EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 875-02
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Restriction de publication
Vous devez être connecté pour faire une demande d'autorisation de publication.

Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 2,5 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 39 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S
Exclusivité de v2com

The House for Contemporary Art / Award-winning project

Fukui Pref., Japan

Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S

Golden A' Design Award Winner 2015-2016


Tokyo, Japan, 16-05-2016 -

This is an award-winning project designed by Ryumei Fujiki and Yukiko Sato who are famous for "Aqua-scape" and "Artificial Topography". It has been granted the Golden A' Design Award Winner for Architecture, Building and Structure Design Category in 2015-2016.


F.A.D.S designed this home for an art appreciator and amateur artist who wanted a “house like an art museum.” Planned with careful consideration for air circulation as well as for the harsh, snowy climate of the Japan Sea coast, the structure is composed of white boxes of varying scale that frame spaces like pictures.

 

Seamless Spatial Composition

You can circulate through the spaces in this home looking at the owner’s collection of artwork just as if you were passing through galleries in a museum. The structure fulfills the client’s request that passersby not be able to see inside, while also letting in fresh air and sunlight and achieving a well-sequenced, multi-layered spatial composition. Although the home is made up of a number of cubes of different sizes, the architects tried to create a structure that was as seamless as possible, with the spaces forming a single connected unit. In addition,  the client wanted to be able to draw in both the garden and the studio, so the architects included a courtyard that could be accessed directly from the north-facing studio.

 

Client’s Collection

It goes without saying that the top priority was fulfilling the client’s wishes. The architects began by measuring the many works of art that the client had created and collected over the years. Next, they held a number of planning meetings to discuss where to display each work of art, among other issues. For instance, they determined the height of the living room ceiling based on the wall size that could accommodate a painting measuring over 1.5 x 1 meter. In addition to the art collection, the client also has a large number of old records, mostly jazz. It was important to figure out a way to display them so their jackets would appear to best advantage. 

 

Response to the Environment (Nature)

The architects considered very well the response to and interaction with the environment. The first thing was dealing with the snow. In regions with heavy snow, the shape of the roof is very important. Many homes are built on the assumption that someone will shovel the snow off the roof, but that’s a lot of heavy work, and dangerous. The initial proposal was for a budget-conscious, wood-framed structure with a gently-sloping roof that would naturally shed snow. In the end, however—and in part because of the client’s input—the architects decided on a flat roof with no parapet that would stay relatively snow-free because of wind action. 

 

The second challenge was coming up with a plan that would create good airflow within the structure. To encourage natural ventilation, they created a temperature differential by designing two gardens, one on the south side that would warm up easily, and one on the north side that would remain cool. This is a traditional design method used in Kyoto townhouses. 

 

The Philosophy

In this project, the first priority was fulfilling the client’s wishes, but they don’t believe the architect’s role stops there. Architects must also respond to various societal problems with bold imagination. For example, they need to fundamentally rethink architectural practices in response to the world’s worsening environmental problems. They are looking to nature, or natural systems, for hints as to how to do that. It’s not simply about finding clever ways to reduce energy use, but rather about architecture itself growing closer to nature. It’s impossible to fully realize this ideal in a single project, but what they hope to do in our future work is to steadily experiment with a variety of approaches, and through that process to approach a new kind of architecture. 

- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 875-02 - Communiqué de presse | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - Exterior view from the south - Crédit photo : Hiroshi UEDA
Exterior view from the south
Crédit photo : Hiroshi UEDA
Télécharger
Image haute résolution
11.81 x 7.85
300dpi

~ 4 Mo
Dossier de presse | 875-02 - Communiqué de presse | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - Exterior view from the west - Crédit photo : Hiroshi UEDA
Exterior view from the west
Crédit photo : Hiroshi UEDA
Télécharger
Image haute résolution
11.81 x 7.87
300dpi

~ 4,3 Mo
Dossier de presse | 875-02 - Communiqué de presse | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - Courtyard (South Garden) viewed from entrance hall  - Crédit photo :   Hiroshi UEDA
Courtyard (South Garden) viewed from entrance hall
Crédit photo : Hiroshi UEDA
Télécharger
Image haute résolution
11.81 x 7.87
300dpi

~ 3,6 Mo
Dossier de presse | 875-02 - Communiqué de presse | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - Living room and bathroom viewed from south garden - Crédit photo : Hiroshi UEDA
Living room and bathroom viewed from south garden
Crédit photo : Hiroshi UEDA
Télécharger
Image haute résolution
7.83 x 11.81
300dpi

~ 3,6 Mo
Dossier de presse | 875-02 - Communiqué de presse | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - Evening view from the south garden - Crédit photo : Hiroshi UEDA
Evening view from the south garden
Crédit photo : Hiroshi UEDA
Télécharger
Image haute résolution
11.81 x 7.87
300dpi

~ 3,3 Mo
Dossier de presse | 875-02 - Communiqué de presse | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - Evening view of kitchen, entrance gallery and studio viewed from living room - Crédit photo : Hiroshi UEDA
Evening view of kitchen, entrance gallery and studio viewed from living room
Crédit photo : Hiroshi UEDA
Télécharger
Image haute résolution
11.81 x 7.87
300dpi

