EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 2216-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 3,7 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 170 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects

The Three Cusps Chalet

Braga, Portugal

Tiago do Vale Architects

A Minimalist Refurbishment


Braga, Portugal, 24-10-2016 -

Recent winner in the American Architecture Prize, the Three Cusps Chalet is a very peculiar building, documenting this region’s history and diaspora, and combining typical 19th century Portuguese architecture and urban design with an unexpected alpine influence. This influence was brought by an historic wave of rich Portuguese returning from Brazil in the eighteen hundreds (significantly influenced by central-europeans building Brazil’s second industrial revolution). 


Conceived as an annex serving the small palace by its side and siting at the heart of both the roman and medieval walls of Braga, this is a particularly sunny building with two fronts, one facing the street at West and another one facing a delightful, qualified block interior plaza at East, enjoying natural light all day long.


The building's identity had been lost in 120 years of small unqualified interventions, over-compartmenting it, closing it to the street and to the light.


Its façade was equally adulterated: modern aluminum window frames and exterior shade head boxes changed the openings’ stereotomy, the building’s scale and detail, and disrupted the original sense of the street.


The goal of this design was to clarify the building's spaces and functions, returning it to its original image, constructive techniques and (mainly habitational) program, while simultaneously making it fit for today's way of living, giving it back to the city and potentially constituting a model for future rehabilitation projects in the neighborhood.


The façade was restored to its original glory, reinstating the original wooden window frames and preserving the delightfully decorated eave.


The interior recuperated the original spacial and functional distribution, wooden floors and ceiling structures and the original staircase, while introducing Portuguese Estremoz marble on the wet areas and ground-floor.


The program asked for the cohabitation of a work studio and a home program. 


A 1,5 m height difference between the street and the block's interior plaza allowed to place the working area on the ground level, turning it westward and relating it to the street. This façade is bathed with the afternoon light.


The domestic program relates with the interior plaza and the morning light. The interior plaza is punctuated by several orange trees: these provide a delicious shadow during the summer and display a beautiful show during winter, covered with bright fruits.


Given the reduced area of the building, the original strategy of hierarchizing spaces by floor was followed. The stairs are narrower with each flight of steps, informing the changing nature of the spaces it connects.


The staircase geometry efficiently filters the visual relations between both programs while still allowing for natural light to seep down from the upper levels.


The first floor was kept for the social program of the house. Refusing the natural tendency for compartmentalizing, the staircase was allowed to define the perimeters of the kitchen and living room, creating an open floor with natural light all day long. Light enters from the kitchen in the morning, from the staircase's skylight and from the living room in the afternoon.


Climbing the last narrow flight of stairs we reach the sleeping quarters where the protagonist is the roof, whose structure was kept apparent, though painted white. On the other side of the staircase there's a clothing room, backed by a bathroom.


The white color is methodically repeated on walls, ceilings, carpentry and marble. The clothing room is the surprise at the top of the building. Both the floor and roof structure appear in their natural colors, surrounded by closet doors constructed in the same material. It reads as a small wooden box, a counterpoint to the home's white box and to the marble box of the bathroom.


Quotations

Tiago do Vale


"At it most basic, our option was to reclaim the original intent and conditions of the building but with the (fundamental) subtlety of providing an added something beyond a blind restoration. Something that could return the building to a function, to a use (whereby people could inhabit it and live a life of genuine quality), to present day, to the street, to the city, and with enough flexibility to keep it going for an extra 120 years.

This is a delicate matter, though, as function, use, people, streets, cities are all things that relentlessly, unforgivingly, keep changing the way they relate with their built surroundings."


About the Architect

Curator of the “Mesturas II, International Architecture Encounters Galicia-Portugal” in 2016 (Portugal).

Curator of the “Mesturas, International Architecture Encounters Galicia-Portugal” in 2015 (Spain).

Curator of the “urban Dialogues, International Architecture Congress” in 2014 (Portugal).


Published throughout the world, Tiago do Vale gives lectures on architecture, urban planning and rehabilitation. 


His work has been exhibited both in Portugal and abroad.


Awards
Bronze Winner in the American Architecture Prize 2016

Winner in the 2015 A+ Awards

Winner of the Professor Joaquim Veríssimo Serrão Award 2015 of the Portuguese History Academy (collaboration)

Selected for the National Award for Wood Architecture 2015

Winner in the 2014 Building of the Year Awards

First Honorable Mention IHRU 2014 Award

Shortlisted for the National Urban Rehabilitation Award 2014

Shortlisted for the Construir Awards 2014

Shortlisted for the Rehabilitation in Construction Awards 2014

- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 2216-01 - Communiqué de presse | The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects - Residential Architecture - Main Façade - Crédit photo : João Morgado
Main Façade
Crédit photo : João Morgado
Télécharger
Image très haute résolution
12.04 x 18.06
300dpi

~ 13 Mo
Dossier de presse | 2216-01 - Communiqué de presse | The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects - Residential Architecture - Main Façade - Crédit photo : João Morgado
Main Façade
Crédit photo : João Morgado
Télécharger
Image très haute résolution
18.72 x 12.48
300dpi

~ 14 Mo
Dossier de presse | 2216-01 - Communiqué de presse | The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects - Residential Architecture - Back Interior Plaza - Crédit photo : João Morgado
Back Interior Plaza
Crédit photo : João Morgado
Télécharger
Image très haute résolution
18.64 x 12.44
300dpi

