EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 2264-07
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 2,5 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 440 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO)

Jian Li Ju Theatre

Shanghai, China

More Design Office (MDO)

Shanghai, China, 07-03-2018 -

The Jianliju theatre company, in an interesting examination of typology, offers a unique spectator experience where the audience plays an integral part of the performances and productions. As such the brief for their new premises in Shanghai demands a careful architectural approach to the relationships between space, event and movement. MDO, the architects selected to take on this mantle, have addressed these conditions with a deliberate and exaggerated exploration of form, lighting and circulation.


The practice has taken the cinematic expression of film noir and applied its heightened sense of drama to the atmosphere within to create a sequence of contrasting spaces that read as a montage of screenshots from a film reel.


With work of this nature, the architectural theory of Tschumi, especially the 1976 Screenplays project, is never far away and many of the formal strategies employed by MDO directly reference the parallels with screen editing and the time-space nature of architecture. Tools such as distortion, repetition and superimposition often used by the great directors of the film noir scene have all been applied as a method to soak the interior with all the atmosphere of a 50s Hollywood melodrama.


The theatre is accessed off a nondescript side-street in central Shanghai, the entrance door hidden at the back of an antique furniture emporium. Visitors only arrive with a time, location and number. From the door, a stair leads down into the darkness and from there the circulation seeks to create a sense of departure from the world outside, a deliberate act of disorientation initiated by a dark curved corridor that emphasizes low-key lighting andleads to the spaces inside.


The functions are organized into a linear arrangement of spaces, where the visitor is prevented from going backwards, as if following an unknown figure through the street at night.


The palette is simple, throughout monotone, minimal with a hint at texture through the treatment of the plaster to give a lustre and depth to the spaces.


In contrast to the threshold sequence, the lobby, is bright and lined with acoustic paneling on the walls and benches creating a closed and soft environment—a moment of respite before the performance begins and the drama is further heightened.


When it is time, each participant in the production enters a small changing space, highlighted by an eerie number projected from a pinhole aperture on to the dark corridor floor. In this space, reminiscent of a Lynch production set complete with heavy velvet curtains, they are provided with a script and transform into character.


They emerge from a costume change into a small anti-chamber where the four enclosing walls are asymmetrical, an unsettling space where the main focus is on a number displayed through a magnifying glass giving stage directions to the participating actors waiting in anticipation.


After the show concludes the sequence finishes with a hall of mirrors, one final nod to the film reel and the cinematic traditions that their design engages with. Given this final space is predominantly used for photographs and selfies, their last note is intentionally witty, a critical reflection on the ambiguous relationship between actor and audience that their architecture has curated throughout.


Data Sheet

Project Name: Jian Li Ju Theatre

Architecture Firm: More Design Office (MDO)

Status: Completed in 2017

Size: 930sqm

Address: B1 No. 301 East Hongsong Road, Minhang District, Shanghai, China

Client: Jianliju Theatre Company

Photographer: Dirk Weiblen (http://dirkweiblen.com/)

Signage: Evelyn Chiu

Website: http://moredesignoffice.com/


Company profile

MDO is an architectural and interior design practice based in Shanghai dedicated to creating innovative and beautiful solutions bespoke to their clients’ needs. MDO give equal weight to concept design and craftsmanship. Each project is tailored to suit its context, and is delivered to maximize the challenges of time and budget.

 

Jaycee Chui

MDO was founded by Jaycee Chui in 2010. An ARB qualified Architect and interior designer, Jaycee was born in Hong Kong and educated in the UK and Canada. She has over 10 years of experience in London and Hong Kong, now based in Shanghai. Her attention to detail is highly reflected in the quality of each project, bringing beauty and elegance to everyday spaces.

 

Justin Bridgland

Justin Bridgland is a RIBA Chartered architect from London with over 13 years working on award winning residential, commercial and office projects. With a solid experience of delivering high-quality projects with awarding winning firms Squire and Partners and RCKa in the UK, he moved to Shanghai in 2010 and has led a diverse range of architectural and interior designs across China.

- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 2264-07 - Communiqué de presse | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - The Entrance. lighting draws visitors through the theatre.  - Crédit photo :  Dirk Weiblen
The Entrance. lighting draws visitors through the theatre.
Crédit photo : Dirk Weiblen
Télécharger
Image très haute résolution
13.98 x 22.33
300dpi

~ 9,7 Mo
Dossier de presse | 2264-07 - Communiqué de presse | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - A dark curved corridor seeks to create a sense of departure from the world outside. - Crédit photo :  Dirk Weiblen
A dark curved corridor seeks to create a sense of departure from the world outside.
Crédit photo : Dirk Weiblen
Télécharger
Image très haute résolution
12.92 x 20.33
300dpi

~ 9,7 Mo
Dossier de presse | 2264-07 - Communiqué de presse | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - A small changing space, highlighted by a number projected from a pinhole aperture onto the floor. - Crédit photo :  Dirk Weiblen
A small changing space, highlighted by a number projected from a pinhole aperture onto the floor.
Crédit photo : Dirk Weiblen
Télécharger
Image très haute résolution
20.29 x 15.63
300dpi

~ 14 Mo
Dossier de presse | 2264-07 - Communiqué de presse | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - the waiting room is bright creating a soft environment. - Crédit photo :  Dirk Weiblen
the waiting room is bright creating a soft environment.
Crédit photo : Dirk Weiblen
Télécharger
Image très haute résolution
16.37 x 24.53
300dpi

~ 11 Mo
Dossier de presse | 2264-07 - Communiqué de presse | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - Waiting area contrasts with the rest of the spaces.   - Crédit photo :  Dirk Weiblen
Waiting area contrasts with the rest of the spaces.
Crédit photo : Dirk Weiblen
Télécharger
Image très haute résolution
24.53 x 16.37
300dpi

~ 15 Mo
Dossier de presse | 2264-07 - Communiqué de presse | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - Changing room props are highlighted by a single spot light   - Crédit photo :  Dirk Weiblen
Changing room props are highlighted by a single spot light
Crédit photo : Dirk Weiblen
Télécharger
Image très haute résolution
16.08 x 24.09
300dpi

~ 15 Mo
Dossier de presse | 2264-07 - Communiqué de presse | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - Small anti-chamber where the four enclosing walls are asymmetrical.  - Crédit photo :  Dirk Weiblen
Small anti-chamber where the four enclosing walls are asymmetrical.
Crédit photo : Dirk Weiblen
Télécharger
Image très haute résolution
13.12 x 19.66
300dpi

~ 11 Mo
Dossier de presse | 2264-07 - Communiqué de presse | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - Changing Space.  - Crédit photo :  Dirk Weiblen
Changing Space.
Crédit photo : Dirk Weiblen
Télécharger
Image très haute résolution
23.55 x 15.72
300dpi

~ 15 Mo
Dossier de presse | 2264-07 - Communiqué de presse | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - Sequence finishes with a room of mirrors.  - Crédit photo :  Dirk Weiblen
Sequence finishes with a room of mirrors.
Crédit photo : Dirk Weiblen
Télécharger
Image très haute résolution
19.2 x 15.4
300dpi

~ 11 Mo
Dossier de presse | 2264-07 - Communiqué de presse | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - Dramatic lighting draws visitors through the corridor.  - Crédit photo :  Dirk Weiblen
Dramatic lighting draws visitors through the corridor.
Crédit photo : Dirk Weiblen
Télécharger
Image très haute résolution
24.53 x 16.37
300dpi

~ 14 Mo
Dossier de presse | 2264-07 - Communiqué de presse | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - Contrast in the corridor.  - Crédit photo :  Dirk Weiblen
Contrast in the corridor.
Crédit photo : Dirk Weiblen
Télécharger
Image très haute résolution
16.37 x 24.53
300dpi

