EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 2073-09
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


Download the full package of low-resolution images:
LR Images ~ 3.87 MB


Download the full package of high-resolution images:
HR images ~ 304 MB


The high-resolution images are also available individually under each image.

The press release is available below (copy and paste).


Flag black
Press kit - Press release - Discover the new Royal Alberta Museum - DIALOG

Discover the new Royal Alberta Museum  

Edmonton, Canada

DIALOG

Western Canada's largest museum shares, preserves and collects the human and natural history of Alberta.


Edmonton, Canada, 2019-03-05 -

As the ways people consume and share art and culture evolve, museums around the globe aren’t just changing their programming and offerings to attract visitors, they are also approaching the design of the museum itself in a way that enhances the visitor experience, creating a space for community members and tourists to convene and enjoy the museum’s offerings in a complete, immersive experience. No longer are these buildings designed as post-war fortresses—they are now welcoming, animated buildings that engage their communities.

 

The recently built Royal Alberta Museum (RAM) takes a modern approach to attracting museum-goers by artfully weaving a narrative between nature and the building, sustainably creating a space for lovers of history and culture to gather and learn about Alberta for generations to come. Designed by multidisciplinary design firm DIALOG, RAM is so much more than a beautiful landmark in Edmonton's arts district.

 

A key element of the design is the ability to use the spaces in multiple ways that support a wide range of functions. The line between the paid and unpaid zone is flexible, while the open and welcoming lobby can double as an event venue. The gallery suites are straightforward, simple spaces designed to support a variety of configurations and give prominence to the stories and artifacts. The permanent collections are housed in the Human and Natural History Galleries, designed as flexible spaces to accommodate the museum’s changing needs over the next 100 years.

 

The feature gallery allows the museum to host traveling exhibits with efficient back-of-house arrangements—easy exhibit changeover logistics, work spaces and collection integration. Opening this April, RAM’s first feature exhibit, Vikings: Beyond the Legend is the largest touring exhibition of Viking artifacts in the world. The new building finally allows RAM to host world-class exhibits like this one, which is a highly anticipated change from their first 50 years in a previous building.   

 

Similar to other stunning museums like The Perez Art Museum in Miami, DIALOG was very deliberate in its weaving of nature into what could otherwise be a stark white space, without distracting from the museum’s precious objects. In addition to RAM’s beautiful outdoor spaces including a vast garden and two courtyards, nature is brought into the building design itself through a variety of creative homages that reflect the natural history of Alberta. For example, the inside of the Children’s Gallery evokes the feeling of being within a tree fort in Alberta’s lush Boreal Forest. The columns around the exterior walls become the trunks of the trees. A canopy of Aspen leaves is abstracted and laser cut into metal panels wrapping the outer surface and casting dappled light into the space. In the lobby, a massive sculptural staircase which mimics water-carved canyons in the Rocky Mountains allows delightful circulation between the permanent galleries.

 

The blank canvas in the heart of the city presented a unique opportunity to create a perfectly-suited, sustainable facility with more space for displays, growing collections, and state of the art research labs. The architecture gives primacy to the stories, the artifacts and the objects of the museum. The engineering systems respond to and support this vision. The building is designed to enhance the experience of visitors and museum staff. It is a place to explore and connect—to Alberta, to ideas, and to people.

- 30 -


Media contact
Press kit | 2073-09 - Press release | Discover the new Royal Alberta Museum - DIALOG - Institutional Architecture - Alberta's distinct seasons were embraced in the design, inside and out. As the northern sky darkens, the museum begins to glow. The glazed walls dissolve and the building becomes a display case. - Photo credit: Tom Arban Photography Inc
Alberta's distinct seasons were embraced in the design, inside and out. As the northern sky darkens, the museum begins to glow. The glazed walls dissolve and the building becomes a display case.
Photo credit: Tom Arban Photography Inc
Download
High-resolution image
13.33 x 6.13
300dpi

