Press kit no. 625-13

Journalists, explore this publication-ready project. Create a free v2com media account to download high-resolution images.

Create a media account
Press kit - Press release - La Maison du Boisé - Desjardins Bherer

Press Kit | no. 625-13

Publication restriction

You must be signed in to make a request for authorization to publish.

La Maison du Boisé

Montreal, Canada

Desjardins Bherer

Montreal, Canada, 2012-11-01 -  “Wonderful people. They are enthusiastic and accessible, very much in love, and each of them regards family life as the greatest gift of all. Once they had chosen a wooded site, the mandate was to create a house that would specifically address the children’s well-being. From there, the mother was interested in colour and the father wanted a design that would last ‘indefinitely.’

As for the style, they agreed it would be modern but "not minimalist." This being said, if a designer’s work is to translate his client’s desires, his role is to expand their thinking.”

Comprising two levels, the living spaces come as a surprise. Highly refined, they are the antithesis of popular notions of a family home, excessively “cosy,” overburdened with colours and objects. Then one begins to perceive the sensitivity of the approach taken. When you ask: What does a child need to feel at home?,
designer answers: freedom of movement, achieved through ample spaces, fluid circulation for joyful fun of all kinds, and the removal of barriers between public areas and family spaces.

The young children are welcome throughout the house, including in their parents’ room, which features a sitting area for storytelling. The living room can easily become a play room, with Italian sofas (Flexform) good for innumerable capers and romps easily cohabiting with a “rocking chair” for breastfeeding. From the start, it was understood that life in this house would minimize restrictions and allow for lots of laughter. To this end, the furniture and materials were chosen for the kind of durability that can only be achieved through superb quality and ease of care that, of course, have beauty as their natural extension.

The double-height space of the living room is bathed in light from a glazed bay, which also serves the mezzanine leading to the bedrooms. The real star here is the view out into nature and the subtle, discrete colours, as well as the rigorous lines of the bookshelves and the Bianco Carrara marble fireplace they respectfully frame. “It is the children who bring it all to life,” says the designer. When night falls and the electric drapes draw closed, the windows become a screen for shadows from the back-lit trees outside.

Despite the minimally furnished rooms, a monochromatic bias and the Sucupira (Pianeta Legno) floors throughout the house, the decor comes across as anything but minimalist due to accents borrowed from classical architecture. Reinterpreted from a modern perspective, the coffered ceilings, theatrical openings in the passages and wide matt-white mouldings running along the base of the silk-grey walls combine to create a sense of elegance and harmony, but, surprisingly they bring comfort, too.

Here and there, furtive splashes of colour add an indispensable touch of dissonance, much like grace notes in an overly serious score. This is true of the violet chairs in the dining rooms, where the brushed white oak doors of the china cabinets (Maxalto) open to tangerine lacquer interiors. In the bathroom, the
frosted glass partitions concealing the water closets and the shower add a youthful blush to the Grigio Fior di Pesco marble, and in the kitchen a mosaic in hard-candy stripes (Bisazza) creates mayhem around its anthracite-lacquered wood cabinets, granite and stainless steel. Here and there, paintings strike some major chords. Each was carefully selected, from the "Totem of Spontaneity" in the stairwell to the large mixed-media panel in the master bedroom (both by Stephen Spadzuk) and Élise Palardy’s three pastels on mylar in the living room. “There is something naive about them that I thought the children could relate to,” explains Desjardins, a staunch advocate of art in design: “a touch of dreams and poetry.”

If the interior lets the surrounding landscape in on all sides, in the veranda such contact is absolute. The same can be said for comfort. Adjoining the kitchen, this room has a rusticity that is misleading, with its heated ceiling, insect screens, transparent windbreaker blinds, Spanish cedar panelling and stone tiles. A wall of stainless steel tiles adds a bright note to the custom BBQ area, and iconic Louis Ghost chairs in bluish Plexiglas (Kartell) surround a robust farm table. The contrast of strong/delicate, rough/smooth, massive/transparent yields an exemplary modernism that stands the test of time. As requested, the house will hold its own for many years to come, and will see many years of joy, too.

