EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 952-23
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


Download the full package of low-resolution images:
LR Images ~ 4.6 MB


Download the full package of high-resolution images:
HR images ~ 139 MB


The high-resolution images are also available individually under each image.

The press release is available below (copy and paste).


Flag black
Press kit - Press release - The CHU Sainte-Justine's “Growing Up Healthy” Project - Provencher_Roy + Associés | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes
A v2com exclusive

The CHU Sainte-Justine's “Growing Up Healthy” Project 

Montréal, Canada

Provencher_Roy + Associés | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

The consortium of Provencher_Roy + Associés | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes completes the expansion of the Sainte-Justine university hospital centre, one of North America's largest mother and child centres.


Montréal, Canada, 2017-03-10 -

More than six years after the project was launched, the CHU Sainte-Justine's new building is now accessible. Designed in consortium by Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes and Provencher_Roy, the “Growing Up Healthy” expansion and modernization project enables the hospital to more adequately meet the needs of mothers and children with respect to specialized care and services, while supporting research, education, technological advancement and health promotion. The new, roughly 130,000-square-metre construction increases the institution's total surface area by 65% and houses the Special Care Unit, the Research Centre, a new thermal power station, and a four-level underground parking facility.


The seven-storey building is located to the west of the existing hospital and is connected to it via footbridges and underground passages. It is comprised of specialized pediatric and surgery wards, a 14-room surgical unit, a unit for high-risk pregnancies, a labour ward, a pediatric and neonatal intensive care unit, and medical imaging facilities. In terms of research facilities, there are laboratories, units for basic research, classrooms, evaluation-based teaching rooms, lecture halls and two auditoriums (125 and 250 seats, respectively).


“The new infrastructures will enable the 5,000 or so staff members to broaden their human approach by facilitating interaction between the various players of the practice community, whose shared goal is to pursue innovation to benefit the health of mothers and children,” explains Fabrice Brunet, President and CEO of the combined CHUM and CHU Sainte-Justine.


The site's close proximity to the protected area of Mount Royal informed the architects' approach to creating a healthy environment. Based on the concept of “hypernature,” the project makes emphatic use of colours and elements inspired by animals and plants of the boreal forest, with spaces that allow natural light to penetrate and common areas for strolling as well as green paths linking the existing building to the new one.


A signage idiom comprised of roots, bark, branches, foliage and animals steers the user toward the atrium and the public spaces. From the outside, the screen printing on the main facade is deployed like a series of tree trunks, creating a sense of rhythm and continuity. In the atrium, two stacked volumes, like a matrix generating the surrounding spaces, house the two auditoriums and provide a remarkable view onto the outdoor garden. Be it through a tree-girth tape or a trail, the concept makes judicious use of a plant and animal symbolism characteristic of the Mount Royal ecoterritory, making for an environment that is healing for patients and welcoming to their families and the care providers.


“After six years of work, the most successful aspect of this project for us, the architects, is to witness just how quickly users have made the building their own. We are observing the impact a healing, adapted environment can have on the children living in it, on their families, and also on the staff that care for them and support them on a daily basis,” says Joanne Parent, architect and partner at Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes.


Vivid colours and fun symbols abound. Designed to brighten up the day-to-day routines of the children as much as possible, they also serve as functional markers that orient users toward the various departments of the hospital. Works of art and playful objects are harmoniously interspersed throughout the building to stimulate kids' rich imagination. Outdoors, an esplanade, a footpath and playgrounds are accessible. These public spaces play a dominant role in the overall creative approach: they give the project a soul and help eliminate the barriers that so often separate hospitals from their surroundings.


“When we see the twinkle in the eyes of the young patients as they explore the place where they will be living temporarily, we can claim with some pride that our efforts and this project have been successful,” adds Martine Tremblay, architect and partner at Provencher_Roy.


About Provencher_Roy

Provencher_Roy, a predominant player in the urban architecture in Canada, is a multidisciplinary firm providing services in architecture, urban design and urban planning, interior design, industrial design, sustainable development and branding. The firm brings together more than 220 passionate professionals working in all areas of the built environment. Recognized in 2015 as the Office of the year by the Royal Architectural Institute of Canada (RAIC), Provencher_Roy has earned more than 90 awards and distinctions recognizing the excellence of its projects in Quebec, Canada and abroad.


