EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 3050-01
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


Download the full package of low-resolution images:
LR Images ~ 2.6 MB


Download the full package of high-resolution images:
HR images ~ 72.3 MB


The high-resolution images are also available individually under each image.

The press release is available below (copy and paste).


Flag black
Press kit - Press release - The Paper Pavilion - Radical Retail - Larry Teo
A v2com exclusive

The Paper Pavilion - Radical Retail

Montréal, Canada

Larry Teo

Redefining the materiality of experiential retail: Adaptive reuse concept for warehouse conversion to showroom marries the unlikely combination of cardboard & novel technologies


Singapore, Singapore, 2017-11-02 -

“The Paper Pavilion” – an experimental, recyclable furniture showroom concept involving the use of recyclable materials and novel technologies by student designer Larry Teo of Singapore’s Temasek Polytechnic has been selected as one of the winners of the American Architecture Prize 2017 under the Architectural Design/Small Architecture category.


Located at Singapore’s Geylang Bahru Industrial Estate – an industrial town which has been re-zoned  by the Urban Redevelopment Authority of Singapore for residential & commercial use. - The Interior Architecture graduate fashioned an adaptive re-use scheme on a pair of existing warehouse units for conversion into a high-tech recyclable furniture showroom to experiment the unconventional use of materials like cardboard as a structural & lighting material, apace with technologies such as piezo-electricity for anthropogenic energy harvesting, resulting in an enthralling environment where space reacts to, absorbs, and recycles the residual energy produced by the activities of its visitors into electricity.


Cardboard – a humble material that is often neglected and abandoned, delineates the project as a paradigm of unconventional display spaces. The material is comprehensively superimposed as an ubiquitous structural & lighting medium to assemble an array of “Paper Trees” – a series of distinctive, vertically oriented display spaces for the said merchandise to accentuate spatial hegemony within the building envelope, resulting in the “Cardboard Jungle” concept. Visitors are brought on a journey of ascension through this jungle and led into the suspended ‘Paper Tree Houses’ to be surrounded by the unseen beauty of cardboard, elucidating an out-of-this-world walkthrough retail experience tailor-made for a sustainable showroom of the future.


This metaphorical jungle, where trees were cut down for the production of paper resulting in the by-product of cardboard is “resurrected”, with the full potential of the material’s lighting properties exemplified. For example, to display the effect of shadows, natural lighting is optimised through the strategic utilisation of apertures on all sides of the building parameters to eschew from excessive artificial lighting on the transitory spaces between the ‘Paper Trees’ which connect the first and second levels - purposefully filtering direct sunlight through the tiny perforations on the humble material, emulating the effect in actual jungles and forests where sunlight that reaches the floor and understory levels are filtered by a multitude of overhanging canopies. The result is an especial experience crafted by a harmonious assemblage of experimental materials & technologies, bundled in a compact area.


In addition to the American Architecture Prize 2017, The Paper Pavilion was also previously shortlisted in the Top 300 out of 11,000 international entries at the IF Design Awards Germany 2016 in the Interior Architecture Category, on top of several other accolades in Singapore awarded by the I-DEA Spatial Design Awards and Singapore Design Award 2015.


About Larry Teo

The student designer behind the award-winning concept, Larry Teo - whom graduated with top honours in 2015 from Temasek Polytechnic Singapore, is currently an architectural intern slated for enrolment into an undergraduate architectural program. A young designer with an expressed interest in avant-garde concepts pertaining to environmental sustainability, some of his other achievements include the Gensler Singapore Scholarship, Pomeroy Studio Prize, Waldmann Lighting academic award and a double-win at the Spatial Design(SPADE) Awards in 2015 & 2016 respectively. Other ongoing projects in his pipeline include a planned entry to the eVolo skyscraper competition which will be done in an interdisciplinary manner, in collaboration with other university students from a spectrum of different fields.

- 30 -


Media contact
Press kit | 3050-01 - Press release | The Paper Pavilion - Radical Retail - Larry Teo - Commercial Interior Design - A 25,000 optical glass brick facade replaces the existing cement brick walls of the warehouse, baring its structure and allowing for internal activities to be brought to the public. - Photo credit: Larry Teo
A 25,000 optical glass brick facade replaces the existing cement brick walls of the warehouse, baring its structure and allowing for internal activities to be brought to the public.
Photo credit: Larry Teo
Download
Medium-resolution image
8.2 x 5.56
300dpi

~ 2.6 MB
Press kit | 3050-01 - Press release | The Paper Pavilion - Radical Retail - Larry Teo - Commercial Interior Design - A sectional perspective of The Paper Pavilion's "Paper Trees" - Photo credit: Larry Teo
A sectional perspective of The Paper Pavilion's "Paper Trees"
Photo credit: Larry Teo
Download
Medium-resolution image
7.83 x 3.43
300dpi

~ 3.1 MB
Press kit | 3050-01 - Press release | The Paper Pavilion - Radical Retail - Larry Teo - Commercial Interior Design - A sectional perspective of The Paper Pavilion's "Paper Trees" - Photo credit: Larry Teo
A sectional perspective of The Paper Pavilion's "Paper Trees"
Photo credit: Larry Teo
Download
Low-resolution image

