EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 759-02
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 14 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 480 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - La Source – massage therapy pavilion - Blouin Tardif Architecture-Environnement

La Source – massage therapy pavilion

Rawdon, Canada

Blouin Tardif Architecture-Environnement

Montreal, Canada, 18-07-2011 -

This new pavilion is part of a resort grouping built on a mountainside in the Lanaudière region. The project as a whole is integrated into nature through its siting, the use of natural materials, and the framing of the surrounding landscape through generous openings in the contemporary architectural structure.


The construction of this building with an area of 800 square metres on three levels improves the range of services offered to the establishment’s clientele. The facilities now include thirteen massage spaces and two new lounges. In addition, the new pavilion integrates a reception area for customers and administration offices. This combination of functions, requiring both a contemplative ambience and a workplace, represented one of the challenges for the project. The spatial arrangement of functions and high-quality soundproofing made it possible to respond adequately to these programming imperatives. Above all, the new pavilion had to offer contact with nature, with a healthy, relaxing ambience. 

A process integrated with the environment 
Respect for the topography and the existing facilities was a prerequisite for successful integration. Throughout the design and construction process, a primary concern was conservation of the trees near the site. The shape and final positioning of the project resulted from the characteristics of the site as much as from the program. To achieve better integration with the profile of the terrain, each floor area was divided into two levels. 

The use of simple forms and noble materials allow a continuously changing show – nature itself – to play a starring role. The elevation takes the form of a wide plane of wood that protects the interior spaces from the view of the access road and the site. The openings on this façade are treated as large, metallic frames protruding from the solid wood cladding and a gigantic shutter with slats. The top of this L-shaped extrusion is extended to become the roof, orienting the pavilion toward the mountain and the forest. The roof overhang thus created protects the building envelopes, the fenestration, outdoor walkways, and the patio. To minimize the visual impact of the project from the existing facilities, a green roof has been integrated.

The project is designed as a procession featuring the surrounding natural environment. Visitors arrive at the pavilion via a long wooden walkway overlooking the forest. This outdoor passageway leads to the entrance while establishing a dialogue with the adjacent escarpment. Situated in the centre of the building and framed by rough-concrete walls, the main stairway provides access to all levels. 

The building’s cladding is made of torrefacted poplar; torrefaction is a procedure that makes the material (a local wood species) very strong and durable. This type of cladding was used for the previous phase of the project, and its use here allows for integration with the grouping. 

Inside, the concrete toppings have been polished and left visible to minimize finishes and maximize the thermal mass effect. The radiant-floor heating system is deployed in all spaces, providing comfortable, efficient warmth to users. 

This project is intended first and foremost to be a space of relaxation and contemplation in the midst of nature. It integrates the values proposed during the design process: the comfort of the occupants through the use of warm, natural materials, contact with the surrounding landscape, and a structure in harmony with nature. 

Blouin Tardif Architecture-Environnement
Blouin Tardif Architecture-Environnement was founded in 2005 by architects Jean Tardif and Alexandre Blouin. The firm’s mission is to produce high-quality architecture combining durability, performance, and aesthetics. The projects are developed using the principles of the integrated design process. By bringing together innovation and know-how, the firm has built a network of collaborators well known in sustainable development and with solid credibility in the industry. The firm’s success and its recent distinctions underline the energy and vision of the members of the multidisciplinary team, all of whom are motivated by a passion for architecture and the environment. 

