Press kit no. 1733-05

Journalists, explore this publication-ready project. Create a free v2com media account to download high-resolution images.

Create a media account
Press kit - Press release - Palo Alto Residence - Studio VARA

Press Kit | no. 1733-05

Press release only in English

Palo Alto Residence

Palo Alto, United States

Studio VARA

San Francisco, United States, 2019-07-02 - 

A young couple approached Studio VARA to design a new ground-up residence for their busy family of five on a prominent yet petite corner lot in Old Palo Alto. With a generous program and a limited allowable footprint, they challenged the designers to create a small, flexible home with a large presence.

 

To solve this puzzle, Studio VARA conceived of the house as a Rubik’s Cube of tightly interlocking spaces that expand outward into a landscape of intimate yet generous outdoor rooms. To break up the massing and achieve lightness within a compact, rectilinear envelope, they used distinct materials to articulate three stacked volumes that shift and recede from sight as they move up: concrete for the basement, wood at the main level, and dark zinc for the top floor. The main level is lifted slightly above grade, allowing deep light wells to penetrate underground and provide light and air to a full basement. Carefully considered window placement adds ornament and rhythm to the façade.

 

Inside, sumptuous materials and sophisticated detailing make the home feel large and luxurious. Uninterrupted floor-to-ceiling glass walls allow the outdoors and daylight to penetrate the house and maximize sightlines to achieve a feeling of spaciousness. Elegant, carefully considered cabinetry and built-ins in the kitchen and entertaining areas on the main level ensure that the open plan does not feel loft-like. A sculptural steel stair set against a continuous stone-slab wall anchors the entire house and unifies the three levels. Upstairs, the master suite and bedrooms are strategically organized to ensure privacy and views outside.

 

Studio VARA provided a full range of services to weave the architecture, interiors, furnishings, and landscape into a seamless, integrated whole.


About Studio VARA
Studio VARA is a San Francisco-based design practice driven by a deep commitment to architecture as a material craft and a discipline grounded in ideas. With the city as reference point and inspiration, they create holistic, well-considered design solutions and human-centered experiences at many scales.
 
They have developed a process-oriented approach that allows design solutions to arise organically from the unique ecology of each project. Clients are engaged throughout the design and construction process in a working environment attuned to their aspirations and infused with ease and clarity. Together, they work side-by-side with contractors and consultants to foster a truly team-oriented process. From the exterior form to the interior furnishings, this flexible, collaborative design approach builds trust and yields spaces that profoundly shapes clients’ lives.

- 30 -

For more information

  1. studiovara.com/work/palo-alto/
  2. studiovara.com/

Media contact

Attachments

Palo Alto Residence
Low-resolution images ~ 6.39 MB
High-resolution images ~ 556 MB

Terms and conditions

For immediate release

All photos must be published with proper credit. Please reference v2com as the source whenever possible. We always appreciate receiving PDF copies of your articles.

Press kit | 1733-05 - Press release | Palo Alto Residence - Studio VARA - Residential Architecture - In the front yard, multiple layers of low fencing, hardscape, and planting of various heights, textures, and colors are deployed to buffer the front         façade from the sidewalk.  - Photo credit: Matthew Millman Photography 
In the front yard, multiple layers of low fencing, hardscape, and planting of various heights, textures, and colors are deployed to buffer the front  façade from the sidewalk. 
Photo credit: Matthew Millman Photography 
Download

High-resolution image : 12.67 x 9.5 @ 300dpi ~ 1.7 MB

Press kit | 1733-05 - Press release | Palo Alto Residence - Studio VARA - Residential Architecture - The exterior reads as a composition of stacked volumes: board formed concrete for the basement, cedar and larch siding for the main level, and dark panelized zinc for the top floor.  - Photo credit: Matthew Millman Photography 
The exterior reads as a composition of stacked volumes: board formed concrete for the basement, cedar and larch siding for the main level, and dark panelized zinc for the top floor. 
Photo credit: Matthew Millman Photography 
Download

High-resolution image : 9.5 x 12.67 @ 300dpi ~ 1.2 MB

Press kit | 1733-05 - Press release | Palo Alto Residence - Studio VARA - Residential Architecture - A series of metal and wood sunshades, screens, and railings add a fine-grained scale and tactile decoration to the composition. - Photo credit: Matthew Millman Photography 
A series of metal and wood sunshades, screens, and railings add a fine-grained scale and tactile decoration to the composition.
Photo credit: Matthew Millman Photography 
Download

