EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 2887-03
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 4,5 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 570 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Park House Food Merchants - Alexander &CO.

Park House Food Merchants

Mona Vale, Australia

Alexander &CO.

Sydney, Australia, 30-05-2018 -

The Park House Food Merchants is a 200-seat restaurant within the newly rebuilt Mona Vale Hotel on Sydney’s Northern Beaches. The space hosts internal double height dining areas, external courtyard with retractable roofs and various private dining rooms, an open kitchen, internal cocktail bar, external main bar, large open internal and external fireplaces and externally exposed timber and steel structures.


The restaurant has been conceived as a loft-style art warehouse, a sympathetic attempt to reconcile the old motel; 70s coastal and retro. Somewhere between Donald Judd and Scandinavian modernism the loft is both robust and curated, well equipped to cater to the heavy traffic and coastal location, the venue is an expressive and artistic insertion into the dilapidated shell of the old hotel. Part art gallery, part loft, all motel charm.


The project explored various masonry (brickwork) forms, arches, corbels and coursing, and combined them with an array of specific lighting, furnishing and artwork. Alexander &CO. augmented and exposed the existing steel and timber structure to create a double story volume both internally and externally under the retractable roof. This volume is illuminated by custom high bay pendants and includes custom oversized paintings to the loft void.


The internal restaurant is built around an open show kitchen with recycled brick arches. Polished concrete floors throughout are replaced in feature moments with fan-shaped Carrara mosaic tiles, custom-coloured patterns and stone chequer plate tile coursing. An internal dining height bar with retro granite plays a centrepiece while Art Deco detailing to an internal brick fireplace creates niches and nooks for lounge room dining.

 

Externally, stacked logs are displayed and a double-sided fireplace and hearth anchor the lounge areas and high bar, all under the suspended fairly lights which illuminate a double height courtyard and retractable roof.

 

The final venue has a slightly nostalgic, tactile patina. Filled with both custom Oregon and hardwood furniture, leather banquettes and reclaimed and repurposed light fittings and furniture, the venue has a distinctly “found” quality, unexpected and inviting but artistically engaging and true to its inspiration.

 

Within the project the aim was to explore all things low fi. Nothing would be a lining, everything would be a substrate. There is no split battens, no MDF, nothing beyond base build materials and nothing that would eventually be churned and end up in a bin. The work of the venue is in its planning, volume management and then FFE. Very rarely does an opportunity come up where the fit out component is all but removed in lieu of artwork and furniture. It is an example of undertaking work where waste, churn and material are all reduced or removed.


This was an adaptive reuse project of a heavily dilapidated motel structure. Across several thousand square metres of land, this venue represents 1 of 6 stages of work carried out or completed at the venue as part of a gateway project to the greater Mona Vale precinct. The complex context of the multiple stages of work intended to reintroduce the community back to the catchment, to provide a social context which could sympathetically cater to the wider Mona Vale population: old, young, single, family etc. To date the venue and its additional stages has proven to perform as a community hub and its social role has been highly visible.


Project Information

Project Name: Park House Food Merchants

Location: Mona Vale, Australia

Head Architectural Consultant: Jeremy Bull and Sam Birtles 

Interior DesignTeam: Jeremy Bull, Sam Birtles, Larissa Raywood and Jay Sethasastrakorn

Photographer: Felix Forest

Editorial Styling: Claire Delmar

Project end date: October 2017

Area: 600sqm

Client: The Sydney Collective

 

About Alexander &CO.

Alexander &CO is a multidisciplinary design practice with a global reach.


Their capabilities span a broad range of typological sectors where they work in all facets of spatial and brand design. Their technical skill base includes Architecture, Interior Design, Project Management, Styling, Branding and Master Planning.


At the core of Alexander &CO's DNA is the ambition to create timeless and market leading design. The studio provides a client journey that is focused on highly effective relationships and outcomes. Their people and culture are recognised by an empathic, social and team focused communication.

- 30 -


Contact média
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Restaurant Stanton&Co - Alexander &CO.

Restaurant Stanton&Co

Alexander &CO.

Sydney, Australia, 06-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Bureau Desjardins Bherer, Montréal - Desjardins Bherer
Exclusivité de v2com

Bureau Desjardins Bherer, Montréal

Desjardins Bherer

Montréal, Canada, 08-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Restaurant Stanton&Co - Alexander &CO.

Restaurant Stanton&Co

Alexander &CO.

Sydney, Australia, 06-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Découvrez le Boho Dunham - KABIN inc.
Exclusivité de v2com

Découvrez le Boho Dunham

KABIN inc.

Dunham, Canada, 21-09-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - BIRKA, l'architecte à l'avant-garde en design commercial pour les plus grandes marques internationales - BIRKA
Exclusivité de v2com

BIRKA, l'architecte à l'avant-garde en design commercial pour les plus grandes marques internationales

BIRKA

Coral Gables, United States, 20-08-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Clinique de chirurgie esthétique FACE - Audax

Clinique de chirurgie esthétique FACE

Audax

Toronto, Canada, 16-07-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le « Centre for Overweight Adolescent and Children’s Healthcare » de MaastrichtUMC+, un centre ludique et interactif, est lauréat aux European Healthcare Design Awards 2018 - Tinker imagineers
Exclusivité de v2com

Le « Centre for Overweight Adolescent and Children’s Healthcare » de Maastricht UMC+, un centre ludique et interactif, est lauréat aux European Healthcare Design Awards 2018

Tinker imagineers

Utrecht, Netherlands, 28-06-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Nouveau centre de services Desjardins – Montréal Centre-ville : Dévoilement d’une œuvre permanente de Daniel Iregui - Desjardins et MASSIVart

Nouveau centre de services Desjardins – Montréal Centre-ville : Dévoilement d’une œuvre permanente de Daniel Iregui

Desjardins et MASSIVart

Montréal, Canada, 14-06-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Un nouveau regroupement de distributeurs de mobilier de bureau est né - EMBLM

Un nouveau regroupement de distributeurs de mobilier de bureau est né

EMBLM

Montréal, Canada, 05-06-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le siège social de Basix, lauréat aux AIA SF Awards 2018 - Axelrod Architects

Le siège social de Basix, lauréat aux AIA SF Awards 2018

Axelrod Architects

San Francisco, United States, 28-05-2018