Press kit no. 2180-01

Journalists, explore this publication-ready project. Create a free v2com media account to download high-resolution images.

Create a media account
Press kit - Press release - A big LITTLE nest - Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel

Press Kit | no. 2180-01

A big LITTLE nest

Bordeaux, France

Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel

It’s in the duality between small space and large glass surfaces that the project was born.

Bordeaux, France, 2016-09-16 - 

This small apartment on two levels is located in a stone building, in the heart of the historical centre of Bordeaux.

The challenge of this rehabilitation was to design a small space in which all the functions of a large space would be present. 

  

« Set of staging by light »  

Its main potentiality was great brightness. This is explained by its ten windows, enabling it to benefit from all orientations (North, South, East, West) and gives it a warm atmosphere.

We have proposed a clear and sober wood as the main material, thus coming to strengthen this atmosphere. These are for the same reasons that we have proposed to keep and rework existing chestnut floors, from revealing its subtly golden, specially for this type of wood.

The light is reflected then in the walls and volumes dressed in white, playing with wood, which is adorned with tones and different nuances depending on the time of day, such subsequent stagings of this volume.

Using these lighter shades on all surfaces, contributed to visually expand the space.

  

« Optimization of space »  

This constraint of restricted space guided us toward solutions, inducing new forms of appropriation of space by the users.

This is materialized by the creation of plans on different levels used to sit, lie down, working, eating…

Thus, we have succeeded in drawing two bands built parallel, generating space of the living room in the middle.

The first, develops along the wall, offering a great library, raised on a podium, to sit, to climb on it to access the library, to put away or to exit the dining room table and to access reading room. Under the podium, are hidden plenty of storage on castors, easily accessible.

Reading room, at the bottom, made of small bands of mattress on the podium, gives life to real cocoon, calling for relaxation. Below, is hiding an extra office, including all necessary storage and providing a pleasant, naturally lit workspace. It can quickly close to the arrival of guests for example, so that they don’t even suspect its existence, such a stage set that it would change its one way.

  

The second built band on the wall opposite, articulates the laundry, kitchen and stairs.

The laundry room is a small room high ceiling. It was invested throughout its volume. On one of the walls is storage space on all height and ceiling it has retractable elements used to extend the linen.

                   

The kitchen is a peninsula around which all the elements are accessible, taking advantage of its plan of work accessible from all sides. This space is discrete in minimizing its impact, when time isn’t the meal. All appliances are hidden within this objective.

 

Similarly, the stair has plenty of storage. A white height volume delineates the kitchen.

 

Upstairs, the partition becomes a real piece of furniture on full height creating the space of the room. A small wood volume in the room, hides the dressing.

Special doors, in the room and toilets, fade into space, taking the appearance of a continuous wall.

The back of the toilet wall emerges as a wood ribbon from the ground and hides putting-away.

In the bathroom, sand marble gives it a gross appearance, giving a sober and contemporary atmosphere, in harmony with the rest of the apartment. One of features of the bathroom is the window in the shower, flooding this small space of light and giving it a special atmosphere.

  

Everything has been thought of and designed in detail, in order to every things has its place and don’t come clutter free space. The result is a real place of relaxation, where all spaces are to invest: we can as well lie down on the podium in the living room as above the kitchen…


Mickaël Martins Afonso & L’atelier miel

Location: Bordeaux, France

Year: 2014

Building works: 10 months

Area: 45 m2

Materials used:

Rubber tree (furniture, stairs, podium)

Chestnut tree (floor, bathroom furniture)

MDF black: (furniture inside)

MDF painted (doors, false ceilings)

Grey sand marble of Portugal (bathroom)

Granite black Zimbabwe flame brushed (kitchen worktop)

Oak painted: (windows)


Photographs: Mickaël Martins Afonso  

- 30 -

For more information

  1. www.atelier-miel.com

Media contact

Attachments

Low-resolution images ~ 4.77 MB
High-resolution images ~ 68 MB

Terms and conditions

For immediate release

All photos must be published with proper credit. Please reference v2com as the source whenever possible. We always appreciate receiving PDF copies of your articles.

Press kit | 2180-01 - Press release | A big LITTLE nest - Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel - Residential Interior Design - Living Room<br> - Photo credit: Mickaël Martins Afonso<br>
Living Room
Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Download

High-resolution image : 10.72 x 16.19 @ 300dpi ~ 6.4 MB

Press kit | 2180-01 - Press release | A big LITTLE nest - Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel - Residential Interior Design - Leisure Area<br> - Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Leisure Area
Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Download

High-resolution image : 10.14 x 15.81 @ 300dpi ~ 5.8 MB

Press kit | 2180-01 - Press release | A big LITTLE nest - Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel - Residential Interior Design - Office under the leisure area<br> - Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Office under the leisure area
Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Download

High-resolution image : 9.37 x 14.73 @ 300dpi ~ 4.9 MB

Press kit | 2180-01 - Press release | A big LITTLE nest - Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel - Residential Interior Design - Drawers under podium<br> - Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Drawers under podium
Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Download

High-resolution image : 16.43 x 10.88 @ 300dpi ~ 6.4 MB

Press kit | 2180-01 - Press release | A big LITTLE nest - Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel - Residential Interior Design - Sliding table<br> - Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Sliding table
Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Download

