Press kit no. 2264-07

Journalists, explore this publication-ready project. Create a free v2com media account to download high-resolution images.

Create a media account
Press kit - Press release - Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO)

Press Kit | no. 2264-07

Press release only in English

Jian Li Ju Theatre

Shanghai, China

More Design Office (MDO)

Shanghai, China, 2018-03-07 - 

The Jianliju theatre company, in an interesting examination of typology, offers a unique spectator experience where the audience plays an integral part of the performances and productions. As such the brief for their new premises in Shanghai demands a careful architectural approach to the relationships between space, event and movement. MDO, the architects selected to take on this mantle, have addressed these conditions with a deliberate and exaggerated exploration of form, lighting and circulation.


The practice has taken the cinematic expression of film noir and applied its heightened sense of drama to the atmosphere within to create a sequence of contrasting spaces that read as a montage of screenshots from a film reel.


With work of this nature, the architectural theory of Tschumi, especially the 1976 Screenplays project, is never far away and many of the formal strategies employed by MDO directly reference the parallels with screen editing and the time-space nature of architecture. Tools such as distortion, repetition and superimposition often used by the great directors of the film noir scene have all been applied as a method to soak the interior with all the atmosphere of a 50s Hollywood melodrama.


The theatre is accessed off a nondescript side-street in central Shanghai, the entrance door hidden at the back of an antique furniture emporium. Visitors only arrive with a time, location and number. From the door, a stair leads down into the darkness and from there the circulation seeks to create a sense of departure from the world outside, a deliberate act of disorientation initiated by a dark curved corridor that emphasizes low-key lighting andleads to the spaces inside.


The functions are organized into a linear arrangement of spaces, where the visitor is prevented from going backwards, as if following an unknown figure through the street at night.


The palette is simple, throughout monotone, minimal with a hint at texture through the treatment of the plaster to give a lustre and depth to the spaces.


In contrast to the threshold sequence, the lobby, is bright and lined with acoustic paneling on the walls and benches creating a closed and soft environment—a moment of respite before the performance begins and the drama is further heightened.


When it is time, each participant in the production enters a small changing space, highlighted by an eerie number projected from a pinhole aperture on to the dark corridor floor. In this space, reminiscent of a Lynch production set complete with heavy velvet curtains, they are provided with a script and transform into character.


They emerge from a costume change into a small anti-chamber where the four enclosing walls are asymmetrical, an unsettling space where the main focus is on a number displayed through a magnifying glass giving stage directions to the participating actors waiting in anticipation.


After the show concludes the sequence finishes with a hall of mirrors, one final nod to the film reel and the cinematic traditions that their design engages with. Given this final space is predominantly used for photographs and selfies, their last note is intentionally witty, a critical reflection on the ambiguous relationship between actor and audience that their architecture has curated throughout.


Data Sheet

Project Name: Jian Li Ju Theatre

Architecture Firm: More Design Office (MDO)

Status: Completed in 2017

Size: 930sqm

Address: B1 No. 301 East Hongsong Road, Minhang District, Shanghai, China

Client: Jianliju Theatre Company

Photographer: Dirk Weiblen (http://dirkweiblen.com/)

Signage: Evelyn Chiu

Website: http://moredesignoffice.com/


Company profile

MDO is an architectural and interior design practice based in Shanghai dedicated to creating innovative and beautiful solutions bespoke to their clients’ needs. MDO give equal weight to concept design and craftsmanship. Each project is tailored to suit its context, and is delivered to maximize the challenges of time and budget.

 

Jaycee Chui

MDO was founded by Jaycee Chui in 2010. An ARB qualified Architect and interior designer, Jaycee was born in Hong Kong and educated in the UK and Canada. She has over 10 years of experience in London and Hong Kong, now based in Shanghai. Her attention to detail is highly reflected in the quality of each project, bringing beauty and elegance to everyday spaces.

 

Justin Bridgland

Justin Bridgland is a RIBA Chartered architect from London with over 13 years working on award winning residential, commercial and office projects. With a solid experience of delivering high-quality projects with awarding winning firms Squire and Partners and RCKa in the UK, he moved to Shanghai in 2010 and has led a diverse range of architectural and interior designs across China.

- 30 -

For more information

  1. sunshine-pr.com/work_view.php?id=168&...
  2. moredesignoffice.com/jian-li-ju-theatre/

Media contact

Attachments

Press release in Chinese
Low-resolution images ~ 2.53 MB
High-resolution images ~ 444 MB

Terms and conditions

For immediate release

All photos must be published with proper credit. Please reference v2com as the source whenever possible. We always appreciate receiving PDF copies of your articles.

