EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 1728-02
Press kits are only available
for download by media.
Terms
Publication restriction(s)
You must be signed in to make a request for authorization to publish.

For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


Download the full package of low-resolution images:
LR Images ~ 4.46 MB


Download the full package of high-resolution images:
HR images ~ 1.02 GB


The high-resolution images are also available individually under each image.

The press release is available below (copy and paste).


Flag black
Press kit - Press release - Summerhill House - AKB, ATELIER KASTELIC BUFFEY
A v2com exclusive

Summerhill House

Toronto, Canada

AKB, ATELIER KASTELIC BUFFEY

New Build, Renovation & Addition


Toronto, Canada, 2017-11-28 -

In the leafy residential enclave of Summerhill in midtown Toronto, AKB have designed an unabashedly contemporary and exceedingly functional home for a professional couple with a young child. The new 3,900-square-foot home utilizes the foundation and side walls of a previous house on site, and occupies the footprint of the original building with only a modest expansion at the rear. The three-storey datum of the neighbouring homes is maintained.

 

Despite fairly tight site constraints on this urban cul-de-sac, the architects packed a typical residential program into four levels with great efficiency and economy. A balance of much-needed privacy and openness is achieved through a strategy that limits exposure to the street-facing elevation while drawing in natural light and neighbourhood perspectives at the back of the house. Views from all levels of the house to the seemingly endless verdant expanse of the adjacent parkette visually extend the clients’ modest garden space.

 

Boldly graphic orthogonal geometries define both front and back elevations, with tall slender windows and deeply recessed balconies forming an intriguing composition of solid and void. Red brick and black-stained cedar comprise the reductive material palette of the exterior; this quality of restraint continues on the interior with surfaces rendered in light tones and natural finishes. White oak floors and an abundance of expertly fabricated white storage cabinets conceal all manner of household belongings. The effect is serene, uncluttered, and very much in keeping with the clients’ lifestyle.

 

A compelling sectional dynamic is established on the ground floor: a few steps up from the double-height entry foyer lead to the primary communal spaces of the kitchen and dining, which in turn drop down to a sunken living room at the rear of the house. Floor-to-ceiling glazing unites interior and exterior spaces seamlessly, linking living room to the outdoor deck, terracing down to the garden proper. Overlooking the living room is an open galley kitchen that maintains the flow of the ground floor: the exaggerated linearity of a twenty-foot-long white quartz counter divides the two spaces and forms an organizing spine. A paradigm of streamlined efficiency, the counter discreetly accommodates a sink, microwave, dishwasher and storage, along with a breakfast bar for this family of three.

 

Notwithstanding a deep floor plate, natural light is skillfully introduced in myriad ways to imbue the interior spaces with a constantly shifting dynamic. Light pours into the two-storey atrium foyer through a generous full-height window, illuminating the ground-floor entry and second-storey overlook. A centrally located light shaft penetrates through three floors of the house, serving triple duty along the way. Soft light filters down the shaft, minimizing reliance on artificial lighting and providing an ambient glow through the translucent acid-etched glass walls in each of the bathrooms on the second and third floors. The light shaft terminates directly above the dining table, replacing the customary chandelier with a much more compelling substitute: at night, carefully concealed LED lights along the perimeter of the shaft provide a subtle radiance.

 

Along with the presence of exterior decks on the second and third floors of the house, the scale and pattern of fenestration capitalize on the exuberant, lush qualities of the rear yard and park, engaging the outdoors on all levels. In summer, these east-facing views are predominantly green: the rising sun casts dappled patterns of light and shadow throughout the house, contributing to a kinetic and enriched experiential quality.


Data Sheet

Location:

Toronto, Ontario, Canada


Architect:

ATELIER KASTELIC BUFFEY


Architectural Team: 

Robert Kastelic, Kelly Buffey, Tim Wat, Nazia Aftab, Nicole Ratajczak, Mary Chiu, Alexandara Siu


Square Footage: 

3900 


Completion Date: 

January 2017


Construction Manager: 

Wilson Project Management


Photographer: 

Shai Gil


About Atelier Kastelic Buffey

AKB is the architecture studio of Robert Kastelic and Kelly Buffey, architects dedicated to the practice and art of building.


Founded in 2004, the architecture of Atelier Kastelic Buffey is distinguished by its clarity of vision, poetics of space and attention to detail. A quiet simplicity is achieved through a rigorous process and commitment to conceptual intent. With a unified approach to interior-exterior relationships, AKB transforms the ephemeral into the tactile, creating architecture with a palpable sense of space.


Pragmatic elements of volume, light, proportion and materiality are studied to develop refined experiences that respond to each project's unique site, context and program. The resulting buildings are engaging, elegant and functional with an exceptional warmth.


AKB enjoys working in close collaboration with clients to ensure all needs are met. Through research of relevant data, theories and precedents, the studio combines the practical and the abstract to establish concentrated and creative solutions with an inherent consciousness toward sustainability. 

- 30 -


Media contact
  • Atelier Kastelic Buffey
  • Kelly Buffey, Principal
  • kbuffey@akb.ca
  • +1 416.637.8406
Same company
Newsroom - Press release - Alta Chalet - AKB, ATELIER KASTELIC BUFFEY

Alta Chalet

AKB, ATELIER KASTELIC BUFFEY

Toronto, Canada, 2017-07-27
You may also like...
Newsroom - Press release - Long Horizontals - Thellend Fortin Architectes
A v2com exclusive

Long Horizontals

Thellend Fortin Architectes

Montréal, Canada, 2018-11-12
You may also like...
Newsroom - Press release - "MaisonP" Residence - PietriArchitectes
A v2com exclusive

"MaisonP" Residence

PietriArchitectes

Paris, France, 2018-11-05
You may also like...
Newsroom - Press release - Petaluma House - Trevor McIvor Architect Inc
A v2com exclusive

Petaluma House

Trevor McIvor Architect Inc

Toronto, Canada, 2018-11-01
You may also like...
Newsroom - Press release - Owl Creek - Skylab

Owl Creek

Skylab

Portland, United States, 2018-10-30
You may also like...
Newsroom - Press release - Les Cabanes du Lac - PietriArchitectes
A v2com exclusive

Les Cabanes du Lac

PietriArchitectes

Paris, France, 2018-10-23
You may also like...
Newsroom - Press release - Monument - Blouin Tardif Architectes
A v2com exclusive

Monument

Blouin Tardif Architectes

Montréal, Canada, 2018-10-22
You may also like...
Newsroom - Press release - Vallée du Parc Residence - Chevalier Morales Architectes
A v2com exclusive

Vallée du Parc Residence

Chevalier Morales Architectes

Montréal, Canada, 2018-09-28
You may also like...
Newsroom - Press release - Introducing aux box - aux box inc.
A v2com exclusive

Introducing aux box

aux box inc.

Parksville, Canada, 2018-09-20
You may also like...
Newsroom - Press release - "La Crique" Project - PietriArchitectes
A v2com exclusive

"La Crique" Project

PietriArchitectes

Paris, France, 2018-09-19
You may also like...
Newsroom - Press release - Dion Project - Fabelta, Systèmes de fenestration
A v2com exclusive

Dion Project

Fabelta, Systèmes de fenestration

Terrebonne, Canada, 2018-09-17