Project: Maison du boisé
Setting (building type): Family home in the woods
Year of construction: 2011
Clients: A couple in the 30s with three young children and possibly a fourth
Concepteur principal: René Desjardins
Chargé de projet: Anne-Joëlle Chamberland

For more information: www.rdesjardins.com

THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS.
pfortin@volume2.ca

- 30 -

For more information

Media contact

Attachments

Low-resolution images ~ 2.86 MB
High-resolution images ~ 364 MB

Terms and conditions

For immediate release

All photos must be published with proper credit. Please reference v2com as the source whenever possible. We always appreciate receiving PDF copies of your articles.

Press kit | 625-13 - Press release | La Maison du Boisé - Desjardins Bherer - Residential Interior Design - CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS.  csimard@volume2.ca  - Photo credit: André Doyon
CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS. csimard@volume2.ca
Photo credit: André Doyon
Download

Very High-resolution image : 12.2 x 18.3 @ 300dpi ~ 57 MB

Press kit | 625-13 - Press release | La Maison du Boisé - Desjardins Bherer - Residential Interior Design - CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS.  csimard@volume2.ca  - Photo credit: André Doyon
CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS. csimard@volume2.ca
Photo credit: André Doyon
Download

Very High-resolution image : 18.61 x 12.41 @ 300dpi ~ 59 MB

Press kit | 625-13 - Press release | La Maison du Boisé - Desjardins Bherer - Residential Interior Design - CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS.  csimard@volume2.ca  - Photo credit: André Doyon
CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS. csimard@volume2.ca
Photo credit: André Doyon
Download

High-resolution image : 16.28 x 11.45 @ 300dpi ~ 48 MB

Press kit | 625-13 - Press release | La Maison du Boisé - Desjardins Bherer - Residential Interior Design - CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS.  csimard@volume2.ca  - Photo credit: André Doyon
CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS. csimard@volume2.ca
Photo credit: André Doyon
Download

Very High-resolution image : 18.72 x 12.48 @ 300dpi ~ 60 MB

Press kit | 625-13 - Press release | La Maison du Boisé - Desjardins Bherer - Residential Interior Design - CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS.  csimard@volume2.ca  - Photo credit: André Doyon
CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS. csimard@volume2.ca
Photo credit: André Doyon
Download

Very High-resolution image : 18.2 x 10.69 @ 300dpi ~ 50 MB

Press kit | 625-13 - Press release | La Maison du Boisé - Desjardins Bherer - Residential Interior Design - CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS.  csimard@volume2.ca  - Photo credit: André Doyon
CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS. csimard@volume2.ca
Photo credit: André Doyon
Download

Very High-resolution image : 17.14 x 12.48 @ 300dpi ~ 55 MB

Press kit | 625-13 - Press release | La Maison du Boisé - Desjardins Bherer - Residential Interior Design - CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS.  csimard@volume2.ca  - Photo credit: André Doyon
CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS. csimard@volume2.ca
Photo credit: André Doyon
Download

Very High-resolution image : 17.61 x 12.48 @ 300dpi ~ 57 MB

Press kit | 625-13 - Press release | La Maison du Boisé - Desjardins Bherer - Residential Interior Design - CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS.  csimard@volume2.ca  - Photo credit: André Doyon
CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS. csimard@volume2.ca
Photo credit: André Doyon
Download

High-resolution image : 12.11 x 10.28 @ 300dpi ~ 32 MB

Press kit | 625-13 - Press release | La Maison du Boisé - Desjardins Bherer - Residential Interior Design - CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS.  csimard@volume2.ca  - Photo credit: André Doyon
CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS. csimard@volume2.ca
Photo credit: André Doyon
Download

Very High-resolution image : 12.24 x 18.59 @ 300dpi ~ 120 MB

Press kit | 625-13 - Press release | La Maison du Boisé - Desjardins Bherer - Residential Interior Design - CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS.  csimard@volume2.ca  - Photo credit: André Doyon
CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS. csimard@volume2.ca
Photo credit: André Doyon
Download

