EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 3069-01
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


Download the full package of low-resolution images:
LR Images ~ 7.82 MB


Download the full package of high-resolution images:
HR images ~ 1.9 GB


The high-resolution images are also available individually under each image.

The press release is available below (copy and paste).


Flag black
Press kit - Press release - Printemps Haussmann Verticalité - UUfie
A v2com exclusive

Printemps Haussmann Verticalité

Paris, France

UUfie

Toronto, Canada, 2017-11-10 -

The architectural studio, UUfie, designed the new vertical circulation space in the renowned department store Printemps Haussmann in Paris, France. The project was a part of the revitalization of Printemps Haussmann to introduce a circulation from the lower ground floor up to the 9th floor. Founded in 1865, Printemps has had a long history in revolutionizing the ways of shopping. The original interior had featured an atrium with a massive spiral staircase. Sadly, much this was destroyed from disastrous fires and removed during the modernization of the building. Since then, Printemps has restored the Art Nouveau building façade and the stained glass dome, which are both recognized as historical monuments in the city of Paris.  In looking forward, a new project was commenced to re-introduce a new grand atrium to equal its landmark status.

 

The space features a delicate three-dimensional form based on a concept of a vertical dome, also called a veil. It is reminiscent and an homage to the store’s iconic stained glass domes seen in 1894. It weighs 24 tons but appears to float in front of the vertical circulation with a glass floor and mirror ceiling.  It is 25.5 meters high and 12.5 meters wide, consisting of white-painted aluminum sheets laminated to create a floral relief.  The pattern is an interpretation of images found in the original stained-glass transposed into a repetitive pattern. It respects the tradition of Art Nouveau motif found in nature. It is then randomized to form approximately 17200 petal-shaped opening. This revealing a transformative array of colors through the effect of dichroic glass. As a contemporary interpretation of stain glass, it has the similar iridescent quality to the surface and appears like a burst of fireworks or falling blossoms.

 

Conceived as a public interior space that is read through experiencing the depth and layering. Visitors approach through a darkened vestibule leading to the newly installed escalators.  Behind the one-way mirror wall that conceals the escalators, reveals the veil through the tinted glass view. As people move vertically through the space, the one-way mirror opens to give an unobstructed view of the veil.  The progression up and down provides a different perspective and moments to experience the transformation of colors.

 

The geometry of the veil conceived by connecting the four corners of the void with pure curves in plan and elevation. The combination of two-dimensional curved panels gives the overall three-dimensional shape. The one-way mirror, when viewed from the void creates a moment of fascination. The veil is mirrored to create the image of a bi-convex geometric space, a completed symmetry that can be seen from the side, top and below. On the retail interior, the veil is perforated to allow interior lighting to transfer. The transparent dichroic glass fills each opening and creates a surface with infinite gradation. The effect is sensitive and scenographical, and its energy is translated into the retail concepts on each floor.

 

Started as a competition in 2013 with the team produced by Yabu Pushelberg, the project negotiated the constraints of the existing building and strict fire regulation, while exhibiting both ingenuity in architecture and engineering. The construction was completed in only eight months while the stores were able to remain in operation. The result is a space that is symbolic of Printemps, as is in the meaning of spring in French. 

 

Project Information

Project Title: Printemps Haussmann Verticality

Location: Paris, France

Floor Area: 2,000 sqm

Number of Stories: 10 (B1F-9F)

Design Period: 2013 - 2016

Construction Period: 2016 - 2017

 

Credi

Client: Printemps

Design Architect: UUfie

Producer: Yabu Pushelberg

Local Architect / Site Coordination: S.C.O

Façade and Structure Engineer: T/E/S/S atelier d’ingénierie

Lighting Consultant: Inverse

Structure Consultant: Khephren Ingénierie

MEP Consultant: GLI - Groupe Ekium

Metal Fabricator: Sipral

Photographer: Michel Denance

- 30 -


Media contact
Press kit | 3069-01 - Press release | Printemps Haussmann Verticalité - UUfie - Commercial Architecture -  View looking up the void  - Photo credit: Michel Denance
View looking up the void
Photo credit: Michel Denance
Download
Very High-resolution image
25.61 x 34.89
300dpi