~ 7.8 MB
Press kit | 2073-09 - Press release | Discover the new Royal Alberta Museum - DIALOG - Institutional Architecture - DIALOG's integrated team of architects, interior designers, landscape architects and structural, mechanical and electrical engineers designed a place for gathering, discovering the human and natural history of Alberta, and protecting the objects that tell these stories. - Photo credit: Tom Arban Photography Inc
DIALOG's integrated team of architects, interior designers, landscape architects and structural, mechanical and electrical engineers designed a place for gathering, discovering the human and natural history of Alberta, and protecting the objects that tell these stories.
Photo credit: Tom Arban Photography Inc
Download
High-resolution image
13.33 x 8.84
300dpi

~ 21 MB
Press kit | 2073-09 - Press release | Discover the new Royal Alberta Museum - DIALOG - Institutional Architecture - The Isabella Courtyard is the exact alignment of the historic 104 Avenue that was lost to downtown development. The courtyard features Western Alberta plantings like Lodgepole Pine and Black Spruce. - Photo credit: Tom Arban Photography Inc
The Isabella Courtyard is the exact alignment of the historic 104 Avenue that was lost to downtown development. The courtyard features Western Alberta plantings like Lodgepole Pine and Black Spruce.
Photo credit: Tom Arban Photography Inc
Download
High-resolution image
13.33 x 8.89
300dpi

~ 23 MB
Press kit | 2073-09 - Press release | Discover the new Royal Alberta Museum - DIALOG - Institutional Architecture - The Fraser Courtyard brings to life the old 98 Street that was previously lost to downtown Edmonton development. Aspen trees are planted here, forming a high canopy to accommodate cafe seating underneath. Day Lilies are planted below the Aspen trees—a breed developed by researchers in Alberta before rising to popularity around North America. - Photo credit: Tom Arban Photography Inc
The Fraser Courtyard brings to life the old 98 Street that was previously lost to downtown Edmonton development. Aspen trees are planted here, forming a high canopy to accommodate cafe seating underneath. Day Lilies are planted below the Aspen trees—a breed developed by researchers in Alberta before rising to popularity around North America.
Photo credit: Tom Arban Photography Inc
Download
Medium-resolution image
6.67 x 10.0
300dpi

~ 11 MB
Press kit | 2073-09 - Press release | Discover the new Royal Alberta Museum - DIALOG - Institutional Architecture - Where the museum now stands where a former Canada Post main branch once sat. The exterior of that previous building featured nine mosaic murals by Ernestine Tahedl, commissioned by the federal government in 1966. These remarkable mosaics were carefully deconstructed and catalogued in 2012 to be incorporated into the new museum. They were restored, reframed, and reinstalled within inches of their original location, and incorporated into the design as a delightful feature along the pedestrian promenade and a screen for the cafe patio. - Photo credit: Tom Arban Photography Inc
Where the museum now stands where a former Canada Post main branch once sat. The exterior of that previous building featured nine mosaic murals by Ernestine Tahedl, commissioned by the federal government in 1966. These remarkable mosaics were carefully deconstructed and catalogued in 2012 to be incorporated into the new museum. They were restored, reframed, and reinstalled within inches of their original location, and incorporated into the design as a delightful feature along the pedestrian promenade and a screen for the cafe patio.
Photo credit: Tom Arban Photography Inc
Download
Medium-resolution image
10.3 x 10.0
300dpi

~ 17 MB
Press kit | 2073-09 - Press release | Discover the new Royal Alberta Museum - DIALOG - Institutional Architecture - The lobby gives a glimpse into everything the Royal Alberta Museum has to offer including galleries, objects, the cafe, classrooms and the gift shop. - Photo credit: Tom Arban Photography Inc
The lobby gives a glimpse into everything the Royal Alberta Museum has to offer including galleries, objects, the cafe, classrooms and the gift shop.
Photo credit: Tom Arban Photography Inc
Download
High-resolution image
13.33 x 8.89
300dpi

~ 12 MB
Press kit | 2073-09 - Press release | Discover the new Royal Alberta Museum - DIALOG - Institutional Architecture - The lobby is connected to the sky, the gardens, and the stories of Alberta, and offers glimpses into the working life of the museum. - Photo credit: Tom Arban Photography Inc
The lobby is connected to the sky, the gardens, and the stories of Alberta, and offers glimpses into the working life of the museum.
Photo credit: Tom Arban Photography Inc
Download
Medium-resolution image
8.99 x 10.0
300dpi

