Press kit no. 1701-01

Journalists, explore this publication-ready project. Create a free v2com media account to download high-resolution images.

Create a media account
Press kit - Press release - Butterton by LLI Design -Award winning contemporary family residence - LLI Design

Press Kit | no. 1701-01

Press release only in English

Publication restriction

You must be signed in to make a request for authorization to publish.

Butterton by LLI Design - Award winning contemporary family residence

Aylesbury, United Kingdom

LLI Design


London, United Kingdom, 2015-04-14 - 

LLI Design have recently completed a total redesign of the ground floor of a newly built (c. 5 year old) detached house in Buckinghamshire, United Kingdom. The clients, a young professional couple with 2 children, wanted a modern look that wasn’t cold and clinical, they wanted their home to be somewhere they could relax and entertain, but at the same time would function as a practical family home.


The Brief, Space planning, layout and flow


The family had bought the house new and over time had come to recognise that it did not fulfil their wishes as to how they wanted to live.


The original layout was fairly traditional, with a family / kitchen room at the back of the house looking onto the garden, a separate dining room at the front was seldom used - mainly because it was difficult to access from the kitchen. There were two further reception rooms, one of which, whilst large, was also under used as the layout, lighting and decor combined to make it an uncomfortable space.


It was calculated that up to 40% of the space was very seldom used, which was an important factor in the redesign. The house in general, needed to be taken to a new level of design and quality, LLI Design proposed that more open plan living would suit the family’s lifestyle.


The wall between the kitchen and dining room was removed in order to create one large area divided into a family living space, new kitchen and dining area. This approach changed the whole dynamic and truly placed the kitchen at the heart of the home whilst at the same time having the added benefit of flooding the space with natural light from front and rear aspects. One of the reception rooms was redefined as a TV / lounge and the other as a study.


Statement frosted glass kitchen


The kitchen was designed to give a real wow factor. A dramatic 3.7m long central island wrapped in statement dove grey frosted glass was installed and under lit with LED strips. The island houses the double sink, with waste disposer, water softener, pop up sockets, induction hob with downdraft extractor and a breakfast bar at one end. An impressive bank of tall units sits against the back wall with 2 ovens, microwave, steam oven and a large wine fridge. At one end there are pocket doors that fold back to reveal, toaster, mixer and all paraphernalia that usually clutter the worktop. This can be closed when not required, keeping the look sleek and visually pure.


The existing utility room was stripped out and the space was re-designed. New units were specified including a full height pull out pantry. Overall providing increased storage and also making it a practical room for laundry.


Family & Dining Areas


In the family area, furnishings were kept simple but with strong styling lines, a bright red retro styled sofa with chaise end and a rug together with a statement Flos spun floor lamp and bright artworks, warm up the area. A limited palette of greys, creams, blacks and reds added drama to the space.


In the dining area the Flos spun floor lamp was repeated and a honed granite table with upholstered slimline dining chairs were specified to inject texture and as a contrast to the block of Flos Fuschia glass hanging ceiling lights above.


TV / Lounge


The larger reception room was repurposed as a TV / lounge due to it’s lack of natural light. It was important to make this room warm, welcoming and cosy especially as it had been so under used in the past. The palette was kept to oranges, taupes and greys, together with a walnut floor. This progresses harmoniously from the open plan area adjacent to it. A sizeable and comfy L shaped sofa along with an orange accent Arne Jacobsen Egg Chair and a large textured rug were specified. An oversized classic arc lamp finishes the space, along with dramatic artworks that complete the room.


A full width, bespoke lacquer wall hung unit was specified, under lit with a warm hum of LED. The 65” TV was set flush into a bespoke stud partition, so, although large it didn’t dominate the room.


Interior Architectural Details & Intelligent Lighting Scheme


All the painted panelled joinery doors were removed and new flush walnut veneered doors were specified, to create a contemporary feel. Some doors were specified with glazed panels to maximise light levels. New door furniture was specified throughout including projection hinges to allow for 180 degree opening doors to the new dining area.


Engineered American Black walnut flooring was specified in the TV / lounge, study and hallway and large format porcelain tiles in the open plan areas.


The entire open plan area was underfloor heated and new contemporary radiators installed elsewhere.


A new lighting scheme was designed and specified including new fittings and garden lighting. An Intelligent Lighting system was installed in order to create moods, ambience and timed events internally and externally, controlled from wall mounted keypads and also by iPads / iPhones.


Study & WC


The second reception room became a bright Study for the couple’s two children. A bespoke wall hung unit with LED lighting allows for ample storage and 2no. back to back desks with classic Eames EA108 chairs in bright yellow and turquoise Arne Jacobsen AJ table lamps complete the look, making it an uplifting space to study.


The small downstairs WC was transformed with sleek floor and wall tiles. On one wall a full size mirror was installed with led strip below. New lighting and a wall hung WC and basin completed the revitalisation of the space.


