EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 3181-03
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


Download the full package of low-resolution images:
LR Images ~ 3.6 MB


Download the full package of high-resolution images:
HR images ~ 591 MB


The high-resolution images are also available individually under each image.

The press release is available below (copy and paste).


Flag black
Press kit - Press release - The House of Sports in Bezons - agence ENGASSER & associés
A v2com exclusive

The House of Sports in Bezons

Bezons, France

agence ENGASSER & associés

A link between all of the centre's facilities


Paris, France, 2018-01-12 -

How to fit into a site at the heart of an overall restructuring project on a city-wide scale and design an extension on an already very crowded plot of land?


As one consistent entity, the Sports Centre pulls together a large number of elements from different briefs, i.e. an already-existing gymnasium, swimming pool and indoor tennis courts with the creation of a multi-purpose arena, a boxing hall, a bodybuilding hall, two dojos, a football pitch with stands, outdoor tennis courts and a clubhouse.

The new building fits in as a unique wing to the west of the existing L-shaped buildings, unifying the whole in a U configuration.

This creates an inner courtyard, a genuine place to breathe between buildings and a generator of light that unifies all access points.

 

The project is comprised of the three following strong elements:

• An entrance hall serving as the connecting point between the sports facilities; this entrance hall is highlighted by a broad horizontal line in continuity with the new building so as the have all the buildings revolve around each other and unify the two halls leading to the sports facilities
• A green base like a vegetal hedge that breaks up and lightens the building as a continuation of Bettencourt Park 
• A two-floor hanging timber building that contains the sports halls and stands on the green base like lanterns.

  

A green base extension of the park

The new building is located in the extension to the park that occupies the north portion of the plot. Like an extension of this park, the ground floor is composed of an anti-graffiti glazed concrete facade doubled by a hedge of climbing plants, 50 cm thick at a height that corresponds to that of the entrance hall. This green base divides the building in two and lightens it. Composed of plants requiring little maintenance, it isn’t a plant wall but a hedge growing from the ground. The non-invasive creepers grow up the trellises to the first floor without causing harm to the building in front of which they stand.


A hanging timber centre

The wooden centre stands on the green base, two constituent floors of the building (reception, offices and sports rooms) totally clad in timber. The facades are livened up by large timber spines that give rhythm to the cladding’s shadows and extra thickness. They are generously glassed on the two best orientations favourable for practicing sport, i.e. the north and northeast, allowing athletes to enjoy a bright, open atmosphere that gives onto the park.


An open, bright reception area

With its generously glassed-in facade and roof, the central entrance hall lets in natural light to the core of the Sports Centre. Being walk-through, it offers an uninterrupted view of the football pitch, and its double height (nearly 8 m) creates an immediate rapport with the bar on the first floor. The caretaker’s lodge, located very near the entrance, and a wide reception desk in the hall make it possible to monitor the access points and guide visitors.

On the ground floor the hall gives access to the bodybuilding room, toilets, offices and premises for sports associations. With the lift and central staircase, it links all the sports rooms located on the upper floors. 


The reception, cafeteria and bar areas at the core of this atrium are organised directly with 3 briefs for the sale of drinks and snacks via a counter and three-directional glass partitions:

•  towards the hall on the mezzanine

•  towards the stands of the football pitch

•  towards the terrace, an extension of the swimming pool’s sun deck.

 

The stands are arranged so as to allow a wide, same-level platform with the bar, making it possible to watch matches with a panoramic view from inside.


A unique orientation instilling warmth in the sports halls

Located on the first and second floors, the sports halls all enjoy north and north-east exposure for a homogenous, soft light. The dojos are lined with cushioned walls. The other halls are lined with head-high acoustic panels.

 

The halls are built with pre-poured concrete slabs providing the sports areas with handsome volumes without intervening pillars. The ceilings are offset, enabling the insertion of light fixtures and acoustic panels between the slabs. Each hall has two exits and areas for changing rooms and storage space.