~ 15 Mo
Dossier de presse | 2264-07 - Communiqué de presse | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - A corridor of spot lights leads visitors to the final space. - Crédit photo :  Dirk Weiblen
A corridor of spot lights leads visitors to the final space.
Crédit photo : Dirk Weiblen
Télécharger
Image très haute résolution
14.63 x 21.92
300dpi

~ 14 Mo
Dossier de presse | 2264-07 - Communiqué de presse | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - Theatre number displayed through a magnifying glass  - Crédit photo :  Dirk Weiblen
Theatre number displayed through a magnifying glass
Crédit photo : Dirk Weiblen
Télécharger
Image très haute résolution
20.79 x 13.87
300dpi

~ 8,8 Mo
Dossier de presse | 2264-07 - Communiqué de presse | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - The lobby has an emphasis on low-key lighting and unbalanced composition.  - Crédit photo :  Dirk Weiblen
The lobby has an emphasis on low-key lighting and unbalanced composition.
Crédit photo : Dirk Weiblen
Télécharger
Image très haute résolution
15.86 x 23.76
300dpi

~ 14 Mo
Dossier de presse | 2264-07 - Communiqué de presse | Jian Li Ju Theatre - More Design Office (MDO) - Commercial Interior Design - The theme of theatre and light continues through to the signage - Crédit photo :  Dirk Weiblen
The theme of theatre and light continues through to the signage
Crédit photo : Dirk Weiblen
Télécharger
Image très haute résolution
19.69 x 26.25
300dpi

~ 10 Mo
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Clinique de chirurgie esthétique FACE - Audax

Clinique de chirurgie esthétique FACE

Audax

Toronto, Canada, 16-07-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le « Centre for Overweight Adolescent and Children’s Healthcare » de MaastrichtUMC+, un centre ludique et interactif, est lauréat aux European Healthcare Design Awards 2018 - Tinker imagineers
Exclusivité de v2com

Le « Centre for Overweight Adolescent and Children’s Healthcare » de Maastricht UMC+, un centre ludique et interactif, est lauréat aux European Healthcare Design Awards 2018

Tinker imagineers

Utrecht, Netherlands, 28-06-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Nouveau centre de services Desjardins – Montréal Centre-ville : Dévoilement d’une œuvre permanente de Daniel Iregui - Desjardins et MASSIVart

Nouveau centre de services Desjardins – Montréal Centre-ville : Dévoilement d’une œuvre permanente de Daniel Iregui

Desjardins et MASSIVart

Montréal, Canada, 14-06-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Un nouveau regroupement de distributeurs de mobilier de bureau est né - EMBLM

Un nouveau regroupement de distributeurs de mobilier de bureau est né

EMBLM

Montréal, Canada, 05-06-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le restaurant Park House Food Merchants - Alexander &CO.

Le restaurant Park House Food Merchants

Alexander &CO.

Sydney, Australia, 30-05-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le siège social de Basix, lauréat aux AIA SF Awards 2018 - Axelrod Architects

Le siège social de Basix, lauréat aux AIA SF Awards 2018

Axelrod Architects

San Francisco, United States, 28-05-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Yoshinori Restaurant - Alia Bengana + Atelier BEPG

Yoshinori Restaurant

Alia Bengana + Atelier BEPG

Paris, France, 28-05-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Les nouvelles suites Extrême WOW du W Montréal sont officiellement lancées - Sid Lee Architecture
Exclusivité de v2com

Les nouvelles suites Extrême WOW du W Montréal sont officiellement lancées

Sid Lee Architecture

Montréal, Canada, 22-05-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Bar Galaxy et Bottle Shop - Monoloko design

Bar Galaxy et Bottle Shop

Monoloko design

Moskva, Russia, 11-05-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le design au service de la vision pour TV5 - FOR. design planning

Le design au service de la vision pour TV5

FOR. design planning

Montréal, Canada, 07-05-2018