Dossier de presse no. 3571-01

Journalistes! Découvrez ce projet prêt à être publié. Créez gratuitement un compte média v2com pour télécharger les images haute résolution.

Créez un compte média
Dossier de presse - Communiqué de presse - cepezed designs first self-sufficient bus station in The Netherlands - cepezed

Dossier de presse | no. 3571-01

Communiqué seulement en anglais

cepezed designs first self-sufficient bus station in The Netherlands

Tilburg, Pays-Bas

cepezed

Delft, Pays-Bas, 30-04-2019 - 

Recently, the new bus station in Tilburg was taken into use. Just like the renovation of the train station and the new bicycle parkings in the railway zone, the bus station was designed by cepezed architects. The new public transport facility generates its own energy and its design is thoroughly integrated.

 

The new bus station is a part of the large-scale revitalization of the Tilburg public transport hub. It is fully tailored to the comfort of the travellers and to a clear and pleasant traffic flow. The facility is situated on the west side of the train station, roughly at the place that also occupied the former bus station, but with the location of the former Tilburion apartment block included on the far west side.

 

Minimalistic circuit

The basic setup consists of a series of very thin columns with an evenly minimalistic awning structure on top of them. The construction forms a triangular circuit with a length of over 160 meters and an open space in the centre. The bus positions are arranged around the outer side; six for boarding and one for deboarding. The awning circulation runs from 14 to 30 meters width in total and has two offsets in its contour. These are primarily functional and align with the urban context, but visually, they also resonate elegantly with the monumental roof structure of the train station. This also has an articulated structure and moreover seems to float, just like the bus station awning. The setoffs divide the overall structure into three segments. In the centre of every segment, there is green plantation surrounded by a sitting edge for the travellers. On the wide end of the circuit, the centre additionally contains a pavilion. This houses a staff canteen for the bus drivers, a public transport service point and a commercial space that has to find its function yet. An elevated terrace adjoins this commercial space.

 

Awning with pv and etfe

The spacious awning all around fully covers the bus platforms and additionally part of the buses. Thus, travellers can always board and deboard sheltered and protected from the rain. The structure consists of a steel framework covered with ETFE-foil. The lighting is fitted above this foil. During the day, the awning filters the sunlight, while during the dark hours, it becomes one large and spacious lighting element that strongly adds to the travellers’ feeling of safety. 250 m2 of solar panels lie atop of the awning. In strong daylight, these cast a shadow pattern on the ETFE that makes the travellers aware of their presence. The panels supply sufficient energy for all functionalities of the bus station, including the lighting of the awning, the digital information signs, the staff canteen and the public transport service point. The commercial space has its own energy circuit and energy meter.

 

Integral materialization and detailing

Based on considerations regarding aesthetics as well as comfort, functionality and the use of materials, a lot of attention was paid to a setup, materialization and detailing that is as elementary as possible. Cepezed conceived a clear and pure system for the bus station and engineered it meticulously. For example, the thin columns composed of steel plates and strips also contain water drainage and electric cabling. The S.O.S.-button and intercom are also integrated into one of the columns. The folded sheet steel that functions as the central load-bearing stability beam also functions as a gutter. The lighting of the terrace adjoining the pavilion is integrated into the beams spanning the awning structure at that point. The sitting edges of black pigmented concrete contain a number of seats executed in strip steel with integrated heating. The drainage holes in the load-bearing gutter are also used for fixation of the stretched ETFE-foil, while the digital information displays are invisibly fastened. The pavilion has a function in the overall stability of the awning. Also, movement sensors have been integrated into the steel edge of the awning every 14 meters. These respond to the presence of busses and people so that the lighting is sufficient in every situation while the use of energy is kept to a minimum.

  

Inclusive, low maintenance and future proof

The bus station was also designed for inclusiveness. For example, the elevated terrace can be reached by wheel chairs through a ramp and the handrails between the terrace and the platforms have been provided with braille signing. The ETFE foil of the awning is self-cleaning and hardly needs any maintenance. For service on the solar panels and electrical equipment, the awning circulation is easily accessible via the pavilion and a walkable cable gutter. The overall unornamented design with a minimum of edges and corners reduces the costs for cleaning. Additionally, for the future, the bus station is already prepared for the placement of extra electrical equipment that can quickly charge electrical busses. 


