Press kit no. 4016-02

Journalists, explore this publication-ready project. Create a free v2com media account to download high-resolution images.

Create a media account
Press kit - Press release - An Atypical Single User Villa - SquareWorks

Press Kit | no. 4016-02

Press release only in English

An Atypical Single User Villa

Vadodara, India

SquareWorks

Mumbai, India, 2019-11-06 -  ‘Amaltas’ (a regional name for Cassia Fistula), as a rural residential retreat, particularly addresses distinct spatial domesticity by facilitating the requirements of its singular inhabitant i.e. the client herself, as opposed to the typicality of any residential space accommodating a multi-member family household. As a whole, this countryside house functions in accord with the surrounding invitatory landscape, interspersed courtyards, apertures for indirect daylighting and syncretic accents of inherited, artisanal and natural entities. Owing to its site-specific presence, the villa encompasses about 900 sq. m of area, across a 7,000 sq. m plot, on the outskirts of Vadodara City, India.

It is in the emergence of an ever-changing intersubjectivity between any residential spatiality and its inhabitant/s, that the dynamics of domesticity evolves. This further leads to unfolding an array of conscious design determinants, which are flexible enough to accommodate temporal variances whilst still asserting coherency and user-oriented peculiarity. For an atypical single-user household like Amaltas, the design considerations including but not limited to the assimilation of functionality and aesthetics, extended beyond the conventional schematics of a space that usually resonates interdependency and familial convergence. The resultant spatiality, thus incorporates four disparate zones, interlinked and contiguous alongside multiaxial circulatory connections. The essence of each zone differs distinctly by varying the degree of transparency, scale, natural light, privacy, and layering. This approach also enunciates transitional experiences, transforming the user’s movement into a sequential yet seamless phenomenon. 

As for the rural site for this residence, it came with a lush expanse of pre-existent mature trees with some sporadically grown climbers and thickets. Diagrammatically, the design evinces a dispersal from the formal center, with open, semi-open and closed spaces, structured through a series of courtyards which not only moderate the openness of each space but also enable natural ventilation and day-lighting. The volumes and voids formed as a resultant of the superimposition of the tilting grids are marked by the prominence of broad brick walls. 

The intent to disseminate the unconventionality of domesticity for this case, propelled the design to establish autonomous functionality, critically to a residential brief. This, in turn, was addressed by dispersing discrete services and circulation for each spatial cluster; be it for the user’s private domain or the residing guests’ wing or rather public areas in the core which can host frequent client meetings and social gatherings. While coping with the fluctuating subtropical climatic indicators for a residence of this scale, considerations for passive solar techniques included the clever use of layering wide verandas and service buffers. Thoughtful incorporation of thick load-bearing brick masonry and RC frame structure together allows the plan to deepen and achieve the desired hierarchical succession. 

Amaltas rendered an opportunity to explore the objectivity of specific concerns for both, research and design, that ‘SquareWorks’ as a practice, concentrates upon. As rudimentary the idea of domesticity may seem, its predominant impact on spatial configurations, possesses immense discursive potential. Whereby, a rural residence such as Amaltas, serves as an open-ended enterprise to reflect and substantiate the comprehensive reciprocity shared by domesticity and residential spaces.


Project Data Sheet

Name of the Project: Amaltas Location: Vadodara, Gujarat, India Design Development: 2015 October – 2016 October

Construction Period: 2016 November– 2019 March

Architects/Designers: SquareWorks LLP Design Team: Katsushi Goto, Khushboo Vyas

Collaborators: Apartment / www.apartment.gr.jp

Contractors: Manishi Bhatt and Associates

Plot Size: 7062 sq.m

Built Up Area: 890 sq.m

Structural Consultants: Dr. M K Maroliya Electrical Consultants: J. P. Electrical Plumbing and Sanitation Consultants: Vraj Sanitation Photographer: Fabien Charuau 


About Squareworks

Squareworks, an Architecture and Urban Design practice focuses on design and research on housing, public space/institution, and urbanism. Based in Mumbai, India and Tokyo, Japan, SquareWorks was founded by architect Katsushi Goto, who has an ongoing architectural practice in both these countries. 


