EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 2259-02
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


Download the full package of low-resolution images:
LR Images ~ 3.7 MB


Download the full package of high-resolution images:
HR images ~ 122 MB


The high-resolution images are also available individually under each image.

The press release is available below (copy and paste).


Flag black
Press kit - Press release - Ivanhoe Grammar Senior Years & ScienceCentre - McBride Charles Ryan

Ivanhoe Grammar Senior Years & Science Centre

Doreen, Australia

McBride Charles Ryan

McBride Charles Ryan wins the WAN Colour in Architecture 2016 Award with their outstanding design for the Ivanhoe Grammar Senior Years and Science Centre in Melbourne


Melbourne, Australia, 2017-03-27 -

McBride Charles Ryan of Melbourne, Victoria, Australia, has been announced as the winner of the WAN Colour in Architecture Award 2016 for their Ivanhoe Grammar Senior Years & Science Centre, a project that places a vibrant and engaging use of colour at the heart of the design concept.

The WAN Colour in Architecture Award celebrates projects that harness colour to dramatically transform a building or enhance the experience for its users and community. The winning design was selected from a shortlist of six entries by an expert judging panel. This year’s jury, chosen for their knowledge and experience in this category, were: Karen Haller, Applied Colour Psychology Consultant at Karen Haller Colour & Design, Morag Morrison, Partner at Hawkins\Brown, Per Nimer, Design Manager at Akzonobel and Zlatko Slijepcevic, Director of EPR Architects. After assessing the shortlist in depth, the judges were unanimous in their admiration for this project, which they considered a standout winner for successfully expressing a design philosophy that treated colour as a key consideration throughout.

The brief for this new school building included a variety of general learning areas, provision for the senior year teachers and a science centre. The circular shaped plan had an appropriate civic quality based on the school’s original masterplan. However, rather repeating the circular pattern inside, the designers chose to use geometry and colour to define the central courtyards, light wells and learning spaces. The sharp angles and vivid colours of the interior form a dramatic contrast with the round form and muted tones of the drum-like outer structure. At key entry points, the drum is ‘eroded’ to reveal the wonders of science and learning expressed through this vibrant design. Per was delighted by the surprise of the coloured inner spaces as revealed through these openings, and went on to say: “I think that what fascinates me - and what makes it a winner - is that this project is obviously about colour from the start.” The designers were inspired by the idea of an eggshell hiding an inner core, and by kaleidoscopes, where a view inside reveals seemingly infinite combinations of colour and pattern. Karen appreciated this approach, saying: “It does look like an egg and when you break it open, there’s this jewel of colours in the middle.

The contrast evident in the building’s language encapsulates contemporary methods for a well-rounded education. The classic circular form represents the order and certainty of knowledge, while the building’s expressive and complex inner world represents the uncertainty of modern life and scientific understanding, and the necessity of wonder and imagination to see us through. Zlatko praised the accurate response of the design to its context as a school building, combining the serious with the playful. Morag also noted the building’s effectiveness in its particular location, stating: “I think that it works in the context of Australia, where there’s bright sunshine. For kids, it must be brilliant.”

Overall, the judges agreed that this project exemplified the Award’s aim to champion designs using colour to create a more dynamic and communicative built environment. Karen said: “For the whole premise, that there’s an architectural firm looking to bring colour to the beginning of the design and not at the end - that’s to be commended.”


About McBride Charles Ryan

MCR has one passion - providing exceptional design for their clients. MCR's commitment to provide their clients with innovative solutions, technical excellence and personal and professionalism has generated a steady growth in the reputation of the architecture firm since 1988.
 
MCR has successfully managed projects with budgets of up to $1B, combining complex architectural form with the finest construction technique and the most demanding programs. MCR has experience in many areas, having undertaken and realised work in all sectors, and this has been recognised by a variety of awards.

McBride Charles Ryan prides itself in its hands-on approach to its projects and believe that it's buildings are bespoke manifestations of the clients' vision and it is due to this approach that MCR's designs are truly singular.

- 30 -


Media contact
Press kit | 2259-02 - Press release | Ivanhoe Grammar Senior Years & ScienceCentre - McBride Charles Ryan - Institutional Architecture - Internal Courtyard - Photo credit: John Gollings
Internal Courtyard
Photo credit: John Gollings
Download
High-resolution image
13.33 x 8.89
300dpi

~ 3.2 MB
Press kit | 2259-02 - Press release | Ivanhoe Grammar Senior Years & ScienceCentre - McBride Charles Ryan - Institutional Architecture - Internal Courtyard - Photo credit: John Gollings
Internal Courtyard
Photo credit: John Gollings
Download
High-resolution image
15.0 x 10.0
300dpi

~ 18 MB
Press kit | 2259-02 - Press release | Ivanhoe Grammar Senior Years & ScienceCentre - McBride Charles Ryan - Institutional Architecture - Internal Courtyard - Photo credit: John Gollings
Internal Courtyard
Photo credit: John Gollings
Download
High-resolution image
13.33 x 8.89
300dpi

~ 8.3 MB
Press kit | 2259-02 - Press release | Ivanhoe Grammar Senior Years & ScienceCentre - McBride Charles Ryan - Institutional Architecture - Internal Courtyard - Photo credit: John Gollings
Internal Courtyard
Photo credit: John Gollings
Download
High-resolution image
12.4 x 8.27
300dpi

~ 14 MB
Press kit | 2259-02 - Press release | Ivanhoe Grammar Senior Years & ScienceCentre - McBride Charles Ryan - Institutional Architecture - Science Labs - Photo credit: John Gollings
Science Labs
Photo credit: John Gollings
Download
High-resolution image
13.33 x 8.89
300dpi