Summary & Awards


By changing the dynamics of the spaces involved and re-thinking how the family wanted to use their home LLI Design have not only maximised the available space, but created an uplifting and comfortable home which the owners can proudly display to their guests.


The project recently received a Highly Commended award for the Interior Design Private Residence, South East, UK category in the International Property Awards - in association with Gaggenau & Rolls Royce Motor Cars.


About LLI Design


LLI Design offer a comprehensive design service creating beautifully crafted interiors for discerning clients. Based in their Studios in Highgate, London the creative team is led by Design Director Linda Levene. Her background as a fashion and textile designer is reflected in her love of form, texture and colour.


Recent projects include the interior design and modernisation of properties in Hampstead, Fulham and Highgate including a 10,000 sq ft victorian residence, a 12,000 sq ft new build home and the co-joining and re-planning of two apartments to provide a single luxury penthouse.


LLI Design’s schemes are seamlessly executed by their sister company Pegasus Property

whose craftsmen ensure that every element is fabricated and installed to LLI Design’s exacting standards.


LLI Design have always been committed to delivering exceptional, comfortable and individual homes that give enduring pleasure. Linda directs each project from a planning and creative point of view, supported by her team to assist with drawings, budget and project management. The creative team's attention to detail and meticulous care, result in luxurious bespoke interiors that often exceed their clients' dreams. Linda truly believes that good quality design is life enhancing and deliver it in every project they undertake. Each project is seamlessly executed and beautifully finished, no matter how large or small.
- 30 -

For more information

  1. llidesign.co.uk/

Media contact

Attachments

Low-resolution images ~ 3.21 MB
High-resolution images ~ 71.8 MB

Terms and conditions

For immediate release

All photos must be published with proper credit. Please reference v2com as the source whenever possible. We always appreciate receiving PDF copies of your articles.

Press kit | 1701-01 - Press release | Butterton by LLI Design -Award winning contemporary family residence - LLI Design - Residential Interior Design -  Family Living to Kitchen - Butterton - LLI Design - Photo credit: Alex Maguire Photography
Family Living to Kitchen - Butterton - LLI Design
Photo credit: Alex Maguire Photography
Download

Very High-resolution image : 19.2 x 12.8 @ 300dpi ~ 2.7 MB

Press kit | 1701-01 - Press release | Butterton by LLI Design -Award winning contemporary family residence - LLI Design - Residential Interior Design -  Family Living&nbsp;- LLI Design  - Photo credit: Alex Maguire Photography<br>
Family Living - LLI Design
Photo credit: Alex Maguire Photography
Download

Very High-resolution image : 18.88 x 18.19 @ 300dpi ~ 9.5 MB

Press kit | 1701-01 - Press release | Butterton by LLI Design -Award winning contemporary family residence - LLI Design - Residential Interior Design - Kitchen&nbsp;- Butterton&nbsp;- LLI Design - Photo credit: Alex Maguire Photography
Kitchen - Butterton - LLI Design
Photo credit: Alex Maguire Photography
Download

Very High-resolution image : 19.2 x 12.8 @ 300dpi ~ 1.6 MB

Press kit | 1701-01 - Press release | Butterton by LLI Design -Award winning contemporary family residence - LLI Design - Residential Interior Design - Kitchen Detail&nbsp;- Wine Fridge - Butterton&nbsp;- LLI Design - Photo credit: Alex Maguire Photography
Kitchen Detail - Wine Fridge - Butterton - LLI Design
Photo credit: Alex Maguire Photography
Download

Very High-resolution image : 12.8 x 19.2 @ 300dpi ~ 1.6 MB

Press kit | 1701-01 - Press release | Butterton by LLI Design -Award winning contemporary family residence - LLI Design - Residential Interior Design -  Family Living Detail - Butterton&nbsp;- LLI Design - Photo credit: Alex Maguire Photography
Family Living Detail - Butterton - LLI Design
Photo credit: Alex Maguire Photography
Download

Very High-resolution image : 19.2 x 12.8 @ 300dpi ~ 3.9 MB

Press kit | 1701-01 - Press release | Butterton by LLI Design -Award winning contemporary family residence - LLI Design - Residential Interior Design - Family Area Detail&nbsp;- Butterton&nbsp;- LLI Design - Photo credit: Alex Maguire Photography
Family Area Detail - Butterton - LLI Design
Photo credit: Alex Maguire Photography
Download

Very High-resolution image : 12.8 x 19.2 @ 300dpi ~ 2.8 MB

Press kit | 1701-01 - Press release | Butterton by LLI Design -Award winning contemporary family residence - LLI Design - Residential Interior Design - Kitchen Detail&nbsp;- Appliances - Butterton&nbsp;- LLI Design - Photo credit: Alex Maguire Photography
Kitchen Detail - Appliances - Butterton - LLI Design
Photo credit: Alex Maguire Photography
Download