About MENKÈS SHOONER DAGENAIS LETOURNEUX Architectes

Relying on 60 years of experience, Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes offers a complete range of architectural services. Their reputation for excellence was established through their successful completion of numerous institutional, corporate, commercial and cultural projects. The skill they demonstrate in the design and construction of complex projects rests on a knowledgeable team of more than 90 highly qualified professionals who contribute daily to the firm’s creativity and experience. The firm has won numerous prestigious architectural awards, some repeatedly, highlighting the team’s talent and know-how.



TECHNICAL DATA SHEET


Location

Montréal, Quebec, Canada


Client

Centre hospitalier universitaire Sainte-Justine


Year

2016


Area

130,000 m²


Architecture

Provencher_Roy  | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes


Engineering and construction

SNC-Lavalin Inc.


LEED consultation

Provencher_Roy | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes


Landscape architecture

NIP Paysage

  


MEDIA CONTACT


Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Natacha Monnier, Rédactrice principale | Communications

nmonnier@msdl.ca

+1 514-866-7291 poste 255 


Provencher_Roy

Lucie Bouthillette, VP marketing, communications and business development

lbouthillette@provencherroy.ca

+1 514 844-3938

- 30 -


Media contact
Press kit | 952-23 - Press release | The CHU Sainte-Justine's “Growing Up Healthy” Project - Provencher_Roy + Associés | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stephane Brügger
Photo credit: Stephane Brügger
Download
High-resolution image
12.27 x 12.0
300dpi

~ 8.4 MB
Press kit | 952-23 - Press release | The CHU Sainte-Justine's “Growing Up Healthy” Project - Provencher_Roy + Associés | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stephane Brügger
Photo credit: Stephane Brügger
Download
High-resolution image
13.08 x 12.0
300dpi

~ 6.1 MB
Press kit | 952-23 - Press release | The CHU Sainte-Justine's “Growing Up Healthy” Project - Provencher_Roy + Associés | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stephane Brügger
Photo credit: Stephane Brügger
Download
High-resolution image
12.68 x 12.0
300dpi

~ 5.9 MB
Press kit | 952-23 - Press release | The CHU Sainte-Justine's “Growing Up Healthy” Project - Provencher_Roy + Associés | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stephane Brügger
Photo credit: Stephane Brügger
Download
Very High-resolution image
18.0 x 12.0
300dpi

~ 6.8 MB
Press kit | 952-23 - Press release | The CHU Sainte-Justine's “Growing Up Healthy” Project - Provencher_Roy + Associés | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stéphane Groleau
Photo credit: Stéphane Groleau
Download
Very High-resolution image
12.0 x 18.0
300dpi

~ 6.1 MB
Press kit | 952-23 - Press release | The CHU Sainte-Justine's “Growing Up Healthy” Project - Provencher_Roy + Associés | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stephane Brügger
Photo credit: Stephane Brügger
Download
Very High-resolution image
12.0 x 18.0
300dpi

~ 8.9 MB
Press kit | 952-23 - Press release | The CHU Sainte-Justine's “Growing Up Healthy” Project - Provencher_Roy + Associés | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stephane Brügger
Photo credit: Stephane Brügger
Download
High-resolution image
16.94 x 12.0
300dpi

~ 8.5 MB
Press kit | 952-23 - Press release | The CHU Sainte-Justine's “Growing Up Healthy” Project - Provencher_Roy + Associés | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stephane Brügger
Photo credit: Stephane Brügger
Download
High-resolution image
15.84 x 12.0
300dpi

~ 7.2 MB
Press kit | 952-23 - Press release | The CHU Sainte-Justine's “Growing Up Healthy” Project - Provencher_Roy + Associés | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stephane Brügger
Photo credit: Stephane Brügger
Download
High-resolution image
14.32 x 12.0
300dpi

~ 4.2 MB
Press kit | 952-23 - Press release | The CHU Sainte-Justine's “Growing Up Healthy” Project - Provencher_Roy + Associés | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stephane Brügger
Photo credit: Stephane Brügger
Download
Very High-resolution image
18.0 x 12.0
300dpi