~ 14 Mo
Dossier de presse | 2216-01 - Communiqué de presse | The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects - Residential Architecture - Ground Floor Office - Crédit photo : João Morgado
Ground Floor Office
Crédit photo : João Morgado
Télécharger
Image très haute résolution
18.44 x 12.3
300dpi

~ 8 Mo
Dossier de presse | 2216-01 - Communiqué de presse | The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects - Residential Architecture - Staircase facing Living Room - Crédit photo : João Morgado
Staircase facing Living Room
Crédit photo : João Morgado
Télécharger
Image très haute résolution
12.36 x 18.54
300dpi

~ 11 Mo
Dossier de presse | 2216-01 - Communiqué de presse | The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects - Residential Architecture - Staircase facing Kitchen - Crédit photo : João Morgado
Staircase facing Kitchen
Crédit photo : João Morgado
Télécharger
Image très haute résolution
18.72 x 12.48
300dpi

~ 11 Mo
Dossier de presse | 2216-01 - Communiqué de presse | The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects - Residential Architecture - Kitchen facing Interior Plaza - Crédit photo : João Morgado
Kitchen facing Interior Plaza
Crédit photo : João Morgado
Télécharger
Image très haute résolution
18.67 x 12.45
300dpi

~ 9,9 Mo
Dossier de presse | 2216-01 - Communiqué de presse | The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects - Residential Architecture - Kitchen facing Living Room - Crédit photo : João Morgado
Kitchen facing Living Room
Crédit photo : João Morgado
Télécharger
Image très haute résolution
18.72 x 12.48
300dpi

~ 9,8 Mo
Dossier de presse | 2216-01 - Communiqué de presse | The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects - Residential Architecture - Bedroom over Living Room - Crédit photo : João Morgado
Bedroom over Living Room
Crédit photo : João Morgado
Télécharger
Image très haute résolution
12.34 x 18.51
300dpi

~ 15 Mo
Dossier de presse | 2216-01 - Communiqué de presse | The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects - Residential Architecture - Dressing Room facing Bedroom - Crédit photo : João Morgado
Dressing Room facing Bedroom
Crédit photo : João Morgado
Télécharger
Image très haute résolution
12.24 x 18.36
300dpi

~ 17 Mo
Dossier de presse | 2216-01 - Communiqué de presse | The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects - Residential Architecture - Dressing Room - Crédit photo : João Morgado
Dressing Room
Crédit photo : João Morgado
Télécharger
Image très haute résolution
18.53 x 12.35
300dpi

~ 12 Mo
Dossier de presse | 2216-01 - Communiqué de presse | The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects - Residential Architecture - Dressing Room - Crédit photo : João Morgado
Dressing Room
Crédit photo : João Morgado
Télécharger
Image très haute résolution
18.53 x 12.35
300dpi

~ 11 Mo
Dossier de presse | 2216-01 - Communiqué de presse | The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects - Residential Architecture - Longitudinal Sections<br> - Crédit photo :  Tiago do Vale Architects
Longitudinal Sections
Crédit photo : Tiago do Vale Architects
Télécharger
Image haute résolution
14.14 x 10.0
300dpi

~ 530 ko
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Une maison de ville unifamiliale à Paris - Alia Bengana + Capucine de Cointet architectes
Exclusivité de v2com

Une maison de ville unifamiliale à Paris

Alia Bengana + Capucine de Cointet architectes

Paris, France, 14-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence de l’église : architecture néogothique au cachet contemporain - Fabelta, Systèmes de fenestration
Exclusivité de v2com

Résidence de l’église : architecture néogothique au cachet contemporain 

Fabelta, Systèmes de fenestration

Terrebonne, Canada, 09-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Projet de 87 logements «Lez-in-Art» dans la ZAC Rive Gauche (SERM) de Montpellier - France - NBJ architectes
Exclusivité de v2com

Projet de 87 logements « Lez-in-Art » dans la ZAC Rive Gauche (SERM) de Montpellier - France

NBJ architectes

Montpellier, France, 17-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Senses, la maison-piscine en pleinenature - Wael Farran Studio
Exclusivité de v2com

Senses, la maison-piscine en pleine nature

Wael Farran Studio

Mont-Liban, Lebanon, 08-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - La Clara - Hariri Pontarini Architects

La Clara

Hariri Pontarini Architects

Toronto, Canada, 04-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Mise à jour du parc de logements existant à Toronto - Reigo & Bauer
Exclusivité de v2com

Mise à jour du parc de logements existant à Toronto

Reigo & Bauer

Toronto, Canada, 02-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Complexe de cohabitation Oosterwold - bureau SLA & Zakenmaker

Complexe de cohabitation Oosterwold

bureau SLA & Zakenmaker

Amsterdam, Netherlands, 21-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Queen Alix, un secret bien gardé au cœur du village des architectes - Maître Carré
Exclusivité de v2com

Queen Alix, un secret bien gardé au cœur du village des architectes

Maître Carré

Montréal, Canada, 19-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Dans l'Escarpement - Yiacouvakis Hamelin architectes, yh2
Exclusivité de v2com

Dans l'Escarpement

Yiacouvakis Hamelin architectes, yh2

Montréal, Canada, 13-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Le Nid : surplomb sur le fleuve Saint-Laurent - Anne Carrier architecture

Résidence Le Nid : surplomb sur le fleuve Saint-Laurent

Anne Carrier architecture

Levis, Canada, 13-03-2019