Project data

Project: bus station Tilburg

Address project: Spoorlaan, Tilburg

Client: City council Tilburg

Architect: architectenbureau cepezed, Delft

Structural engineering: IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam

Consultant mechanical & electrical engineering: Nelissen Ingenieursbureau b.v., Eindhoven

Consultant building physics, fire safety and Sustainability: Nelissen Ingenieursbureau b.v., Eindhoven

Landscape architect/urban planner: Atelier Quadrat, Rotterdam

Lighting: Atelier LEK, Rotterdam

Main contractor: BAM Infra bv, Gouda

Contractor steel construction: Buiting Staalbouw, Almelo

Contractor installations: Hoppenbouwers Techniek, Udenhout

Etfe roof: Buitink - Technology, Duiven

Design phase: October 2016 – September 2017

Construction phase: March 2018 – March 2019

Length and width | gfa building: 160 m en 30 m (at widest point) | 108m² bvo

Sustainability: 250 m² of solar panels on the roof; yield = NOM (zero use on the electric bill)

Photography: cepezed | Lucas van der Wee


About cepezed

cepezed is a frequently decorated architecture office with a wide range of projects both in and outside its home country The Netherlands. Assignments address high-profile and sustainable projects such as the revitalization of State Office De Knoop, the circular catering pavilion The Green House, the dismountable Temporary Courthouse in Amsterdam and the new pier at Schiphol Airport, but also e.g. state-of-the-art laboratories, infrastructure and ingenious educational buildings.

 

At cepezed, projects are designed as monuments of function for people, not monuments of thanks to an architect. There is a lot of attention for a high sojourn quality and a long term, flexible ease of use. Aesthetics and functionality are logically linked in the designs and the office is high-skilled at managing the complexity behind simplicity. cepezed uses an integral design method in which building components often fulfil various functions at the same time. This way, the agency forges various aspects such as spatial design, construction and installation techniques into an indivisible whole.

 

cepezed has a lot of in-house knowledge: there are internal specialists for every design part and the office has separate departments and sister companies for interior design, property development and construction management. With a constant focus on buildable and high-quality architecture, the various branches collaborate closely and transparently.


See bio in Nederlands in attached PDF.

 


 

- 30 -

Pour plus d’informations

  1. www.cepezed.nl

Contact média

Pièces jointes

934 bus station publication drawings_eng
934 bus station publication drawings eng_blanco
Bio cepezed NL - ENG
Images basse résolution ~ 3,5 Mo
Images haute résolution ~ 420 Mo

Termes et conditions

Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire. Merci d’inclure la source v2com lorsque possible et il est toujours apprécié de recevoir les versions PDF de vos articles.

Dossier de presse | 3571-01 - Communiqué de presse | cepezed designs first self-sufficient bus station in The Netherlands - cepezed - Design urbain - Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Télécharger

Image haute résolution : 16.04 x 10.69 @ 300dpi ~ 10 Mo

Dossier de presse | 3571-01 - Communiqué de presse | cepezed designs first self-sufficient bus station in The Netherlands - cepezed - Design urbain - Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Télécharger

Image très haute résolution : 18.54 x 12.36 @ 300dpi ~ 13 Mo

Dossier de presse | 3571-01 - Communiqué de presse | cepezed designs first self-sufficient bus station in The Netherlands - cepezed - Design urbain - Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Télécharger

Image très haute résolution : 19.2 x 12.8 @ 300dpi ~ 17 Mo

Dossier de presse | 3571-01 - Communiqué de presse | cepezed designs first self-sufficient bus station in The Netherlands - cepezed - Design urbain - Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Télécharger

Image très haute résolution : 18.08 x 12.06 @ 300dpi ~ 14 Mo

Dossier de presse | 3571-01 - Communiqué de presse | cepezed designs first self-sufficient bus station in The Netherlands - cepezed - Design urbain - Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Télécharger

Image très haute résolution : 17.44 x 11.42 @ 300dpi ~ 12 Mo

Dossier de presse | 3571-01 - Communiqué de presse | cepezed designs first self-sufficient bus station in The Netherlands - cepezed - Design urbain - Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Télécharger

Image haute résolution : 12.35 x 15.44 @ 300dpi ~ 11 Mo

Dossier de presse | 3571-01 - Communiqué de presse | cepezed designs first self-sufficient bus station in The Netherlands - cepezed - Design urbain - Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Télécharger

