EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 2237-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 3,1 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 70 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - World Trade Organization - wittfoht architekten

World Trade Organization

Genève, Switzerland

wittfoht architekten

The extension of the World Trade Organization in Geneva houses offices, restaurant and underground parking.


Stuttgart, Germany, 16-11-2016 -

After winning the international architectural design competition, Stuttgart based wittfoht architekten were commissioned to build the extension of the World Trade Organization headquarters in Geneva. The new administrative building, integrated into the site, creates a feeling of openness and transparency.

 

Urban Planning Concept

The site is situated in an unusual location mixing both, city and lake surroundings. The lakeside wooden park incorporating the existing group of WTO buildings is a key determining factor in the project. The new building complements and completes the overall urban setting with its existing building ensemble. It responds to the cramped conditions in the southern part of the site while integrating the existing necessary and functional constraints. It maintains a respectful distance from the old buildings and creates a high-quality outdoor area between the two structures. A balanced, well-proportioned overall picture presents itself, which is enriched by a dialogue between old and new.

 

Architectural Concept

The dimensions of the extension are limited to the former car park, meaning the existing trees on the site could remain in place and no additional areas had to be sealed off for construction. Visitors are led from the main gate through the old building, over a spacious footbridge and directly into the main lobby in the extension. From here, all areas of the new building can be accessed. The new building is essentially divided into two sections – the base structure at ground level and the glass structure suspended above. Thanks to this division, the actual dimensions appear smaller and are playfully incorporated into the park area. The building appearance is defined by openness and transparency.

The earth-bound base zone is home to mass catering facilities. The roof of the base structure is designed as an accessible wooden deck, welcoming visitors to use it as a viewing platform. A terrace at the front expands the restaurant towards the lake. The floating, crystalline volume above houses the administration and office areas. The allocation of areas within the building creates spaces for informal meetings and conversations. The office floors offer high flexibly organization. Many office organizations are possible – from classical single offices to combined areas and open-plan workspaces. The façade has a modular design and supports the required flexibility of the building. Dividing walls can be positioned freely within the building plan. All workstations have an ample supply of daylight and pleasant links to the outdoors. The building core and infrastructural facilities are located in the center of the building, thus making it easy for visitors to find their way around. Additional flights of spiral stairs help to promote internal communication between floors.

 

Economic and Ecological Aspects

The energy and ventilation concept adheres to the applicable minergie-p standards. Due to noise protection requirements and the strong lakeside winds, the glass front of the office floors was designed as a double façade, which also allows for natural ventilation. Additionally, the trees on the east, south and west side also offer natural shade in summer.

Lighting of the individual areas is made according to the spatial requirements. To improve artificial lighting efficiency, floor-standing luminaries with electric ballasts and motion detectors are used around the workstations.

 

At the 2016 AAP American Architecture Prize wittfoht architekten were awarded in the category Architectural Design / Institutional Architecture for World Trade Organization.

 

Data

Year: 2013

Client: World Trade Organization

Architects: wittfoht architekten bda

Structural engineering: Schlaich Bergermann und Partner GmbH

Energy engineering: Transsolar Energietechnik GmbH

Domestic engineering: Weinmann energies sa

Electrical engineering: mab ingénierie sa

Structural physics: Bobran Ingenieure

General contractor: Implenia entreprise générale sa

Photographer: Brigida González Fotografie

 

Gross floor area: 14.500 square meters

Gross volume: 56.800 cubic meters 

Competition: 2009 – 1st prize

Construction period: 01/2011 – 07/2013

 

Façade: Félix Sa, Wicona, Glas Trösch

Flooring: Mafi, Interface

Sun screen: Warema

Lighting: Nimbus, Sattler, Hüttners, Bega, Zumtobel, Luceplan, Foscarini

Furniture: Lammhults, Fritz Hansen, Hussl, Arper, Wilkhahn, Dynamobel

Textile: Kvadrat

Sanitary fittings: Duravit, Villeroy&Boch

Tapware: Vola


About

Stuttgart based architectural studio wittfoht architekten was founded in 2005 by Jens Wittfoht. The range of services comprises very different building assignments, from new buildings to reconstructions and re-interpretations of listed landmarks. Our projects are always individual solutions deducted from the prevalent local and content specificalities and developed in dialogue with our public and private awarding authorities.

We are convinced that architecture is more than only fulfilling spatial programmes, going far beyond the merely technical, constructive, deadline-oriented and economical handling. There is an obvious connection between the inner construction of a building, its expression in the public space, and the standpoint it occupies with regard to societal coexistence. For us, architecture is first of all a thought process and not a formal statement.

- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 2237-01 - Communiqué de presse | World Trade Organization - wittfoht architekten - Institutional Architecture - crystalline volume<br> - Crédit photo : brigida gonzález
crystalline volume
Crédit photo : brigida gonzález
Télécharger
Image haute résolution
11.48 x 9.01
300dpi

~ 7,1 Mo
Dossier de presse | 2237-01 - Communiqué de presse | World Trade Organization - wittfoht architekten - Institutional Architecture - wto by night<br> - Crédit photo : brigida gonzález
wto by night
Crédit photo : brigida gonzález
Télécharger
Image haute résolution
11.48 x 9.01
300dpi

~ 5,4 Mo
Dossier de presse | 2237-01 - Communiqué de presse | World Trade Organization - wittfoht architekten - Institutional Architecture - accessible wooden deck - Crédit photo : brigida gonzález<br>
accessible wooden deck
Crédit photo : brigida gonzález
Télécharger
Image haute résolution
9.01 x 11.48
300dpi