High-resolution image : 9.77 x 15.81 @ 300dpi ~ 5.7 MB

Press kit | 2180-01 - Press release | A big LITTLE nest - Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel - Residential Interior Design - Turntable<br> - Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Turntable
Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Download

High-resolution image : 9.68 x 15.48 @ 300dpi ~ 4.8 MB

Press kit | 2180-01 - Press release | A big LITTLE nest - Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel - Residential Interior Design - Living Room - Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Living Room
Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Download

High-resolution image : 10.36 x 15.73 @ 300dpi ~ 7.1 MB

Press kit | 2180-01 - Press release | A big LITTLE nest - Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel - Residential Interior Design - Kitchen - Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Kitchen
Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Download

High-resolution image : 15.86 x 10.36 @ 300dpi ~ 5.5 MB

Press kit | 2180-01 - Press release | A big LITTLE nest - Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel - Residential Interior Design - Staircase &amp; Storage<br> - Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Staircase & Storage
Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Download

High-resolution image : 10.88 x 16.43 @ 300dpi ~ 6 MB

Press kit | 2180-01 - Press release | A big LITTLE nest - Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel - Residential Interior Design - Drawer in staircase<br> - Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Drawer in staircase
Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Download

High-resolution image : 10.88 x 16.43 @ 300dpi ~ 6 MB

Press kit | 2180-01 - Press release | A big LITTLE nest - Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel - Residential Interior Design - Staircase well<br> - Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Staircase well
Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Download

High-resolution image : 10.27 x 16.43 @ 300dpi ~ 4.1 MB

Press kit | 2180-01 - Press release | A big LITTLE nest - Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel - Residential Interior Design - Staircase well - Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Staircase well
Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Download

High-resolution image : 10.88 x 16.43 @ 300dpi ~ 3 MB

Press kit | 2180-01 - Press release | A big LITTLE nest - Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel - Residential Interior Design - Rest room - Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Rest room
Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Download

High-resolution image : 9.74 x 15.69 @ 300dpi ~ 4.2 MB

Press kit | 2180-01 - Press release | A big LITTLE nest - Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel - Residential Interior Design - Room - Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Room
Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Download

High-resolution image : 10.45 x 16.11 @ 300dpi ~ 4.9 MB

Press kit | 2180-01 - Press release | A big LITTLE nest - Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel - Residential Interior Design - Bathroom<br> - Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Bathroom
Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Download

High-resolution image : 9.68 x 15.97 @ 300dpi ~ 4.9 MB

Press kit | 2180-01 - Press release | A big LITTLE nest - Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel - Residential Interior Design - Shower - Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Shower
Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Download

High-resolution image : 7.62 x 15.46 @ 300dpi ~ 3.4 MB

Press kit | 2180-01 - Press release | A big LITTLE nest - Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel - Residential Interior Design - Bathroom - Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Bathroom
Photo credit: Mickaël Martins Afonso
Download

High-resolution image : 10.01 x 15.63 @ 300dpi ~ 4.8 MB

Press kit | 2180-01 - Press release | A big LITTLE nest - Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel - Residential Interior Design - Longitudinal section - Photo credit: Mickaël Martins Afonso &amp; L'atelier miel
Longitudinal section
Photo credit: Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel
Download

Medium-resolution image : 8.26 x 8.26 @ 300dpi ~ 1.7 MB

Press kit | 2180-01 - Press release | A big LITTLE nest - Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel - Residential Interior Design - Second floor plan<br> - Photo credit: Mickaël Martins Afonso &amp; L'atelier miel
Second floor plan
Photo credit: Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel
Download

Medium-resolution image : 8.26 x 8.26 @ 300dpi ~ 1.3 MB

Press kit | 2180-01 - Press release | A big LITTLE nest - Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel - Residential Interior Design - Third floor plan - Photo credit: Mickaël Martins Afonso &amp; L'atelier miel
Third floor plan
Photo credit: Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel
Download

Medium-resolution image : 8.26 x 8.26 @ 300dpi ~ 1.2 MB

You may also like...

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - A big LITTLE nest - Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - The Castor Des Érables - Parkhouse

Montréal, Canada, 2019-08-02

The Castor Des Érables

Parkhouse

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Seaside House - Martins | Afonso atelier de design

Bordeaux, France, 2019-07-16

Seaside House

Martins | Afonso atelier de design

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Darling Point - Alexander &CO.

Sydney, Australia, 2019-06-10

Darling Point

Alexander &CO.

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Mallorca - Askdeco

Beirut, Lebanon, 2019-05-23

Mallorca

Askdeco

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Cherished Glow - Wael Farran Studio

Mount-Liban, Lebanon, 2019-04-10

Cherished Glow

Wael Farran Studio

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - The Burj Residence - VSHD Design

Dubai, United Arab Emirates, 2019-03-28

The Burj Residence

VSHD Design

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Crown Heights Brownstone - BFDO Architects

Brooklyn, United States, 2019-03-12

Crown Heights Brownstone

BFDO Architects

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Jing'an Prime Land - Mason Studio

Toronto, Canada, 2019-03-05

Jing'an Prime Land

Mason Studio