EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 3116-01
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


Download the full package of low-resolution images:
LR Images ~ 3.42 MB


Download the full package of high-resolution images:
HR images ~ 238 MB


The high-resolution images are also available individually under each image.

The press release is available below (copy and paste).


Flag black
Press kit - Press release - House for Four Generations - tomomi kito architect & associates
A v2com exclusive

House for Four Generations

Tokyo , Japan

tomomi kito architect & associates

Renovation of a multi-generation house


Tokyo , Japan, 2017-11-17 -

This is an interior renovation project of an existing two-story timber structure house in Tokyo which was built approximately 40 years ago.

The clients, a young couple and the wife’s parents, were already living here before the renovation.

Soon after, the wife’s grandmother, who lived alone in the countryside far from Tokyo, also decided to move in. As such, the clients requested to renovate the house and to make it suitable for accommodating 4 generations—the grandmother (1st generation), the parents (2nd generation), the clients (3rd generation), the clients’ son (4th generation).


As the age as well as daily living rhythm of each family member are different, creating a space to promote a comfortable connection among them was one of the major challenges of the project.

Another focus was the provision of a comfortable living environment. The existing conditions of daylight and ventilation were not preferable since the existing rooms were split into smaller functions and as such they were not open to the exterior environment nor to each other, which led to poor daylight and natural ventilation.


Firstly, the architects carefully studied the arrangement of rooms to take full advantage of existing windows thus maximizing natural daylight and ventilation.

Furthermore, common spaces adjacent to private rooms were secured in each floor. They act as communication hubs to seamlessly connect different generations. The private rooms are also exchangeable among the members so as to enhance communication between generations; similar to a share-house lifestyle.

However, since private rooms were prioritized in planning, securing enough natural daylight in the common space on the 1st floor became another challenge; particularly as it faces north. Consequently, a catenary ceiling was designed on the 2nd floor to better reflect daylight into the 1st floor; this became a distinguishing feature of the house.


At the same time, the existing structure was renewed.

Although the columns were densely arranged in accordance with the existing partitions, the architects found that the existing house was structurally unbalanced and lacked the necessary structural resistance. As such, they decided to add reinforcements through supporting beams and structural plywood whilst optimizing the use of its existing structural components. As a result, some columns were deemed redundant and thus removable (in total 20 columns were removed), providing an opportunity to create open spaces.


The catenary-shaped ceiling now gently envelopes all 4 generations of the family who ultimately enjoy living in a space abundant of natural daylight and ventilation.


Data Sheet

Official name of the project: house for 4 generations

Location: Tokyo, Japan

Budget: JPY 18M

Project dates/project end date: 2015 to 2017/April 2017 

Area: 140sqm

Client: Private client

Architects: tomomi kito & architect associates

Designers: tomomi kito & architect associates

Collaborators: 

  • Structural designer: Building Structure Institute

  • Technical advisor: Yutaka Misawa

  • Lighting advisor: Kanae Hagiwara

Photo credits/Photographer(s): satoshi shigeta


About tomomi kito architect & associates

tomomi kito architect & associates was founded in 2014 by Tomomi Kito (born in Aichi, 1978). He has completed the Master Course of Architecture at University of Pennsylvania in 2004 after receiving the Master and Bachelor degrees in Japan. He worked at architectural design offices in Europe and at Architecton in Tokyo. The design approach is based on the respect for and integration of the nature of a site—climate, topographic, environmental conditions, etc., and on the activities of the building’s residents.

- 30 -


Media contact
Press kit | 3116-01 - Press release | House for Four Generations - tomomi kito architect & associates - Residential Interior Design - Entrance - Photo credit: satoshi shigeta
Entrance
Photo credit: satoshi shigeta
Download
High-resolution image
12.34 x 8.23
300dpi

~ 5 MB
Press kit | 3116-01 - Press release | House for Four Generations - tomomi kito architect & associates - Residential Interior Design - Staircase - Photo credit: satoshi shigeta
Staircase
Photo credit: satoshi shigeta
Download
High-resolution image
8.23 x 12.34
300dpi

~ 4.6 MB
Press kit | 3116-01 - Press release | House for Four Generations - tomomi kito architect & associates - Residential Interior Design - Staircase - Photo credit: satoshi shigeta
Staircase
Photo credit: satoshi shigeta
Download
High-resolution image
12.34 x 8.23
300dpi

~ 4.7 MB
Press kit | 3116-01 - Press release | House for Four Generations - tomomi kito architect & associates - Residential Interior Design - 1F common space - Photo credit: satoshi shigeta
1F common space
Photo credit: satoshi shigeta
Download
High-resolution image
12.34 x 8.23
300dpi

~ 4.8 MB
Press kit | 3116-01 - Press release | House for Four Generations - tomomi kito architect & associates - Residential Interior Design - 1F private space - Photo credit: satoshi shigeta
1F private space
Photo credit: satoshi shigeta
Download
High-resolution image
12.34 x 8.23
300dpi

~ 4.1 MB
Press kit | 3116-01 - Press release | House for Four Generations - tomomi kito architect & associates - Residential Interior Design - 2F common space - Photo credit: satoshi shigeta
2F common space
Photo credit: satoshi shigeta
Download
High-resolution image
8.23 x 12.34
300dpi

~ 4.8 MB
Press kit | 3116-01 - Press release | House for Four Generations - tomomi kito architect & associates - Residential Interior Design - 2F common space - Photo credit: satoshi shigeta
2F common space
Photo credit: satoshi shigeta
Download
High-resolution image
12.34 x 9.33
300dpi

