Press kit no. 1018-04

Journalists, explore this publication-ready project. Create a free v2com media account to download high-resolution images.

Create a media account
Press kit - Press release - Residential Building with 15 Units - Metaform architects

Press Kit | no. 1018-04

Press release only in English

Residential Building with 15 Units

Luxembourg, Luxembourg

Metaform architects

Density of collective housing by bringing identity of the individual one. 

Luxembourg, Luxembourg, 2017-03-31 - 

When it comes to housing, one of the main problems people are facing in most urban areas today - often places of constant growth and raising housing demands - is a need to choose an apartment typology over single-family houses not because of their desire, but out of necessity. Their main concerns can be summed up as following: 


1. Typically, in people’s minds residential buildings often imply ‘a life in a box’, without living quality, feeling of belonging and identity; a lack of natural light and a view; 


2. Proximity to the neighbors resulting in the lack of privacy, both visual and acoustic


3. The insufficient physical space in various forms for a life of comfort.

The approach of Metaform architecture office was to carefully analyze these issues and respond by using them as a base point of transformation into resources, and furthermore into qualities, thus bringing a new vision of a collective housing typology. 


According to the municipal building regulations and consent, regardless of the peculiar topography, a priori the regulations would allow for a simple single-block building, with a 2-story flat basement. However, the surrounding context, specific terrain conditions and form of the plot offered a possibility for different experiment, while at the same time reflecting and responding to the named issues:


The plot is situated along a particularly curved street, a very steep topography with 10 meters of difference in height and a preservation of three-century-old trees, classified as national monuments – all of these conditioned the initial shape of the building. Furthermore, the building responds to the specific urban context (small-scaled housing units on one side and large-scale apartment block on the other): it creates a subtle transition by splitting the main volume into six smaller, vertically shifted blocks. In this way, the building is adjusting to its surroundings; it preserves the required density, while nurturing the feeling of belonging, identity, human scale.

Volume splitting and shifting have been carefully studied to respond to a need for natural light, opening the panoramic views towards the landscape and the city and creating the visual contact with the sky, while at the same time allowing for the residents’ privacy. 


Another response to the privacy issues consists of enhancing the vertical communication, while eliminating long horizontal, often dark and acoustically unfavourable corridors. Three vertical cores connect underground parking directly to the apartments. This solution allowed for the transversal apartment configurations with three-side orientation.
On the other side, the architects had idea to, apart from offering a privacy when needed, give residents a possibility to meet and get to know each other in a common shared indoor space. The facilities such as common kitchen, leisure room, games – are all designed and intended to bring value by improving social interaction and a sense of community living, on individual voluntary bases, while preserving the privacy and peace of others. 


Apart from creating the meeting common space that can accommodate common as well as private gatherings, the underground floors offer of a spacious storage for every apartment.

 

The overall aspiration was to ‘marry’ current housing needs and issues with specific conditions of the site; to design a collective housing building that offers people a sense of belonging, identity and community.


Construction / Materials and structure

The building is made of a massive structure of reinforced concrete, faced with a ventilated facade made of triangular aluminium panels. The thermal insulation of the walls consists of mineral fibre. The openings are filled with three-layered glass in an aluminium frame. The large glass elements are specially coated with anti-UV film to prevent the building from overheating.


An important aspect of the energy concept of the building is the orientation; the large openings appear mainly on the south and eastern facades, whereas the north facade is mostly closed. According to Luxembourgish laws the building is classified as a low-energy building (Class B-B). A centralized ventilation system as well as solar panels for hot water production are also included in order to optimize the energy efficiency of the project.


The used facade materials have been chosen in order to allow for the minimal maintenance.


Location:

Dommeldange, Luxembourg


Client:

ASARS Construction


Architects:

Metaform architects


Photographer: 

Steve Troes Fotodesign


Gross floor area: 

2250 m²


Gross volume: 

8000 m³


Year of completion:

2016 


About Metaform architects

A simple approach and clear design language are the main focus at Metaform architecture office. Each project, through the program and place, has appropriate architectural, design and formal response, leading to unique identity.
The style is never predetermined. A building does not stand alone. It equally belongs to its neighbors, street, public space… to the city itself. The range of activities varies from urban scale to detail design, together with different landscape and housing research. 

- 30 -

For more information

  1. www.metaform.lu/projects/residential-...

Media contact

Attachments

Low-resolution images ~ 2.66 MB
High-resolution images ~ 323 MB

Terms and conditions

For immediate release

All photos must be published with proper credit. Please reference v2com as the source whenever possible. We always appreciate receiving PDF copies of your articles.

