EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 3252-01
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


Download the full package of low-resolution images:
LR Images ~ 3.35 MB


Download the full package of high-resolution images:
HR images ~ 88.3 MB


The high-resolution images are also available individually under each image.

The press release is available below (copy and paste).


Flag black
Press kit - Press release - Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design

Go Orthodontistes Clinic

Brossard, Canada

Natasha Thorpe Design

Cohesive total design of an open concept clinic


Montréal, Canada, 2018-02-28 -

Located within a commercial complex, Go Orthodontistes clinic is accessible by a long hallway, which serves as a passageway between the exterior commercial complex and the carefully crafted universe that lies within. 


In order to create a cohesive space of total design, it was necessary to conceive the interior space simultaneously with the elements of industrial design. The wood slats inform all interventions and the open layout, with its curved surfaces and reveals, mitigates confusion, favouring openness.


The open plan of the space naturally guides visitors, affording them visibility of the environment, putting them at ease. The spatial configuration addresses notions of public or private spaces by the degree of material opacity and visibility depending on the vantage point. The long entrance corridor provides an opportunity to create essential storage space needed for a 1,943-square-foot office. One side of the hallway provides drawer storage for orthodontic appliances and the other, closet space. 


Surfaces of walls and partitions were treated in varying degrees of opacity. From the waiting area, the clinic is visible just beyond the reception desk. Dental chairs in the treatment area are hinted at behind a bronze mesh and glass panel. Private areas, such as the consultation room, are fully opaque. In some areas, the laboratory and instrument sterilization centre were treated with transparent glass with a translucent white film applied in zones for clinicians to work in semi-privacy. 


Noble materials were chosen for their durability, warmth to the touch, and ease of maintenance. All built-in furniture was designed for the project in conjunction with the spatial planning, creating a strong link between all elements. Items such as the light fixture, which abstractly spells “Go,” the family name of the doctors, create highly visual experiences. 


In designing a space focused on aesthetic transformation, colour connotations were critical. Cleanliness, purity, and comfort were paramount. The palette favours light natural tones that showcase noble materials at their best and put visitors at ease. The original concrete of the floor and columns was polished and left intact, preserving a link to the building structure. Variation and moments of drama are created through linear repetitions on walls and through finishes such as the Calacatta Oro marble. The following items constitute the built-in furniture: waiting room benches, cabinetry in private office, laboratory and conference room, reception desk and light installation, hallway closet and storage. 


In the context of a clinic, sensitivity to visitor experience is essential, as feelings of anxiety are often present. The area most associated with fearful experiences in dental offices is often the X-ray chamber. All interior surfaces of this small space were done in BC Fir in order to give a cohesive feeling in an environment that might have otherwise felt claustrophobic. When placed inside the all BC Fir environment, the X-ray machine becomes altered by its context. It seems less scary and machine like.


The waiting room area of this clinic is bathed in natural light and wall-mounted benches with low backrests, maximize space in the small area. Furthermore, no seat is turned with its back to the entrance which reduces apprehension. Long overlapping low tables allow for customized configuration and can be tucked one under the other in order to create more space. The satin finish of the wood captures natural light and LED under-lighting calls attention to the benches’ geometry, creating dimension. The wood used for the benches and tables in this waiting area is Russian plywood stained to the lightened tone found on all wood surfaces in the clinic. This type of wood was used for its rigidity and resistance to warping.


Customized sinks were required to create cohesion with the clean linearity of the space. The sinks share materiality with countertops throughout the space, Corian, which creates continuity throughout the entire office. The reception desk was treated as a space in itself, without the constraint of closures. The notion of separating functions and privacy were addressed with the varying heights of the desk’s low-walled perimeters. 


Go Orthodontistes Clinic Brossard was the recipient of three awards during the 11th edition of the Grands Prix du Design. The prizes were awarded for: valorization of wood in industrial and product design, residential commercial or integrated design products in small series, and for a health office or clinic. 


Technical information

Project: Go Orthodontistes Brossard Clinic 

Location: Quartier Dix30, Brossard, QC, Canada

Year: 2017

Size: 1943 square feet
Client: Go Orthodontistes 

Design: Natasha Thorpe

General contractor: Avantage Plus 


About the agency

Natasha Thorpe is a multidisciplinary designer specializing in total design environments and object design. Designing every aspect in and of an environment allows for a unique sensory experience that operates seamlessly and cohesively. Translation of collective meaning and symbolism into impactful design. Context and setting driven design for every day, and days of exception. Moments, whole lives. And everything in between.