~ 4.7 MB
Press kit | 3116-01 - Press release | House for Four Generations - tomomi kito architect & associates - Residential Interior Design - 2F kitchen - Photo credit: satoshi shigeta
2F kitchen
Photo credit: satoshi shigeta
Download
High-resolution image
8.23 x 12.34
300dpi

~ 4.9 MB
Press kit | 3116-01 - Press release | House for Four Generations - tomomi kito architect & associates - Residential Interior Design - 2F private space - Photo credit: satoshi shigeta
2F private space
Photo credit: satoshi shigeta
Download
High-resolution image
12.34 x 8.23
300dpi

~ 4.3 MB
Press kit | 3116-01 - Press release | House for Four Generations - tomomi kito architect & associates - Residential Interior Design - 2F common space - Photo credit: satoshi shigeta
2F common space
Photo credit: satoshi shigeta
Download
High-resolution image
12.34 x 8.23
300dpi

~ 4.3 MB
Press kit | 3116-01 - Press release | House for Four Generations - tomomi kito architect & associates - Residential Interior Design - 2F common space - Photo credit: satoshi shigeta
2F common space
Photo credit: satoshi shigeta
Download
High-resolution image
8.23 x 12.34
300dpi

~ 3.8 MB
Press kit | 3116-01 - Press release | House for Four Generations - tomomi kito architect & associates - Residential Interior Design - 2F common space from staircase - Photo credit: satoshi shigeta
2F common space from staircase
Photo credit: satoshi shigeta
Download
High-resolution image
8.23 x 12.34
300dpi

~ 5.4 MB
Press kit | 3116-01 - Press release | House for Four Generations - tomomi kito architect & associates - Residential Interior Design - Entrance - Photo credit: satoshi shigeta
Entrance
Photo credit: satoshi shigeta
Download
High-resolution image
8.23 x 12.34
300dpi

~ 3.9 MB
Press kit | 3116-01 - Press release | House for Four Generations - tomomi kito architect & associates - Residential Interior Design - 2F common space - Photo credit: satoshi shigeta
2F common space
Photo credit: satoshi shigeta
Download
High-resolution image
12.34 x 9.45
300dpi

~ 5.1 MB
Press kit | 3116-01 - Press release | House for Four Generations - tomomi kito architect & associates - Residential Interior Design - 2F private space - Photo credit: satoshi shigeta
2F private space
Photo credit: satoshi shigeta
Download
High-resolution image
12.34 x 8.23
300dpi

~ 4.3 MB
Press kit | 3116-01 - Press release | House for Four Generations - tomomi kito architect & associates - Residential Interior Design - Staircase - Photo credit: satoshi shigeta
Staircase
Photo credit: satoshi shigeta
Download
High-resolution image
8.23 x 12.34
300dpi

~ 4.4 MB
Press kit | 3116-01 - Press release | House for Four Generations - tomomi kito architect & associates - Residential Interior Design - Staircase - Photo credit: satoshi shigeta
Staircase
Photo credit: satoshi shigeta
Download
High-resolution image
8.23 x 12.34
300dpi

~ 4.5 MB
You may also like...
Newsroom - Press release - FEATHR Launches New Wallpaper Collection Featuring the Remarkable Landscape Paintings of Tamara Piilola - FEATHR
A v2com exclusive

FEATHR Launches New Wallpaper Collection Featuring the Remarkable Landscape Paintings of Tamara Piilola

FEATHR

Helsingfors, Finland, 2018-05-16
You may also like...
Newsroom - Press release - Open Plan - Desjardins Bherer
A v2com exclusive

Open Plan

Desjardins Bherer

Montréal, Canada, 2018-04-09
You may also like...
Newsroom - Press release - Highgate Hill - LLI Design

Highgate Hill

LLI Design

London, United Kingdom, 2018-04-05
You may also like...
Newsroom - Press release - Belvedere - Desjardins Bherer

Belvedere

Desjardins Bherer

Montréal, Canada, 2018-03-20
You may also like...
Newsroom - Press release - Mansion "L’hôtel de Bethmann" - Martins | Afonso atelier de design

Mansion "L’hôtel de Bethmann"

Martins | Afonso atelier de design

Bordeaux, France, 2018-02-19
You may also like...
Newsroom - Press release - Conde House to Showcase Breadth of New Products and Design Options at Design San Francisco 2018 - Conde House
A v2com exclusive

Conde House to Showcase Breadth of New Products and Design Options at Design San Francisco 2018

Conde House

San Francisco, United States, 2018-02-07
You may also like...
Newsroom - Press release - Fabricwood by Produce. Workshop Named World Interior of the Year at INSIDE World Festival of Interiors 2017 - INSIDE: World Festival of Interiors

Fabricwood by Produce. Workshop Named World Interior of the Year at INSIDE World Festival of Interiors 2017

INSIDE: World Festival of Interiors

London, United Kingdom, 2017-11-21
You may also like...
Newsroom - Press release - Villeneuve Residence - Atelier Barda architecture
A v2com exclusive

Villeneuve Residence

Atelier Barda architecture

Montréal, Canada, 2017-11-20
You may also like...
Newsroom - Press release - S Residence - YUUKI KITADA ARCHITECT
A v2com exclusive

S Residence

YUUKI KITADA ARCHITECT

Brooklyn, United States, 2017-11-17