High-resolution image : 9.5 x 12.67 @ 300dpi ~ 7.4 MB

Press kit | 1733-05 - Press release | Palo Alto Residence - Studio VARA - Residential Architecture - From the street, the house appears to hover lightly above the ground, the effect of slightly elevating the first floor above grade and recessing the basement below decks.  - Photo credit: Matthew Millman Photography 
From the street, the house appears to hover lightly above the ground, the effect of slightly elevating the first floor above grade and recessing the basement below decks. 
Photo credit: Matthew Millman Photography 
Download

High-resolution image : 12.67 x 9.5 @ 300dpi ~ 3.9 MB

Press kit | 1733-05 - Press release | Palo Alto Residence - Studio VARA - Residential Architecture - Layers of planting in the front yard create a gateway to the property that is offset from the front door to further reinforce the illusion of depth.  - Photo credit: Matthew Millman Photography 
Layers of planting in the front yard create a gateway to the property that is offset from the front door to further reinforce the illusion of depth. 
Photo credit: Matthew Millman Photography 
Download

High-resolution image : 9.5 x 12.67 @ 300dpi ~ 7.5 MB

Press kit | 1733-05 - Press release | Palo Alto Residence - Studio VARA - Residential Architecture - The level of detail and ornament lend a human scale and hand-crafted feel to the abstracted forms and dramatic materiality of this modern home.  - Photo credit: Matthew Millman Photography 
The level of detail and ornament lend a human scale and hand-crafted feel to the abstracted forms and dramatic materiality of this modern home. 
Photo credit: Matthew Millman Photography 
Download

Very High-resolution image : 28.34 x 37.79 @ 300dpi ~ 38 MB

Press kit | 1733-05 - Press release | Palo Alto Residence - Studio VARA - Residential Architecture - This three-story stair separates the entertaining spaces from a guest suite, powder room, and piano room on the ground floor, and channels movement and light as it cascades along a central stone wall. - Photo credit: Matthew Millman Photography 
This three-story stair separates the entertaining spaces from a guest suite, powder room, and piano room on the ground floor, and channels movement and light as it cascades along a central stone wall.
Photo credit: Matthew Millman Photography 
Download

Very High-resolution image : 28.66 x 38.21 @ 300dpi ~ 3.9 MB

Press kit | 1733-05 - Press release | Palo Alto Residence - Studio VARA - Residential Architecture - The central stair is the fulcrum around which the main spaces of the home revolve. Its muted material palette consists of soft tan Haisa marble, European white oak, and blackened steel.  - Photo credit: Matthew Millman Photography 
The central stair is the fulcrum around which the main spaces of the home revolve. Its muted material palette consists of soft tan Haisa marble, European white oak, and blackened steel. 
Photo credit: Matthew Millman Photography 
Download

High-resolution image : 9.5 x 12.67 @ 300dpi ~ 4.9 MB

Press kit | 1733-05 - Press release | Palo Alto Residence - Studio VARA - Residential Architecture - Photo credit: Matthew Millman Photography 
Photo credit: Matthew Millman Photography 
Download

High-resolution image : 9.5 x 12.67 @ 300dpi ~ 4.3 MB

Press kit | 1733-05 - Press release | Palo Alto Residence - Studio VARA - Residential Architecture - Texture, color, and furnishings are meticulously layered piece by piece to ensure they fit seamlessly, and every object is given enough space, resulting in a home that feels rich, spacious, and elegant.  - Photo credit: Matthew Millman Photography 
Texture, color, and furnishings are meticulously layered piece by piece to ensure they fit seamlessly, and every object is given enough space, resulting in a home that feels rich, spacious, and elegant. 
Photo credit: Matthew Millman Photography 
Download

High-resolution image : 12.67 x 9.5 @ 300dpi ~ 2.3 MB

Press kit | 1733-05 - Press release | Palo Alto Residence - Studio VARA - Residential Architecture - The kitchen, dining, and living areas flow together and expand outdoors as one larger space, anchored by a wall of floor-to-ceiling wood cabinets on one end.  - Photo credit: Matthew Millman Photography 
The kitchen, dining, and living areas flow together and expand outdoors as one larger space, anchored by a wall of floor-to-ceiling wood cabinets on one end. 
Photo credit: Matthew Millman Photography 
Download

