Press kit no. 3136-01

Journalists, explore this publication-ready project. Create a free v2com media account to download high-resolution images.

Create a media account
Press kit - Press release - The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects

Press Kit | no. 3136-01

Press release only in English

The Tides Brentwood

Los Angeles, United States

Valerie Schweitzer Architects

Special Mention, A + Awards, 2019

New York, United States, 2017-11-28 - 

Completed in spring 2017, this 33 unit LEED Gold apartment building, sits on an interstitial street in Brentwood, one block from Wilshire Boulevard. With its sculptural and colorful dimension, it celebrates the iconoclastic spirit of Los Angeles. This 5 story multi-residential apartment building animates the streets of West LA.


The design pools various ecologies from around the site, specifically the Pacific Ocean in neighboring Santa Monica, the ubiquitous LA sunshine, and the lofty palm trees. These natural elements are reflected in the design, from the undulating curves of the exterior that resemble a tidal current, to the bright yellow stucco of the Goshen-facing facade, and the thin aluminum struts that mimic the palm trees lining the site. The alternating blue and white glass at the balcony rails emphasizes the tidal theme.


This assembly of color, reflectivity and curvature help forge a dynamic connection between the street life and that of the building. The main façade, fronting a sloping parking lot of a behemoth Ralph’s grocery store, seems to subtly shift and change as one walks or rides past it.


Highlighting an unusual painterly aspect, the facades explore the boundaries between art and architecture. The Mondrian-inspired luminous cavities that scale the two stucco-clad shafts flanking the entry, seem to vibrate chromatically, especially at dusk.


They also light up at night, with LED fixtures, providing a soothing lantern-like glow to those exiting the Supermarket. In a playful riff, these multicolored cavities mimic the car lights of commuters, connecting the mobile street life with the vertical circulation routes of the structure.


Forging a further engagement with the street, ample balcony spaces expand the interior with their large 4-panel sliding doors, they give a sense of enclosure due to the addition of vertical aluminum posts and white frosted low-iron glass. 


Finally, a living wall at the rear courtyard reintroduces the same colored niches, only here they are deepened, and used for people to sit and for plants to grow. This outdoor tableau challenges our notion of where painting and sculpture end, and architecture begins.


Data Sheet

Official name of the project: The Tides Brentwood

Location: Los Angeles, CA

Budget: approximately 20 million dollars for total costs, hard and soft.

Project end date: May 1, 2017

Client: Pluto Partners, Inc.

Architect of Record: Plus Architects

Design Architect: Valerie Schweitzer Architects

Landscape Architect: S.Q.L.A.

Structural: Masoud Dejban and Associates

Mechanical consultant: Air plus Consulting Engineers


Photo Credits: Dan Arnold, Inc. and Josh White Productions


Company Description

Valerie F. Schweitzer Architects aims to construct inventive spaces that are not just visually arresting, but communicate a central purpose. That purpose might be the light-drenched transporting dimensions of an artist’s studio, or the playfulness of a Los Angeles apartment building.

With her small team, Schweitzer creates bold structures that attempt the shoring up of the human spirit. Principal V.F. Schweitzer’s residential buildings are also efforts to improve and integrate the fabric of the surrounding streets. With her additional training as a painter, Schweitzer integrates textiles, color and lighting into a synchronized assemblage, widening the application of architecture. Schweitzer studied architecture at Princeton University for her Bachelors of Art degree, and UCLA for her Masters of Architecture, receiving honors at both institutions. Her firm is based in New York City.

- 30 -

For more information

  1. www.schweitzerarchitecture.com

Media contact

Attachments

Low-resolution images ~ 3.2 MB
High-resolution images ~ 434 MB

Terms and conditions

For immediate release

All photos must be published with proper credit. Please reference v2com as the source whenever possible. We always appreciate receiving PDF copies of your articles.

Press kit | 3136-01 - Press release | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Residential Architecture - A tableau-like garden wall with hidden drip irrigation - Photo credit: Dan Arnold
A tableau-like garden wall with hidden drip irrigation
Photo credit: Dan Arnold
Download

Very High-resolution image : 22.28 x 14.85 @ 300dpi ~ 14 MB

Press kit | 3136-01 - Press release | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Residential Architecture - The building seems to shift as one walks or rides past, like an undulating wave. - Photo credit: Josh White productions, LA
The building seems to shift as one walks or rides past, like an undulating wave.
Photo credit: Josh White productions, LA
Download

Medium-resolution image : 6.83 x 6.4 @ 300dpi ~ 1.1 MB

Press kit | 3136-01 - Press release | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Residential Architecture - Photo credit: josh White productions
Photo credit: josh White productions
Download

Low-resolution image : 3.41 x 2.28 @ 300dpi ~ 160 KB

Press kit | 3136-01 - Press release | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Residential Architecture - Bolts of sunshine yellow against sobering oceanic grays. - Photo credit: Dan Arnold
Bolts of sunshine yellow against sobering oceanic grays.
Photo credit: Dan Arnold
Download

