Dossier de presse no. 2757-12

Journalistes! Découvrez ce projet prêt à être publié. Créez gratuitement un compte média v2com pour télécharger les images haute résolution.

Créez un compte média
Dossier de presse - Communiqué de presse - An Architect's Vision for California Living - Malcolm Davis Architecture

Dossier de presse | no. 2757-12

Communiqué seulement en anglais

An Architect's Vision for California Living

San Francisco, États-Unis

Malcolm Davis Architecture

Malcolm Davis Architecture’s stunning Northern California residences intuitively sculpt light while masterfully evoking their natural surroundings.

San Francisco, États-Unis, 05-12-2019 - 

Malcolm Davis Architecture (MDA), founded by Bay Area native, Malcolm Davis, AIA, is known for its commitment to innovative and sustainable architecture that fully realizes its unique setting. Inspired by the Bay Region style, as well as the beauty of Northern California’s coastlines and valleys, MDA’s residential architecture intermingles the play of natural light with thoughtful interior and exterior connections. 

 

Whether the firm begins with a blank slate or an existing structure, its projects develop character through careful interpretation and sensitivity to the site orientation, context, and climate. The result is modern architecture and interiors that convey a deep understanding of borrowed light and are often filled with naturally harmonious and artfully repurposed materials.  


Camp Baird
Passionate environmentalists, the clients for this residence desired a counterpoint to their busy, urban lives. Conceived as a family camp, the compound comprises two simple sheds and a lap pool, set against a California landscape of live oaks and bay trees, that is completely off the grid. Designed to blend in with the landscape, the camp takes its cues from materials and forms found in regional vernacular buildings.


Portola Valley Residence
Designed around an existing oak tree, this home pulls elements from its woodland surroundings allowing it to seamlessly blend into the existing landscape. The exterior is finished with burnt cedar siding and stucco to create an earthy tone, while significant design moves were made to the interior, including the addition of large floor-to-ceiling glass doors and a wrap-around balcony off of the dining room to take full advantage of the landscape and natural light. 

 

According to the homeowners, “Malcolm's home’s honor light, flow and airiness. His design for our home also reflects simplicity and timelessness.”


Coastal Retreat
For this Sea Ranch residence, MDA created a streamlined, modern getaway. The home’s thoughtful 2,000 square feet is laid out in juxtaposing pod-like structures connected by a light-filled entryway. In keeping with MDA’s distinctive regional style, each volume is reminiscent of the vernacular, barn-like structures found in this iconic California locale, while offering a decidedly modern twist. 


Noe Valley Residence
A young family purchased this home located on a dense San Francisco street after it had been flipped and stripped of character and charm. MDA reinterpreted and expanded it to reinstate its connection to the neighborhood, celebrate the house’s “old bones,” and maximize access to daylight, the garden below and views beyond. 


About Malcolm Davis Architecture

(mdarch.net @malcolmdavisarchitecture)

MDA's design philosophy is rooted in context, specifically site-specific, classic forms imbued with strong interior and exterior connections. Utilizing natural light is of paramount importance to the firm, as are the unique challenges of urban infill, historic buildings and sustainable building strategies. With a passion for bringing warmth to modern design, MDA celebrates each project’s character through careful interpretation and sensitivity to the program, orientation, context and climate, whether new build or renovation.

- 30 -

Pour plus d’informations

  1. mdarch.net

Contact média

Pièces jointes

Images basse résolution ~ 7,1 Mo
Images haute résolution ~ 210 Mo

Termes et conditions

Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire. Merci d’inclure la source v2com lorsque possible et il est toujours apprécié de recevoir les versions PDF de vos articles.

Dossier de presse | 2757-12 - Communiqué de presse | An Architect's Vision for California Living - Malcolm Davis Architecture - Architecture résidentielle -  Camp Baird: The weekend getaway is located on a coastal 166-acre parcel comprised of forested rolling hills.  - Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Camp Baird: The weekend getaway is located on a coastal 166-acre parcel comprised of forested rolling hills.
Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Télécharger

Image moyenne résolution : 7.21 x 9.6 @ 300dpi ~ 3,7 Mo

Dossier de presse | 2757-12 - Communiqué de presse | An Architect's Vision for California Living - Malcolm Davis Architecture - Architecture résidentielle - Camp Baird: The Corrugated Cor-Ten steel used for exterior cladding blends beautifully into the landscape. - Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Camp Baird: The Corrugated Cor-Ten steel used for exterior cladding blends beautifully into the landscape.
Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Télécharger

