EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 2344-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 3,9 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 65 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - 46H - Sustainable Reinvention of 1905 House in the Beaches - baukultur/ca
Exclusivité de v2com

46H - Sustainable Reinvention of  1905 House in the Beaches

Toronto, Canada

baukultur/ca

baukultur/ca reinvents a 1905 Beach house as a sustainable light-filled modern home complementing the neighbourhood


Toronto, Canada, 06-02-2017 -

Toronto-based development company baukultur/ca just recently completed the transformation of a 110-year-old house into a contemporary, highly sustainable home and, even though strictly modern, its exterior complements the traditional Beaches neighbourhood.

 

The four level residence is one of the few houses in Toronto designed to minimize the carbon footprint, and its specific use of materials and finishes reduces future maintenance as well as supports the sustainable approach even further. Even though it is built to sell in a market just about to become aware of sustainability and its benefits for both the city as well as the homeowner, baukultur/ca took the opportunity and, at the same time, the risk to construct a home that not only enhance the immediate environment but also would establish new standards in design and energy efficient green building.

 

We see our project also as an opportunity to showcase the possibilities of sustainable modern residential design to the neighbourhood and the city,” states Felix Leicher, German Architect and owner of baukultur/ca.

 

Located on a leafy street near shops, restaurants, schools and parks, this open concept home uses passive sustainable design including passive cooling, compact building volume, natural light, high performance building envelope with white reflective siding and roofing, in combination with smart technologies to not only minimize energy consumption and maintenance over the building’s lifespan, but also to optimize indoor air quality and the future owners’ wellbeing.  

  


Contemporary structure harmonizes with established neighbourhood 

German architect Felix Leicher absorbed the genus loci to create a contemporary structure deeply embedded in its context. The borders between roof and walls are blurred; this creates a sculptural structure of asymmetrical slanted and vertical planes that leave the well-known perception behind while keeping the house’s connection to its surroundings. By respectfully exploring existing building structures, shapes and materials in the surrounding area, the design finds ways to reinvent the existing with its own aesthetics to create a common language and understanding while developing a completely new sculptural appearance for the home.

 

The side walls and roof planes are cladded in precise, white metal panels and provide shelter to a natural but specifically defined wooden cocoon housing the liveable space - protecting it from the exterior elements. Deep grooves structure the white sidewalls rhythmically vivifying the surface while the walls and roof frame the wooden facades in the front and rear of the building. Both front and rear are moulded from thermally modified wooden planks cladded to the substructure with open joints providing another layer and depth to the house. While the front explores the existing configurations of bay window and front porch to recreate both newly with an asymmetrical spin to compliment the shifted geometrical appearance from the street, the back surprises with an addition cladded in standing seam copper.

 


Intertwined Spaces

The interior develops on the main floor as one open space composed out of singular areas of living, well connected and overlapping, thus creating an almost intertwined continuous space where each function has its own place without being separated or detached from the rest of the house or the exterior. The main floor flows seamlessly from the entry into the living room and through the dining room with the kitchen into the family room in the back of the house, yet never detracts from the specific function of each area. Towards the rear of the building, the borders between interior and exterior living space blur into each other, the inside extending onto the vast exterior deck and west-facing garden.

 

The choice of interior finishes is bright and clean. The predominant colour is white. White walls and ceilings, white washed solid oak floors and white trim, with the occasional quotation of the materials used on the exterior: thermally treated wood and copper and black detailing, enrich the clean modern look and connect the interior to the exterior. 

 

46 Herbert Avenue is listed for sale and more information can be found at www.urbaneer.com.


Fact Sheet

Project Name:  46H

Location: Toronto, Ontario Canada

Design & Development: baukultur/ca
Designer: Felix Leicher

Contractor: Tipeq Inc.

Client: For Sale
Construction period: May - November 2016 

Use: Detached House; Residential Single Dwelling 

Size: 3 storeys + finished basement; 2,880 sqft

     

About baukultur/ca

baukultur/ca was established 2014 in Toronto by German Architect Felix Leicher as a boutique development company with the mandate to create ambitious and unique spaces of the highest architectural standards.

 

baukultur/ca understands architecture as an important part of human culture and therefore sees their projects as contributions to the public dialogue about architecture. Each creation enhance the cityscape, thus having a positive impact to the urban development. The core of the design work is cultural and urban awareness, which enables them to create original concepts, and authentic aesthetics that correspond with the purpose of each project and achieve buildings that are relevant. 

