EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 1677-02
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


Download the full package of low-resolution images:
LR Images ~ 2.49 MB


Download the full package of high-resolution images:
HR images ~ 641 MB


The high-resolution images are also available individually under each image.

The press release is available below (copy and paste).


Flag black
Press kit - Press release - Villeneuve Residence - Atelier Barda architecture
A v2com exclusive

Villeneuve Residence

Montréal, Canada

Atelier Barda architecture

Atelier Barda transforms a former Plateau Mont-Royal commercial space into a single-family residence.


Montréal, Canada, 2017-11-20 -

Atelier Barda has converted a building that once housed two apartments above a grocery store into a single-family home, "Résidence Villeneuve". The façade consists of two wood-framed storefront windows on either side of a central door. The plot on which the building stands is located between a southwest-facing side yard (formerly used for unloading and storing merchandise) and a long garage with a shed above.

 

The clients’ original program involved transforming the side yard into a garden—a rare and sought-after asset in this densely populated neighbourhood. The clients also wanted a complete redesign of the commercial space on the ground floor and the first-floor apartment to create a single-family home on two floors, keeping a rental unit on the top floor. A partial floor above the existing garage was built to create an additional living room and a small private deck overlooking the street.

 

The orientation of the façade and side wall offered great potential for openings and light, but the proposed transformation would inevitably result in a loss of privacy, given the proximity of neighbours and the street.

 

Based on this observation, the proposed redesign sought to address the following challenge: how does one create a relationship between private and public in a residence with a storefront?

 

The first idea was to present the clients as the protagonists of the project, revealing fragments of their narrative to passersby while ensuring their privacy at specific times. The direct relationship between the clients and passersby would be highlighted rather than ignored.

 

The entire redesign was guided by two complementary themes: a play between seen and unseen and cinematographic framing. The former storefront windows were conserved, not only to let in light, but also, importantly, to create some ambivalence between what is shown and hidden.

 

To achieve this effect, a service block was built in front of the window. Housing a closet, powder room and bookcase, it serves as a transitional space towards the private area on the ground floor (lounge, dining room, kitchen). Its role is to create a visual screen from the street without blocking the window. Passersby can therefore only catch glimpses of the family moving from one space to another. Although the façade is largely permeable, the entire living area on the ground floor is not visible from the street, other than the passageways and interstitial spaces. Curtains give the living area a theatrical look. An office space was also created in the entranceway. When the space is being used in the evening, it accentuates the cinematographic framing of the large front window, evoking the painting Nighthawks, by Edward Hopper.

 

The use of colour also helps stage the space. From the street, the service block may be seen in subtle shades of pink. These contrast with the living area where the green shades of the kitchen complement the terrazzo-style concrete floor. Several architectural details create points of interest in the interior space—from the choice of materials, to the use of curves, to custom-designed elements such as the range hood and banister.

 

By working with the constraints of the existing space, the design successfully reveals the building’s essence.

    

Data sheet

Location: Montreal, Canada

Completion date: April 2017

Surface area: 2,500 sq. ft.

Photo credit: Maxime Desbiens

   

About Atelier Barda

Atelier Barda is an architectural firm that adapts its methodology to the unique requirements of each mandate. The multidisciplinary practice is guided by a commitment to fulfilling and even exceeding the design brief by pushing creative boundaries.

 

From research to concept to construction, they work in close collaboration with the client, approaching spaces in an open, constructive and sensitive manner, and paying attention to every detail. Their portfolio features a wide variety of innovative projects entrusted to them through private commissions and competitions.

 

In 2017, Atelier Barda was cited by Azure Magazine as one of Canada’s 30 avant-garde architectural firms. In 2015, Atelier Barda was selected among 13 emerging architectural and design firms across Canada by Twenty + Change Next Generation.  

- 30 -


Media contact
Press kit | 1677-02 - Press release | Villeneuve Residence - Atelier Barda architecture - Residential Interior Design - Photo credit: Maxime Desbiens
Photo credit: Maxime Desbiens
Download
High-resolution image
15.78 x 13.82
300dpi

~ 8.4 MB
Same company
Newsroom - Press release - Gauthier House - Atelier Barda architecture
A v2com exclusive

Gauthier House

Atelier Barda architecture

Montréal, Canada, 2018-05-11
Same company
Newsroom - Press release - SSENSE - Atelier Barda architecture
A v2com exclusive

SSENSE

Atelier Barda architecture

Montréal, Canada, 2017-12-04
Same company
Newsroom - Press release - Saint-Laurent Apartment - Atelier Barda architecture
A v2com exclusive

Saint-Laurent Apartment

Atelier Barda architecture

Montréal, Canada, 2017-09-25
You may also like...
Newsroom - Press release - FEATHR Launches New Wallpaper Collection Featuring the Remarkable Landscape Paintings of Tamara Piilola - FEATHR
A v2com exclusive

FEATHR Launches New Wallpaper Collection Featuring the Remarkable Landscape Paintings of Tamara Piilola

FEATHR

Helsingfors, Finland, 2018-05-16
You may also like...
Newsroom - Press release - Open Plan - Desjardins Bherer
A v2com exclusive

Open Plan

Desjardins Bherer

Montréal, Canada, 2018-04-09
You may also like...
Newsroom - Press release - Highgate Hill - LLI Design

Highgate Hill

LLI Design

London, United Kingdom, 2018-04-05
You may also like...
Newsroom - Press release - Belvedere - Desjardins Bherer

Belvedere

Desjardins Bherer

Montréal, Canada, 2018-03-20
You may also like...
Newsroom - Press release - Mansion "L’hôtel de Bethmann" - Martins | Afonso atelier de design

Mansion "L’hôtel de Bethmann"

Martins | Afonso atelier de design

Bordeaux, France, 2018-02-19
You may also like...
Newsroom - Press release - Conde House to Showcase Breadth of New Products and Design Options at Design San Francisco 2018 - Conde House
A v2com exclusive

Conde House to Showcase Breadth of New Products and Design Options at Design San Francisco 2018

Conde House

San Francisco, United States, 2018-02-07
You may also like...
Newsroom - Press release - Fabricwood by Produce. Workshop Named World Interior of the Year at INSIDE World Festival of Interiors 2017 - INSIDE: World Festival of Interiors

Fabricwood by Produce. Workshop Named World Interior of the Year at INSIDE World Festival of Interiors 2017

INSIDE: World Festival of Interiors

London, United Kingdom, 2017-11-21
You may also like...
Newsroom - Press release - S Residence - YUUKI KITADA ARCHITECT
A v2com exclusive

S Residence

YUUKI KITADA ARCHITECT

Brooklyn, United States, 2017-11-17
You may also like...
Newsroom - Press release - House for Four Generations - tomomi kito architect & associates
A v2com exclusive

House for Four Generations

tomomi kito architect & associates

Tokyo , Japan, 2017-11-17