  

Generous, pleasant space in the annexes

The changing rooms located on all floors of the Sports Centre are walk-through and adhere to the street-shoe/sport-shoe concept, i.e. people enter the changing rooms with dirty shoes and emerge in the sports halls with clean shoes. The changing rooms are often grouped by two to limit the need for service ducts and to pool the wet areas (showers, toilets, etc.). 

The hallway leading to the sports halls is also located on the facade side, giving rise to well-lit, friendly foot traffic and a panoramic view of the outdoor sports fixtures.

The bodybuilding gym has direct access to the entrance hall and is wide open to the outside. It has a glass wall onto a small patio created along the swimming pool facade by a hedge that reproduces the base principle of the Sports Centre. It forms a kind of landscape in front of the bodybuilding room.


A plethora of outdoor activities

The football pitch has been laid over a previous one, making it possible to conserve part of its original shape whilst enlarging it. It also made it possible to place the stands up against the building.

 

The roof over the stands is composed of a light frame supporting a metal cover with timber cladding on the under side. Although the stands’ 300-seat capacity abuts against the Sports Centre’s building, it is entirely independent in its use.

 

There are 4 access points, three of which are free-standing:

• a central access point from the pitch

• two access points on either end of the stands for independent use

• and access directly into the entrance hall that can be opened or closed depending on needs

 

The running track has been located between the football pitch and the tennis courts, enabling the separation of the two areas and preferential access.

 

Three new tennis courts have been placed at the end of the plot with the best possible sun exposure for play. The clubhouse is located near these new courts so as to create a tennis hub.

A path enabling access for people with special needs makes it possible to reach the already existing indoor tennis courts via a landscaped passageway.

 

The sun deck has direct access from the swimming pool and on a level with the door to the pool. It faces directly south to take full advantage of the sun. A space for snacks is located closely nearby on the terrace outside the bar-cafeteria.

  

Complementarity between the materials and the technical choices

The Sports Centre marries the following:

• textured and anti-graffiti-treated concrete with indoor insulation on the ground floor

• trellised concrete with occasional plantlife

• stained and saturated Scots pine cladding with exterior insulation on the upper floors

 

Construction systems:

• Foundations of piles and structural slabs

• Base and superstructure in concrete

• A system of floor slab shuttering (prestressed slabs)

• An insulated envelope, woodwork with thermal bridge breaks

• Northeastern exposure and natural lighting favoured, with a goal of the level P equivalent of the HQE standard

• Cogeneration gas boiler

• Radiant panel heaters in the sport halls

• Floor heating in the entrance hall, passageways and changing rooms

• Overall double-flow ventilation

• Quality artificial light: a uniformity coefficient of 0.7

• green roof

  

Technical sheet

The Sports Centre combines a wide variety of elements from different briefs, i.e. already existent gyms, swimming pool and indoor tennis courts with new all-purpose halls, a boxing gym, a bodybuilding gym, two dojos, a football pitch with stands, outdoor tennis courts and a clubhouse. The new building is located to the west of existing buildings, uniting the whole with an entrance hall that acts as a bridge to all the facilities.

A ground-floor green base supports a “wooden house” that contains the sports halls. Bathed in natural light the entire building offers warm and functional spaces.

  

Year: 2016–2017

Location: Bezons (95)

Client: Sadev 94—Bezons City

Team: agence Engasser & associés

Urbaine de Travaux (company)

Incet (engineer)

Meta (acoustics)

Programme: multi-purpose arena, boxing hall, bodybuilding hall, two dojos, a football pitch with stands, outdoor tennis courts and a clubhouse, hall, bar, changing rooms.

Area: 3,080 m² SP - 2,320 m² SU

Budget: 7.3 M€ HT With 1.2 M€ for outdoors

 

Project year: 2017 (3 months studies, 12 months construction work)

- 30 -


Media contact
Press kit | 3181-03 - Press release | The House of Sports in Bezons - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Photo credit:   Mathieu Ducros-Opictures
Photo credit: Mathieu Ducros-Opictures
Download
Very High-resolution image
18.71 x 12.8
300dpi

~ 10 MB
Press kit | 3181-03 - Press release | The House of Sports in Bezons - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Photo credit:   Mathieu Ducros-Opictures
Photo credit: Mathieu Ducros-Opictures
Download
Very High-resolution image
19.2 x 12.8
300dpi