~ 62 MB
Press kit | 3069-01 - Press release | Printemps Haussmann Verticalité - UUfie - Commercial Architecture - View from 5th floor - Photo credit: Michel Denance
View from 5th floor
Photo credit: Michel Denance
Download
Very High-resolution image
25.66 x 35.17
300dpi

~ 50 MB
Press kit | 3069-01 - Press release | Printemps Haussmann Verticalité - UUfie - Commercial Architecture - View from 7th floor - Photo credit: Michel Denance
View from 7th floor
Photo credit: Michel Denance
Download
Very High-resolution image
17.28 x 43.82
300dpi

~ 54 MB
Press kit | 3069-01 - Press release | Printemps Haussmann Verticalité - UUfie - Commercial Architecture - Elevation view of veil - Photo credit: Michel Denance<br><br>
Elevation view of veil
Photo credit: Michel Denance

Download
Very High-resolution image
17.5 x 26.18
300dpi

~ 23 MB
Press kit | 3069-01 - Press release | Printemps Haussmann Verticalité - UUfie - Commercial Architecture - View from 6th floor - Photo credit: Michel Denance<br><br>
View from 6th floor
Photo credit: Michel Denance

Download
Very High-resolution image
26.01 x 34.94
300dpi

~ 60 MB
Press kit | 3069-01 - Press release | Printemps Haussmann Verticalité - UUfie - Commercial Architecture -  Detail of veil showing color effect of dichroic glass - Photo credit: Michel Denance
Detail of veil showing color effect of dichroic glass
Photo credit: Michel Denance
Download
Very High-resolution image
16.65 x 24.97
300dpi

~ 26 MB
Press kit | 3069-01 - Press release | Printemps Haussmann Verticalité - UUfie - Commercial Architecture - View from escalator vestibule - Photo credit: Michel Denance
View from escalator vestibule
Photo credit: Michel Denance
Download
Very High-resolution image
43.76 x 17.7
300dpi

~ 40 MB
Press kit | 3069-01 - Press release | Printemps Haussmann Verticalité - UUfie - Commercial Architecture -  View from escalator between 4th-8th floor  - Photo credit: Michel Denance
View from escalator between 4th-8th floor
Photo credit: Michel Denance
Download
Very High-resolution image
17.68 x 26.51
300dpi

~ 23 MB
Press kit | 3069-01 - Press release | Printemps Haussmann Verticalité - UUfie - Commercial Architecture - View looking up the void - Photo credit: Michel Denance
View looking up the void
Photo credit: Michel Denance
Download
Very High-resolution image
32.42 x 17.54
300dpi

~ 41 MB
Press kit | 3069-01 - Press release | Printemps Haussmann Verticalité - UUfie - Commercial Architecture - Detail at mirror ceiling - Photo credit: Michel Denance
Detail at mirror ceiling
Photo credit: Michel Denance
Download
Very High-resolution image
17.26 x 25.87
300dpi

~ 27 MB
Press kit | 3069-01 - Press release | Printemps Haussmann Verticalité - UUfie - Commercial Architecture - View from retail looking into void - Photo credit: Michel Denance
View from retail looking into void
Photo credit: Michel Denance
Download
Very High-resolution image
35.17 x 17.42
300dpi

~ 28 MB
Press kit | 3069-01 - Press release | Printemps Haussmann Verticalité - UUfie - Commercial Architecture - View from escalator between 4th-8th floor - Photo credit: Michel Denance
View from escalator between 4th-8th floor
Photo credit: Michel Denance
Download
Very High-resolution image
26.51 x 17.68
300dpi

~ 25 MB
Press kit | 3069-01 - Press release | Printemps Haussmann Verticalité - UUfie - Commercial Architecture - View looking up the void - Photo credit: Michel Denance
View looking up the void
Photo credit: Michel Denance
Download
Very High-resolution image
26.39 x 35.32
300dpi

~ 57 MB
Press kit | 3069-01 - Press release | Printemps Haussmann Verticalité - UUfie - Commercial Architecture - View of escalator vestibule - Photo credit: Michel Denance
View of escalator vestibule
Photo credit: Michel Denance
Download
Very High-resolution image
26.51 x 17.68
300dpi

