Press kit no. 2317-05

Journalists, explore this publication-ready project. Create a free v2com media account to download high-resolution images.

Create a media account
Press kit - Press release - Step Change in Building Design for the University of Nottingham - Make Architects

Press Kit | no. 2317-05

Press release only in English

Step Change in Building Design for the University of Nottingham

Greater London, United Kingdom

Make Architects

Make has completed its sixth building for the University of Nottingham, a Russell Group University currently ranked 17th in the UK.

Greater London, United Kingdom, 2019-01-30 - 

Located on the award-winning, nationally recognised University Park campus, the 6,200 mTeaching and Learning Building (TLB) was designed to help meet the 2020 vision for the University, to raise its international profile and provide a step change in the way education is delivered by creating a flexible space that deliberately blurs the boundaries between study, socialising and work.


Capable of accommodating up to 2,500 students at any one time, the building includes a broad range of teaching and learning environments from a double height learning hub with a mezzanine for quieter, informal learning and peer mentoring, as well as drop-in desks, shared tables and private study rooms, to reconfigurable teaching rooms, a lecture hall with raked seating and small group discussion rooms. It also has a performing arts space and a number of social learning and breakout areas with views out across the campus.


David Patterson, lead architect, said: “We designed the Teaching and Learning Building in collaboration with a number of stakeholders including academics and students to ensure it would meet the needs of the users. It has a flexible framework with column-free floorplates that can be reconfigured by adding or removing internal partitions; generous breakout areas with multiple functions; and movable furniture that lets students and teachers define their own interactive spaces. We also developed standalone teaching modules that could ‘plug into’ vertical and horizontal services, allowing the building to be built in phases, as well as a strategic masterplan for future phased expansion.”


At the heart of the campus and bounded by mature trees, a 20th-century villa and an award-winning 1970s library, the TLB provides a much-needed focal point for the campus and a welcoming nexus for students as they move across the University’s Learning Quarter.


Connectivity was a key focus of the design, both internally and campus-wide. Entrances are located to pick up on key pedestrian routes to maximise permeability and provide accessibility from 360 degrees. Internally, the routes converge on a central light-filled atrium space—a space for socialising, learning and meeting.The more informal learning and social spaces are located around the perimeter of the building, and are designed to promote well-being by offering views of the campus landscape and mature trees.


Make developed a clear, simple massing and layout diagram that showed stakeholders and planners that the setting of the adjacent buildings and trees would not be compromised. This involved physical models, refined and developed in collaboration with these parties. This skilled and sensitive approach to scale and massing enabled Make to achieve a successful planning outcome while addressing the needs of end users.


The building takes advantage of the site’s drop in topography to create a double-height Learning Hub and introduce a mezzanine where students can work and socialise. A major cantilever shelters the external space below, which is embedded into the landscape.

The atrium connects the spaces and provides a central focal point, as well as naturally ventilating the building and drawing in high levels of daylight. Other sustainable measures include a highly thermally efficient envelope with deep-set reveals and high thermal mass to balance heat loss and solar gain. A rigorous planning module was established early on, which enabled standardisation and a significant reduction in the number of building components and waste.


Materials have been chosen for their longevity and simplicity. Externally the building’s upper level has been clad in an architectural terracotta with a robust base/plinth of architectural masonry. To blur the distinction between the inside and outside, these materials have been continued within the building and are complemented by a steel frame. Concrete has been left exposed to give a simple distinctive appearance, with exposed cross-laminated timber adding a tactile warmth.


Professor Sarah O’Hara—Pro Vice Chancellor for Student Experience at the University of Nottingham, said: “Part of my role focuses on the personalisation of students' learning experiences. This building plays a large part in facilitating that, providing a range of tech-enriched spaces to enable students to become more active partners in their own education.”

Linda Goodacre, Director of Estates at the University of Nottingham, said: “Make led stakeholder workshops to successfully deliver our vision, and their construction knowledge and experience produced a rational, highly coordinated building, helping to maximise occupancy, sustainability and flexibility to meet our needs both now and in the future.”


Value: £14.5 million

Net size: 6,200 m2

Cost per m2: £2,600

Client: University of Nottingham

Contract commencement: April 2015

Completion: August 2018


Architect: Make

Structural Engineer: AKT II

MEP Engineers: Max Fordham

Contractor: Kier

Project Management: Gleeds


BREEAM rating: ‘Excellent’

Contract and procurement: Design and Build, Single stage tender, Make novated to Kier







- 30 -

For more information

  1. www.makearchitects.com/projects/teach...

