EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 1151-04
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


Download the full package of low-resolution images:
LR Images ~ 4.87 MB


Download the full package of high-resolution images:
HR images ~ 599 MB


The high-resolution images are also available individually under each image.

The press release is available below (copy and paste).


Flag black
Press kit - Press release - La Barquière - Pietri Architectes
A v2com exclusive

La Barquière 

Marseille, France

Pietri Architectes

 62 housing program 


Paris, France, 2017-09-27 -

La Barquière is a 62-housing project located in the 9th district of Marseille (France). The urban neighbourhood offers to the project a unique setting. Drawn in keeping with its context, this project respects all the family owner wishes. The owner wanted to keep the old building dated from the 18th century. The existing old building and the wooded environment proximity forced the project to become part of a complex height.

 

There is a duality between the two frontages: the first one is angular and the other one is undulating. It presents an opposition of architectural treatments. To the South, a long white frontage full of flowing balconies is slipping all over the apartments oriented to the garden. To the North, the straight and angular frontage is covered by a white-faceted mosaic.

It creates incredible lighting effects and reflects all over the ceramic. These effects will fluctuate day by day, season by season, with view over the sky and the Mediterranean Sea.


Like many large Mediterranean port cities, Marseille is a cosmopolitan and composite city whose generous and heterogeneous nature is all too often masked under the images on picture postcards. Vast white, mineral city in the south-east of France, more work-oriented than the seaside, it extends to the Calanques. Nature Reserve that makes up the wild southernmost part of the ninth arrondissement.


It is here that La Barquière has recently come into being on the corner of the eponymous avenue and Avenue de la Soude, following the division of a privately owned piece of land planted with pretty trees, the site of an 18th century Provençal house. The operation is set against a contrasted urban fabric—so characteristic of the “charming mayhem” of Marseille, where large neo-Provençal villas, individual houses, small buildings, blocks of social housing, a stadium and a modest business park sit happily side-by-side. Becoming more abundant here, the vegetation confers on the building a greater sense of urbanity whilst highlighting its mineral character. The presence of the “big blue” Mediterranean Sea can still be felt even if the littoral zone is only discernible from the building’s uppermost floors.


The owners of the original plot wished to keep its southernmost section (2,203 m²) reminiscent of a luxuriant urban oasis and which runs along the western edge of the house where they live with their family. On the remaining 3,912 m² on the northernmost limit of the plot, Constructa and Eiffage Immobilier developed a program of 62 residential units for first-time buyers. Oriented north—south and served by two stairwells, the units are grouped into one six-floor building including two “attic” levels and with two underground parking levels (77 parking spaces) conferring upon residents a sense of relative privacy in relation to the small stadium with its skate park, built by the municipality to the north where the two avenues intersect. Its minimal footprint (991 m²) guarantees the preservation of the plant life.


Since the original entrance onto the plot is now to be shared with the existing house, traffic flow generated by the new building is directed immediately to the left towards the ramp leading down to the two underground levels. Despite running as closely as is possible to the perimeter wall erected on the northeast of the plot, the new construction leaves enough space for a beautiful driveway—lined with plants and greenery—leading up to the building’s two halls and serving as access lane for the fire department.


The building, which sits on the northernmost part of the land, gets broader as it curves to the east (increasing from 16 metres to 20 metres in width). Maximum distance from the house is thereby ensured and the view from the new apartments, which face in two—or even opposite—directions wherever possible, is preserved. As befitting both the site and the neighbourhood, the architecture chosen by Jean-Baptiste Pietri is solar and “bipolar”—his inspiration taken more from Streamline-Miami than Art Deco-Riviera—combining and confronting the horizontal and the vertical. Just as impeccably white, and acting as two magnetic sides of the same coin,

the balustrades of its continuous balconies undulate along the southwest facade whilst to the northeast resolutely orthonormal ornamental features highlight the enamelled ceramic and loggias. With its framed openings, double tubular aluminum balusters and its skin faceted to size, the frontage of the newest building establishes an unexpected dialogue with the Phocaean city and its ethereal light. Facing the garden, its sinuous “flip” side—sculpted by the shadows cast by the Midi sun—caresses and soothes the Proven.al “jungle” and the landscape of the Calanques massif. The camber, like a west-facing prow, and the fifth-floor attic level endow a soaring and dynamic quality. Enhancing privacy between neighbours, the folded sheet metal balcony separation in 50 cm thick casing subtly “absorbs” descending rainwater, stopping at a height of 180 cm to avoid “caging in” the balconies.


Lit by natural daylight, the two entrance lobbies to the apartments are preceded by a benignant covered “courtyard”—also tiled—its glass doors conducive to security. Intentionally white like the circulation areas in the upper floors right down to the hardware, fittings and electrical fixtures, their floor is coated with a poured, polished concrete Terrazzo covering flecked with marble chips and blue speckles. Only the doors onto the landings and the signage—specifically designed by the agency for each project—feature black (full or half tone). Acoustic comfort in the corridors serving the apartments is ensured by the thick carpet laid on the floor and suspended, partially acoustical, ceilings. All the distribution ducts and waste fluid evacuation pipes are meticulously integrated into the partition walls. Similarly, all the thresholds of the French windows leading out onto the balconies or loggias are flat, the outer frames of the windows and roller blind rails (in white PVC) are invisible, hidden behind the thermo-lacquered folded aluminum frame running around the windows (with integrated sills and flashing).