Squareworks aims at combining both design and research together, to open professional and academic discourse within the realms of Architecture and Urbanism; whilst keeping ‘drawing’ and ‘diagram’ as forms of knowledge as well as communicative tools. This approach not only supports design development but also questions the limits of professional practice within the current urban environment and city-planning process.  Alongside this practice, Squareworks hosts a collaborative platform ‘SqW: Lab’, whereby creative professionals collectively explore the potential of drawing, as a tool to develop and disseminate multiple approaches of looking at architectural and urban space. https://sqwlab.com/


About Katsushi Goto

Katsushi Goto is a practicing architect/urbanist based in Mumbai and Tokyo and Director of ‘Squareworks’, a design and research firm. He studied Housing and Urbanism at the Architectural Association (AA), London. He has been participating in the BIENNALE OF PUBLIC SPACE 2017 and 2019, Rome, presenting his research on “Public Library as an Urban Public Space” and at UIA Congress, 2017 in Seoul, presenting the research paper “Duality in Drawing - potential of discursive drawing responding to complex city”. His current research focuses on the domesticity associated with the materiality of an ideal family home and the intersection of politics of public domain and interior urbanism. He is working as a Senior Assistant Professor at Meiji University, Tokyo, to program and coordinate international workshops with seven institutions across South-East Asia. He is also a visiting Associate Professor at CEPT University, Ahmedabad, India.  

- 30 -

For more information

  1. www.2works.org/

Media contact

Attachments

Site Plan
Ground Floor Plan
Sectional Elevations
Project data sheet - Amaltas
Low-resolution images ~ 5.34 MB
High-resolution images ~ 841 MB

Terms and conditions

For immediate release

All photos must be published with proper credit. Please reference v2com as the source whenever possible. We always appreciate receiving PDF copies of your articles.

Press kit | 4016-02 - Press release | An Atypical Single User Villa - SquareWorks - Residential Architecture - West facing deep verandah works as a seamless entrance and also performs as a climatic buffer - Photo credit: Fabien Charuau
West facing deep verandah works as a seamless entrance and also performs as a climatic buffer
Photo credit: Fabien Charuau
Download

Very High-resolution image : 26.51 x 17.68 @ 300dpi ~ 52 MB

Press kit | 4016-02 - Press release | An Atypical Single User Villa - SquareWorks - Residential Architecture - Pool-side patio with interlocking planes, merging the indoors and outdoors - Photo credit: Fabien Charuau
Pool-side patio with interlocking planes, merging the indoors and outdoors
Photo credit: Fabien Charuau
Download

Very High-resolution image : 17.68 x 26.51 @ 300dpi ~ 45 MB

Press kit | 4016-02 - Press release | An Atypical Single User Villa - SquareWorks - Residential Architecture - Night view demonstrating the flexibility of sliding-folding safety grill - Photo credit: Fabien Charuau
Night view demonstrating the flexibility of sliding-folding safety grill
Photo credit: Fabien Charuau
Download

Very High-resolution image : 26.51 x 17.68 @ 300dpi ~ 51 MB

Press kit | 4016-02 - Press release | An Atypical Single User Villa - SquareWorks - Residential Architecture - Villa as seen from the Northern fringe of the expansive plot - Photo credit: Fabien Charuau
Villa as seen from the Northern fringe of the expansive plot
Photo credit: Fabien Charuau
Download

Very High-resolution image : 26.51 x 17.68 @ 300dpi ~ 53 MB

Press kit | 4016-02 - Press release | An Atypical Single User Villa - SquareWorks - Residential Architecture - Ariel view showing grey lattice, furthering the extensions of architectural geometry - Photo credit: Fabien Charuau
Ariel view showing grey lattice, furthering the extensions of architectural geometry
Photo credit: Fabien Charuau
Download

High-resolution image : 11.94 x 8.58 @ 300dpi ~ 14 MB

Press kit | 4016-02 - Press release | An Atypical Single User Villa - SquareWorks - Residential Architecture - Ariel view presenting the rural context of the site with distant sub-urban skyline  - Photo credit: Fabien Charuau
Ariel view presenting the rural context of the site with distant sub-urban skyline
Photo credit: Fabien Charuau
Download

High-resolution image : 13.33 x 9.97 @ 300dpi ~ 17 MB

Press kit | 4016-02 - Press release | An Atypical Single User Villa - SquareWorks - Residential Architecture - Ariel view  - Photo credit: Fabien Charuau
Ariel view
Photo credit: Fabien Charuau
Download

High-resolution image : 10.11 x 13.49 @ 300dpi ~ 20 MB

Press kit | 4016-02 - Press release | An Atypical Single User Villa - SquareWorks - Residential Architecture - Inverted exposed RC Vault overlooking the west-facing veranda from the living - Photo credit: Fabien Charuau
Inverted exposed RC Vault overlooking the west-facing veranda from the living
Photo credit: Fabien Charuau
Download

Very High-resolution image : 13.47 x 20.81 @ 300dpi ~ 29 MB

Press kit | 4016-02 - Press release | An Atypical Single User Villa - SquareWorks - Residential Architecture - Axial circulation established through punctured planes - Photo credit: Fabien Charuau
Axial circulation established through punctured planes
Photo credit: Fabien Charuau
Download