~ 3,5 Mo
Dossier de presse | 875-02 - Communiqué de presse | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - From the front door, the living room is visible beyond the courtyard (south garden) - Crédit photo : Hiroshi UEDA
From the front door, the living room is visible beyond the courtyard (south garden)
Crédit photo : Hiroshi UEDA
Télécharger
Image haute résolution
7.87 x 11.81
300dpi

~ 3,4 Mo
Dossier de presse | 875-02 - Communiqué de presse | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - Kitchen and dining area viewed through breakfast counter - Crédit photo : Hiroshi UEDA
Kitchen and dining area viewed through breakfast counter
Crédit photo : Hiroshi UEDA
Télécharger
Image haute résolution
7.87 x 11.81
300dpi

~ 3,2 Mo
Dossier de presse | 875-02 - Communiqué de presse | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - Living/dining area viewed from kitchen  - Crédit photo :  Hiroshi UEDA
Living/dining area viewed from kitchen
Crédit photo : Hiroshi UEDA
Télécharger
Image haute résolution
11.81 x 7.87
300dpi

~ 3,7 Mo
Dossier de presse | 875-02 - Communiqué de presse | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - Looking the living/dining towards the north garden  - Crédit photo : Hiroshi UEDA
Looking the living/dining towards the north garden 
Crédit photo : Hiroshi UEDA
Télécharger
Image haute résolution
11.81 x 7.87
300dpi

~ 3,4 Mo
Dossier de presse | 875-02 - Communiqué de presse | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - Looking from the living/dining area towards the south garden  - Crédit photo : Hiroshi UEDA
Looking from the living/dining area towards the south garden 
Crédit photo : Hiroshi UEDA
Télécharger
Image haute résolution
11.81 x 7.87
300dpi

~ 3,2 Mo
Dossier de presse | 875-02 - Communiqué de presse | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - South garden and studio viewed from bathroom - Crédit photo : Hiroshi UEDA
South garden and studio viewed from bathroom
Crédit photo : Hiroshi UEDA
Télécharger
Image haute résolution
7.87 x 11.81
300dpi

~ 3,1 Mo
Dossier de presse | 875-02 - Communiqué de presse | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - Interior view of studio - Crédit photo : Hiroshi UEDA
Interior view of studio
Crédit photo : Hiroshi UEDA
Télécharger
Image haute résolution
7.83 x 11.81
300dpi

~ 2,7 Mo
Dossier de presse | 875-02 - Communiqué de presse | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - Site Plan 1:800 - Crédit photo : F.A.D.S
Site Plan 1:800
Crédit photo : F.A.D.S
Télécharger
Image haute résolution
14.22 x 11.52
300dpi

~ 1000 ko
Dossier de presse | 875-02 - Communiqué de presse | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - 1st Floor Plan 1:150 - Crédit photo : F.A.D.S
1st Floor Plan 1:150
Crédit photo : F.A.D.S
Télécharger
Image très haute résolution
16.54 x 23.39
300dpi

~ 1,5 Mo
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Complexe de cohabitation Oosterwold - bureau SLA & Zakenmaker

Complexe de cohabitation Oosterwold

bureau SLA & Zakenmaker

Amsterdam, Netherlands, 21-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Queen Alix, un secret bien gardé au cœur du village des architectes - Maître Carré
Exclusivité de v2com

Queen Alix, un secret bien gardé au cœur du village des architectes

Maître Carré

Montréal, Canada, 19-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Dans l'Escarpement - Yiacouvakis Hamelin architectes, yh2
Exclusivité de v2com

Dans l'Escarpement

Yiacouvakis Hamelin architectes, yh2

Montréal, Canada, 13-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Le Nid : surplomb sur le fleuve Saint-Laurent - Anne Carrier architecture

Résidence Le Nid : surplomb sur le fleuve Saint-Laurent

Anne Carrier architecture

Levis, Canada, 13-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le Jardinier - ADHOC architectes
Exclusivité de v2com

Le Jardinier

ADHOC architectes

Montréal, Canada, 11-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Nature industrielle et ludique à la campagne - Tux Creative
Exclusivité de v2com

Nature industrielle et ludique à la campagne

Tux Creative

Montréal, Canada, 27-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Chalet du Bois Flotté - BOOM TOWN
Exclusivité de v2com

Chalet du Bois Flotté

BOOM TOWN

Montréal, Canada, 25-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Van Horne - Paul Bernier Architecte

Van Horne

Paul Bernier Architecte

Montréal, Canada, 05-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - ENTICY, un projet unique de condos-boutique, s’installe au cœur du centre-ville de Montréal - Claridge-Omnia Technologies-Geiger Huot

ENTICY, un projet unique de condos-boutique, s’installe au cœur du centre-ville de Montréal

Claridge-Omnia Technologies-Geiger Huot

Montréal, Canada, 05-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Chalet La Barque - ACDF Architecture

Chalet La Barque

ACDF Architecture

Montréal, Canada, 28-01-2019