Dossier de presse no. 3136-01

Journalistes! Découvrez ce projet prêt à être publié. Créez gratuitement un compte média v2com pour télécharger les images haute résolution.

Créez un compte média
Dossier de presse - Communiqué de presse - The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects

Dossier de presse | no. 3136-01

Communiqué seulement en anglais

The Tides Brentwood

Los Angeles, États-Unis

Valerie Schweitzer Architects

Special Mention, A + Awards, 2019

New York, États-Unis, 28-11-2017 - 

Completed in spring 2017, this 33 unit LEED Gold apartment building, sits on an interstitial street in Brentwood, one block from Wilshire Boulevard. With its sculptural and colorful dimension, it celebrates the iconoclastic spirit of Los Angeles. This 5 story multi-residential apartment building animates the streets of West LA.


The design pools various ecologies from around the site, specifically the Pacific Ocean in neighboring Santa Monica, the ubiquitous LA sunshine, and the lofty palm trees. These natural elements are reflected in the design, from the undulating curves of the exterior that resemble a tidal current, to the bright yellow stucco of the Goshen-facing facade, and the thin aluminum struts that mimic the palm trees lining the site. The alternating blue and white glass at the balcony rails emphasizes the tidal theme.


This assembly of color, reflectivity and curvature help forge a dynamic connection between the street life and that of the building. The main façade, fronting a sloping parking lot of a behemoth Ralph’s grocery store, seems to subtly shift and change as one walks or rides past it.


Highlighting an unusual painterly aspect, the facades explore the boundaries between art and architecture. The Mondrian-inspired luminous cavities that scale the two stucco-clad shafts flanking the entry, seem to vibrate chromatically, especially at dusk.


They also light up at night, with LED fixtures, providing a soothing lantern-like glow to those exiting the Supermarket. In a playful riff, these multicolored cavities mimic the car lights of commuters, connecting the mobile street life with the vertical circulation routes of the structure.


Forging a further engagement with the street, ample balcony spaces expand the interior with their large 4-panel sliding doors, they give a sense of enclosure due to the addition of vertical aluminum posts and white frosted low-iron glass. 


Finally, a living wall at the rear courtyard reintroduces the same colored niches, only here they are deepened, and used for people to sit and for plants to grow. This outdoor tableau challenges our notion of where painting and sculpture end, and architecture begins.


Data Sheet

Official name of the project: The Tides Brentwood

Location: Los Angeles, CA

Budget: approximately 20 million dollars for total costs, hard and soft.

Project end date: May 1, 2017

Client: Pluto Partners, Inc.

Architect of Record: Plus Architects

Design Architect: Valerie Schweitzer Architects

Landscape Architect: S.Q.L.A.

Structural: Masoud Dejban and Associates

Mechanical consultant: Air plus Consulting Engineers


Photo Credits: Dan Arnold, Inc. and Josh White Productions


Company Description

Valerie F. Schweitzer Architects aims to construct inventive spaces that are not just visually arresting, but communicate a central purpose. That purpose might be the light-drenched transporting dimensions of an artist’s studio, or the playfulness of a Los Angeles apartment building.

With her small team, Schweitzer creates bold structures that attempt the shoring up of the human spirit. Principal V.F. Schweitzer’s residential buildings are also efforts to improve and integrate the fabric of the surrounding streets. With her additional training as a painter, Schweitzer integrates textiles, color and lighting into a synchronized assemblage, widening the application of architecture. Schweitzer studied architecture at Princeton University for her Bachelors of Art degree, and UCLA for her Masters of Architecture, receiving honors at both institutions. Her firm is based in New York City.

- 30 -

Pour plus d’informations

  1. www.schweitzerarchitecture.com

Contact média

Pièces jointes

Images basse résolution ~ 3,2 Mo
Images haute résolution ~ 430 Mo

Termes et conditions

Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire. Merci d’inclure la source v2com lorsque possible et il est toujours apprécié de recevoir les versions PDF de vos articles.

Dossier de presse | 3136-01 - Communiqué de presse | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - A tableau-like garden wall with hidden drip irrigation - Crédit photo : Dan Arnold
A tableau-like garden wall with hidden drip irrigation
Crédit photo : Dan Arnold
Télécharger

Image très haute résolution : 22.28 x 14.85 @ 300dpi ~ 14 Mo

Dossier de presse | 3136-01 - Communiqué de presse | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - The building seems to shift as one walks or rides past, like an undulating wave. - Crédit photo : Josh White productions, LA
The building seems to shift as one walks or rides past, like an undulating wave.
Crédit photo : Josh White productions, LA
Télécharger

Image moyenne résolution : 6.83 x 6.4 @ 300dpi ~ 1,1 Mo

Dossier de presse | 3136-01 - Communiqué de presse | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - Crédit photo : josh White productions
Crédit photo : josh White productions
Télécharger