~ 6.9 MB
Press kit | 952-23 - Press release | The CHU Sainte-Justine's “Growing Up Healthy” Project - Provencher_Roy + Associés | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stephane Brügger
Photo credit: Stephane Brügger
Download
High-resolution image
14.87 x 12.0
300dpi

~ 4.3 MB
Press kit | 952-23 - Press release | The CHU Sainte-Justine's “Growing Up Healthy” Project - Provencher_Roy + Associés | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stephane Brügger
Photo credit: Stephane Brügger
Download
Very High-resolution image
18.0 x 12.0
300dpi

~ 7.3 MB
Press kit | 952-23 - Press release | The CHU Sainte-Justine's “Growing Up Healthy” Project - Provencher_Roy + Associés | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stephane Brügger
Photo credit: Stephane Brügger
Download
High-resolution image
15.28 x 12.0
300dpi

~ 4.4 MB
Press kit | 952-23 - Press release | The CHU Sainte-Justine's “Growing Up Healthy” Project - Provencher_Roy + Associés | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stephane Brügger
Photo credit: Stephane Brügger
Download
High-resolution image
16.83 x 12.0
300dpi

~ 5.5 MB
Same company
Newsroom - Press release - Revival of the Casino de Montréal - Provencher_Roy + Associés | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Revival of the Casino de Montréal

Provencher_Roy + Associés | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montreal, Canada, 2014-04-02
You may also like...
Newsroom - Press release - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Breathes New Life into the Dow Planetarium - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Breathes New Life into the Dow Planetarium

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 2018-12-12
You may also like...
Newsroom - Press release - Rigaud City Hall - Affleck de la Riva architects

Rigaud City Hall

Affleck de la Riva architects

Montréal, Canada, 2018-12-03
You may also like...
Newsroom - Press release - L’Édifice Wilder – Espace Danse Certified LEED NC, Silver - Ædifica
A v2com exclusive

L’Édifice Wilder – Espace Danse Certified LEED NC, Silver

Ædifica

Montréal, Canada, 2018-11-28
You may also like...
Newsroom - Press release - Voltigeurs de QuébecArmoury:  The Rehabilitation of a Historic Treasure Highlights a Dialogue Between Contemporary and Heritage Architecture - A49 / DFS / STGM architects in consortium
A v2com exclusive

Voltigeurs de Québec Armoury:
The Rehabilitation of a Historic Treasure Highlights a Dialogue Between Contemporary and Heritage Architecture

A49 / DFS / STGM architects in consortium

Québec, Canada, 2018-10-31
You may also like...
Newsroom - Press release - CIS – Copenhagen International School Nordhavn - C.F. Møller Architects

CIS – Copenhagen International School Nordhavn

C.F. Møller Architects

København, Denmark, 2018-08-06
You may also like...
Newsroom - Press release - EVOQ’s Ottawa Office Continues its Growth - EVOQ Architecture
A v2com exclusive

EVOQ’s Ottawa Office Continues its Growth

EVOQ Architecture

Montréal, Canada, 2018-07-13
You may also like...
Newsroom - Press release - The Îles-de-Boucherville National Park Wins Several Architecture Prizes - Smith Vigeant architectes

The Îles-de-Boucherville National Park Wins Several Architecture Prizes

Smith Vigeant architectes

Montréal, Canada, 2018-07-08
You may also like...
Newsroom - Press release - Official Opening of the Renewed and Expanded Museum at the Gateway Arch - James Carpenter Design Associates
A v2com exclusive

Official Opening of the Renewed and Expanded Museum at the Gateway Arch

James Carpenter Design Associates

New York, United States, 2018-07-03
You may also like...
Newsroom - Press release - Nunavik's New Cultural Centre Opens Its Doors - Blouin Orzes architectes
A v2com exclusive

Nunavik's New Cultural Centre Opens Its Doors

Blouin Orzes architectes

Montréal, Canada, 2018-06-19
You may also like...
Newsroom - Press release - AtCégepMarie-Victorin, Art is an Essential Element of Education! - Cégep Marie-Victorin
A v2com exclusive

At Cégep Marie-Victorin, Art is an Essential Element of Education!

Cégep Marie-Victorin

Montréal, Canada, 2018-06-11