~ 7.9 MB
Press kit | 2259-02 - Press release | Ivanhoe Grammar Senior Years & ScienceCentre - McBride Charles Ryan - Institutional Architecture - Internal View - Photo credit: John Gollings
Internal View
Photo credit: John Gollings
Download
High-resolution image
13.33 x 8.89
300dpi

~ 8.4 MB
Press kit | 2259-02 - Press release | Ivanhoe Grammar Senior Years & ScienceCentre - McBride Charles Ryan - Institutional Architecture - Internal View - Photo credit: John Gollings
Internal View
Photo credit: John Gollings
Download
High-resolution image
13.33 x 8.89
300dpi

~ 7.4 MB
Press kit | 2259-02 - Press release | Ivanhoe Grammar Senior Years & ScienceCentre - McBride Charles Ryan - Institutional Architecture - Main Entrance - Photo credit: John Gollings
Main Entrance
Photo credit: John Gollings
Download
High-resolution image
8.89 x 13.33
300dpi

~ 8.8 MB
Press kit | 2259-02 - Press release | Ivanhoe Grammar Senior Years & ScienceCentre - McBride Charles Ryan - Institutional Architecture - Main Entrance - Photo credit: John Gollings
Main Entrance
Photo credit: John Gollings
Download
High-resolution image
8.89 x 13.33
300dpi

~ 8.6 MB
Press kit | 2259-02 - Press release | Ivanhoe Grammar Senior Years & ScienceCentre - McBride Charles Ryan - Institutional Architecture - Exterior - Photo credit: John Gollings
Exterior
Photo credit: John Gollings
Download
High-resolution image
13.33 x 8.89
300dpi

~ 8.5 MB
Press kit | 2259-02 - Press release | Ivanhoe Grammar Senior Years & ScienceCentre - McBride Charles Ryan - Institutional Architecture - Main Staircase - Photo credit: John Gollings
Main Staircase
Photo credit: John Gollings
Download
High-resolution image
13.33 x 8.89
300dpi

~ 9 MB
Press kit | 2259-02 - Press release | Ivanhoe Grammar Senior Years & ScienceCentre - McBride Charles Ryan - Institutional Architecture - Main Entrance - Photo credit: John Gollings
Main Entrance
Photo credit: John Gollings
Download
High-resolution image
13.33 x 8.89
300dpi

~ 7.8 MB
Press kit | 2259-02 - Press release | Ivanhoe Grammar Senior Years & ScienceCentre - McBride Charles Ryan - Institutional Architecture - Main Entrance - Photo credit: John Gollings
Main Entrance
Photo credit: John Gollings
Download
High-resolution image
13.33 x 8.89
300dpi

~ 10 MB
Press kit | 2259-02 - Press release | Ivanhoe Grammar Senior Years & ScienceCentre - McBride Charles Ryan - Institutional Architecture - Exterior - Photo credit: John Gollings
Exterior
Photo credit: John Gollings
Download
High-resolution image
13.33 x 8.89
300dpi

~ 9.3 MB
Same company
Newsroom - Press release - The Infinity Centre, Penleigh and Essendon Grammar Senior School - McBride Charles Ryan
A v2com exclusive

The Infinity Centre, Penleigh and Essendon Grammar Senior School

McBride Charles Ryan

New York, United States, 2016-11-16
You may also like...
Newsroom - Press release - Maison de la littérature(House of Literature) - Chevalier Morales Architectes
A v2com exclusive

Maison de la littérature (House of Literature)

Chevalier Morales Architectes

Montréal, Canada, 2019-03-25
You may also like...
Newsroom - Press release - Metis Beach Intermediate School - PROULXSAVARD + CCM2 architects
A v2com exclusive

Metis Beach Intermediate School

PROULXSAVARD + CCM2 architects

Québec, Canada, 2019-03-25
You may also like...
Newsroom - Press release - Metro Oostlijn - GROUP A
A v2com exclusive

Metro Oostlijn

GROUP A

Rotterdam, Netherlands, 2019-03-22
You may also like...
Newsroom - Press release - Ayb Middle School - Storaket Architectural Studio
A v2com exclusive

Ayb Middle School

Storaket Architectural Studio

Yerevan, Armenia, 2019-03-13
You may also like...
Newsroom - Press release - Discover the new Royal Alberta Museum - DIALOG

Discover the new Royal Alberta Museum  

DIALOG

Edmonton, Canada, 2019-03-05
You may also like...
Newsroom - Press release - The Breazzano Family Center Blazes a Trail for Academic Development in Collegetown - ikon.5 architects

The Breazzano Family Center Blazes a Trail for Academic Development in Collegetown 

ikon.5 architects

New York, United States, 2019-02-13
You may also like...
Newsroom - Press release - A Learning Resource Center and Community Living Room at the Heart of Campus - ikon.5 architects

A Learning Resource Center and Community Living Room at the Heart of Campus

ikon.5 architects

New York, United States, 2019-01-30
You may also like...
Newsroom - Press release - Step Change in Building Design for the University of Nottingham - Make Architects

Step Change in Building Design for the University of Nottingham

Make Architects

Greater London, United Kingdom, 2019-01-30
You may also like...
Newsroom - Press release - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Breathes New Life into the Dow Planetarium - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Breathes New Life into the Dow Planetarium

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 2018-12-12
You may also like...
Newsroom - Press release - Rigaud City Hall - Affleck de la Riva architects

Rigaud City Hall

Affleck de la Riva architects

Montréal, Canada, 2018-12-03