Image très haute résolution : 12.8 x 17.72 @ 300dpi ~ 12 Mo

Dossier de presse | 3571-01 - Communiqué de presse | cepezed designs first self-sufficient bus station in The Netherlands - cepezed - Design urbain - Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Télécharger

Image haute résolution : 12.8 x 16.0 @ 300dpi ~ 12 Mo

Dossier de presse | 3571-01 - Communiqué de presse | cepezed designs first self-sufficient bus station in The Netherlands - cepezed - Design urbain - Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Télécharger

Image très haute résolution : 11.53 x 17.3 @ 300dpi ~ 15 Mo

Dossier de presse | 3571-01 - Communiqué de presse | cepezed designs first self-sufficient bus station in The Netherlands - cepezed - Design urbain - Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Télécharger

Image haute résolution : 12.69 x 15.86 @ 300dpi ~ 13 Mo

Dossier de presse | 3571-01 - Communiqué de presse | cepezed designs first self-sufficient bus station in The Netherlands - cepezed - Design urbain - Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Télécharger

Image très haute résolution : 19.2 x 12.8 @ 300dpi ~ 15 Mo

Dossier de presse | 3571-01 - Communiqué de presse | cepezed designs first self-sufficient bus station in The Netherlands - cepezed - Design urbain - Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Télécharger

Image haute résolution : 12.8 x 16.0 @ 300dpi ~ 13 Mo

Dossier de presse | 3571-01 - Communiqué de presse | cepezed designs first self-sufficient bus station in The Netherlands - cepezed - Design urbain - Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Crédit photo : cepezed | Lucas van der Wee
Télécharger

Image haute résolution : 12.25 x 15.31 @ 300dpi ~ 6,4 Mo

Dossier de presse | 3571-01 - Communiqué de presse | cepezed designs first self-sufficient bus station in The Netherlands - cepezed - Design urbain - Crédit photo :  architectenbureau cepezed
Crédit photo : architectenbureau cepezed
Télécharger

Image moyenne résolution : 9.75 x 5.91 @ 300dpi ~ 1,9 Mo

Dossier de presse | 3571-01 - Communiqué de presse | cepezed designs first self-sufficient bus station in The Netherlands - cepezed - Design urbain - Crédit photo :  architectenbureau cepezed
Crédit photo : architectenbureau cepezed
Télécharger

Image basse résolution : 3.6 x 3.18 @ 300dpi ~ 300 ko

Dossier de presse | 3571-01 - Communiqué de presse | cepezed designs first self-sufficient bus station in The Netherlands - cepezed - Design urbain - Crédit photo : architectenbureau cepezed
Crédit photo : architectenbureau cepezed
Télécharger

Image moyenne résolution : 7.65 x 10.9 @ 300dpi ~ 770 ko

Dossier de presse | 3571-01 - Communiqué de presse | cepezed designs first self-sufficient bus station in The Netherlands - cepezed - Design urbain - Crédit photo : architectenbureau cepezed
Crédit photo : architectenbureau cepezed
Télécharger

Image haute résolution : 7.73 x 11.03 @ 300dpi ~ 850 ko

Dossier de presse | 3571-01 - Communiqué de presse | cepezed designs first self-sufficient bus station in The Netherlands - cepezed - Design urbain - Crédit photo : architectenbureau cepezed
Crédit photo : architectenbureau cepezed
Télécharger

Image moyenne résolution : 7.44 x 10.59 @ 300dpi ~ 520 ko

Dossier de presse | 3571-01 - Communiqué de presse | cepezed designs first self-sufficient bus station in The Netherlands - cepezed - Design urbain - Crédit photo : architectenbureau cepezed
Crédit photo : architectenbureau cepezed
Télécharger

Image moyenne résolution : 7.32 x 4.39 @ 300dpi ~ 290 ko

Dossier de presse | 3571-01 - Communiqué de presse | cepezed designs first self-sufficient bus station in The Netherlands - cepezed - Design urbain - Crédit photo : architectenbureau cepezed
Crédit photo : architectenbureau cepezed
Télécharger

Image moyenne résolution : 6.09 x 6.4 @ 300dpi ~ 530 ko

Vous pourriez également aimer...

Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - La terrasse Leacock - Arcadia Studio

Montréal, Canada, 02-01-2019

La terrasse Leacock

Arcadia Studio