- 30 -


Media contact
Press kit | 3252-01 - Press release | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design -  Go Orthodontistes Brossard Clinic  - Photo credit: Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Medium-resolution image
6.67 x 4.44
300dpi

~ 1.2 MB
Press kit | 3252-01 - Press release | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Photo credit: Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Medium-resolution image
6.67 x 4.44
300dpi

~ 1.2 MB
Press kit | 3252-01 - Press release | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Photo credit: Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Medium-resolution image
6.67 x 4.44
300dpi

~ 1.4 MB
Press kit | 3252-01 - Press release | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Photo credit: Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Medium-resolution image
6.67 x 4.44
300dpi

~ 1.2 MB
Press kit | 3252-01 - Press release | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Photo credit: Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Medium-resolution image
6.67 x 4.44
300dpi

~ 1.1 MB
Press kit | 3252-01 - Press release | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Photo credit: Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Medium-resolution image
6.67 x 4.44
300dpi

~ 1.1 MB
Press kit | 3252-01 - Press release | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Photo credit: Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Medium-resolution image
6.67 x 4.44
300dpi

~ 990 KB
Press kit | 3252-01 - Press release | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Photo credit: Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Medium-resolution image
6.67 x 4.44
300dpi

~ 1.2 MB
Press kit | 3252-01 - Press release | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Photo credit: Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Medium-resolution image
4.44 x 6.67
300dpi

~ 1.5 MB
Press kit | 3252-01 - Press release | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Photo credit: Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Medium-resolution image
4.44 x 6.67
300dpi

~ 1.1 MB
Press kit | 3252-01 - Press release | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Photo credit: Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Medium-resolution image
4.44 x 6.67
300dpi

~ 1.4 MB
Press kit | 3252-01 - Press release | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Photo credit: Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Medium-resolution image
6.67 x 4.44
300dpi

~ 1.1 MB
Press kit | 3252-01 - Press release | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Photo credit: Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Medium-resolution image
6.67 x 4.44
300dpi

~ 1.2 MB
Press kit | 3252-01 - Press release | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Photo credit: Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Medium-resolution image
6.67 x 4.44
300dpi

~ 1.3 MB
Press kit | 3252-01 - Press release | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Photo credit: Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Medium-resolution image
6.67 x 4.44
300dpi

~ 1000 KB
Press kit | 3252-01 - Press release | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Photo credit: Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Medium-resolution image
4.44 x 6.67
300dpi

~ 1 MB
Press kit | 3252-01 - Press release | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Photo credit: Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Medium-resolution image
4.44 x 6.67
300dpi

~ 1.3 MB
Press kit | 3252-01 - Press release | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Photo credit: Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Medium-resolution image
4.44 x 6.67
300dpi

~ 1.2 MB
Press kit | 3252-01 - Press release | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Photo credit: Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Medium-resolution image
4.44 x 6.67
300dpi

~ 1.9 MB
Press kit | 3252-01 - Press release | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Photo credit: Natasha Thorpe
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Photo credit: Natasha Thorpe
Download
Very High-resolution image
18.45 x 12.59
300dpi

~ 6 MB
You may also like...
Newsroom - Press release - FACE Cosmetic Surgery - Audax

FACE Cosmetic Surgery

Audax

Toronto, Canada, 2018-07-16
You may also like...
Newsroom - Press release - European Healthcare Design WinnerCOACH - Interactive and Playful Centre for Overweight Adolescent and Children's Healthcare of the Maastricht UMC+ - Tinker imagineers
A v2com exclusive

European Healthcare Design Winner COACH - Interactive and Playful Centre for Overweight Adolescent and Children's Healthcare of the Maastricht UMC+

Tinker imagineers

Utrecht, Pays-Bas, 2018-06-28
You may also like...
Newsroom - Press release - New Desjardins – Downtown Montreal Location:Permanent Installation by Daniel Iregui Unveiled - Desjardins and MASSIVart

New Desjardins – Downtown Montreal Location: Permanent Installation by Daniel Iregui Unveiled

Desjardins and MASSIVart

Montréal, Canada, 2018-06-14
You may also like...
Newsroom - Press release - A New Office Furniture Distribution Group is Born - EMBLM

A New Office Furniture Distribution Group is Born 

EMBLM

Montréal, Canada, 2018-06-05
You may also like...
Newsroom - Press release - Park House Food Merchants - Alexander &CO.

Park House Food Merchants

Alexander &CO.

Sydney, Australie, 2018-05-30
You may also like...
Newsroom - Press release - Basix HQ Wins AIA SF Award2018 - Axelrod Design

Basix HQ Wins AIA SF Award 2018

Axelrod Design

San Francisco, États-Unis, 2018-05-28
You may also like...
Newsroom - Press release - YoshinoriRestaurant - Alia Bengana + Atelier BEPG

Yoshinori Restaurant

Alia Bengana + Atelier BEPG

Paris, France, 2018-05-28
You may also like...
Newsroom - Press release - The New Extreme WOW Suites at the W Montréal Are Officially Launched - Sid Lee Architecture
A v2com exclusive

The New Extreme WOW Suites at the W Montréal Are Officially Launched

Sid Lee Architecture

Montréal, Canada, 2018-05-22
You may also like...
Newsroom - Press release - Galaxy Bar and Bottle Shop - Monoloko design

Galaxy Bar and Bottle Shop

Monoloko design

Moskva, Russie, 2018-05-11
You may also like...
Newsroom - Press release - A Design in Tune with TV5’s Vision - FOR. design planning

A Design in Tune with TV5’s Vision

FOR. design planning

Montréal, Canada, 2018-05-07