EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 3181-01
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


Download the full package of low-resolution images:
LR Images ~ 4.39 MB


Download the full package of high-resolution images:
HR images ~ 621 MB


The high-resolution images are also available individually under each image.

The press release is available below (copy and paste).


Flag black
Press kit - Press release - Gymnasium of the Louis de Cormontaigne High School in Metz - agence ENGASSER & associés
A v2com exclusive

Gymnasium of the Louis de Cormontaigne High School in Metz

Metz, France

agence ENGASSER & associés

Paris, France, 2018-03-01 -

Louis de Cormontaigne’s new gymnasium is located on the tip of the island between the Moselle River on one side and the canal on the other, a bow-shaped structure across from the day school and the motorway, the location’s major acoustic challenge. The building reproduces the orientation of the high school building and is perpendicular to the canal. It has also been designed according to the input of light with broad openings in Reglit glass on the north-by-northeast side to offer unified, ideal natural light. The south-by-southwest side has been designed as very opaque, like a mask—a large acoustic shield to counter the motorway noise. Work on the volumes and roofs, reproducing the shed-like appearance, also adds to the indoor staging and the design of the sports areas. Composed of a main all-purpose gym entirely clad in wood and a secondary gym for body-building, the new gym offers the best possible conditions for all sporting activities.


A Challenging Context

The new gymnasium is located on the site like a ship’s bow, facing the Louis de Cormontaigne High School building, a three-story structure housing the classrooms between the Moselle River and the canal and facing the motorway, which is the site’s main acoustic challenge. The decision to place the playing field between the two buildings creates a welcome distance between them. It makes it possible to suitably meet the need for working continuity with the present gymnasium and the entire high school having to continue to operate until the new complex is delivered.

The geometric composition reproduces the high school’s orientation, perpendicular to the canal, with a slight concentric zone rotation up to the bridge, which itself is a part of the design. It incorporates the outdoor areas like full-fledged elements of the entire layout.

To limit the motorway noise, the southwest facade has been designed very opaque like a shield, a purposely elevated acoustic screen to both create a shed in the north and to protect it from the motorway noise. This facade is covered by cladding over insulation on the outside, then another wooden soundproofing layer on the inside. It thereby ensures both thermal and acoustic quality inside both sports halls. 


Three Layers, Three Roofs

The sports halls call for imposing volumes that are often difficult to incorporate into an urban setting. Here, we have carved the building up into several layers. It includes a low, telluric foundation; this is the volume of the annexes. Above it three ledges form 3 layers that cut through the top of the big halls through which abundant natural light flows in.

This composition creates 3 ledges for 3 roofs:

The first roof caps the low volume of the annexes. It is landscaped because it is visible from the school building, the classrooms, and motorway. It is extended by a slight overhang of the roof between the annexes and the outdoor areas.

The second roof covers the large halls. A slight inflection translates the sectioning, a two-layer sealant placed onto a steel base.

The third roof serves as an acoustic screen facing the motorway. Its curve enables a third contribution from the north, partially vertical light, and completes the luminous scheme. It is clad in continuous metal between the roof and its vertical part.

  

Bright Spaces

With a view to visual and environmental comfort it is essential for gymnasiums to choose the best orientation in relation to the sun. In this case the gym’s north/south position highlights the quality of natural light.

 

The vertical, abundant northern light provides the uniformity good for sports because it isn’t too dazzling. The translucent Reglit glass of the northern facades provides generous, harmonious light in the main gym’s remotest corners. The sheds make it possible to increase the light cone throughout the entire volume of the two gyms that avoids shadowy or overly bright areas. They also add to the indoor decor and the design of sports areas.

 

The soft, controlled southern light provides the gyms with added heat from the sun. This intentionally soft opening gives a direct view to the surrounding plant life and woodland, creating a warm, friendly undergrowth-like atmosphere.

 

The presence of a “hat” at the upper level makes it possible to avoid overheating from sunlight in the summer while still taking advantage of the winter sun. 

 

The gyms thereby enjoy excellent lighting and add to the building’s heating performance while providing a pleasant view.


Simple, Readable Functionality

The annexes’ low volumes open onto the athletics track and outdoor football pitch. It revolves around the volume of the main gym by circling it on the northern and southeastern corners. A large glass facade in this low volume makes the foot traffic-friendly, pleasant and bright. Interaction with the outdoor areas is therefore clear-cut. This entire low volume is topped by a green roof to limit the volumes in rainwater retention, improve heating and offer a pleasant view from the classrooms which have an uninterrupted view of the new gym.

This base condenses the many access points, i.e. from the path along the embankment for outdoor users, from the high school’s buildings and from the outdoor track and pitch.