~ 9.7 MB
Press kit | 2073-09 - Press release | Discover the new Royal Alberta Museum - DIALOG - Institutional Architecture - The feature staircase is inspired by water-carved canyons in Alberta's Rocky Mountains. - Photo credit: Tom Arban Photography Inc
The feature staircase is inspired by water-carved canyons in Alberta's Rocky Mountains.
Photo credit: Tom Arban Photography Inc
Download
Medium-resolution image
10.53 x 10.0
300dpi

~ 11 MB
Press kit | 2073-09 - Press release | Discover the new Royal Alberta Museum - DIALOG - Institutional Architecture - Lobby view looking towards the Feature Gallery, The Roundhouse and the Children's Gallery - Photo credit: Tom Arban Photography Inc
Lobby view looking towards the Feature Gallery, The Roundhouse and the Children's Gallery
Photo credit: Tom Arban Photography Inc
Download
High-resolution image
12.11 x 10.0
300dpi

~ 13 MB
Press kit | 2073-09 - Press release | Discover the new Royal Alberta Museum - DIALOG - Institutional Architecture - Classrooms support school groups that visit the museum. Some classrooms are placed within the galleries for an immersive learning experience. - Photo credit: Tom Arban Photography Inc
Classrooms support school groups that visit the museum. Some classrooms are placed within the galleries for an immersive learning experience.
Photo credit: Tom Arban Photography Inc
Download
High-resolution image
13.33 x 5.57
300dpi

~ 8.7 MB
Press kit | 2073-09 - Press release | Discover the new Royal Alberta Museum - DIALOG - Institutional Architecture - The Children's Gallery is designed to feel like a tree fort within a forest. A metal panel perforated with Aspen leaf shapes wraps the gallery, and the mix of diagonal and straight support columns represent tree trunks. - Photo credit: Tom Arban Photography Inc
The Children's Gallery is designed to feel like a tree fort within a forest. A metal panel perforated with Aspen leaf shapes wraps the gallery, and the mix of diagonal and straight support columns represent tree trunks.
Photo credit: Tom Arban Photography Inc
Download
Medium-resolution image
10.19 x 10.0
300dpi

~ 15 MB
Press kit | 2073-09 - Press release | Discover the new Royal Alberta Museum - DIALOG - Institutional Architecture - The Museum Zone shares the important research and conservation work that RAM does by offering windows into the museum's working laboratories. - Photo credit: Tom Arban Photography Inc
The Museum Zone shares the important research and conservation work that RAM does by offering windows into the museum's working laboratories.
Photo credit: Tom Arban Photography Inc
Download
High-resolution image
11.04 x 10.0
300dpi

~ 10 MB
Press kit | 2073-09 - Press release | Discover the new Royal Alberta Museum - DIALOG - Institutional Architecture - Behind the scenes, the museum is equally enjoyable for staff. Offices have plenty of natural light, and views to outdoors can be found in staff break rooms and back corridors. - Photo credit: Tom Arban Photography Inc
Behind the scenes, the museum is equally enjoyable for staff. Offices have plenty of natural light, and views to outdoors can be found in staff break rooms and back corridors.
Photo credit: Tom Arban Photography Inc
Download
Medium-resolution image
10.48 x 10.0
300dpi

~ 11 MB
Press kit | 2073-09 - Press release | Discover the new Royal Alberta Museum - DIALOG - Institutional Architecture - Strict environmental conditions are required throughout the museum to keep the objects safe. Galleries are designed to be open and flexible spaces to accommodate changing exhibits over the next 100 years. - Photo credit: Tom Arban Photography Inc
Strict environmental conditions are required throughout the museum to keep the objects safe. Galleries are designed to be open and flexible spaces to accommodate changing exhibits over the next 100 years.
Photo credit: Tom Arban Photography Inc
Download
High-resolution image
11.59 x 10.0
300dpi