~ 12 MB
Press kit | 3181-03 - Press release | The House of Sports in Bezons - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Photo credit:   Mathieu Ducros-Opictures
Photo credit: Mathieu Ducros-Opictures
Download
Very High-resolution image
19.2 x 12.71
300dpi

~ 9.2 MB
Press kit | 3181-03 - Press release | The House of Sports in Bezons - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Photo credit:   Mathieu Ducros-Opictures
Photo credit: Mathieu Ducros-Opictures
Download
Very High-resolution image
19.2 x 12.8
300dpi

~ 12 MB
Press kit | 3181-03 - Press release | The House of Sports in Bezons - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Photo credit:  Mathieu Ducros-Opictures
Photo credit: Mathieu Ducros-Opictures
Download
Very High-resolution image
19.2 x 12.8
300dpi

~ 11 MB
Press kit | 3181-03 - Press release | The House of Sports in Bezons - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Photo credit:   Mathieu Ducros-Opictures
Photo credit: Mathieu Ducros-Opictures
Download
Very High-resolution image
19.12 x 12.74
300dpi

~ 12 MB
Press kit | 3181-03 - Press release | The House of Sports in Bezons - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Photo credit:  aEa, agence Engasser+associés
Photo credit: aEa, agence Engasser+associés
Download
Very High-resolution image
19.08 x 15.16
300dpi

~ 9 MB
Press kit | 3181-03 - Press release | The House of Sports in Bezons - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Photo credit:  Mathieu Ducros-Opictures
Photo credit: Mathieu Ducros-Opictures
Download
Very High-resolution image
18.78 x 12.8
300dpi

~ 9.3 MB
Press kit | 3181-03 - Press release | The House of Sports in Bezons - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Photo credit:   Mathieu Ducros-Opictures
Photo credit: Mathieu Ducros-Opictures
Download
Very High-resolution image
12.8 x 19.2
300dpi

~ 9.8 MB
Press kit | 3181-03 - Press release | The House of Sports in Bezons - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Photo credit:   Mathieu Ducros-Opictures
Photo credit: Mathieu Ducros-Opictures
Download
Very High-resolution image
19.2 x 12.8
300dpi

~ 8.7 MB
Press kit | 3181-03 - Press release | The House of Sports in Bezons - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Photo credit:   Mathieu Ducros-Opictures
Photo credit: Mathieu Ducros-Opictures
Download
Very High-resolution image
19.2 x 12.8
300dpi

~ 8.1 MB
Press kit | 3181-03 - Press release | The House of Sports in Bezons - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Photo credit:   Mathieu Ducros-Opictures
Photo credit: Mathieu Ducros-Opictures
Download
Very High-resolution image
19.15 x 15.43
300dpi

~ 11 MB
Press kit | 3181-03 - Press release | The House of Sports in Bezons - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Photo credit:   Mathieu Ducros-Opictures
Photo credit: Mathieu Ducros-Opictures
Download
Very High-resolution image
18.61 x 12.55
300dpi

~ 6.9 MB
Press kit | 3181-03 - Press release | The House of Sports in Bezons - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Photo credit:   Mathieu Ducros-Opictures
Photo credit: Mathieu Ducros-Opictures
Download
Very High-resolution image
18.97 x 12.8
300dpi

~ 9.8 MB
Press kit | 3181-03 - Press release | The House of Sports in Bezons - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Photo credit:   Mathieu Ducros-Opictures
Photo credit: Mathieu Ducros-Opictures
Download
Very High-resolution image
19.2 x 12.8
300dpi

~ 10 MB
Press kit | 3181-03 - Press release | The House of Sports in Bezons - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Photo credit:   Mathieu Ducros-Opictures
Photo credit: Mathieu Ducros-Opictures
Download
Very High-resolution image
19.03 x 12.8
300dpi

~ 11 MB
Press kit | 3181-03 - Press release | The House of Sports in Bezons - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Photo credit:   Mathieu Ducros-Opictures
Photo credit: Mathieu Ducros-Opictures
Download
Very High-resolution image
19.2 x 12.8
300dpi

