EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 3118-01
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


Download the full package of low-resolution images:
LR Images ~ 1.1 MB


Download the full package of high-resolution images:
HR images ~ 430 MB


The high-resolution images are also available individually under each image.

The press release is available below (copy and paste).


Flag black
Press kit - Press release - re_Forum: The Novel Bookstore - Try Andy

re_Forum: The Novel Bookstore

Newcastle upon Tyne, United Kingdom

Try Andy

Adaptive Reuse of a Listed Building: Reviving The History


Newcastle upon Tyne, United Kingdom, 2017-11-23 -

The project is located in the centre Newcastle Upon Tyne, UK a former shipbuilding and manufacturing hub in the North East of England during the Industrial Revolution and is now a centre of business, arts and sciences.

Set within a grand Georgian building within the heart of the city centre, it stands as a corner stone for the cities Grainger market dating back to 1830s and is now a Grade I listed building.

Designed by John Dobson and named after Richard Grainger, it is one of the few remaining covered markets in Britain today. A plaque, signifying its historical importance of the site as a bookshop and commemorates individuals who visited the bookshop during the 19th century. Notably, the Italian Revolutionary, Giuseppe Garibaldi in 1854 in addition to visits by the Hungarian Revolutionary Louis Kossuth and the American Reformer.

The bookshop became renowned across the city and soon became an informal meeting place for such people. Reflecting back to the time when the site was a former bookstore the “re_Forum” proposal sets out to recreate an informal place to promote the act of novel reading for a 21st-century city, taking into account the context of the site and the pragmatics to ensure the functioning of such an establishment.

 

The design intention is to recreate an open-plan interior space, allowing free flow movement for visitors by using layout strategy to encourage any passerby to engage in the act of novel reading and appreciate the value of stories. The proposal aims to respect the existing Grade I listed, responding to the existing architectural features and building layout whilst marrying it with a contemporary interpretation for its new role and creating an open light space.

 

The interior layout is a response to the Grainger Market’s multi-entrance, intersecting walkways, free movement and encouragement of enticing the local passersby. The idea of adapting the building to the surrounding environment is the main concept. Its aim is not to only represent the existing building itself but—in a broader context—to represent the City of Newcastle. This idea is to translate by creating a space that mimics what is around the perimeter and blends with the surroundings – the marriage of the old and the new. The space is divided into two areas:

1) functional – circulation and seating area

2) promotional – engagement of novels

 

The offset glass main entrance blurs the boundary of outside and inside and stimulates passersby to enter the building liberally. The bookshelves and the ceiling’s design refer to the façade and cornices of Georgian Architecture. The charred timber surface on features increases the drama of the novel bookstore. The delicate approach to the staircase encourages the visitors to effortlessly move and explore the space, the mezzanine—a restoration area where light meals and beverages can be enjoyed, inviting visitors to sit, relax, and read. 

 

The towering bookshelves, positioned at strategic locations conceal both existing and new structural supports for the building and mezzanine. For environmental attitude, internal architectural elements where people may gather are located to avoid glare from incoming sunlight, allowing a more comfortable environment. The dark toned interior furniture absorbs the heat from low-angled winter sunlight while the flooring is kept lighter in tone to bounce the high-angled summer sunlight minimizing energy used for artificial lighting.


Data Sheet

Project Name: re_Forum: The Novel Bookstore

Project Type: Conceptual

Location: Newcastle upon Tyne, United Kingdom

Architect/Designer: Try Andy

Use: Retail & Leisure

Area: 195 sq m

Project Year: 2017

Photo Credits: Try Andy

 

About
As second-year BA (Hons) Interior Architecture student from the University of Northumbria Newcastle, Try Andy has been involved in several architectural competitions locally and internationally. Being a highly enthusiastic and inspiring student especially in architectural field has made him successful in university and has received a lot of positive feedback from judging panels. In addition, this project has won multiple awards from The American Architecture Prize in 2017 including “New Discovery of the Year—Interior Design” and the main category. 