Media contact

Attachments

Low-resolution images ~ 5 MB
High-resolution images ~ 145 MB

Terms and conditions

For immediate release

All photos must be published with proper credit. Please reference v2com as the source whenever possible. We always appreciate receiving PDF copies of your articles.

Press kit | 2317-05 - Press release | Step Change in Building Design for the University of Nottingham - Make Architects - Institutional Architecture - The Teaching and Learning Building - Photo credit: Martine Hamilton Knight
The Teaching and Learning Building
Photo credit: Martine Hamilton Knight
Download

Medium-resolution image : 5.0 x 3.33 @ 300dpi ~ 1.1 MB

Press kit | 2317-05 - Press release | Step Change in Building Design for the University of Nottingham - Make Architects - Institutional Architecture - The building acts as a focal point within is setting - Photo credit: Martine Hamilton Knight
The building acts as a focal point within is setting
Photo credit: Martine Hamilton Knight
Download

Medium-resolution image : 5.0 x 7.5 @ 300dpi ~ 1.9 MB

Press kit | 2317-05 - Press release | Step Change in Building Design for the University of Nottingham - Make Architects - Institutional Architecture - The entrance hub is already widely used - Photo credit: Make Architects
The entrance hub is already widely used
Photo credit: Make Architects
Download

Medium-resolution image : 10.0 x 6.67 @ 300dpi ~ 1.7 MB

Press kit | 2317-05 - Press release | Step Change in Building Design for the University of Nottingham - Make Architects - Institutional Architecture - Wellbeing is promoted with views out wherever possible - Photo credit: Make Architects
Wellbeing is promoted with views out wherever possible
Photo credit: Make Architects
Download

Medium-resolution image : 10.0 x 6.67 @ 300dpi ~ 1.9 MB

Press kit | 2317-05 - Press release | Step Change in Building Design for the University of Nottingham - Make Architects - Institutional Architecture - The more informal learning and social spaces are located around the perimeter of the building - Photo credit: Make Architects
The more informal learning and social spaces are located around the perimeter of the building
Photo credit: Make Architects
Download

Medium-resolution image : 10.0 x 4.22 @ 300dpi ~ 1.1 MB

Press kit | 2317-05 - Press release | Step Change in Building Design for the University of Nottingham - Make Architects - Institutional Architecture - The building can be reconfigured by adding or removing internal partitions - Photo credit: Make Architects
The building can be reconfigured by adding or removing internal partitions
Photo credit: Make Architects
Download

Medium-resolution image : 10.0 x 8.0 @ 300dpi ~ 2 MB

Press kit | 2317-05 - Press release | Step Change in Building Design for the University of Nottingham - Make Architects - Institutional Architecture - Light filled spaces overlooking the park  - Photo credit: Make Architects
Light filled spaces overlooking the park
Photo credit: Make Architects
Download

Medium-resolution image : 6.67 x 10.0 @ 300dpi ~ 1.2 MB

Press kit | 2317-05 - Press release | Step Change in Building Design for the University of Nottingham - Make Architects - Institutional Architecture - The building has a flexible framework with column free floorplates that can be reconfigured by adding or removing internal partitions; generous breakout areas with multiple functions; and movable furniture that lets students and teachers define their own interactive spaces.  - Photo credit: Make Architects
The building has a flexible framework with column free floorplates that can be reconfigured by adding or removing internal partitions; generous breakout areas with multiple functions; and movable furniture that lets students and teachers define their own interactive spaces.
Photo credit: Make Architects
Download

Medium-resolution image : 10.0 x 6.67 @ 300dpi ~ 1.7 MB

Press kit | 2317-05 - Press release | Step Change in Building Design for the University of Nottingham - Make Architects - Institutional Architecture - Materials have been chosen for their longevity and simplicity.  - Photo credit: Make Architects
Materials have been chosen for their longevity and simplicity.
Photo credit: Make Architects
Download

Medium-resolution image : 10.0 x 6.67 @ 300dpi ~ 1.3 MB

Press kit | 2317-05 - Press release | Step Change in Building Design for the University of Nottingham - Make Architects - Institutional Architecture - Make developed a clear, simple massing and layout diagram that showed stakeholders and planners that the setting of the adjacent buildings and trees would not be compromised. - Photo credit: Make Architects
Make developed a clear, simple massing and layout diagram that showed stakeholders and planners that the setting of the adjacent buildings and trees would not be compromised.
Photo credit: Make Architects
Download

