Dossier de presse no. 1513-05

Journalistes! Découvrez ce projet prêt à être publié. Créez gratuitement un compte média v2com pour télécharger les images haute résolution.

Créez un compte média
Dossier de presse - Communiqué de presse - Azure Publishing Office - Dubbeldam Architecture + Design

Dossier de presse | no. 1513-05

Communiqué seulement en anglais

Azure Publishing Office

Toronto, Canada

Dubbeldam Architecture + Design

Toronto, Canada, 19-11-2019 -  Dubbeldam Architecture + Design was commissioned to design the headquarters for Azure Publishing, a leading global architecture and design media brand based in Toronto. The new offices are housed in a former transformer factory located in the Junction Triangle, an historic industrial area in the city’s west end that is undergoing a major transformation as a mixed-use neighbourhood.

Dating back to the early 20th century, the converted factory boasts large floor plates, high ceilings and generously scaled windows – features that are ideal for the multitude of creative enterprises that it
now houses. Across the road, the Museum of Contemporary Art has relocated into the century-old Tower Automotive building, becoming a significant anchor in the community. Its presence has further
attracted other destinations, including the Drake Commissary and Henderson Brewery.

Within this emerging creative precinct, Azure has situated itself in 5,600 square feet of space spread over two levels. The entry is demarcated by its distinctive logo, rendered in a bold orange supergraphic, visible through the reception glass on axis at the end of a long corridor leading to the office. In keeping with the Canadian designers who are routinely featured in the magazine, the whimsical pendant overhead is by Molo, a Vancouver-based studio that make furniture and lighting fixtures out of expandable paper geometries. An assemblage of five pendants are clustered like cumulus clouds and float above the reception desk whose sinuously organic wool top is crafted by the Brothers Dressler, bespoke furniture makers who are also neighbours on Sterling Road.

The reception area is flanked by a large, open-concept space that accommodates 26 workstations, a pair of private offices and a meeting room, which serve as the working environment for team of editors, publishers, writers and advertising sales. Equipped with ergonomic desks and task chairs by Teknion, this quiet zone is conducive to professional focus, while also accommodating client meetings and collaborative sessions. To optimize structure and order, reference material and personal belongings can be stowed in integrated bookshelves and storage cubbies. The space is bathed in natural daylight from both south and east-facing windows,
increasing productivity and a sense of wellbeing for staff.

On the opposite side of reception, a double-height space captivates with its volumetric expansion, with 16-foot-tall original factory windows framed in black metal providing even north light. Flexible in
nature, the space is ideal for social events and recreational activities. The adjoining lunchroom and staff kitchen – fitted with Scavolini cabinets – can be closed off by a sliding translucent acrylic screen, a device used throughout the office to maintain a modicum of privacy without sacrificing light transmission.

The office’s material palette is a strategic interplay of new and old: white and pops of colour are introduced through graphics, seating and signage, in contrast to the neutral palette of the historic textured red brick walls, aged wood plank ceilings, newly installed honey-blonde maple floors, and darkened rough steel columns and beams.
According to principal Heather Dubbeldam, “The design of Azure’s new office preserves and accentuates the factory’s original character, instilling an authenticity to the space by revealing its past.”


Data Sheet

Location: Toronto | Size: 5,600 s.f
Design: Dubbeldam Architecture + Design
Project Team: Heather Dubbeldam, Andrew Snow, Marisa Maggs, Joseph Villahermosa
Photography: Scott Norsworthy


Dubbeldam Architecture + Design

Dubbeldam Architecture + Design is a multi-disciplinary design practice recognized for creating projects that demonstrate design clarity, thoughtful planning, and rigorous attention to detail. Founded by architect Heather Dubbeldam, the studio has grown to include a team of architects and designers from different backgrounds and disciplines. Dubbeldam's portfolio consists of a diverse range of projects including a mixed-use project in Batawa, Ontario; a daycare centre; office renovations for Slack Technologies, Travelzoo, Informa Exhibitions and Azure Magazine; numerous residential projects; and hospitality design for Dark Horse Espresso Bar, Wallace Espresso, the Gladstone Hotel in Toronto and the Walper Hotel in Kitchener, Ontario. The commitment to design excellence has earned the firm over 50 design awards and wide recognition in national and international publications. Dubbeldam is the recipient of the Professional Prix de Rome in Architecture from the Canada Council, one of the oldest and most prestigious prizes in architecture created to recognize outstanding achievement in Canadian architecture.

- 30 -

Pour plus d’informations

  1. dubbeldam.ca/portfolio/work/azure-pub...

Contact média

Pièces jointes

Azure Publishing Office - Presskit
Images basse résolution ~ 2,6 Mo
Images haute résolution ~ 840 Mo

Termes et conditions

Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire. Merci d’inclure la source v2com lorsque possible et il est toujours apprécié de recevoir les versions PDF de vos articles.