~ 11 MB
Press kit | 3181-03 - Press release | The House of Sports in Bezons - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Photo credit:   Mathieu Ducros-Opictures
Photo credit: Mathieu Ducros-Opictures
Download
Very High-resolution image
12.8 x 18.67
300dpi

~ 9.6 MB
Press kit | 3181-03 - Press release | The House of Sports in Bezons - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Photo credit:  aEa, agence Engasser+associés
Photo credit: aEa, agence Engasser+associés
Download
High-resolution image
16.0 x 9.6
300dpi

~ 2.3 MB
Press kit | 3181-03 - Press release | The House of Sports in Bezons - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Photo credit:   aEa, agence Engasser+associés
Photo credit: aEa, agence Engasser+associés
Download
High-resolution image
16.0 x 9.6
300dpi

~ 4.2 MB
Same company
Newsroom - Press release - Gymnasium of the Louis de Cormontaigne High School in Metz - agence ENGASSER & associés
A v2com exclusive

Gymnasium of the Louis de Cormontaigne High School in Metz

agence ENGASSER & associés

Paris, France, 2018-03-01
You may also like...
Newsroom - Press release - CIS – Copenhagen International School Nordhavn - C.F. Møller Architects

CIS – Copenhagen International School Nordhavn

C.F. Møller Architects

København, Danemark, 2018-08-06
You may also like...
Newsroom - Press release - EVOQ’s Ottawa Office Continues its Growth - EVOQ Architecture
A v2com exclusive

EVOQ’s Ottawa Office Continues its Growth

EVOQ Architecture

Montréal, Canada, 2018-07-13
You may also like...
Newsroom - Press release - The Îles-de-Boucherville National Park Wins Several Architecture Prizes - Smith Vigeant architectes

The Îles-de-Boucherville National Park Wins Several Architecture Prizes

Smith Vigeant architectes

Montréal, Canada, 2018-07-08
You may also like...
Newsroom - Press release - Official Opening of the Renewed and Expanded Museum at the Gateway Arch - James Carpenter Design Associates
A v2com exclusive

Official Opening of the Renewed and Expanded Museum at the Gateway Arch

James Carpenter Design Associates

New York, États-Unis, 2018-07-03
You may also like...
Newsroom - Press release - Nunavik's New Cultural Centre Opens Its Doors - Blouin Orzes architectes
A v2com exclusive

Nunavik's New Cultural Centre Opens Its Doors

Blouin Orzes architectes

Montréal, Canada, 2018-06-19
You may also like...
Newsroom - Press release - AtCégepMarie-Victorin, Art is an Essential Element of Education! - Cégep Marie-Victorin
A v2com exclusive

At Cégep Marie-Victorin, Art is an Essential Element of Education!

Cégep Marie-Victorin

Montréal, Canada, 2018-06-11
You may also like...
Newsroom - Press release - Museum at the Gateway Arch Opening July 3, 2018 - James Carpenter Design Associates

Museum at the Gateway Arch Opening July 3, 2018

James Carpenter Design Associates

New York, États-Unis, 2018-05-16
You may also like...
Newsroom - Press release - NewYork-Presbyterian Opens a World-Class Center for Ambulatory Care: David H. Koch Center - Pei Cobb Freed & Partners

NewYork-Presbyterian Opens a World-Class Center for Ambulatory Care: David H. Koch Center

Pei Cobb Freed & Partners

New York, États-Unis, 2018-04-25
You may also like...
Newsroom - Press release - Nature, Architecture and Heritage in Harmony:Landscape Pavilion, St-Roch-des-Aulnaies - Anne Carrier architecture
A v2com exclusive

Nature, Architecture and Heritage in Harmony: Landscape Pavilion, St-Roch-des-Aulnaies

Anne Carrier architecture

Lévis, Canada, 2018-03-28
You may also like...
Newsroom - Press release - Menkes Shooner Dagenais LeTourneux Architects Signs the New Webster Library at Concordia University - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes
A v2com exclusive

Menkes Shooner Dagenais LeTourneux Architects Signs the New Webster Library at Concordia University

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 2018-03-27