 1934 developer vernacular structure had limited space and failed to take advantage of expansive views of Sutro Tower, Golden Gate Park, Sausalito, and the Bay. But rather than replacing or merely attaching to the existing structure, the A-to-Z strategy seizes upon the existing forms – scaling, repeating, and manipulating found objects into a contextual collection of structures comprising a dynamic home immersed in its surroundings.


A new gabled roof structure is inserted at the ridgeline of the existing living room bar, stepping back from the street to reduce mass and nestling into the existing roof to establish a low horizon line. This datum is characterized by a ribbon of operable windows that wrap two corners of the building to take advantage of critical views, accented by to a sawtooth window system and thickened metal edge. Inside, variations of the floor level and ceiling height provide different ways to experience this horizon in each space, from sweeping vista to private lookout.

As the new gabled structure reaches the carefully terraced back yard, it twists and wraps down around the dining room. This turn along a torqued Z-shaped axis (alternately horizontal and vertical) is held ever so slightly apart from the existing house, using a band of light and the articulation of the ceiling to create meaningful difference out of similar forms.


Project Data

A-to-Z House

San Francisco, CA


Client: (withheld) 

Architect: Dan Spiegel, SAW

Landscape Architect: Megumi Aihara, SAW

Project Collaborators: Dustin Stephens, Monica Sanga, Osma Dossani 

Structural Engineer: Strandberg Engineering

Budget: (withheld)

Completed: 2016

Photography: Bruce Damonte


SAW // Spiegel Aihara Workshop is a multidisciplinary design team with backgrounds in art and public policy, and primary expertise in Architecture, Landscape Architecture, Urban Design, and education. SAW approaches design as a collaborative, research based process. SAW believes in the transformative power of good design, in the inextricable relationship between building and context, and in the vital role the built environment plays in the development of community.  

- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 2601-01 - Communiqué de presse | A-to-Z House - SAW // Spiegel Aihara Workshop - Residential Architecture - Exterior Facade/ Nested Volumes / Channeled Ribbon Window - Crédit photo : Bruce Damonte
Exterior Facade/ Nested Volumes / Channeled Ribbon Window
Crédit photo : Bruce Damonte
Télécharger
Image haute résolution
16.5 x 11.0
300dpi

~ 8,7 Mo
Dossier de presse | 2601-01 - Communiqué de presse | A-to-Z House - SAW // Spiegel Aihara Workshop - Residential Architecture - Channeled Ribbon Window, Open - Crédit photo : Bruce Damonte
Channeled Ribbon Window, Open
Crédit photo : Bruce Damonte
Télécharger
Image haute résolution
11.0 x 16.5
300dpi

~ 8,8 Mo
Dossier de presse | 2601-01 - Communiqué de presse | A-to-Z House - SAW // Spiegel Aihara Workshop - Residential Architecture - Split Level Interior / Sawtooth Window / View Corridors - Crédit photo : Bruce Damonte
Split Level Interior / Sawtooth Window / View Corridors
Crédit photo : Bruce Damonte
Télécharger
Image haute résolution
11.0 x 16.5
300dpi

~ 5,5 Mo
Dossier de presse | 2601-01 - Communiqué de presse | A-to-Z House - SAW // Spiegel Aihara Workshop - Residential Architecture - Lookout Den - Crédit photo : Bruce Damonte
Lookout Den
Crédit photo : Bruce Damonte
Télécharger
Image haute résolution
16.5 x 11.0
300dpi

~ 6,2 Mo
Dossier de presse | 2601-01 - Communiqué de presse | A-to-Z House - SAW // Spiegel Aihara Workshop - Residential Architecture - Master Bedroom / Thickened Threshold - Crédit photo : Bruce Damonte
Master Bedroom / Thickened Threshold
Crédit photo : Bruce Damonte
Télécharger
Image moyenne résolution
5.33 x 3.56
300dpi

~ 170 ko
Dossier de presse | 2601-01 - Communiqué de presse | A-to-Z House - SAW // Spiegel Aihara Workshop - Residential Architecture - Kitchen / Gap Between Nested Volumes - Crédit photo : Bruce Damonte
Kitchen / Gap Between Nested Volumes
Crédit photo : Bruce Damonte
Télécharger
Image haute résolution
16.5 x 11.0
300dpi

~ 7,7 Mo
Dossier de presse | 2601-01 - Communiqué de presse | A-to-Z House - SAW // Spiegel Aihara Workshop - Residential Architecture - Exterior Facade/ Nested Volumes / Sawtooth Window - Crédit photo : Bruce Damonte
Exterior Facade/ Nested Volumes / Sawtooth Window
Crédit photo : Bruce Damonte
Télécharger
Image haute résolution
16.5 x 11.0
300dpi

~ 10 Mo
Dossier de presse | 2601-01 - Communiqué de presse | A-to-Z House - SAW // Spiegel Aihara Workshop - Residential Architecture - Perspective of Nested Volumes - Crédit photo : Bruce Damonte
Perspective of Nested Volumes
Crédit photo : Bruce Damonte
Télécharger
Image haute résolution
16.5 x 11.0
300dpi

~ 12 Mo
Dossier de presse | 2601-01 - Communiqué de presse | A-to-Z House - SAW // Spiegel Aihara Workshop - Residential Architecture - Exterior Facade/ Nested Volumes / Channeled Ribbon Window - Crédit photo : Bruce Damonte
Exterior Facade/ Nested Volumes / Channeled Ribbon Window
Crédit photo : Bruce Damonte
Télécharger
Image haute résolution
16.5 x 11.0
300dpi

~ 12 Mo
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Complexe de cohabitation Oosterwold - bureau SLA & Zakenmaker

Complexe de cohabitation Oosterwold

bureau SLA & Zakenmaker

Amsterdam, Netherlands, 21-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Queen Alix, un secret bien gardé au cœur du village des architectes - Maître Carré
Exclusivité de v2com

Queen Alix, un secret bien gardé au cœur du village des architectes

Maître Carré

Montréal, Canada, 19-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Dans l'Escarpement - Yiacouvakis Hamelin architectes, yh2
Exclusivité de v2com

Dans l'Escarpement

Yiacouvakis Hamelin architectes, yh2

Montréal, Canada, 13-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Le Nid : surplomb sur le fleuve Saint-Laurent - Anne Carrier architecture

Résidence Le Nid : surplomb sur le fleuve Saint-Laurent

Anne Carrier architecture

Levis, Canada, 13-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le Jardinier - ADHOC architectes
Exclusivité de v2com

Le Jardinier

ADHOC architectes

Montréal, Canada, 11-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Nature industrielle et ludique à la campagne - Tux Creative
Exclusivité de v2com

Nature industrielle et ludique à la campagne

Tux Creative

Montréal, Canada, 27-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Chalet du Bois Flotté - BOOM TOWN
Exclusivité de v2com

Chalet du Bois Flotté

BOOM TOWN

Montréal, Canada, 25-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Van Horne - Paul Bernier Architecte

Van Horne

Paul Bernier Architecte

Montréal, Canada, 05-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - ENTICY, un projet unique de condos-boutique, s’installe au cœur du centre-ville de Montréal - Claridge-Omnia Technologies-Geiger Huot

ENTICY, un projet unique de condos-boutique, s’installe au cœur du centre-ville de Montréal

Claridge-Omnia Technologies-Geiger Huot

Montréal, Canada, 05-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Chalet La Barque - ACDF Architecture

Chalet La Barque

ACDF Architecture

Montréal, Canada, 28-01-2019