Very High-resolution image : 12.27 x 18.42 @ 300dpi ~ 58 MB

Press kit | 625-13 - Press release | La Maison du Boisé - Desjardins Bherer - Residential Interior Design - CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS.  csimard@volume2.ca  - Photo credit: Martine DoyonPortrait : René Desjardins
CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS. csimard@volume2.ca
Photo credit: Martine DoyonPortrait : René Desjardins
Download

Very High-resolution image : 18.58 x 12.39 @ 300dpi ~ 1.2 MB

Press kit | 625-13 - Press release | La Maison du Boisé - Desjardins Bherer - Residential Interior Design - CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS.  csimard@volume2.ca  - Photo credit: Martine DoyonPortrait : Anne-Joëlle Chamberland
CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS. csimard@volume2.ca
Photo credit: Martine DoyonPortrait : Anne-Joëlle Chamberland
Download

High-resolution image : 15.8 x 10.52 @ 300dpi ~ 1.2 MB

Press kit | 625-13 - Press release | La Maison du Boisé - Desjardins Bherer - Residential Interior Design - CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS.  csimard@volume2.ca
CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS. csimard@volume2.ca
Download

Very High-resolution image : 16.0 x 24.0 @ 300dpi ~ 1.3 MB

Press kit | 625-13 - Press release | La Maison du Boisé - Desjardins Bherer - Residential Interior Design - CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS.  csimard@volume2.ca
CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS. csimard@volume2.ca
Download

Very High-resolution image : 16.0 x 24.0 @ 300dpi ~ 1.5 MB

Press kit | 625-13 - Press release | La Maison du Boisé - Desjardins Bherer - Residential Interior Design - CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS.  csimard@volume2.ca
CE PROJET COMPORTE DES RESTRICTIONS DE PUBLICATION, MERCI DE CONTACTER CAROLINE POUR ACCÉDER AUX PHOTOS. THIS PROJECT HAS PUBLICATION RESTRICTIONS, PLEASE CONTACT CAROLINE TO ACCESS PHOTOGRAPHS. csimard@volume2.ca
Download

Very High-resolution image : 14.67 x 22.67 @ 300dpi ~ 1.2 MB

You may also like...

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Desjardins Bherer Office - Desjardins Bherer

Montréal, Canada, 2018-11-08

Desjardins Bherer Office

Desjardins Bherer

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Open Plan - Desjardins Bherer

Montréal, Canada, 2018-04-09

Open Plan

Desjardins Bherer

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Belvedere - Desjardins Bherer

Montréal, Canada, 2018-03-20

Belvedere

Desjardins Bherer

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Iron Lace Project - Desjardins Bherer

Montreal, Canada, 2013-02-17

Iron Lace Project

Desjardins Bherer

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Penthouse Downtown Montreal - Desjardins Bherer

Montreal, Canada, 2010-09-29

Penthouse Downtown Montreal

Desjardins Bherer

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - The Castor Des Érables - Parkhouse

Montréal, Canada, 2019-08-02

The Castor Des Érables

Parkhouse

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Seaside House - Martins | Afonso atelier de design

Bordeaux, France, 2019-07-16

Seaside House

Martins | Afonso atelier de design

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Darling Point - Alexander &CO.

Sydney, Australia, 2019-06-10

Darling Point

Alexander &CO.

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Mallorca - Askdeco

Beirut, Lebanon, 2019-05-23

Mallorca

Askdeco

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Cherished Glow - Wael Farran Studio

Mount-Liban, Lebanon, 2019-04-10

Cherished Glow

Wael Farran Studio

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - The Burj Residence - VSHD Design

Dubai, United Arab Emirates, 2019-03-28

The Burj Residence

VSHD Design

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Crown Heights Brownstone - BFDO Architects

Brooklyn, United States, 2019-03-12

Crown Heights Brownstone

BFDO Architects

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Jing'an Prime Land - Mason Studio

Toronto, Canada, 2019-03-05

Jing'an Prime Land

Mason Studio