While the floor plans of the apartments—once rationalised and optimised—are organised identically on each floor, only the position of the bay windows is different to the north and east in order to liven up their general modenature and in some cases to address the lack of privacy between neighbours. The layout of respective apartments is such that unnecessary circulation areas have been carefully limited in order to maximise the surface of the living areas, despite the standardisation operating in the real estate market. With the exception of a one-bedroom apartment on the ground floor, each apartment boasts a balcony, a loggia or a continuous terrace, depending on its size and orientation.


The development of digital, in construction industry manufacturing processes, has greatly increased the potential for true personalization of high-performance products thanks to their technological standardisation. Architects can, therefore, henceforth appropriate all of these products. Not only does this “identity customisation” enable today’s designers to have recourse to a sort of made-to-measure, but it can also be credited with contributing to the reestablishment of a privileged dialogue between architects and manufacturers, essential for their respective R&D—research and development—departments!


For several years now, Jean-Baptiste Pietri has thus been appropriating such conceptual resources and means of production with the aim of perfecting the architectural identity of his residential real estate projects: signage, flooring, handrails, façade coatings, etc. La Barquière did not escape such enhancements.


The marketing standardisation and hyper-regulation of multidwelling units, both affordable and privately owned, could have led to a situation whereby their architecture became nothing more than an everyday affair, banal and repetitive. Thanks to the commitment of architects—most of them young—such as Jean-Baptiste Pietri, novel solutions are being found for the private sector that do not compromise the financial equilibrium of the operation. They are born of knowledge fostered by skilfully managed involvement in the construction process, mindful above all of optimising programs and typologies and thereafter of using money wisely, just where whatever will make the difference is nestled. Forward-looking dialogue with manufacturers—with the help, in particular, of shared digital tools—is contributing to the best possible appropriation of manufactured products and materials.


Technical details 

Program: 62 housing

Location: Marseille, France

Architect: PietriArchitectes

Client: Constructa Promotion/Eiffage Promotion

Main contractor: Eiffage Construction Provence

Completion date: November 2016

Built area: 3 737 square meters

Cost: 6.1 million euros

Delivery: November 2016


Structural engineer: Yves Garnier

Lighting engineer: Faro

Acoustic engineer: Yves Garnier

Facades: DSA Méditerranée

Ceramic: Casalgrande Padana

Guard rail: Bugal

Technical inspection agency: Alpes Contrôle

SPS Coordinator: Surbat

Landscaper: Avenir Paysage


The agency

Founded in 2001 by Jean Baptiste Pietri, graduated from Paris-Belleville architecture school, PietriArchitectes located in Paris has up to about twenty partners. The agency acts especially in Parisian region and South-East of France, with a great diversity of projects. The programs of all types, as well public as private, go to an individual house, an office tower or even a luxury hotel.


The agency claims an architectural approach both demanding and poetic, built and developed around its own philosophy: “the romantic rationalism”. This concept connects well a constructive, strict and optimized conception to a precise and meaningful site analysis. The architectures are elegant, soft and timeless. The material nobility takes a primordial place in the project’s conception. This way, PietriArchitectes drew a unique ceramic for the undulating back frontage of La Barquière, a 62-housing program delivered in November 2016 in Marseille.

 

In 2014, the agency won two awards: a mention at Les Trophées VMZinc in the “2014 collective housing” category for Carré Seine, a housing project in Issy-les-Moulineaux, and “Le Geste d’Or” prize for the rehabilitation of La Major cathedral in Marseille. In 2016, PietriArchitectes won with two other agencies the international competition for the Rhine embankments renovation in Huningue. PietriArchitectes is also the winner of two other projects: on the side with Linkcity, for a student residence, a hotel and a nursing home conception located in Asnières-sur-Seine, but also with Vinci Immobilier for a housing program in Neuilly-sur-Seine.

In addition, the agency delivered these last months two projects: La Barquière in Marseille and La MaisonA, a private house in Aix-en-Provence.


Many projects are under construction, such as a luxury hotel named l’Hôtel des Roches in Le Lavandou, a senior residence in Brétigny-sur-Orge or even a housing program in Sarcelles. 