Very High-resolution image : 17.88 x 12.9 @ 300dpi ~ 3 MB

Press kit | 3136-01 - Press release | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Residential Architecture - An assembly ogf fiber cement, stucco, and blue and white glass - Photo credit: Dan Arnold
An assembly ogf fiber cement, stucco, and blue and white glass
Photo credit: Dan Arnold
Download

High-resolution image : 12.41 x 8.05 @ 300dpi ~ 7.5 MB

Press kit | 3136-01 - Press release | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Residential Architecture - Crisp interiors frame view of mountains to the North - Photo credit: Josh White Productions
Crisp interiors frame view of mountains to the North
Photo credit: Josh White Productions
Download

Very High-resolution image : 28.85 x 19.24 @ 300dpi ~ 7.5 MB

Press kit | 3136-01 - Press release | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Residential Architecture - Aluminum struts mimic the lofty palm trees of the site - Photo credit: Josh White productions
Aluminum struts mimic the lofty palm trees of the site
Photo credit: Josh White productions
Download

Medium-resolution image : 3.56 x 5.33 @ 300dpi ~ 250 KB

Press kit | 3136-01 - Press release | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Residential Architecture - Photo credit: Dan Arnold
Photo credit: Dan Arnold
Download

Very High-resolution image : 17.03 x 11.44 @ 300dpi ~ 2.2 MB

Press kit | 3136-01 - Press release | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Residential Architecture - The 5 story high building on a prominent site, helps to harmonize the neighborhood, tying together the bulky office buildings to the south with the smaller cottages to the North - Photo credit: Josh White Productions
The 5 story high building on a prominent site, helps to harmonize the neighborhood, tying together the bulky office buildings to the south with the smaller cottages to the North
Photo credit: Josh White Productions
Download

Medium-resolution image : 10.0 x 6.67 @ 300dpi ~ 2.4 MB

Press kit | 3136-01 - Press release | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Residential Architecture - Photo credit: Josh White productions
Photo credit: Josh White productions
Download

High-resolution image : 11.67 x 7.78 @ 300dpi ~ 4.1 MB

Press kit | 3136-01 - Press release | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Residential Architecture - Painterly facade - Photo credit: Josh White Productions
Painterly facade
Photo credit: Josh White Productions
Download

Very High-resolution image : 18.48 x 27.72 @ 300dpi ~ 8.1 MB

Press kit | 3136-01 - Press release | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Residential Architecture - Lounge with clean lines - Photo credit: Dan Arnold
Lounge with clean lines
Photo credit: Dan Arnold
Download

Very High-resolution image : 22.4 x 14.48 @ 300dpi ~ 14 MB

Press kit | 3136-01 - Press release | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Residential Architecture - Elevations of the two main facades at Bundy Drive and Goshen Avenue - Photo credit:  Valerie Schweitzer
Elevations of the two main facades at Bundy Drive and Goshen Avenue
Photo credit: Valerie Schweitzer
Download

Very High-resolution image : 18.0 x 12.0 @ 300dpi ~ 2.3 MB

Press kit | 3136-01 - Press release | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Residential Architecture - Photo credit: Josh White productions
Photo credit: Josh White productions
Download

Very High-resolution image : 17.03 x 25.54 @ 300dpi ~ 6.5 MB

Press kit | 3136-01 - Press release | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Residential Architecture - Photo credit: Valerie Schweitzer Architects
Photo credit: Valerie Schweitzer Architects
Download

Low-resolution image : 2.67 x 1.89 @ 300dpi ~ 360 KB

Press kit | 3136-01 - Press release | The Tides Brentwood - Valerie Schweitzer Architects - Residential Architecture - Photo credit: Valerie Schweitzer
Photo credit: Valerie Schweitzer
Download

Medium-resolution image : 5.66 x 6.56 @ 300dpi ~ 570 KB

You may also like...

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Bubble Shade - Valerie Schweitzer Architects

New York, United States, 2018-01-31

Bubble Shade

Valerie Schweitzer Architects

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Butterfly Studio - Valerie Schweitzer Architects

New York, United States, 2018-01-03

Butterfly Studio

Valerie Schweitzer Architects

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Loft Duvernay - Atelier BOOM-TOWN

Montréal, Canada, 2019-10-15

Loft Duvernay

Atelier BOOM-TOWN

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - 18 Screens - Sanjay Puri Architects

Mumbai, India, 2019-09-24

18 Screens

Sanjay Puri Architects

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Palo Alto Residence - Studio VARA

San Francisco, United States, 2019-07-02

Palo Alto Residence

Studio VARA

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Up There ! - ESPACE VITAL architecture

Montréal, Canada, 2019-06-11

Up There !

ESPACE VITAL architecture

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Powder snow - Luc Plante architecture + design

Saint-Lambert, Canada, 2019-06-07

Powder snow

Luc Plante architecture + design