Very High-resolution image : 19.2 x 12.8 @ 300dpi ~ 2 MB

Press kit | 1701-01 - Press release | Butterton by LLI Design -Award winning contemporary family residence - LLI Design - Residential Interior Design - Dining Area - Butterton - LLI Design - Photo credit: Alex Maguire Photography
Dining Area - Butterton - LLI Design
Photo credit: Alex Maguire Photography
Download

High-resolution image : 10.05 x 11.71 @ 300dpi ~ 1.7 MB

Press kit | 1701-01 - Press release | Butterton by LLI Design -Award winning contemporary family residence - LLI Design - Residential Interior Design -  TV / Lounge - Bespoke lacquer wall hung unit with TV inset into wall above - Butterton&nbsp;- LLI Design - Photo credit: Alex Maguire Photography
TV / Lounge - Bespoke lacquer wall hung unit with TV inset into wall above - Butterton - LLI Design
Photo credit: Alex Maguire Photography
Download

Very High-resolution image : 18.37 x 12.8 @ 300dpi ~ 1.8 MB

Press kit | 1701-01 - Press release | Butterton by LLI Design -Award winning contemporary family residence - LLI Design - Residential Interior Design - TV / Loung - Egg Chair&nbsp;- Butterton&nbsp;- LLI Design - Photo credit: Alex Maguire Photography
TV / Loung - Egg Chair - Butterton - LLI Design
Photo credit: Alex Maguire Photography
Download

Very High-resolution image : 12.8 x 19.2 @ 300dpi ~ 1.8 MB

Press kit | 1701-01 - Press release | Butterton by LLI Design -Award winning contemporary family residence - LLI Design - Residential Interior Design - Study&nbsp;- Butterton&nbsp;- LLI Design - Photo credit: Alex Maguire Photography
Study - Butterton - LLI Design
Photo credit: Alex Maguire Photography
Download

Very High-resolution image : 12.8 x 19.2 @ 300dpi ~ 1.5 MB

Press kit | 1701-01 - Press release | Butterton by LLI Design -Award winning contemporary family residence - LLI Design - Residential Interior Design -   WC&nbsp;- Butterton - LLI Design   - Photo credit: Alex Maguire Photography
WC - Butterton - LLI Design
Photo credit: Alex Maguire Photography
Download

Very High-resolution image : 12.47 x 19.2 @ 300dpi ~ 6.7 MB

Press kit | 1701-01 - Press release | Butterton by LLI Design -Award winning contemporary family residence - LLI Design - Residential Interior Design - Before + After Floorplan - Butterton - LLI Design - Photo credit: Alex Maguire Photography
Before + After Floorplan - Butterton - LLI Design
Photo credit: Alex Maguire Photography
Download

High-resolution image : 16.54 x 11.69 @ 300dpi ~ 1.6 MB

Press kit | 1701-01 - Press release | Butterton by LLI Design -Award winning contemporary family residence - LLI Design - Residential Interior Design -  International Property Award - Butterton by LLI Design  - Photo credit: International Property Awards
International Property Award - Butterton by LLI Design
Photo credit: International Property Awards
Download

Medium-resolution image : 1.97 x 7.25 @ 300dpi ~ 310 KB

Press kit | 1701-01 - Press release | Butterton by LLI Design -Award winning contemporary family residence - LLI Design - Residential Interior Design - LLI Design - Logo - Photo credit: LLI Design
LLI Design - Logo
Photo credit: LLI Design
Download

Medium-resolution image : 8.33 x 8.33 @ 300dpi ~ 240 KB

You may also like...

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Victorian Townhouse, Highgate, London - LLI Design

London, United Kingdom, 2018-06-12

Victorian Townhouse, Highgate, London

LLI Design

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Highgate Hill - LLI Design

London, United Kingdom, 2018-04-05

Highgate Hill

LLI Design

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Southwood -Award winning contemporary London townhouse - LLI Design
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Seaside House - Martins | Afonso atelier de design

Bordeaux, France, 2019-07-16

Seaside House

Martins | Afonso atelier de design

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Darling Point - Alexander &CO.

Sydney, Australia, 2019-06-10

Darling Point

Alexander &CO.

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Mallorca - Askdeco

Beirut, Lebanon, 2019-05-23

Mallorca

Askdeco

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Cherished Glow - Wael Farran Studio

Mount-Liban, Lebanon, 2019-04-10

Cherished Glow

Wael Farran Studio

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - The Burj Residence - VSHD Design

Dubai, United Arab Emirates, 2019-03-28

The Burj Residence

VSHD Design

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Crown Heights Brownstone - BFDO Architects

Brooklyn, United States, 2019-03-12

Crown Heights Brownstone

BFDO Architects

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Jing'an Prime Land - Mason Studio

Toronto, Canada, 2019-03-05

Jing'an Prime Land

Mason Studio