Medium-resolution image : 10.0 x 6.67 @ 300dpi ~ 2 MB

Press kit | 2317-05 - Press release | Step Change in Building Design for the University of Nottingham - Make Architects - Institutional Architecture - Entrances are located to pick up on key pedestrian routes to maximise permeability  - Photo credit: Make Architects
Entrances are located to pick up on key pedestrian routes to maximise permeability
Photo credit: Make Architects
Download

Medium-resolution image : 10.0 x 6.67 @ 300dpi ~ 2.2 MB

Press kit | 2317-05 - Press release | Step Change in Building Design for the University of Nottingham - Make Architects - Institutional Architecture - Due to the topography the building is embedded into its landscape and a major cantilever shelters the external space below - Photo credit: Make Architects
Due to the topography the building is embedded into its landscape and a major cantilever shelters the external space below
Photo credit: Make Architects
Download

Medium-resolution image : 10.0 x 6.67 @ 300dpi ~ 1.3 MB

Press kit | 2317-05 - Press release | Step Change in Building Design for the University of Nottingham - Make Architects - Institutional Architecture - Due the topography the building is embedded into its landscape - Photo credit: Martine Hamilton Knight
Due the topography the building is embedded into its landscape
Photo credit: Martine Hamilton Knight
Download

Medium-resolution image : 5.0 x 7.5 @ 300dpi ~ 2.5 MB

Press kit | 2317-05 - Press release | Step Change in Building Design for the University of Nottingham - Make Architects - Institutional Architecture - The learning hub at the entrance to the building has a mezzanine where students can study and socialise - Photo credit: Make Architects
The learning hub at the entrance to the building has a mezzanine where students can study and socialise
Photo credit: Make Architects
Download

Medium-resolution image : 9.96 x 10.0 @ 300dpi ~ 2.6 MB

Press kit | 2317-05 - Press release | Step Change in Building Design for the University of Nottingham - Make Architects - Institutional Architecture - The building takes advantage of the site’s drop in topography to create a double-height Learning Hub - Photo credit: Make Architects
The building takes advantage of the site’s drop in topography to create a double-height Learning Hub
Photo credit: Make Architects
Download

Medium-resolution image : 10.0 x 6.67 @ 300dpi ~ 1.6 MB

Press kit | 2317-05 - Press release | Step Change in Building Design for the University of Nottingham - Make Architects - Institutional Architecture - Internal light filled atrium connects the spaces and provides a focal point - Photo credit: Martine Hamilton Knight
Internal light filled atrium connects the spaces and provides a focal point
Photo credit: Martine Hamilton Knight
Download

Medium-resolution image : 5.0 x 7.5 @ 300dpi ~ 2.4 MB

Press kit | 2317-05 - Press release | Step Change in Building Design for the University of Nottingham - Make Architects - Institutional Architecture - Light filled spaces at the Teaching and Learning Building - Photo credit: Martine Hamilton Knight
Light filled spaces at the Teaching and Learning Building
Photo credit: Martine Hamilton Knight
Download

Medium-resolution image : 5.0 x 3.33 @ 300dpi ~ 1000 KB

Press kit | 2317-05 - Press release | Step Change in Building Design for the University of Nottingham - Make Architects - Institutional Architecture - The traditional lecture theatre - Photo credit: Martine Hamilton Knight
The traditional lecture theatre
Photo credit: Martine Hamilton Knight
Download

Medium-resolution image : 5.0 x 3.33 @ 300dpi ~ 1 MB

Press kit | 2317-05 - Press release | Step Change in Building Design for the University of Nottingham - Make Architects - Institutional Architecture - Exposed structure and cross laminated timber provides a warm an honest interior - Photo credit: Make Architects
Exposed structure and cross laminated timber provides a warm an honest interior
Photo credit: Make Architects
Download

Medium-resolution image : 10.0 x 6.67 @ 300dpi ~ 1.4 MB

Press kit | 2317-05 - Press release | Step Change in Building Design for the University of Nottingham - Make Architects - Institutional Architecture - A variety of spaces for different learning styles - Photo credit: Martine Hamilton Knight
A variety of spaces for different learning styles
Photo credit: Martine Hamilton Knight
Download

Medium-resolution image : 5.0 x 3.33 @ 300dpi ~ 1 MB

You may also like...