Press kit | 1018-04 - Press release | Residential Building with 15 Units - Metaform architects - Residential Architecture - Street view - Photo credit: Steve Troes Fotodesign
Street view
Photo credit: Steve Troes Fotodesign
Download

Very High-resolution image : 22.15 x 12.84 @ 300dpi ~ 45 MB

Press kit | 1018-04 - Press release | Residential Building with 15 Units - Metaform architects - Residential Architecture - Context - Photo credit: Steve Troes Fotodesign
Context
Photo credit: Steve Troes Fotodesign
Download

Very High-resolution image : 17.58 x 11.72 @ 300dpi ~ 44 MB

Press kit | 1018-04 - Press release | Residential Building with 15 Units - Metaform architects - Residential Architecture - Night view - Photo credit: Steve Troes Fotodesign
Night view
Photo credit: Steve Troes Fotodesign
Download

Very High-resolution image : 17.78 x 11.67 @ 300dpi ~ 35 MB

Press kit | 1018-04 - Press release | Residential Building with 15 Units - Metaform architects - Residential Architecture - Facade - Photo credit: Steve Troes Fotodesign
Facade
Photo credit: Steve Troes Fotodesign
Download

Very High-resolution image : 18.38 x 12.25 @ 300dpi ~ 29 MB

Press kit | 1018-04 - Press release | Residential Building with 15 Units - Metaform architects - Residential Architecture - Interior - Photo credit: Steve Troes Fotodesign
Interior
Photo credit: Steve Troes Fotodesign
Download

Very High-resolution image : 24.11 x 12.41 @ 300dpi ~ 33 MB

Press kit | 1018-04 - Press release | Residential Building with 15 Units - Metaform architects - Residential Architecture - Interior - Photo credit: Steve Troes Fotodesign
Interior
Photo credit: Steve Troes Fotodesign
Download

Very High-resolution image : 18.53 x 12.36 @ 300dpi ~ 23 MB

Press kit | 1018-04 - Press release | Residential Building with 15 Units - Metaform architects - Residential Architecture - Garden view - Photo credit: Steve Troes Fotodesign
Garden view
Photo credit: Steve Troes Fotodesign
Download

Very High-resolution image : 18.92 x 12.63 @ 300dpi ~ 42 MB

Press kit | 1018-04 - Press release | Residential Building with 15 Units - Metaform architects - Residential Architecture - Garden view - Photo credit: Steve Troes Fotodesign
Garden view
Photo credit: Steve Troes Fotodesign
Download

High-resolution image : 16.43 x 10.96 @ 300dpi ~ 29 MB

Press kit | 1018-04 - Press release | Residential Building with 15 Units - Metaform architects - Residential Architecture - Situation - Photo credit: Steve Troes Fotodesign
Situation
Photo credit: Steve Troes Fotodesign
Download

High-resolution image : 16.11 x 10.75 @ 300dpi ~ 38 MB

Press kit | 1018-04 - Press release | Residential Building with 15 Units - Metaform architects - Residential Architecture - West elevation  - Photo credit: Metaform
West elevation 
Photo credit: Metaform
Download

High-resolution image : 11.02 x 7.87 @ 300dpi ~ 2.1 MB

Press kit | 1018-04 - Press release | Residential Building with 15 Units - Metaform architects - Residential Architecture - Situation plan - Photo credit: Metaform
Situation plan
Photo credit: Metaform
Download

High-resolution image : 11.42 x 7.87 @ 300dpi ~ 1.4 MB

Press kit | 1018-04 - Press release | Residential Building with 15 Units - Metaform architects - Residential Architecture - Section 2-2 - Photo credit: Metaform
Section 2-2
Photo credit: Metaform
Download

Medium-resolution image : 10.24 x 7.87 @ 300dpi ~ 1.3 MB

Press kit | 1018-04 - Press release | Residential Building with 15 Units - Metaform architects - Residential Architecture - 1st floor plan - Photo credit: Metaform
1st floor plan
Photo credit: Metaform
Download

High-resolution image : 11.02 x 7.87 @ 300dpi ~ 1.3 MB

Press kit | 1018-04 - Press release | Residential Building with 15 Units - Metaform architects - Residential Architecture - 2nd floor plan - Photo credit: Metaform
2nd floor plan
Photo credit: Metaform
Download

High-resolution image : 11.02 x 7.87 @ 300dpi ~ 1.3 MB

Press kit | 1018-04 - Press release | Residential Building with 15 Units - Metaform architects - Residential Architecture - Ground floor plan  - Photo credit: Metaform
Ground floor plan 
Photo credit: Metaform
Download

High-resolution image : 11.02 x 7.87 @ 300dpi ~ 2.5 MB

You may also like...

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - METAFORM Architects Opens Subsidiary in Dubai - Metaform architects
Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Luxembourg Pavilion at DUBAI EXPO2020 - Metaform architects

Luxembourg, Luxembourg, 2017-04-27

Luxembourg Pavilion at DUBAI EXPO2020

Metaform architects

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Boos Beach Club Restaurant - Metaform architects

Luxembourg, Luxembourg, 2016-11-23

Boos Beach Club Restaurant

Metaform architects

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Housing building with 7 units - Metaform architects

Nommern, Luxembourg, 2013-01-07

Housing building with 7 units

Metaform architects

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Appartment building in Cessange - Metaform architects

Luxemburg City, Luxembourg, 2012-07-03

Appartment building in Cessange

Metaform architects

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Palo Alto Residence - Studio VARA

San Francisco, United States, 2019-07-02

Palo Alto Residence

Studio VARA

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Up There ! - ESPACE VITAL architecture

Montréal, Canada, 2019-06-11

Up There !

ESPACE VITAL architecture

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Powder snow - Luc Plante architecture + design

Saint-Lambert, Canada, 2019-06-07

Powder snow

Luc Plante architecture + design