Dossier de presse | 1513-05 - Communiqué de presse | Azure Publishing Office - Dubbeldam Architecture + Design - Design d’intérieur commercial - The entry is demarcated by its distinctive logo, rendered in a bold orange supergraphic, visible through the reception glass on axis at the end of a long corridor leading to the office. - Crédit photo : Scott Norsworthy
The entry is demarcated by its distinctive logo, rendered in a bold orange supergraphic, visible through the reception glass on axis at the end of a long corridor leading to the office.
Crédit photo : Scott Norsworthy
Télécharger

Image très haute résolution : 22.2 x 26.25 @ 300dpi ~ 31 Mo

Dossier de presse | 1513-05 - Communiqué de presse | Azure Publishing Office - Dubbeldam Architecture + Design - Design d’intérieur commercial - In keeping with the Canadian designers who are routinely featured in the magazine, the whimsical pendant overhead is by Molo, a Vancouver-based studio that makes furniture and lighting fixtures out of expandable paper geometries. - Crédit photo : Scott Norsworthy
In keeping with the Canadian designers who are routinely featured in the magazine, the whimsical pendant overhead is by Molo, a Vancouver-based studio that makes furniture and lighting fixtures out of expandable paper geometries.
Crédit photo : Scott Norsworthy
Télécharger

Image très haute résolution : 22.0 x 29.4 @ 300dpi ~ 27 Mo

Dossier de presse | 1513-05 - Communiqué de presse | Azure Publishing Office - Dubbeldam Architecture + Design - Design d’intérieur commercial - Crédit photo : Scott Norsworthy
Crédit photo : Scott Norsworthy
Télécharger

Image très haute résolution : 28.81 x 17.68 @ 300dpi ~ 16 Mo

Dossier de presse | 1513-05 - Communiqué de presse | Azure Publishing Office - Dubbeldam Architecture + Design - Design d’intérieur commercial - An assemblage of five pendants are clustered like cumulus clouds and float above the reception desk whose sinuously organic wood top is crafted by the Brothers Dressler. - Crédit photo : Scott Norsworthy
An assemblage of five pendants are clustered like cumulus clouds and float above the reception desk whose sinuously organic wood top is crafted by the Brothers Dressler.
Crédit photo : Scott Norsworthy
Télécharger

Image très haute résolution : 21.89 x 24.52 @ 300dpi ~ 22 Mo

Dossier de presse | 1513-05 - Communiqué de presse | Azure Publishing Office - Dubbeldam Architecture + Design - Design d’intérieur commercial - Crédit photo : Scott Norsworthy
Crédit photo : Scott Norsworthy
Télécharger

Image très haute résolution : 29.81 x 22.29 @ 300dpi ~ 26 Mo

Dossier de presse | 1513-05 - Communiqué de presse | Azure Publishing Office - Dubbeldam Architecture + Design - Design d’intérieur commercial - Flexible in nature, the space is ideal for social events and recreational activities. - Crédit photo : Scott Norsworthy
Flexible in nature, the space is ideal for social events and recreational activities.
Crédit photo : Scott Norsworthy
Télécharger

Image très haute résolution : 21.27 x 23.74 @ 300dpi ~ 36 Mo

Dossier de presse | 1513-05 - Communiqué de presse | Azure Publishing Office - Dubbeldam Architecture + Design - Design d’intérieur commercial -  <p class="">A double-height space captivates with its volumetric expansion, with 16-foot-tall original factory windows framed in black metal providing even north light.<br></p>  - Crédit photo : Scott Norsworthy

A double-height space captivates with its volumetric expansion, with 16-foot-tall original factory windows framed in black metal providing even north light.

Crédit photo : Scott Norsworthy
Télécharger

Image très haute résolution : 22.04 x 22.95 @ 300dpi ~ 22 Mo

Dossier de presse | 1513-05 - Communiqué de presse | Azure Publishing Office - Dubbeldam Architecture + Design - Design d’intérieur commercial - The adjoining lunchroom and staff kitchen can be closed off by a sliding translucent acrylic screen, a device used throughout the office to maintain a modicum of privacy without sacrificing light transmission. - Crédit photo : Scott Norsworthy
The adjoining lunchroom and staff kitchen can be closed off by a sliding translucent acrylic screen, a device used throughout the office to maintain a modicum of privacy without sacrificing light transmission.
Crédit photo : Scott Norsworthy
Télécharger

Image très haute résolution : 21.74 x 27.12 @ 300dpi ~ 21 Mo

Dossier de presse | 1513-05 - Communiqué de presse | Azure Publishing Office - Dubbeldam Architecture + Design - Design d’intérieur commercial - The lunchroom and staff kitchen are fitted with Scavolini cabinets. - Crédit photo : Scott Norsworthy
The lunchroom and staff kitchen are fitted with Scavolini cabinets.
Crédit photo : Scott Norsworthy
Télécharger

Image très haute résolution : 29.94 x 20.66 @ 300dpi ~ 18 Mo

Dossier de presse | 1513-05 - Communiqué de presse | Azure Publishing Office - Dubbeldam Architecture + Design - Design d’intérieur commercial - <p class="">A large, open-concept space accommodates 26 workstations, a pair of private offices and a</p>meeting room, which serve as the working environment for teams of editors, publishers, writers and advertising sales.  - Crédit photo : Scott Norsworthy

A large, open-concept space accommodates 26 workstations, a pair of private offices and a

meeting room, which serve as the working environment for teams of editors, publishers, writers and advertising sales.
Crédit photo : Scott Norsworthy
Télécharger

Image très haute résolution : 29.71 x 20.73 @ 300dpi ~ 35 Mo

Dossier de presse | 1513-05 - Communiqué de presse | Azure Publishing Office - Dubbeldam Architecture + Design - Design d’intérieur commercial -  <p class="">To optimize structure and order, reference material and personal belongings can be stowed in integrated bookshelves and storage cubbies.</p>  - Crédit photo : Scott Norsworthy

To optimize structure and order, reference material and personal belongings can be stowed in integrated bookshelves and storage cubbies.

Crédit photo : Scott Norsworthy
Télécharger

Image très haute résolution : 22.38 x 24.58 @ 300dpi ~ 35 Mo

Vous pourriez également aimer...