EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 3624-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 4,1 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 320 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer

Hillside Sanctuary

Eastsound, United States

Hoedemaker Pfeiffer

Personal Retreat in the San Juan Islands


Seattle, United States, 14-01-2019 -

The owner of this property came to Hoedemaker Pfeiffer looking for a personal retreat inspired by a treasured stone and wood home lost to fire decades earlier in the hills of Appalachia. The design firm’s task was not to recreate it but rather to give its spirit new form in the Pacific Northwest. Taking inspiration from its remote site in the San Juan Islands, the design team conceived of the project as a series of simple stone volumes growing naturally from their rocky surroundings. From that concept emerged a main house and a guest house, each responding to its own unique location on the site. Together they provide friends and family comfortable accommodation while offering a sanctuary for the owner at the main home.

 

Taking full advantage of sweeping views of Puget Sound, the main home is sited on a small plateau high on top of a steeply-sloping hillside. The view opportunity on one side and the road on the other suggested a stone plinth and stone wall to form the base and rear of the house. A pair of thick stone walls with fireplaces rising together within the home’s interior enhance the concept, separating the main level into public and private realms and flanking a central stone staircase. 

 

A light-filled wood structure perches atop the low stone base, creating a nuanced sense of enclosure. A simple shed roof covering the pavilion tips low in front to protect from the southern summer sun while offering prime real estate to a photovoltaic array above. Winter light in turn penetrates deep into the main living spaces through a wall of glass running continuously across the building’s south elevation.

 

Behind the wood pavilion and within the stone wall at the rear of the building are more utilitarian spaces. Protected by a smaller shed roof pitched in the opposite direction, the relative height difference between the wood pavilion and these secondary program elements allows consistent north light to flood into the primary living spaces via a series of clerestory windows, which also allow the release of warm air high on the leeward side of the structure.

 

The site for the guest house, while beautiful, came with significant challenges. The concept for the guest house begins with a stone tower set near the center of the small circular parcel. Rising high above steeply-sloping grade, it acts as a three-dimensional datum. Feature program elements puncture each of the tower’s walls to unique effect. The stair, comprised of a concrete base below large casement windows, emerges from the stone. It incorporates a wood screen around its perimeter to balance natural light with privacy. The main entry occurs at the high side of the property. It offers ease of access to the project’s public spaces through a simple, full-height opening cut into the stone volume’s north elevation. A steel canopy gives it distinction, extending from interior to exterior. Once inside the view deck opposite the entry provides a very different experience. Extending the great room while cantilevering far above grade, it affords a view of Puget Sound that is as thrilling as it is beautiful.

 

The dining room, another element extending from the stone tower, was conceived as a three-sided glass object floating in a forest of trees. It presented multiple technical challenges. Two steel beams carry its entire weight and extend deep into the interior floor system to allow the room to cantilever. Floor-to-ceiling glass wraps the exterior with minimal interruption. Perhaps most challenging of all, though, was the need to preserve nearby trees. Without the trees the room’s purpose would be defeated. With that in mind the design team developed custom retaining walls capable of avoiding critical root zones, preserving trees located a few feet from the dining room envelope.

 

The lower level of the home plays host to its more private spaces. Two small bedrooms, a single shared bath, and modest utility spaces are all contained within the perimeter of the stone datum. At the exterior a concrete patio offers protected outdoor space below the dining room floating above. It provides a secondary entry as well as its own distinct view experience.

 

Taken together the buildings provide two related but distinct ways of appreciating the beauty of this site.


Project Data
Architects: Hoedemaker Pfeiffer

Location: San Juan Islands, Washington

Design Team: Steve Hoedemaker, Tim Pfeiffer, Todd Beyerlein

Project Year: 2017

Photographer: Kevin Scott

Project Area: 4,463 SF


Collaborators

Architecture | Hoedemaker Pfeiffer

Contractor | Schuchart Dow

Landscape Architect | Randy Allworth, Allworth Design

Structural Engineer | Malsam Tsang

Civil Engineer | LPD Engineering

Geotechnical Engineer | Nelson Geotechnical Associates, Inc.

Arborist | Island Tree Doctor


About Hoedemaker Pfeiffer
Hoedemaker Pfeiffer, a design studio led by Steve Hoedemaker and Tim Pfeiffer, is focused on the creation of space that reveals the human spirit and connects them to the world in which they live. Through the interweaving of architecture, interiors, and landscape, the firm strives to reveal what is essential in the human experience. They look to create layers of meaning that tell the stories of people and place through the experience of space and materials.


Rooted in residential design, often for family retreats, Hoedemaker Pfeiffer embraces a passion for what is too often taken for granted—small moments, family, and shared memories that make life’s journey meaningful. This same attitude infuses the firm’s work with bespoke commercial and lifestyle projects.

Recognized with numerous awards and featured in dozens of publications, they have garnered a reputation for their honest use of materials, and sympathetic response to nature and site. The firm seeks to merge contemporary design with timeless traditions meant to last generations.

- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 3624-01 - Communiqué de presse | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture -  Taking full advantage of sweeping views of Puget Sound, the main home is sited on a small plateau high on top of a steeply-sloping hillside.    - Crédit photo : Kevin Scott
Taking full advantage of sweeping views of Puget Sound, the main home is sited on a small plateau high on top of a steeply-sloping hillside.  
Crédit photo : Kevin Scott
Télécharger
Image très haute résolution
17.0 x 11.0
300dpi

~ 16 Mo
Dossier de presse | 3624-01 - Communiqué de presse | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture -  Kitchen in main home. - Crédit photo : Kevin Scott
Kitchen in main home.
Crédit photo : Kevin Scott
Télécharger
Image très haute résolution
17.0 x 11.0
300dpi

~ 12 Mo
Dossier de presse | 3624-01 - Communiqué de presse | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture -  The main entry of the guest house offers ease of access to the project’s public spaces through a simple, full-height opening cut into the stone volume’s north elevation.  - Crédit photo : Kevin Scott
The main entry of the guest house offers ease of access to the project’s public spaces through a simple, full-height opening cut into the stone volume’s north elevation. 
Crédit photo : Kevin Scott
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 4.31
300dpi

~ 3,1 Mo
Dossier de presse | 3624-01 - Communiqué de presse | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture -  Master bedroom in the main home.<br>  - Crédit photo : Kevin Scott
Master bedroom in the main home.
Crédit photo : Kevin Scott
Télécharger
Image moyenne résolution
5.15 x 6.67
300dpi

~ 2,3 Mo
Dossier de presse | 3624-01 - Communiqué de presse | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture - Master bedroom detail. - Crédit photo : Kevin Scott
Master bedroom detail.
Crédit photo : Kevin Scott
Télécharger
Image très haute résolution
13.14 x 17.0
300dpi

~ 13 Mo
Dossier de presse | 3624-01 - Communiqué de presse | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture -  View from the kitchen in main home.   - Crédit photo : Kevin Scott
View from the kitchen in main home.
Crédit photo : Kevin Scott
Télécharger
Image très haute résolution
17.0 x 11.0
300dpi

~ 12 Mo
Dossier de presse | 3624-01 - Communiqué de presse | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture -  Kitchen detail in main home. - Crédit photo : Kevin Scott
Kitchen detail in main home.
Crédit photo : Kevin Scott
Télécharger
Image très haute résolution
13.14 x 17.0
300dpi

~ 16 Mo
Dossier de presse | 3624-01 - Communiqué de presse | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture -   View of Puget Sound from the main home. - Crédit photo : Kevin Scott
View of Puget Sound from the main home.
Crédit photo : Kevin Scott
Télécharger
Image très haute résolution
17.0 x 11.0
300dpi

~ 16 Mo
Dossier de presse | 3624-01 - Communiqué de presse | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture -  Dining room in guest house. - Crédit photo : Kevin Scott
Dining room in guest house.
Crédit photo : Kevin Scott
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 4.31
300dpi

~ 2,9 Mo
Dossier de presse | 3624-01 - Communiqué de presse | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture -  The master bath occupies the stone bar at the rear of the house but projects beyond to afford a view to the water from the bath and shower.  - Crédit photo : Kevin Scott
The master bath occupies the stone bar at the rear of the house but projects beyond to afford a view to the water from the bath and shower.
Crédit photo : Kevin Scott
Télécharger
Image très haute résolution
17.0 x 11.0
300dpi

~ 8,9 Mo
Dossier de presse | 3624-01 - Communiqué de presse | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture -  Kitchen in guest house. - Crédit photo : Kevin Scott
Kitchen in guest house.
Crédit photo : Kevin Scott
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 4.31
300dpi

~ 1,8 Mo
Dossier de presse | 3624-01 - Communiqué de presse | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture -  A pair of thick stone walls in the main home separates the main level into public and private realms and flanks a central stone staircase.&nbsp;&nbsp;  - Crédit photo : Kevin Scott
A pair of thick stone walls in the main home separates the main level into public and private realms and flanks a central stone staircase.  
Crédit photo : Kevin Scott
Télécharger
Image très haute résolution
13.14 x 17.0
300dpi

~ 13 Mo
Dossier de presse | 3624-01 - Communiqué de presse | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture - The dining room of the guest house was conceived as a three-sided glass object floating in a forest of trees. - Crédit photo : Kevin Scott
The dining room of the guest house was conceived as a three-sided glass object floating in a forest of trees.
Crédit photo : Kevin Scott
Télécharger
Image moyenne résolution
5.15 x 6.67
300dpi

~ 2,3 Mo
Dossier de presse | 3624-01 - Communiqué de presse | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture -  Guest house and main home overlooking Puget Sound at sunset.  - Crédit photo : Kevin Scott
Guest house and main home overlooking Puget Sound at sunset.
Crédit photo : Kevin Scott
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 4.31
300dpi

~ 3 Mo
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Appartement Hutchison - Atelier SUWA
Exclusivité de v2com

Appartement Hutchison

Atelier SUWA

Montréal, Canada, 17-12-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - TRIPTYQUE - yh2
Exclusivité de v2com

TRIPTYQUE

yh2

Montréal, Canada, 05-12-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le refuge et son rocher - ESPACE VITAL architecture
Exclusivité de v2com

Le refuge et son rocher

ESPACE VITAL architecture

Sherbrooke, Canada, 26-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Les Grandes Horizontales - Thellend Fortin Architectes
Exclusivité de v2com

Les Grandes Horizontales

Thellend Fortin Architectes

Montréal, Canada, 12-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - MaisonP - PietriArchitectes
Exclusivité de v2com

MaisonP

PietriArchitectes

Paris, France, 05-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Petaluma - Trevor McIvor Architect Inc
Exclusivité de v2com

Résidence Petaluma

Trevor McIvor Architect Inc

Toronto, Canada, 01-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Owl Creek - Skylab

Résidence Owl Creek

Skylab

Portland, United States, 30-10-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Les Cabanes du Lac - PietriArchitectes
Exclusivité de v2com

Les Cabanes du Lac

PietriArchitectes

Paris, France, 23-10-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Monument - Blouin Tardif Architectes
Exclusivité de v2com

Monument

Blouin Tardif Architectes

Montréal, Canada, 22-10-2018