Press kit | 2264-07 - Press release | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - The Entrance. lighting draws visitors through the theatre.  - Photo credit:  Dirk Weiblen
The Entrance. lighting draws visitors through the theatre.
Photo credit: Dirk Weiblen
Download

Very High-resolution image : 13.98 x 22.33 @ 300dpi ~ 9.7 MB

Press kit | 2264-07 - Press release | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - A dark curved corridor seeks to create a sense of departure from the world outside. - Photo credit:  Dirk Weiblen
A dark curved corridor seeks to create a sense of departure from the world outside.
Photo credit: Dirk Weiblen
Download

Very High-resolution image : 12.92 x 20.33 @ 300dpi ~ 9.7 MB

Press kit | 2264-07 - Press release | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - A small changing space, highlighted by a number projected from a pinhole aperture onto the floor. - Photo credit:  Dirk Weiblen
A small changing space, highlighted by a number projected from a pinhole aperture onto the floor.
Photo credit: Dirk Weiblen
Download

Very High-resolution image : 20.29 x 15.63 @ 300dpi ~ 14 MB

Press kit | 2264-07 - Press release | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - the waiting room is bright creating a soft environment. - Photo credit:  Dirk Weiblen
the waiting room is bright creating a soft environment.
Photo credit: Dirk Weiblen
Download

Very High-resolution image : 16.37 x 24.53 @ 300dpi ~ 11 MB

Press kit | 2264-07 - Press release | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - Waiting area contrasts with the rest of the spaces.   - Photo credit:  Dirk Weiblen
Waiting area contrasts with the rest of the spaces.
Photo credit: Dirk Weiblen
Download

Very High-resolution image : 24.53 x 16.37 @ 300dpi ~ 15 MB

Press kit | 2264-07 - Press release | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - Changing room props are highlighted by a single spot light   - Photo credit:  Dirk Weiblen
Changing room props are highlighted by a single spot light
Photo credit: Dirk Weiblen
Download

Very High-resolution image : 16.08 x 24.09 @ 300dpi ~ 15 MB

Press kit | 2264-07 - Press release | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - Small anti-chamber where the four enclosing walls are asymmetrical.  - Photo credit:  Dirk Weiblen
Small anti-chamber where the four enclosing walls are asymmetrical.
Photo credit: Dirk Weiblen
Download

Very High-resolution image : 13.12 x 19.66 @ 300dpi ~ 11 MB

Press kit | 2264-07 - Press release | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - Changing Space.  - Photo credit:  Dirk Weiblen
Changing Space.
Photo credit: Dirk Weiblen
Download

Very High-resolution image : 23.55 x 15.72 @ 300dpi ~ 15 MB

Press kit | 2264-07 - Press release | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - Sequence finishes with a room of mirrors.  - Photo credit:  Dirk Weiblen
Sequence finishes with a room of mirrors.
Photo credit: Dirk Weiblen
Download

Very High-resolution image : 19.2 x 15.4 @ 300dpi ~ 11 MB

Press kit | 2264-07 - Press release | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - Dramatic lighting draws visitors through the corridor.  - Photo credit:  Dirk Weiblen
Dramatic lighting draws visitors through the corridor.
Photo credit: Dirk Weiblen
Download

Very High-resolution image : 24.53 x 16.37 @ 300dpi ~ 14 MB

Press kit | 2264-07 - Press release | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - Contrast in the corridor.  - Photo credit:  Dirk Weiblen
Contrast in the corridor.
Photo credit: Dirk Weiblen
Download

Very High-resolution image : 16.37 x 24.53 @ 300dpi ~ 15 MB

Press kit | 2264-07 - Press release | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - A corridor of spot lights leads visitors to the final space. - Photo credit:  Dirk Weiblen
A corridor of spot lights leads visitors to the final space.
Photo credit: Dirk Weiblen
Download

Very High-resolution image : 14.63 x 21.92 @ 300dpi ~ 14 MB

Press kit | 2264-07 - Press release | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - Theatre number displayed through a magnifying glass  - Photo credit:  Dirk Weiblen
Theatre number displayed through a magnifying glass
Photo credit: Dirk Weiblen
Download

Very High-resolution image : 20.79 x 13.87 @ 300dpi ~ 8.8 MB

Press kit | 2264-07 - Press release | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - The lobby has an emphasis on low-key lighting and unbalanced composition.  - Photo credit:  Dirk Weiblen
The lobby has an emphasis on low-key lighting and unbalanced composition.
Photo credit: Dirk Weiblen
Download

Very High-resolution image : 15.86 x 23.76 @ 300dpi ~ 14 MB

Press kit | 2264-07 - Press release | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - The theme of theatre and light continues through to the signage - Photo credit:  Dirk Weiblen
The theme of theatre and light continues through to the signage
Photo credit: Dirk Weiblen
Download

Very High-resolution image : 19.69 x 26.25 @ 300dpi ~ 10 MB

You may also like...