 

During the design process baukultur/ca explores the existing structures and urban context to create stunning modern spaces exceeding today's standards and demands of modern urban living. Their designs are always driven by the effort to create open, bright, modern but also comfortable, liveable and functional spaces. They use the newest technologies to support our sustainable designs without neglecting the cultural knowledge of previous and current architectural expertise.

 

baukultur/ca always understands the finished building as a piece of art where each design element fits to the next and only together those pieces create a unique architectural unity, but at the same time those buildings are objects of daily use which have to function and comfort at the highest levels. 


 


- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 2344-01 - Communiqué de presse | 46H - Sustainable Reinvention of 1905 House in the Beaches - baukultur/ca - Residential Architecture -  View from the Street: Siding from thermal modifed larch wood framed by white metall cladding of side walls and roof <br>  - Crédit photo : SilverHouse<br>
View from the Street: Siding from thermal modifed larch wood framed by white metall cladding of side walls and roof
Crédit photo : SilverHouse
Télécharger
Image haute résolution
11.67 x 7.78
300dpi

~ 11 Mo
Dossier de presse | 2344-01 - Communiqué de presse | 46H - Sustainable Reinvention of 1905 House in the Beaches - baukultur/ca - Residential Architecture - Living Room looking back towards Foyer - Crédit photo : Alex Lukey
Living Room looking back towards Foyer
Crédit photo : Alex Lukey
Télécharger
Image haute résolution
13.33 x 9.16
300dpi

~ 3,8 Mo
Dossier de presse | 2344-01 - Communiqué de presse | 46H - Sustainable Reinvention of 1905 House in the Beaches - baukultur/ca - Residential Architecture - Living Room: Stairs &amp; wooden screen built from thermal modified wood  - Crédit photo : Alex Lukey
Living Room: Stairs & wooden screen built from thermal modified wood
Crédit photo : Alex Lukey
Télécharger
Image haute résolution
9.41 x 13.33
300dpi

~ 4,3 Mo
Dossier de presse | 2344-01 - Communiqué de presse | 46H - Sustainable Reinvention of 1905 House in the Beaches - baukultur/ca - Residential Architecture - Dining Room with Open Kitchen  - Crédit photo : Alex Lukey
Dining Room with Open Kitchen
Crédit photo : Alex Lukey
Télécharger
Image haute résolution
13.33 x 9.38
300dpi

~ 3,8 Mo
Dossier de presse | 2344-01 - Communiqué de presse | 46H - Sustainable Reinvention of 1905 House in the Beaches - baukultur/ca - Residential Architecture - Kitchen with Breakfast Bar: White cabinets with copper pulls<br> - Crédit photo : Alex Lukey
Kitchen with Breakfast Bar: White cabinets with copper pulls
Crédit photo : Alex Lukey
Télécharger
Image haute résolution
10.03 x 13.33
300dpi

~ 4,1 Mo
Dossier de presse | 2344-01 - Communiqué de presse | 46H - Sustainable Reinvention of 1905 House in the Beaches - baukultur/ca - Residential Architecture -    Kitchen looking towards Family Room in Rear of House: Kitchen cabinets with white &amp; black extra matt surfaces in combination with walnut detailing and copper pulls<br><br>    - Crédit photo : SilverHouse
Kitchen looking towards Family Room in Rear of House: Kitchen cabinets with white & black extra matt surfaces in combination with walnut detailing and copper pulls

Crédit photo : SilverHouse
Télécharger
Image haute résolution
11.67 x 7.78
300dpi

~ 5,1 Mo
Dossier de presse | 2344-01 - Communiqué de presse | 46H - Sustainable Reinvention of 1905 House in the Beaches - baukultur/ca - Residential Architecture - Kitchen Island with Dining Room  - Crédit photo : Alex Lukey
Kitchen Island with Dining Room
Crédit photo : Alex Lukey
Télécharger
Image haute résolution
9.7 x 13.33
300dpi

~ 3,1 Mo
Dossier de presse | 2344-01 - Communiqué de presse | 46H - Sustainable Reinvention of 1905 House in the Beaches - baukultur/ca - Residential Architecture - Family Room<br> - Crédit photo : Alex Lukey
Family Room
Crédit photo : Alex Lukey
Télécharger
Image haute résolution
13.33 x 9.8
300dpi

~ 5,1 Mo
Dossier de presse | 2344-01 - Communiqué de presse | 46H - Sustainable Reinvention of 1905 House in the Beaches - baukultur/ca - Residential Architecture - Hall with Wooden Screen built out of Termal Modified Larch Wood  - Crédit photo : Alex Lukey
Hall with Wooden Screen built out of Termal Modified Larch Wood
Crédit photo : Alex Lukey
Télécharger
Image haute résolution
9.27 x 13.33
300dpi