~ 6,6 Mo
Dossier de presse | 2237-01 - Communiqué de presse | World Trade Organization - wittfoht architekten - Institutional Architecture - dialogue between old and new - Crédit photo : brigida gonzález<br>
dialogue between old and new
Crédit photo : brigida gonzález
Télécharger
Image haute résolution
11.48 x 9.01
300dpi

~ 7,5 Mo
Dossier de presse | 2237-01 - Communiqué de presse | World Trade Organization - wittfoht architekten - Institutional Architecture - conference room<br> - Crédit photo : brigida gonzález<br>
conference room
Crédit photo : brigida gonzález
Télécharger
Image haute résolution
9.01 x 11.48
300dpi

~ 8,8 Mo
Dossier de presse | 2237-01 - Communiqué de presse | World Trade Organization - wittfoht architekten - Institutional Architecture - open view to park and lake - Crédit photo : brigida gonzález<br>
open view to park and lake
Crédit photo : brigida gonzález
Télécharger
Image haute résolution
11.48 x 9.01
300dpi

~ 8,1 Mo
Dossier de presse | 2237-01 - Communiqué de presse | World Trade Organization - wittfoht architekten - Institutional Architecture - spiral stairs promote internal communication - Crédit photo : brigida gonzález<br>
spiral stairs promote internal communication
Crédit photo : brigida gonzález
Télécharger
Image haute résolution
11.48 x 9.01
300dpi

~ 7,3 Mo
Dossier de presse | 2237-01 - Communiqué de presse | World Trade Organization - wittfoht architekten - Institutional Architecture - space for informal meetings - Crédit photo : brigida gonzález<br>
space for informal meetings
Crédit photo : brigida gonzález
Télécharger
Image haute résolution
11.48 x 9.01
300dpi

~ 4,8 Mo
Dossier de presse | 2237-01 - Communiqué de presse | World Trade Organization - wittfoht architekten - Institutional Architecture - restaurant - Crédit photo : brigida gonzález<br>
restaurant
Crédit photo : brigida gonzález
Télécharger
Image haute résolution
11.48 x 9.01
300dpi

~ 8,2 Mo
Dossier de presse | 2237-01 - Communiqué de presse | World Trade Organization - wittfoht architekten - Institutional Architecture - restaurant - Crédit photo : brigida gonzález<br>
restaurant
Crédit photo : brigida gonzález
Télécharger
Image haute résolution
9.01 x 11.48
300dpi

~ 5,3 Mo
Dossier de presse | 2237-01 - Communiqué de presse | World Trade Organization - wittfoht architekten - Institutional Architecture - world trade organization<br> - Crédit photo : brigida gonzález<br>
world trade organization
Crédit photo : brigida gonzález
Télécharger
Image haute résolution
11.48 x 9.01
300dpi

~ 5,3 Mo
Dossier de presse | 2237-01 - Communiqué de presse | World Trade Organization - wittfoht architekten - Institutional Architecture - figure ground plan<br> - Crédit photo : wittfoht architekten<br>
figure ground plan
Crédit photo : wittfoht architekten
Télécharger
Image moyenne résolution
9.18 x 9.34
300dpi

~ 970 ko
Dossier de presse | 2237-01 - Communiqué de presse | World Trade Organization - wittfoht architekten - Institutional Architecture - site plan<br> - Crédit photo : wittfoht architekten<br>
site plan
Crédit photo : wittfoht architekten
Télécharger
Image très haute résolution
34.42 x 24.63
300dpi

~ 9,2 Mo
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le nouvel emblématique Walterdale Bridge connecte la ville, la nature et les individus - DIALOG

Le nouvel emblématique Walterdale Bridge connecte la ville, la nature et les individus  

DIALOG

Edmonton, Canada, 23-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Trois nouveaux directeurs nommés au sein d’EVOQ Architecture, assurant la pérennité de l’entreprise. - EVOQ Architecture

Trois nouveaux directeurs nommés au sein d’EVOQ Architecture, assurant la pérennité de l’entreprise.

EVOQ Architecture

Montréal, Canada, 16-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Mise en lumière et réaménagement de la Bibliothèque de l’Université Bishop’s - LumiGroup
Exclusivité de v2com

Mise en lumière et réaménagement de la Bibliothèque de l’Université Bishop’s

LumiGroup

Montréal, Canada, 02-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Maison de la littérature - Chevalier Morales Architectes
Exclusivité de v2com

Maison de la littérature

Chevalier Morales Architectes

Montréal, Canada, 26-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - École Metis Beach Intermediate - PROULXSAVARD + CCM2 consortium d'architectes
Exclusivité de v2com

École Metis Beach Intermediate

PROULXSAVARD + CCM2 consortium d'architectes

Québec, Canada, 25-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - OostlijnMétro - GROUP A
Exclusivité de v2com

Oostlijn Métro

GROUP A

Rotterdam, Netherlands, 22-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - École secondaire Ayb - Storaket Architectural Studio
Exclusivité de v2com

École secondaire Ayb

Storaket Architectural Studio

Yerevan, Armenia, 13-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le nouveau Royal Alberta Museum - DIALOG

Le nouveau Royal Alberta Museum

DIALOG

Edmonton, Canada, 05-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le centre familial Breazzano ouvre la voie au développement académique à Collegetown - ikon.5 architects

Le centre familial Breazzano ouvre la voie au développement académique à Collegetown

ikon.5 architects

New York, United States, 13-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Un centre de ressources d'apprentissage et un salon communautaire au cœur du campus du Suffolk County Community College - ikon.5 architects

Un centre de ressources d'apprentissage et un salon communautaire au cœur du campus du Suffolk County Community College

ikon.5 architects

New York, United States, 30-01-2019