Image moyenne résolution : 7.21 x 9.6 @ 300dpi ~ 2,9 Mo

Dossier de presse | 2757-12 - Communiqué de presse | An Architect's Vision for California Living - Malcolm Davis Architecture - Architecture résidentielle - Camp Baird: The heart of the compound - the swimming pool - is flanked by decking and large expanses of grass ideal <span style="font-size: 1rem; letter-spacing: 0.0625em;">for lounging and </span>lawn games.  - Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Camp Baird: The heart of the compound - the swimming pool - is flanked by decking and large expanses of grass ideal for lounging and lawn games.
Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Télécharger

Image moyenne résolution : 7.21 x 9.6 @ 300dpi ~ 2,6 Mo

Dossier de presse | 2757-12 - Communiqué de presse | An Architect's Vision for California Living - Malcolm Davis Architecture - Architecture résidentielle -  Camp Baird: The screened-in porch, clad in ipe and black fiberglass mesh, serves as a sheltered open-air dining area.  - Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Camp Baird: The screened-in porch, clad in ipe and black fiberglass mesh, serves as a sheltered open-air dining area.
Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Télécharger

Image moyenne résolution : 9.6 x 7.16 @ 300dpi ~ 2,4 Mo

Dossier de presse | 2757-12 - Communiqué de presse | An Architect's Vision for California Living - Malcolm Davis Architecture - Architecture résidentielle - Camp Baird: The modern interpretation of <p>a traditional dogtrot home is comprised of two cabins placed along an L-shaped orientation. </p> - Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Camp Baird: The modern interpretation of

a traditional dogtrot home is comprised of two cabins placed along an L-shaped orientation.

Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Télécharger

Image moyenne résolution : 9.6 x 7.19 @ 300dpi ~ 2,6 Mo

Dossier de presse | 2757-12 - Communiqué de presse | An Architect's Vision for California Living - Malcolm Davis Architecture - Architecture résidentielle - Camp Baird: The elongated, solar-heated lap pool runs the length of the southfacing<p>side, alongside an expansive ipe deck measuring nearly 1600 square feet.</p> - Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Camp Baird: The elongated, solar-heated lap pool runs the length of the southfacing

side, alongside an expansive ipe deck measuring nearly 1600 square feet.

Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Télécharger

Image moyenne résolution : 9.6 x 7.19 @ 300dpi ~ 2,6 Mo

Dossier de presse | 2757-12 - Communiqué de presse | An Architect's Vision for California Living - Malcolm Davis Architecture - Architecture résidentielle - Portola Valley Residence: The dynamic renovation of this hillside home means it is  now fully connected to the nature that surrounds it. - Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Portola Valley Residence: The dynamic renovation of this hillside home means it is now fully connected to the nature that surrounds it.
Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Télécharger

Image moyenne résolution : 7.19 x 9.6 @ 300dpi ~ 4,3 Mo

Dossier de presse | 2757-12 - Communiqué de presse | An Architect's Vision for California Living - Malcolm Davis Architecture - Architecture résidentielle - Portola Valley Residence: <span style="font-size: 1rem; letter-spacing: 0.0625em;">Clad with Cor-Ten </span>corrugated steel, the guest house<span style="font-size: 1rem; letter-spacing: 0.0625em;"> evokes the </span>area’s agricultural buildings.  - Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Portola Valley Residence: Clad with Cor-Ten corrugated steel, the guest house evokes the area’s agricultural buildings.
Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Télécharger

Image moyenne résolution : 7.19 x 9.6 @ 300dpi ~ 2,9 Mo

Dossier de presse | 2757-12 - Communiqué de presse | An Architect's Vision for California Living - Malcolm Davis Architecture - Architecture résidentielle - Portola Valley Residence: The home's new guesthouse includes a sitting area and a second-floor artist’s studio that connects to the main house via a bridge. - Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Portola Valley Residence: The home's new guesthouse includes a sitting area and a second-floor artist’s studio that connects to the main house via a bridge.
Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Télécharger

Image moyenne résolution : 7.18 x 9.6 @ 300dpi ~ 4,2 Mo

Dossier de presse | 2757-12 - Communiqué de presse | An Architect's Vision for California Living - Malcolm Davis Architecture - Architecture résidentielle - Portola Valley Residence: Skylights in the master bathroom animate the space throughout the day.  - Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Portola Valley Residence: Skylights in the master bathroom animate the space throughout the day.
Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Télécharger

Image moyenne résolution : 7.19 x 9.6 @ 300dpi ~ 1,5 Mo

Dossier de presse | 2757-12 - Communiqué de presse | An Architect's Vision for California Living - Malcolm Davis Architecture - Architecture résidentielle - Portola Valley Residence: <p>The dining room offers both spectacular views and access to the<span style="font-size: 1rem; letter-spacing: 0.0625em;"> spacious new balcony.</span></p> - Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Portola Valley Residence:

The dining room offers both spectacular views and access to the spacious new balcony.

Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Télécharger

Image moyenne résolution : 7.2 x 9.6 @ 300dpi ~ 1,6 Mo

Dossier de presse | 2757-12 - Communiqué de presse | An Architect's Vision for California Living - Malcolm Davis Architecture - Architecture résidentielle - <p class="">Noe Valley Residence: Skylights, strategically placed along the northern walls over existing exposed framing, animate the original volume of the house with a changing play of light and shadow throughout the day.</p> - Crédit photo : Joe Fletcher Photography

Noe Valley Residence: Skylights, strategically placed along the northern walls over existing exposed framing, animate the original volume of the house with a changing play of light and shadow throughout the day.

Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Télécharger

Image moyenne résolution : 7.01 x 9.6 @ 300dpi ~ 1,9 Mo

Dossier de presse | 2757-12 - Communiqué de presse | An Architect's Vision for California Living - Malcolm Davis Architecture - Architecture résidentielle - <p class="">Noe Valley Residence: A single sloped roof, paired with 11' tall sliding doors defines the rear addition. </p> - Crédit photo : Joe Fletcher Photography

Noe Valley Residence: A single sloped roof, paired with 11' tall sliding doors defines the rear addition.

Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Télécharger

Image moyenne résolution : 9.6 x 6.67 @ 300dpi ~ 3,9 Mo

Dossier de presse | 2757-12 - Communiqué de presse | An Architect's Vision for California Living - Malcolm Davis Architecture - Architecture résidentielle - <p class="">Noe Valley Residence: Reinterpreted and expanded in a modern vocabulary, the house was transformed into a relaxed and inviting family home. </p> - Crédit photo : Joe Fletcher Photography

Noe Valley Residence: Reinterpreted and expanded in a modern vocabulary, the house was transformed into a relaxed and inviting family home.

Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Télécharger

Image moyenne résolution : 6.41 x 9.6 @ 300dpi ~ 1,4 Mo

Dossier de presse | 2757-12 - Communiqué de presse | An Architect's Vision for California Living - Malcolm Davis Architecture - Architecture résidentielle - <p class="">Noe Valley Residence: The updated floor plan was completely reworked and expanded to create new interior volumes.</p> - Crédit photo : Joe Fletcher Photography

Noe Valley Residence: The updated floor plan was completely reworked and expanded to create new interior volumes.

Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Télécharger

Image moyenne résolution : 7.01 x 9.6 @ 300dpi ~ 1,8 Mo

Dossier de presse | 2757-12 - Communiqué de presse | An Architect's Vision for California Living - Malcolm Davis Architecture - Architecture résidentielle - Coastal Retreat: Corrugated Cor-Ten steel clads the entryway connecting the home's distinctive cedar-clad wings. - Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Coastal Retreat: Corrugated Cor-Ten steel clads the entryway connecting the home's distinctive cedar-clad wings.
Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Télécharger

Image basse résolution : 2.85 x 4.27 @ 300dpi ~ 160 ko

Dossier de presse | 2757-12 - Communiqué de presse | An Architect's Vision for California Living - Malcolm Davis Architecture - Architecture résidentielle - Coastal Retreat: Wall-mounted lighting add an industrial touch to the bright and airy living room.  - Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Coastal Retreat: Wall-mounted lighting add an industrial touch to the bright and airy living room.
Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Télécharger

Image moyenne résolution : 6.61 x 9.6 @ 300dpi ~ 2,5 Mo

Dossier de presse | 2757-12 - Communiqué de presse | An Architect's Vision for California Living - Malcolm Davis Architecture - Architecture résidentielle - Coastal Retreat: Just a few steps away from the living space, the kitchen features vertical grain fir cabinets. - Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Coastal Retreat: Just a few steps away from the living space, the kitchen features vertical grain fir cabinets.
Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Télécharger

Image moyenne résolution : 6.41 x 9.6 @ 300dpi ~ 1,3 Mo

Dossier de presse | 2757-12 - Communiqué de presse | An Architect's Vision for California Living - Malcolm Davis Architecture - Architecture résidentielle - Coastal Retreat: In one of the home's bathrooms, durable, low-maintenance materials speak to the minimal, Scandinavian-inspired aesthetic. - Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Coastal Retreat: In one of the home's bathrooms, durable, low-maintenance materials speak to the minimal, Scandinavian-inspired aesthetic.
Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Télécharger

Image très haute résolution : 16.31 x 23.59 @ 300dpi ~ 36 Mo

Dossier de presse | 2757-12 - Communiqué de presse | An Architect's Vision for California Living - Malcolm Davis Architecture - Architecture résidentielle - Coastal Retreat: A window nook in the master bedroom offers spectacular views of the Pacific Ocean. - Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Coastal Retreat: A window nook in the master bedroom offers spectacular views of the Pacific Ocean.
Crédit photo : Joe Fletcher Photography
Télécharger

Image moyenne résolution : 6.41 x 9.6 @ 300dpi ~ 1,6 Mo

Vous pourriez également aimer...