~ 24 MB
Press kit | 3069-01 - Press release | Printemps Haussmann Verticalité - UUfie - Commercial Architecture - View from glass floor - Photo credit: Michel Denance
View from glass floor
Photo credit: Michel Denance
Download
Very High-resolution image
26.48 x 26.26
300dpi

~ 29 MB
Press kit | 3069-01 - Press release | Printemps Haussmann Verticalité - UUfie - Commercial Architecture - Detail of veil - Photo credit: Michel Denance
Detail of veil
Photo credit: Michel Denance
Download
Very High-resolution image
24.92 x 15.9
300dpi

~ 22 MB
Press kit | 3069-01 - Press release | Printemps Haussmann Verticalité - UUfie - Commercial Architecture - View from lower void&nbsp; - Photo credit: Michel Denance
View from lower void 
Photo credit: Michel Denance
Download
Very High-resolution image
26.12 x 35.34
300dpi

~ 36 MB
Press kit | 3069-01 - Press release | Printemps Haussmann Verticalité - UUfie - Commercial Architecture - View from retail&nbsp; - Photo credit: Michel Denance
View from retail 
Photo credit: Michel Denance
Download
Very High-resolution image
26.38 x 17.18
300dpi

~ 19 MB
Press kit | 3069-01 - Press release | Printemps Haussmann Verticalité - UUfie - Commercial Architecture - View from retail - Photo credit: Michel Denance
View from retail
Photo credit: Michel Denance
Download
Very High-resolution image
26.38 x 17.55
300dpi

~ 28 MB
You may also like...
Newsroom - Press release - Hôtel Monville: An ‘Heir’ of Sophistication - ACDF Architecture
A v2com exclusive

Hôtel Monville: An ‘Heir’ of Sophistication

ACDF Architecture

Montréal, Canada, 2018-11-12
You may also like...
Newsroom - Press release - Michel Lauzon to Lead Ædifica - Ædifica
A v2com exclusive

Michel Lauzon to Lead Ædifica

Ædifica

Montréal, Canada, 2018-11-08
You may also like...
Newsroom - Press release - YARD - Skylab

YARD

Skylab

Portland, United States, 2018-11-06
You may also like...
Newsroom - Press release - KCI Group Headquarters - Chain10 Architecture & Interior Design Institute

KCI Group Headquarters

Chain10 Architecture & Interior Design Institute

Taiwan, 2018-11-02
You may also like...
Newsroom - Press release - Ancient Art of Japanese Tattooing Inspires Latest Little Tokyo Restaurant in Los Angeles - Wick Architecture & Design + LAND Design Studio
A v2com exclusive

Ancient Art of Japanese Tattooing Inspires Latest Little Tokyo Restaurant in Los Angeles

Wick Architecture & Design + LAND Design Studio

Los Angeles, United States, 2018-10-15
You may also like...
Newsroom - Press release - A High-End Golf Clubhouse by Architecture49 - Architecture49
A v2com exclusive

A High-End Golf Clubhouse by Architecture49

Architecture49

Montréal, Canada, 2018-10-03
You may also like...
Newsroom - Press release - An Intimate Look Inside the New noma - A Restaurant Village Designed by BIG - BIG - Bjarke Ingels Group

An Intimate Look Inside the New noma - A Restaurant Village Designed by BIG

BIG - Bjarke Ingels Group

New York, United States, 2018-09-24
You may also like...
Newsroom - Press release - JPDA Makes History With Certification of First Passive House Building In South Asia - Jordan Parnass Digital Architecture
A v2com exclusive

JPDA Makes History With Certification of First Passive House Building In South Asia

Jordan Parnass Digital Architecture

Brooklyn, United States, 2018-09-17
You may also like...
Newsroom - Press release - A New Silhouette for the Montréal Tower - Provencher_Roy
A v2com exclusive

A New Silhouette for the Montréal Tower 

Provencher_Roy

Montréal, Canada, 2018-09-17
You may also like...
Newsroom - Press release - Technopôle Angus Obtains LEED-ND v4 Platinum Certification for Green Neighbourhoods - Provencher_Roy
A v2com exclusive

Technopôle Angus Obtains LEED-ND v4 Platinum Certification for Green Neighbourhoods

Provencher_Roy

Montréal, Canada, 2018-09-07