~ 1.7 MB
Press kit | 3050-01 - Press release | The Paper Pavilion - Radical Retail - Larry Teo - Commercial Interior Design - A sectional perspective of The Paper Pavilion's "Paper Trees" - Photo credit: Larry Teo
A sectional perspective of The Paper Pavilion's "Paper Trees"
Photo credit: Larry Teo
Download
High-resolution image
13.33 x 6.01
300dpi

~ 3.1 MB
Press kit | 3050-01 - Press release | The Paper Pavilion - Radical Retail - Larry Teo - Commercial Interior Design - Inside a "Paper Tree" - Photo credit: Larry Teo
Inside a "Paper Tree"
Photo credit: Larry Teo
Download
Medium-resolution image
10.0 x 5.56
300dpi

~ 4.6 MB
Press kit | 3050-01 - Press release | The Paper Pavilion - Radical Retail - Larry Teo - Commercial Interior Design - Reception area - Day light. Piezo-electric receptors line the walls. - Photo credit: Larry Teo
Reception area - Day light. Piezo-electric receptors line the walls.
Photo credit: Larry Teo
Download
Medium-resolution image
7.25 x 4.12
300dpi

~ 2.6 MB
Press kit | 3050-01 - Press release | The Paper Pavilion - Radical Retail - Larry Teo - Commercial Interior Design - Reception area - Night lighting. Piezo-electric receptors line the walls and illuminate the space. - Photo credit: Larry Teo
Reception area - Night lighting. Piezo-electric receptors line the walls and illuminate the space.
Photo credit: Larry Teo
Download
Medium-resolution image
5.0 x 2.84
300dpi

~ 1.1 MB
Press kit | 3050-01 - Press release | The Paper Pavilion - Radical Retail - Larry Teo - Commercial Interior Design - 'LIVE' Office space. - Photo credit: Larry Teo
'LIVE' Office space.
Photo credit: Larry Teo
Download
Medium-resolution image
9.36 x 5.56
300dpi

~ 3.1 MB
Press kit | 3050-01 - Press release | The Paper Pavilion - Radical Retail - Larry Teo - Commercial Interior Design - A suspended 'Glass-Box' meeting room on the 2nd level allows a full panoramic view of the the surrounding features. - Photo credit: Larry Teo
A suspended 'Glass-Box' meeting room on the 2nd level allows a full panoramic view of the the surrounding features.
Photo credit: Larry Teo
Download
Medium-resolution image
8.76 x 5.37
300dpi

~ 2.4 MB
Press kit | 3050-01 - Press release | The Paper Pavilion - Radical Retail - Larry Teo - Commercial Interior Design - Piezo-Electric feature Wall diagram - Photo credit: Larry Teo
Piezo-Electric feature Wall diagram
Photo credit: Larry Teo
Download
Low-resolution image

~ 67 KB
You may also like...
Newsroom - Press release - FACE Cosmetic Surgery - Audax

FACE Cosmetic Surgery

Audax

Toronto, Canada, 2018-07-16
You may also like...
Newsroom - Press release - European Healthcare Design WinnerCOACH - Interactive and Playful Centre for Overweight Adolescent and Children's Healthcare of the Maastricht UMC+ - Tinker imagineers
A v2com exclusive

European Healthcare Design Winner COACH - Interactive and Playful Centre for Overweight Adolescent and Children's Healthcare of the Maastricht UMC+

Tinker imagineers

Utrecht, Netherlands, 2018-06-28
You may also like...
Newsroom - Press release - New Desjardins – Downtown Montreal Location:Permanent Installation by Daniel Iregui Unveiled - Desjardins and MASSIVart

New Desjardins – Downtown Montreal Location: Permanent Installation by Daniel Iregui Unveiled

Desjardins and MASSIVart

Montréal, Canada, 2018-06-14
You may also like...
Newsroom - Press release - A New Office Furniture Distribution Group is Born - EMBLM

A New Office Furniture Distribution Group is Born 

EMBLM

Montréal, Canada, 2018-06-05
You may also like...
Newsroom - Press release - Park House Food Merchants - Alexander &CO.

Park House Food Merchants

Alexander &CO.

Sydney, Australia, 2018-05-30
You may also like...
Newsroom - Press release - Basix HQ Wins AIA SF Award2018 - Axelrod Design

Basix HQ Wins AIA SF Award 2018

Axelrod Design

San Francisco, United States, 2018-05-28
You may also like...
Newsroom - Press release - YoshinoriRestaurant - Alia Bengana + Atelier BEPG

Yoshinori Restaurant

Alia Bengana + Atelier BEPG

Paris, France, 2018-05-28
You may also like...
Newsroom - Press release - The New Extreme WOW Suites at the W Montréal Are Officially Launched - Sid Lee Architecture
A v2com exclusive

The New Extreme WOW Suites at the W Montréal Are Officially Launched

Sid Lee Architecture

Montréal, Canada, 2018-05-22
You may also like...
Newsroom - Press release - Galaxy Bar and Bottle Shop - Monoloko design

Galaxy Bar and Bottle Shop

Monoloko design

Moskva, Russia, 2018-05-11
You may also like...
Newsroom - Press release - A Design in Tune with TV5’s Vision - FOR. design planning

A Design in Tune with TV5’s Vision

FOR. design planning

Montréal, Canada, 2018-05-07