Image basse résolution : 3.41 x 2.28 @ 300dpi ~ 160 ko

Dossier de presse | 3136-01 - Communiqué de presse | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - Bolts of sunshine yellow against sobering oceanic grays. - Crédit photo : Dan Arnold
Bolts of sunshine yellow against sobering oceanic grays.
Crédit photo : Dan Arnold
Télécharger

Image très haute résolution : 17.88 x 12.9 @ 300dpi ~ 3 Mo

Dossier de presse | 3136-01 - Communiqué de presse | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - An assembly ogf fiber cement, stucco, and blue and white glass - Crédit photo : Dan Arnold
An assembly ogf fiber cement, stucco, and blue and white glass
Crédit photo : Dan Arnold
Télécharger

Image haute résolution : 12.41 x 8.05 @ 300dpi ~ 7,5 Mo

Dossier de presse | 3136-01 - Communiqué de presse | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - Crisp interiors frame view of mountains to the North - Crédit photo : Josh White Productions
Crisp interiors frame view of mountains to the North
Crédit photo : Josh White Productions
Télécharger

Image très haute résolution : 28.85 x 19.24 @ 300dpi ~ 7,5 Mo

Dossier de presse | 3136-01 - Communiqué de presse | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - Aluminum struts mimic the lofty palm trees of the site - Crédit photo : Josh White productions
Aluminum struts mimic the lofty palm trees of the site
Crédit photo : Josh White productions
Télécharger

Image moyenne résolution : 3.56 x 5.33 @ 300dpi ~ 250 ko

Dossier de presse | 3136-01 - Communiqué de presse | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - Crédit photo : Dan Arnold
Crédit photo : Dan Arnold
Télécharger

Image très haute résolution : 17.03 x 11.44 @ 300dpi ~ 2,2 Mo

Dossier de presse | 3136-01 - Communiqué de presse | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - The 5 story high building on a prominent site, helps to harmonize the neighborhood, tying together the bulky office buildings to the south with the smaller cottages to the North - Crédit photo : Josh White Productions
The 5 story high building on a prominent site, helps to harmonize the neighborhood, tying together the bulky office buildings to the south with the smaller cottages to the North
Crédit photo : Josh White Productions
Télécharger

Image moyenne résolution : 10.0 x 6.67 @ 300dpi ~ 2,4 Mo

Dossier de presse | 3136-01 - Communiqué de presse | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - Crédit photo : Josh White productions
Crédit photo : Josh White productions
Télécharger

Image haute résolution : 11.67 x 7.78 @ 300dpi ~ 4,1 Mo

Dossier de presse | 3136-01 - Communiqué de presse | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - Painterly facade - Crédit photo : Josh White Productions
Painterly facade
Crédit photo : Josh White Productions
Télécharger

Image très haute résolution : 18.48 x 27.72 @ 300dpi ~ 8,1 Mo

Dossier de presse | 3136-01 - Communiqué de presse | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - Lounge with clean lines - Crédit photo : Dan Arnold
Lounge with clean lines
Crédit photo : Dan Arnold
Télécharger

Image très haute résolution : 22.4 x 14.48 @ 300dpi ~ 14 Mo

Dossier de presse | 3136-01 - Communiqué de presse | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - Elevations of the two main facades at Bundy Drive and Goshen Avenue - Crédit photo :  Valerie Schweitzer
Elevations of the two main facades at Bundy Drive and Goshen Avenue
Crédit photo : Valerie Schweitzer
Télécharger

Image très haute résolution : 18.0 x 12.0 @ 300dpi ~ 2,3 Mo

Dossier de presse | 3136-01 - Communiqué de presse | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - Crédit photo : Josh White productions
Crédit photo : Josh White productions
Télécharger

Image très haute résolution : 17.03 x 25.54 @ 300dpi ~ 6,5 Mo

Dossier de presse | 3136-01 - Communiqué de presse | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - Crédit photo : Valerie Schweitzer Architects
Crédit photo : Valerie Schweitzer Architects
Télécharger

Image basse résolution : 2.67 x 1.89 @ 300dpi ~ 360 ko

Dossier de presse | 3136-01 - Communiqué de presse | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - Crédit photo : Valerie Schweitzer
Crédit photo : Valerie Schweitzer
Télécharger

Image moyenne résolution : 5.66 x 6.56 @ 300dpi ~ 570 ko

Vous pourriez également aimer...

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Studio Butterfly - Valerie Schweitzer Architects

New York, États-Unis, 03-01-2018

Studio Butterfly

Valerie Schweitzer Architects

Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - División del Norte - Iconico

Ciudad de México, Mexique, 28-11-2019

División del Norte

Iconico

Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - La shoebox réinventée - FUGERE ARCHITECTURE

Montréal, Canada, 27-11-2019

La shoebox réinventée

FUGERE ARCHITECTURE

Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Pekuliari - MU Architecture

Montréal, Canada, 12-11-2019

Pekuliari

MU Architecture