- 30 -


Media contact
Press kit | 3118-01 - Press release | re_Forum: The Novel Bookstore - Try Andy - Commercial Architecture -  View from Entrance - Photo credit: Try Andy
View from Entrance
Photo credit: Try Andy
Download
Very High-resolution image
59.4 x 33.44
300dpi

~ 29 MB
Press kit | 3118-01 - Press release | re_Forum: The Novel Bookstore - Try Andy - Commercial Architecture - Staircase - Photo credit: Try Andy
Staircase
Photo credit: Try Andy
Download
Very High-resolution image
26.67 x 15.01
300dpi

~ 9.6 MB
Press kit | 3118-01 - Press release | re_Forum: The Novel Bookstore - Try Andy - Commercial Architecture - View from Staircase - Photo credit: Try Andy
View from Staircase
Photo credit: Try Andy
Download
Very High-resolution image
26.67 x 15.01
300dpi

~ 9.5 MB
Press kit | 3118-01 - Press release | re_Forum: The Novel Bookstore - Try Andy - Commercial Architecture - Approach Diagrams - Photo credit: Try Andy
Approach Diagrams
Photo credit: Try Andy
Download
High-resolution image
7.8 x 11.02
300dpi

~ 1.5 MB
Press kit | 3118-01 - Press release | re_Forum: The Novel Bookstore - Try Andy - Commercial Architecture - Approach Diagrams - Photo credit: Try Andy
Approach Diagrams
Photo credit: Try Andy
Download
High-resolution image
7.8 x 11.02
300dpi

~ 1.4 MB
You may also like...
Newsroom - Press release - Make Unveils New Monocoque Pavilion for City of London - Make Architects

Make Unveils New Monocoque Pavilion for City of London

Make Architects

London, United Kingdom, 2018-07-11
You may also like...
Newsroom - Press release - The Italian Swiss Colony Building Lobby Receives AIA SF Award - jones | haydu

The Italian Swiss Colony Building Lobby Receives AIA SF Award

jones | haydu

San Francisco, United States, 2018-06-22
You may also like...
Newsroom - Press release - Frick Environmental Center Achieves Prestigious Living Building Certification - Bohlin Cywinski Jackson

Frick Environmental Center Achieves Prestigious Living Building Certification

Bohlin Cywinski Jackson

Pittsburgh, United States, 2018-05-14
You may also like...
Newsroom - Press release - Capital Bank's Facade in Jordan with Self-Supporting LUCEM Light-Concrete Walls - LUCEM GmbH
A v2com exclusive

Capital Bank's Facade in Jordan with Self-Supporting LUCEM Light-Concrete Walls

LUCEM GmbH

Aachen, Germany, 2018-05-14
You may also like...
Newsroom - Press release - Shared Identity:CannonDesign’s David Polzin Weighs in on the Importance of Communal Context - CannonDesign
A v2com exclusive

Shared Identity: CannonDesign’s David Polzin Weighs in on the Importance of Communal Context

CannonDesign

St. Louis, United States, 2018-04-27
You may also like...
Newsroom - Press release - John Portman & Associates Designs Iconic Landmark for Shenzhen, China - John Portman & Associates
A v2com exclusive

John Portman & Associates Designs Iconic Landmark for Shenzhen, China

John Portman & Associates

Atlanta, United States, 2018-04-25
You may also like...
Newsroom - Press release - U-125—ARCHETONIC’s New Offices - ARCHETONIC | Jacobo Micha + Jaime Micha

U-125—ARCHETONIC’s New Offices

ARCHETONIC | Jacobo Micha + Jaime Micha

Ciudad de México, Mexico, 2018-04-03
You may also like...
Newsroom - Press release - Sarah Mag Toumi Rural Agora for Bir Sallah(El Hencha), Tunisia - Philippe Barriere Collective Tn (PB+Co)
A v2com exclusive

Sarah Mag Toumi Rural Agora for Bir Sallah (El Hencha), Tunisia

Philippe Barriere Collective Tn (PB+Co)

Tunis, Tunisia, 2018-03-08
You may also like...
Newsroom - Press release - 265 West 45th Street - RB Systems
A v2com exclusive

265 West 45th Street

RB Systems

New York, United States, 2018-03-05
You may also like...
Newsroom - Press release - Members of Dan Hanganu’s Team Join EVOQ Architecture - EVOQ Architecture

Members of Dan Hanganu’s Team Join EVOQ Architecture

EVOQ Architecture

Montréal, Canada, 2018-01-22