Press kit no. 3143-01

Journalists, explore this publication-ready project. Create a free v2com media account to download high-resolution images.

Create a media account
Press kit - Press release - A Design in Tune with TV5’s Vision - FOR. design planning

Press Kit | no. 3143-01

A Design in Tune with TV5’s Vision

Montréal, Canada

FOR. design planning

Offices between river and mountain

Montréal, Canada, 2018-05-07 - 

New office, new vision! By using a move as an opportunity to refocus its values, TV5 Québec Canada took an important step in its evolution. The broadcaster’s chief executive officer, Marie-Philippe Bouchard, had a clear vision of the environment she wanted to provide her employees, and she and her team engaged FOR. design planning to implement that vision. As a living, open organization built on collaboration, TV5 needed a space designed for inspiration, collegiality and the celebration of francophone identities and cultures.


“We had the opportunity to move into a space overlooking the St. Lawrence River, the cradle of la francophonie. I wanted this to be a bright, warm and human place for work and life, in line with our corporate values,” Ms. Bouchard said.


From the office’s location at 460 Saint-Paul St. East, the St. Lawrence can be seen from several angles thanks to a number of openings and to the use of transparent modular partitions. The space consists largely of open areas in order to encourage collaboration, agility and fluidity. The few enclosed offices are all the same size and form a group of rooms arranged in the centre of each floor. As a result, every window is unobstructed, allowing employees to fully enjoy views of the river and Old Montreal.


André Davignon, president of FOR., wanted the concept to be grounded in TV5’s values. “Beyond functional requirements, we worked to create open spaces that reflect TV5 by maximizing natural light, providing a fluid spatial experience, showcasing the space’s volumes and original structure, and crafting a unique identity for the company’s dynamic team.” To encourage nomadic work and stimulate conversation, the workspaces are punctuated with informal collaboration and discussion areas. There is a seamless transition between the cafeteria and the reception area, creating a large public gathering place near TV5’s operational nerve centre, the broadcast room.


FOR. paid tribute to the Green Promenade connecting Mount Royal and the river (created for Montreal’s 375th anniversary) by including a green corridor on the top floor. In its new space, TV5 is truly perched between river and mountain.


Data sheet

Project: TV5 Québec Canada Head Office

Location: Montreal, Canada

Year: 2017

Area: 16,000 sq. ft.
Client: TV5 Québec Canada

Design: FOR. design planning

General Contractor: Marfoglia Construction

Photography: David Boyer


About TV5 Québec Canada

TV5 Québec Canada provides specialty channels nationwide to promote and expand the social and linguistic diversity of Canadian and international French culture. TV5 is a French-language channel with programming from various Francophone countries, as well as content produced in Quebec and other parts of Canada. Unis TV focuses on the real accomplishments and aspirations of Francophone communities from coast to coast. TV5 and Unis TV are included free in basic cable and satellite subscription services across Canada.


About FOR. design planning

FOR. design planning is an interior design firm specializing in corporate, commercial and multi-unit residential projects. Since 1969, it has designed more than 20 million square feet of interiors in Canada and internationally. Its collaborative approach, its experience and its organizational skills facilitate the emergence of sensible and creative solutions. The resulting projects are marked with meaning for its users and are a positive addition for the community and the client.

- 30 -

For more information

  1. www.fordesignplanning.com/
  2. tv5.ca/

Media contact

Attachments

Low-resolution images ~ 1.2 MB
High-resolution images ~ 282 MB

Terms and conditions

For immediate release

All photos must be published with proper credit. Please reference v2com as the source whenever possible. We always appreciate receiving PDF copies of your articles.

Press kit | 3143-01 - Press release | A Design in Tune with TV5’s Vision - FOR. design planning - Commercial Interior Design -  A hallway paying tribute to TV5 branding and St. Lawrence River that can be seen from the entrance, and highlighting the broadcast room with its multiple screens.  - Photo credit: David Boyer
A hallway paying tribute to TV5 branding and St. Lawrence River that can be seen from the entrance, and highlighting the broadcast room with its multiple screens.
Photo credit: David Boyer
Download

Very High-resolution image : 24.53 x 16.37 @ 300dpi ~ 12 MB

Press kit | 3143-01 - Press release | A Design in Tune with TV5’s Vision - FOR. design planning - Commercial Interior Design - The cafeteria serves as a lounge, a meeting room, a discussion place and a gathering place to stimulate bonds between employees<br> - Photo credit: David Boyer
The cafeteria serves as a lounge, a meeting room, a discussion place and a gathering place to stimulate bonds between employees
Photo credit: David Boyer
Download

Very High-resolution image : 24.53 x 16.37 @ 300dpi ~ 11 MB

Press kit | 3143-01 - Press release | A Design in Tune with TV5’s Vision - FOR. design planning - Commercial Interior Design - The most spectacular view of the office is given to all employees, thanks to the cafeteria's location right by the large windows, on the south side with direct view on the St. Lawrence River.<br> - Photo credit: David Boyer
The most spectacular view of the office is given to all employees, thanks to the cafeteria's location right by the large windows, on the south side with direct view on the St. Lawrence River.
Photo credit: David Boyer
Download

Very High-resolution image : 23.98 x 16.0 @ 300dpi ~ 9.7 MB

Press kit | 3143-01 - Press release | A Design in Tune with TV5’s Vision - FOR. design planning - Commercial Interior Design - By placing all closed offices in the center of each floor, everybody can enjoy the exterior views as well as the beautiful original high wooden ceiling now exposed.<br> - Photo credit: David Boyer
By placing all closed offices in the center of each floor, everybody can enjoy the exterior views as well as the beautiful original high wooden ceiling now exposed.
Photo credit: David Boyer
Download

Very High-resolution image : 20.89 x 13.94 @ 300dpi ~ 11 MB

Press kit | 3143-01 - Press release | A Design in Tune with TV5’s Vision - FOR. design planning - Commercial Interior Design - Photo credit: David Boyer
Photo credit: David Boyer
Download

Very High-resolution image : 24.53 x 16.37 @ 300dpi ~ 16 MB

Press kit | 3143-01 - Press release | A Design in Tune with TV5’s Vision - FOR. design planning - Commercial Interior Design - A strong branding and color blocking for the editing rooms - Photo credit: David Boyer
A strong branding and color blocking for the editing rooms
Photo credit: David Boyer
Download

Very High-resolution image : 24.53 x 16.37 @ 300dpi ~ 10 MB

Press kit | 3143-01 - Press release | A Design in Tune with TV5’s Vision - FOR. design planning - Commercial Interior Design - By locating the broadcast room at the entrance of the offices, visitors can now see the heart of TV5's activities. - Photo credit: David Boyer
By locating the broadcast room at the entrance of the offices, visitors can now see the heart of TV5's activities.
Photo credit: David Boyer
Download

Very High-resolution image : 24.53 x 16.37 @ 300dpi ~ 8.1 MB

Press kit | 3143-01 - Press release | A Design in Tune with TV5’s Vision - FOR. design planning - Commercial Interior Design - Photo credit: David Boyer
Photo credit: David Boyer
Download

Very High-resolution image : 24.53 x 16.37 @ 300dpi ~ 11 MB

You may also like...