- 30 -


Media contact
  • PietriArchitectes
  • Lara Eid,  communication assistant 
  • leid@jbpa.fr
  • +33144786848
Press kit | 1151-04 - Press release | La Barquière - Pietri Architectes - Residential Architecture -  Légende  - Photo credit: Mathieu Ducros
Légende 
Photo credit: Mathieu Ducros
Download
Very High-resolution image
19.2 x 12.8
300dpi

~ 13 MB
Press kit | 1151-04 - Press release | La Barquière - Pietri Architectes - Residential Architecture - The owner wanted to keep the old building dated  from the 18th century - Photo credit: Mathieu Ducros
The owner wanted to keep the old building dated  from the 18th century
Photo credit: Mathieu Ducros
Download
Very High-resolution image
18.81 x 12.6
300dpi

~ 12 MB
Press kit | 1151-04 - Press release | La Barquière - Pietri Architectes - Residential Architecture - Ceramic details - Photo credit: Nicolas Vaccaro 
Ceramic details
Photo credit: Nicolas Vaccaro 
Download
High-resolution image
12.08 x 16.91
300dpi

~ 6.6 MB
Press kit | 1151-04 - Press release | La Barquière - Pietri Architectes - Residential Architecture -  View of the undulating frontage  - Photo credit: Nicolas Vaccaro 
View of the undulating frontage
Photo credit: Nicolas Vaccaro 
Download
Very High-resolution image
17.03 x 11.36
300dpi

~ 6.2 MB
Press kit | 1151-04 - Press release | La Barquière - Pietri Architectes - Residential Architecture - View of the angular frontage - Photo credit: Nicolas Vaccaro 
View of the angular frontage
Photo credit: Nicolas Vaccaro 
Download
Very High-resolution image
19.2 x 12.8
300dpi

~ 8.4 MB
Press kit | 1151-04 - Press release | La Barquière - Pietri Architectes - Residential Architecture - Photo credit: Nicolas Vaccaro 
Photo credit: Nicolas Vaccaro 
Download
Very High-resolution image
19.2 x 12.8
300dpi

~ 8.5 MB
Press kit | 1151-04 - Press release | La Barquière - Pietri Architectes - Residential Architecture - Photo credit: Nicolas Vaccaro 
Photo credit: Nicolas Vaccaro 
Download
High-resolution image
10.49 x 15.74
300dpi

~ 8.8 MB
Press kit | 1151-04 - Press release | La Barquière - Pietri Architectes - Residential Architecture - Entrance hall, with the terrazzo detail on the ground - Photo credit: Mathieu Ducros
Entrance hall, with the terrazzo detail on the ground
Photo credit: Mathieu Ducros
Download
Very High-resolution image
12.36 x 17.8
300dpi

~ 7.1 MB
Same company
Newsroom - Press release - MaisonA - Pietri Architectes
A v2com exclusive

MaisonA

Pietri Architectes

Paris, France, 2017-10-04
Same company
Newsroom - Press release - Redline - Pietri Architectes
A v2com exclusive

Redline

Pietri Architectes

Paris, France, 2014-09-14
Same company
Newsroom - Press release - Carre Seine - Pietri Architectes

Carre Seine

Pietri Architectes

Paris, France, 2014-07-03
You may also like...
Newsroom - Press release - Dion Project - Fabelta, Systèmes de fenestration
A v2com exclusive

Dion Project

Fabelta, Systèmes de fenestration

Terrebonne, Canada, 2018-09-17
You may also like...
Newsroom - Press release - Official Launch of Arborescence, a New Mountain Condo Development in Bromont - KnightsBridge

Official Launch of Arborescence, a New Mountain Condo Development in Bromont 

KnightsBridge

Montréal, Canada, 2018-09-10
You may also like...
Newsroom - Press release - Workshop on a Cliff - MU Architecture
A v2com exclusive

Workshop on a Cliff

MU Architecture

Montréal, Canada, 2018-08-30
You may also like...
Newsroom - Press release - Stouffville Residence - A Contemporary Family Farmhouse - Trevor McIvor Architect Inc

Stouffville Residence -
A Contemporary Family Farmhouse

Trevor McIvor Architect Inc

Toronto, Canada, 2018-08-28
You may also like...
Newsroom - Press release - Entre Pinos - Taller Héctor Barroso

Entre Pinos

Taller Héctor Barroso

Ciudad de México, Mexico, 2018-08-21
You may also like...
Newsroom - Press release - Residence Overlooking Mulholland Drive - Heusch Inc.
A v2com exclusive

Residence Overlooking Mulholland Drive

Heusch Inc.

Los Angeles, United States, 2018-07-09
You may also like...
Newsroom - Press release - Make Completes High Rise Luxury Residential Tower in Wan Chai - Make Architects

Make Completes High Rise Luxury Residential Tower in Wan Chai

Make Architects

London, United Kingdom, 2018-06-27
You may also like...
Newsroom - Press release - High Altitude Style - Jane Hope
A v2com exclusive

High Altitude Style

Jane Hope

Toronto, Canada, 2018-06-19
You may also like...
Newsroom - Press release - House at Charlebois Lake - Paul Bernier Architecte

House at Charlebois Lake

Paul Bernier Architecte

Montréal, Canada, 2018-06-19
You may also like...
Newsroom - Press release - WDA Honoredwith Merit Award byAIA San Francisco - WDA (William Duff Architects)
A v2com exclusive

WDA Honored with Merit Award by AIA San Francisco

WDA (William Duff Architects)

San Francisco, United States, 2018-05-31