~ 3,9 Mo
Dossier de presse | 2344-01 - Communiqué de presse | 46H - Sustainable Reinvention of 1905 House in the Beaches - baukultur/ca - Residential Architecture - 3rd Floor Master Retreat  - Crédit photo : Alex Lukey
3rd Floor Master Retreat
Crédit photo : Alex Lukey
Télécharger
Image haute résolution
9.73 x 13.33
300dpi

~ 4,3 Mo
Dossier de presse | 2344-01 - Communiqué de presse | 46H - Sustainable Reinvention of 1905 House in the Beaches - baukultur/ca - Residential Architecture - 3rd Floor Master Retreat<br> - Crédit photo : Alex Lukey
3rd Floor Master Retreat
Crédit photo : Alex Lukey
Télécharger
Image haute résolution
10.22 x 13.33
300dpi

~ 3,8 Mo
Dossier de presse | 2344-01 - Communiqué de presse | 46H - Sustainable Reinvention of 1905 House in the Beaches - baukultur/ca - Residential Architecture - 3rd Floor Master Bathroom - Crédit photo : SilverHouse
3rd Floor Master Bathroom
Crédit photo : SilverHouse
Télécharger
Image haute résolution
11.67 x 7.78
300dpi

~ 4,2 Mo
Dossier de presse | 2344-01 - Communiqué de presse | 46H - Sustainable Reinvention of 1905 House in the Beaches - baukultur/ca - Residential Architecture -   Rear View: Thermal modified wooden siding framed by white metal cladding of side walls and roof. Back addition housing the family room cladded in standing seam copper. <br>   - Crédit photo : SilverHouse
Rear View: Thermal modified wooden siding framed by white metal cladding of side walls and roof. Back addition housing the family room cladded in standing seam copper.
Crédit photo : SilverHouse
Télécharger
Image haute résolution
11.67 x 7.78
300dpi

~ 9,4 Mo
Dossier de presse | 2344-01 - Communiqué de presse | 46H - Sustainable Reinvention of 1905 House in the Beaches - baukultur/ca - Residential Architecture - Floorplans and Elevations<br> - Crédit photo : baukultur/ca
Floorplans and Elevations
Crédit photo : baukultur/ca
Télécharger
Image très haute résolution
8.84 x 21.03
300dpi

~ 1,8 Mo
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Une maison de ville unifamiliale à Paris - Alia Bengana + Capucine de Cointet architectes
Exclusivité de v2com

Une maison de ville unifamiliale à Paris

Alia Bengana + Capucine de Cointet architectes

Paris, France, 14-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence de l’église : architecture néogothique au cachet contemporain - Fabelta, Systèmes de fenestration
Exclusivité de v2com

Résidence de l’église : architecture néogothique au cachet contemporain 

Fabelta, Systèmes de fenestration

Terrebonne, Canada, 09-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Projet de 87 logements «Lez-in-Art» dans la ZAC Rive Gauche (SERM) de Montpellier - France - NBJ architectes
Exclusivité de v2com

Projet de 87 logements « Lez-in-Art » dans la ZAC Rive Gauche (SERM) de Montpellier - France

NBJ architectes

Montpellier, France, 17-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Senses, la maison-piscine en pleinenature - Wael Farran Studio
Exclusivité de v2com

Senses, la maison-piscine en pleine nature

Wael Farran Studio

Mont-Liban, Lebanon, 08-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - La Clara - Hariri Pontarini Architects

La Clara

Hariri Pontarini Architects

Toronto, Canada, 04-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Mise à jour du parc de logements existant à Toronto - Reigo & Bauer
Exclusivité de v2com

Mise à jour du parc de logements existant à Toronto

Reigo & Bauer

Toronto, Canada, 02-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Complexe de cohabitation Oosterwold - bureau SLA & Zakenmaker

Complexe de cohabitation Oosterwold

bureau SLA & Zakenmaker

Amsterdam, Netherlands, 21-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Queen Alix, un secret bien gardé au cœur du village des architectes - Maître Carré
Exclusivité de v2com

Queen Alix, un secret bien gardé au cœur du village des architectes

Maître Carré

Montréal, Canada, 19-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Dans l'Escarpement - Yiacouvakis Hamelin architectes, yh2
Exclusivité de v2com

Dans l'Escarpement

Yiacouvakis Hamelin architectes, yh2

Montréal, Canada, 13-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Le Nid : surplomb sur le fleuve Saint-Laurent - Anne Carrier architecture

Résidence Le Nid : surplomb sur le fleuve Saint-Laurent

Anne Carrier architecture

Levis, Canada, 13-03-2019