High-resolution image : 9.5 x 12.67 @ 300dpi ~ 1.5 MB

Press kit | 1733-05 - Press release | Palo Alto Residence - Studio VARA - Residential Architecture - Photo credit: Matthew Millman Photography 
Photo credit: Matthew Millman Photography 
Download

High-resolution image : 9.5 x 12.67 @ 300dpi ~ 2.1 MB

Press kit | 1733-05 - Press release | Palo Alto Residence - Studio VARA - Residential Architecture - Photo credit: Matthew Millman Photography 
Photo credit: Matthew Millman Photography 
Download

High-resolution image : 9.5 x 12.67 @ 300dpi ~ 2.2 MB

Press kit | 1733-05 - Press release | Palo Alto Residence - Studio VARA - Residential Architecture -               Light pours in from a skylight and a large window in the stairwell and filters through the filigreed steel screen and wood stair that connects this private level to the family rooms below. - Photo credit: Matthew Millman Photography 
Light pours in from a skylight and a large window in the stairwell and filters through the filigreed steel screen and wood stair that connects this private level to the family rooms below.
Photo credit: Matthew Millman Photography 
Download

High-resolution image : 8.44 x 12.67 @ 300dpi ~ 1.3 MB

Press kit | 1733-05 - Press release | Palo Alto Residence - Studio VARA - Residential Architecture - Photo credit: Matthew Millman Photography
Photo credit: Matthew Millman Photography
Download

High-resolution image : 9.5 x 12.67 @ 300dpi ~ 31 MB

Press kit | 1733-05 - Press release | Palo Alto Residence - Studio VARA - Residential Architecture - Photo credit: Matthew Millman Photography 
Photo credit: Matthew Millman Photography 
Download

High-resolution image : 9.5 x 12.67 @ 300dpi ~ 4.2 MB

Press kit | 1733-05 - Press release | Palo Alto Residence - Studio VARA - Residential Architecture -  The ground floor is carved away in the center to wrap around a central courtyard that brings daylight and outdoor space into all the interior spaces   - Photo credit: Matthew Millman Photography 
The ground floor is carved away in the center to wrap around a central courtyard that brings daylight and outdoor space into all the interior spaces
Photo credit: Matthew Millman Photography 
Download

High-resolution image : 9.5 x 12.67 @ 300dpi ~ 1.3 MB

Press kit | 1733-05 - Press release | Palo Alto Residence - Studio VARA - Residential Architecture - The second floor is a compact rectilinear volume containing bedrooms and bathrooms wrapped around a light-flooded central stairwell.  - Photo credit: Matthew Millman Photography 
The second floor is a compact rectilinear volume containing bedrooms and bathrooms wrapped around a light-flooded central stairwell. 
Photo credit: Matthew Millman Photography 
Download

Very High-resolution image : 28.5 x 38.01 @ 300dpi ~ 7.9 MB

Press kit | 1733-05 - Press release | Palo Alto Residence - Studio VARA - Residential Architecture - Around the perimeter of this courtyard, three walls of sliding and pocketing glass doors open up to a series of decks and patios that blur the lines between indoor and outdoor.  - Photo credit: Matthew Millman Photography 
Around the perimeter of this courtyard, three walls of sliding and pocketing glass doors open up to a series of decks and patios that blur the lines between indoor and outdoor. 
Photo credit: Matthew Millman Photography 
Download

High-resolution image : 12.67 x 9.5 @ 300dpi ~ 1.1 MB

Press kit | 1733-05 - Press release | Palo Alto Residence - Studio VARA - Residential Architecture - The continuous order of high canopy trees softly illuminated against the ebonized wood fence frames a large courtyard like area, providing privacy.  - Photo credit: Matthew Millman Photography 
The continuous order of high canopy trees softly illuminated against the ebonized wood fence frames a large courtyard like area, providing privacy. 
Photo credit: Matthew Millman Photography 
Download

High-resolution image : 9.5 x 12.67 @ 300dpi ~ 2.1 MB

You may also like...