Credits (technical factsheet)
Official name of project: La Source Bains Nordiques – Pavillon de Massothérapie
Location: Rawdon, Quebec, Canada
Client name: La Source Bains Nordiques
Architects/designers: Blouin Tardif Architecture-Environnement
Project manager: Alexandre Blouin
Design team: Isabelle Beauchamp, Sophie Martel, Jonathan Trottier, Alexandre Blouin
Mech./elect. engineers: Rodrigue Julien Expert Conseil
Structural engineer: CLA Experts Conseils
Landscape architect: Projet Paysage
Contractor: Gilles Malo Inc.
Completion date: 2010
Photographer: Steve Montpetit

- 30 -


Contact média
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - La maison Véranda - Blouin Tardif Architecture-Environnement
Exclusivité de v2com

La maison Véranda

Blouin Tardif Architecture-Environnement

Montréal, Canada, 04-02-2015
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Panorama - Blouin Tardif Architecture-Environnement
Exclusivité de v2com

Résidence Panorama

Blouin Tardif Architecture-Environnement

Montréal, Canada, 04-02-2015
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Balnea : Pavillon des arbres - Blouin Tardif Architecture-Environnement
Exclusivité de v2com

Balnea : Pavillon des arbres 

Blouin Tardif Architecture-Environnement

Montreal, Canada, 11-11-2014
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Siamoises Mentana-Boyer - Blouin Tardif Architecture-Environnement
Exclusivité de v2com

Siamoises Mentana-Boyer

Blouin Tardif Architecture-Environnement

Montreal, Canada, 26-06-2014
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Terre et Eau - Blouin Tardif Architecture-Environnement

Terre et Eau

Blouin Tardif Architecture-Environnement

Rigaud, Canada, 27-04-2014
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Fournitures Sélect - Blouin Tardif Architecture-Environnement

Fournitures Sélect

Blouin Tardif Architecture-Environnement

Montreal, Canada, 26-11-2012
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Bromont - Blouin Tardif Architecture-Environnement

Résidence Bromont

Blouin Tardif Architecture-Environnement

Montreal, Canada, 26-11-2012
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Station BLÜ - Blouin Tardif Architecture-Environnement

Station BLÜ

Blouin Tardif Architecture-Environnement

Montreal, Canada, 04-10-2011
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence du Mont-Saint-Hilaire - Blouin Tardif Architecture-Environnement

Résidence du Mont-Saint-Hilaire

Blouin Tardif Architecture-Environnement

Montreal, Canada, 15-04-2010
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le campus de développement de logiciels du Tata Consultancy Services favorise la communauté et célèbre la culture indienne - Yazdani Studio of CannonDesign
Exclusivité de v2com

Le campus de développement de logiciels du Tata Consultancy Services favorise la communauté et célèbre la culture indienne

Yazdani Studio of CannonDesign

Los Angeles, United States, 21-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Open House - Domaine Public Architects
Exclusivité de v2com

Open House

Domaine Public Architects

New York, United States, 14-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Agrandissement du siège social de la Confédération des syndicats nationaux (CSN) - Consortium BGLA + NEUF architect(e)s
Exclusivité de v2com

Agrandissement du siège social de la Confédération des syndicats nationaux (CSN)

Consortium BGLA + NEUF architect(e)s

Montréal, Canada, 12-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Sportium Saint-Hubert - INDESIGN inc CONRATH architecte
Exclusivité de v2com

Sportium Saint-Hubert

INDESIGN inc CONRATH architecte

Montréal, Canada, 01-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - École maternelle à Muku - Tezuka Architects

École maternelle à Muku

Tezuka Architects

Shinjuku-ku, Japan, 23-01-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Restaurant Imperial UP - Alexander &CO.
Exclusivité de v2com

Restaurant Imperial UP

Alexander &CO.

Sydney, Australia, 26-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Une oasis urbaine au cœur du quartier du divertissement à Vancouver - ACDF Architecture + Architecture49 + IBI Group

Une oasis urbaine au cœur du quartier du divertissement à Vancouver

ACDF Architecture + Architecture49 + IBI Group

Montréal, Canada, 21-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Hôtel Monville - ACDF Architecture
Exclusivité de v2com

Hôtel Monville

ACDF Architecture

Montréal, Canada, 12-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Michel Lauzon à la tête de Ædifica - Ædifica
Exclusivité de v2com

Michel Lauzon à la tête de Ædifica

Ædifica

Montréal, Canada, 08-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - YARD - Skylab

YARD

Skylab

Portland, United States, 06-11-2018