Dossier de presse no. 3136-02

Journalistes! Découvrez ce projet prêt à être publié. Créez gratuitement un compte média v2com pour télécharger les images haute résolution.

Créez un compte média
Dossier de presse - Communiqué de presse - Butterfly Studio - Valerie Schweitzer Architects

Dossier de presse | no. 3136-02

Communiqué seulement en anglais

Butterfly Studio

Westport, États-Unis

Valerie Schweitzer Architects

A private workshop for art and reflection 

New York, États-Unis, 03-01-2018 - 

Winner of the 2017 American Architecture Prize.

Inspired in part by the closing of a butterfly’s wings and other organic forms, this 350 square-foot art studio and private office for a family home in Westport, Connecticut, provides a serene refuge.


Like shards protruding from the earth, the studio’s angled panels clad in stucco and recycled teak, impart a primitive and futuristic quality at the same time. The structure exploits the potential of glass, wood and steel.


The expansive skylight of steel and thermally-insulated glass eliminates the need for day-lighting, even for an artist. It also creates an airiness despite the confined floor plate. Efficiency is furthered by the sealed poured concrete floor that contains radiant heat piping; one may roll a work desk on wheels throughout the space.

Due to the skylight and narrow windows, there is a strong sense of privacy and being hidden from the rest of the world. The view of changing skies and light create an optimal space for intermittent reflection during artistic production. 

Cross-ventilation is achieved by carefully placed windows that capture breezes off the proximate Long Island Sound. A half-bath is included.


Technical Info

Built in 2007 by All Phase Construction, Bridgeport, Ct, USA.


Materials: Douglas fir wood framing, steel columns, and beams, low-e-double pane glass, stucco-cladding with trowel-finish, teak wood cladding, new and recycled.


Poured concrete floor with electric (snow-melting) radiant heat; custom windows with aluminum frames both fixed and operable; 

custom skylight with aluminum frame.


HVAC: Mitsubishi split-air heating and cooling


Landscape by architect: Colorado blue spruce and azaleas


Zoning limitations for ancillary structure: 350 square feet floor plan; 17 feet max. height to the midpoint of the highest ridge


About Valerie F. Schweitzer Architects
Valerie F. Schweitzer Architects aims to construct inventive spaces that are not just visually arresting, but communicate a central purpose. That purpose might be the light-drenched transporting dimensions of an artist’s studio, or the playfulness of a Los Angeles apartment building.


With her small team, Schweitzer creates bold structures that attempt the shoring up of the human spirit. Principal V.F. Schweitzer’s residential buildings are also efforts to improve and integrate the fabric of the surrounding streets. With her additional training as a painter, Schweitzer integrates textiles, color and lighting into a synchronized assemblage, widening the application of architecture. Schweitzer studied architecture at Princeton University for her Bachelors of Art degree, and UCLA for her Masters of Architecture, receiving honors at both institutions. Her firm is based in New York City.

- 30 -

Pour plus d’informations

  1. www.schweitzerarchitecture.com

Contact média

Pièces jointes

Images basse résolution ~ 3,6 Mo
Images haute résolution ~ 260 Mo

Termes et conditions

Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire. Merci d’inclure la source v2com lorsque possible et il est toujours apprécié de recevoir les versions PDF de vos articles.

Dossier de presse | 3136-02 - Communiqué de presse | Butterfly Studio - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - Winner of the American Architecture Prize in small architecture, 2017 - Crédit photo : Tom Leighton
Winner of the American Architecture Prize in small architecture, 2017
Crédit photo : Tom Leighton
Télécharger

Image haute résolution : 9.71 x 14.56 @ 300dpi ~ 9,7 Mo

Dossier de presse | 3136-02 - Communiqué de presse | Butterfly Studio - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - A lantern-like glow at night - Crédit photo : Paul Bartholomeuw
A lantern-like glow at night
Crédit photo : Paul Bartholomeuw
Télécharger

Image très haute résolution : 20.0 x 15.95 @ 300dpi ~ 35 Mo

Dossier de presse | 3136-02 - Communiqué de presse | Butterfly Studio - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - Crédit photo : Paul Bartolomeuw
Crédit photo : Paul Bartolomeuw
Télécharger

Image très haute résolution : 15.88 x 20.0 @ 300dpi ~ 40 Mo

Dossier de presse | 3136-02 - Communiqué de presse | Butterfly Studio - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - Inspired in part by the closing of a butterfly's wing - Crédit photo : Tom Leighton
Inspired in part by the closing of a butterfly's wing
Crédit photo : Tom Leighton
Télécharger

Image haute résolution : 15.0 x 10.0 @ 300dpi ~ 39 Mo

Dossier de presse | 3136-02 - Communiqué de presse | Butterfly Studio - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - Inspired by nature and early fort-like European castles - Crédit photo : Tom Leighton
Inspired by nature and early fort-like European castles
Crédit photo : Tom Leighton
Télécharger

Image haute résolution : 15.0 x 10.0 @ 300dpi ~ 39 Mo

Dossier de presse | 3136-02 - Communiqué de presse | Butterfly Studio - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - Crédit photo : Tom Leighton
Crédit photo : Tom Leighton
Télécharger

Image moyenne résolution : 6.67 x 10.0 @ 300dpi ~ 6,6 Mo

Dossier de presse | 3136-02 - Communiqué de presse | Butterfly Studio - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - Plentiful and even day lighting ideal for office and studio - Crédit photo : Tom Leighton
Plentiful and even day lighting ideal for office and studio
Crédit photo : Tom Leighton
Télécharger

Image haute résolution : 11.08 x 16.8 @ 300dpi ~ 21 Mo

Dossier de presse | 3136-02 - Communiqué de presse | Butterfly Studio - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - A fortress-like backyard studio - Crédit photo : Tom Leighton
A fortress-like backyard studio
Crédit photo : Tom Leighton
Télécharger

Image haute résolution : 11.0 x 14.0 @ 300dpi ~ 9,5 Mo

Dossier de presse | 3136-02 - Communiqué de presse | Butterfly Studio - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - The studio's angles complement those of the main house - Crédit photo : Tom Leighton
The studio's angles complement those of the main house
Crédit photo : Tom Leighton
Télécharger

Image haute résolution : 15.0 x 10.0 @ 300dpi ~ 3,7 Mo

Dossier de presse | 3136-02 - Communiqué de presse | Butterfly Studio - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - Ensconced in nature the small studio is set far from the street - Crédit photo : Tom Leighton
Ensconced in nature the small studio is set far from the street
Crédit photo : Tom Leighton
Télécharger

Image moyenne résolution : 6.0 x 4.0 @ 300dpi ~ 1,9 Mo

Dossier de presse | 3136-02 - Communiqué de presse | Butterfly Studio - Valerie Schweitzer Architects - Architecture résidentielle - Elevation shows the linkage of stucco and wood panels - Crédit photo : Drawing by Valerie Schweitzer AIA
Elevation shows the linkage of stucco and wood panels
Crédit photo : Drawing by Valerie Schweitzer AIA
Télécharger

Image moyenne résolution : 7.79 x 5.67 @ 300dpi ~ 490 ko

Vous pourriez également aimer...