The inside has been organised to enable several uses of the annexes and access points:

• The smaller gym has a dedicated changing room. It is located across from it and also opens onto the outdoor areas

• the main gym has two dedicated changing rooms, also accessible through the glass band

• the main access to the centre gives onto both gyms with a second access point into the main gym

• a secondary access point from the embankment for sporting associations and clubs (evenings and weekends)

• outdoor access to the service and storage rooms

 

The entry hall for the general public can easily be seen from the school and outdoor areas. It communicates with the entrances of the two gyms, the reception, the toilets, the changing rooms for teachers and the service areas. A friendly space that, weather-permitting, extends to the outdoor space. The changing rooms are walk-through in order to adhere to the ideal layout:

• dirty feet/clean feet

• street shoes/sports shoes

 

Technical sheet 

Location: Metz (57)

Client: Région Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine

Team:  agence Engasser & associés

ID+ (engineer)

Programme: Reconstruction and extension of the gymnasium, two gyms and an outdoor field 

Area: 2,000 m² SP - 1,850 m² SU

Budget: 2.9 M€ HT

Year: 2013–2017


Photographers: Mathieu Ducros

- 30 -


Media contact
Press kit | 3181-01 - Press release | Gymnasium of the Louis de Cormontaigne High School in Metz - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Photo credit: ©Mathieu Ducros
Photo credit: ©Mathieu Ducros
Download
High-resolution image
12.54 x 16.07
300dpi

~ 15 MB
Press kit | 3181-01 - Press release | Gymnasium of the Louis de Cormontaigne High School in Metz - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Photo credit: ©aEa, agence Engasser+associés
Photo credit: ©aEa, agence Engasser+associés
Download
Medium-resolution image
10.0 x 5.0
300dpi

~ 3.7 MB
Press kit | 3181-01 - Press release | Gymnasium of the Louis de Cormontaigne High School in Metz - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Photo credit: ©aEa, agence Engasser+associés
Photo credit: ©aEa, agence Engasser+associés
Download
Medium-resolution image
10.34 x 5.72
300dpi

~ 1.8 MB
Press kit | 3181-01 - Press release | Gymnasium of the Louis de Cormontaigne High School in Metz - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Photo credit: ©aEa, agence Engasser+associés
Photo credit: ©aEa, agence Engasser+associés
Download
High-resolution image
16.13 x 3.32
300dpi

~ 1.3 MB
Press kit | 3181-01 - Press release | Gymnasium of the Louis de Cormontaigne High School in Metz - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Photo credit: ©aEa, agence Engasser+associés
Photo credit: ©aEa, agence Engasser+associés
Download
High-resolution image
15.96 x 3.64
300dpi

~ 1.1 MB
Same company
Newsroom - Press release - The House of Sports in Bezons - agence ENGASSER & associés
A v2com exclusive

The House of Sports in Bezons

agence ENGASSER & associés

Paris, France, 2018-01-12
You may also like...
Newsroom - Press release - Voltigeurs de QuébecArmoury:  The Rehabilitation of a Historic Treasure Highlights a Dialogue Between Contemporary and Heritage Architecture - A49 / DFS / STGM architects in consortium
A v2com exclusive

Voltigeurs de Québec Armoury:
The Rehabilitation of a Historic Treasure Highlights a Dialogue Between Contemporary and Heritage Architecture

A49 / DFS / STGM architects in consortium

Québec, Canada, 2018-10-31
You may also like...
Newsroom - Press release - CIS – Copenhagen International School Nordhavn - C.F. Møller Architects

CIS – Copenhagen International School Nordhavn

C.F. Møller Architects

København, Danemark, 2018-08-06
You may also like...
Newsroom - Press release - EVOQ’s Ottawa Office Continues its Growth - EVOQ Architecture
A v2com exclusive

EVOQ’s Ottawa Office Continues its Growth

EVOQ Architecture

Montréal, Canada, 2018-07-13
You may also like...
Newsroom - Press release - The Îles-de-Boucherville National Park Wins Several Architecture Prizes - Smith Vigeant architectes

The Îles-de-Boucherville National Park Wins Several Architecture Prizes

Smith Vigeant architectes

Montréal, Canada, 2018-07-08
You may also like...
Newsroom - Press release - Official Opening of the Renewed and Expanded Museum at the Gateway Arch - James Carpenter Design Associates
A v2com exclusive

Official Opening of the Renewed and Expanded Museum at the Gateway Arch

James Carpenter Design Associates

New York, États-Unis, 2018-07-03
You may also like...
Newsroom - Press release - Nunavik's New Cultural Centre Opens Its Doors - Blouin Orzes architectes
A v2com exclusive

Nunavik's New Cultural Centre Opens Its Doors

Blouin Orzes architectes

Montréal, Canada, 2018-06-19
You may also like...
Newsroom - Press release - AtCégepMarie-Victorin, Art is an Essential Element of Education! - Cégep Marie-Victorin
A v2com exclusive

At Cégep Marie-Victorin, Art is an Essential Element of Education!

Cégep Marie-Victorin

Montréal, Canada, 2018-06-11
You may also like...
Newsroom - Press release - Museum at the Gateway Arch Opening July 3, 2018 - James Carpenter Design Associates

Museum at the Gateway Arch Opening July 3, 2018

James Carpenter Design Associates

New York, États-Unis, 2018-05-16
You may also like...
Newsroom - Press release - NewYork-Presbyterian Opens a World-Class Center for Ambulatory Care: David H. Koch Center - Pei Cobb Freed & Partners

NewYork-Presbyterian Opens a World-Class Center for Ambulatory Care: David H. Koch Center

Pei Cobb Freed & Partners

New York, États-Unis, 2018-04-25
You may also like...
Newsroom - Press release - Nature, Architecture and Heritage in Harmony:Landscape Pavilion, St-Roch-des-Aulnaies - Anne Carrier architecture
A v2com exclusive

Nature, Architecture and Heritage in Harmony: Landscape Pavilion, St-Roch-des-Aulnaies

Anne Carrier architecture

Lévis, Canada, 2018-03-28