Very High-resolution image : 17.68 x 26.51 @ 300dpi ~ 39 MB

Press kit | 4016-02 - Press release | An Atypical Single User Villa - SquareWorks - Residential Architecture - Dining space depicting transparency and layering - Photo credit: Fabien Charuau
Dining space depicting transparency and layering
Photo credit: Fabien Charuau
Download

Very High-resolution image : 26.51 x 17.68 @ 300dpi ~ 44 MB

Press kit | 4016-02 - Press release | An Atypical Single User Villa - SquareWorks - Residential Architecture - Living and Dining seen as interconnected spatial extensions - Photo credit: Fabien Charuau
Living and Dining seen as interconnected spatial extensions
Photo credit: Fabien Charuau
Download

Very High-resolution image : 26.51 x 17.68 @ 300dpi ~ 48 MB

Press kit | 4016-02 - Press release | An Atypical Single User Villa - SquareWorks - Residential Architecture - Interstitial circulation between lily-pond and dining  merging indoors and outdoors - Photo credit: Fabien Charuau
Interstitial circulation between lily-pond and dining merging indoors and outdoors
Photo credit: Fabien Charuau
Download

Very High-resolution image : 26.51 x 17.68 @ 300dpi ~ 45 MB

Press kit | 4016-02 - Press release | An Atypical Single User Villa - SquareWorks - Residential Architecture - Experiencing the tilting of axis accommodated within the circulatory veranda - Photo credit: Fabien Charuau
Experiencing the tilting of axis accommodated within the circulatory veranda
Photo credit: Fabien Charuau
Download

Very High-resolution image : 17.68 x 26.51 @ 300dpi ~ 48 MB

Press kit | 4016-02 - Press release | An Atypical Single User Villa - SquareWorks - Residential Architecture - Transitional progression from indoors to outdoors through subtle spatial markers - Photo credit: Fabien Charuau
Transitional progression from indoors to outdoors through subtle spatial markers
Photo credit: Fabien Charuau
Download

Very High-resolution image : 26.51 x 17.68 @ 300dpi ~ 50 MB

Press kit | 4016-02 - Press release | An Atypical Single User Villa - SquareWorks - Residential Architecture - <p class="">Gradual transition with an extended sit out adjoining the pool.</p><br style=""> - Photo credit: Fabien Charuau

Gradual transition with an extended sit out adjoining the pool.


Photo credit: Fabien Charuau
Download

Very High-resolution image : 26.51 x 17.68 @ 300dpi ~ 48 MB

Press kit | 4016-02 - Press release | An Atypical Single User Villa - SquareWorks - Residential Architecture - Master Bedroom and Lounge as spatial interconnected extensions - Photo credit: Fabien Charuau
Master Bedroom and Lounge as spatial interconnected extensions
Photo credit: Fabien Charuau
Download

Very High-resolution image : 26.51 x 17.68 @ 300dpi ~ 44 MB

Press kit | 4016-02 - Press release | An Atypical Single User Villa - SquareWorks - Residential Architecture - Courtyards across the deep plan allowing natural light and cross-ventilation    - Photo credit:   Fabien Charuau
Courtyards across the deep plan allowing natural light and cross-ventilation
Photo credit: Fabien Charuau
Download

Very High-resolution image : 17.68 x 26.51 @ 300dpi ~ 63 MB

Press kit | 4016-02 - Press release | An Atypical Single User Villa - SquareWorks - Residential Architecture - Transparency in private spaces such as this bathroom, emphasizing upon the single-user domesticity within a larger spatial framework - Photo credit: Fabien Charuau
Transparency in private spaces such as this bathroom, emphasizing upon the single-user domesticity within a larger spatial framework
Photo credit: Fabien Charuau
Download

Very High-resolution image : 17.68 x 26.51 @ 300dpi ~ 45 MB

Press kit | 4016-02 - Press release | An Atypical Single User Villa - SquareWorks - Residential Architecture - Master Bathroom with indirect daylight to accentuate playful variations inside a private space  - Photo credit: Fabien Charuau
Master Bathroom with indirect daylight to accentuate playful variations inside a private space
Photo credit: Fabien Charuau
Download

Very High-resolution image : 17.68 x 26.51 @ 300dpi ~ 49 MB

Press kit | 4016-02 - Press release | An Atypical Single User Villa - SquareWorks - Residential Architecture - <p style="">Juxtaposition of materials and planes demonstrating a private space overlooking into an open-to-sky void. <br></p> - Photo credit: Fabien Charuau

Juxtaposition of materials and planes demonstrating a private space overlooking into an open-to-sky void.

Photo credit: Fabien Charuau
Download

Very High-resolution image : 16.42 x 26.51 @ 300dpi ~ 49 MB

You may also like...