~ 17 MB
Same company
Newsroom - Press release - DIALOG Brings Dance to the Streets with Decidedly Jazz Danceworks - DIALOG
A v2com exclusive

DIALOG Brings Dance to the Streets with Decidedly Jazz Danceworks

DIALOG

Calgary, Canada, 2018-01-31
Same company
Newsroom - Press release - Sears Department Store that Sat Derelict for Decades Is Reborn as Mixed-Use 'Vertical Village' - DIALOG

Sears Department Store that Sat Derelict for Decades Is Reborn as Mixed-Use 'Vertical Village'

DIALOG

Vancouver, Canada, 2017-10-25
Same company
Newsroom - Press release - DIALOG Designs ‘CapCalm’, a Zen Office Space for Capcom’s Vancouver Head Quarters - DIALOG
A v2com exclusive

DIALOG Designs ‘CapCalm’, a Zen Office Space for Capcom’s Vancouver Head Quarters

DIALOG

Vancouver, Canada, 2017-10-19
Same company
Newsroom - Press release - Innovative Interior Design Steps Up Tech Firm Startup - DIALOG
A v2com exclusive

Innovative Interior Design Steps Up Tech Firm Startup

DIALOG

Vancouver, Canada, 2017-02-23
Same company
Newsroom - Press release - From mountain to modern design, DIALOG createsEdgar’s new space to bring the outdoors inside - DIALOG
A v2com exclusive

From mountain to modern design, DIALOG creates Edgar’s new space to bring the outdoors inside

DIALOG

Vancouver, Canada, 2016-09-28
Same company
Newsroom - Press release - DIALOG awarded ‘Best Tenant Improvement’ for LGM’s Vancouver Head Office - DIALOG
A v2com exclusive

DIALOG awarded ‘Best Tenant Improvement’ for LGM’s Vancouver Head Office

DIALOG

Vancouver, Canada, 2016-07-04
You may also like...
Newsroom - Press release - Ayb Middle School - Storaket Architectural Studio
A v2com exclusive

Ayb Middle School

Storaket Architectural Studio

Yerevan, Armenia, 2019-03-13
You may also like...
Newsroom - Press release - The Breazzano Family Center Blazes a Trail for Academic Development in Collegetown - ikon.5 architects

The Breazzano Family Center Blazes a Trail for Academic Development in Collegetown 

ikon.5 architects

New York, United States, 2019-02-13
You may also like...
Newsroom - Press release - A Learning Resource Center and Community Living Room at the Heart of Campus - ikon.5 architects

A Learning Resource Center and Community Living Room at the Heart of Campus

ikon.5 architects

New York, United States, 2019-01-30
You may also like...
Newsroom - Press release - Step Change in Building Design for the University of Nottingham - Make Architects

Step Change in Building Design for the University of Nottingham

Make Architects

Greater London, United Kingdom, 2019-01-30
You may also like...
Newsroom - Press release - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Breathes New Life into the Dow Planetarium - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Breathes New Life into the Dow Planetarium

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 2018-12-12
You may also like...
Newsroom - Press release - Rigaud City Hall - Affleck de la Riva architects

Rigaud City Hall

Affleck de la Riva architects

Montréal, Canada, 2018-12-03
You may also like...
Newsroom - Press release - L’Édifice Wilder – Espace Danse Certified LEED NC, Silver - Ædifica
A v2com exclusive

L’Édifice Wilder – Espace Danse Certified LEED NC, Silver

Ædifica

Montréal, Canada, 2018-11-28
You may also like...
Newsroom - Press release - Voltigeurs de QuébecArmoury:  The Rehabilitation of a Historic Treasure Highlights a Dialogue Between Contemporary and Heritage Architecture - A49 / DFS / STGM architects in consortium
A v2com exclusive

Voltigeurs de Québec Armoury:
The Rehabilitation of a Historic Treasure Highlights a Dialogue Between Contemporary and Heritage Architecture

A49 / DFS / STGM architects in consortium

Québec, Canada, 2018-10-31
You may also like...
Newsroom - Press release - CIS – Copenhagen International School Nordhavn - C.F. Møller Architects

CIS – Copenhagen International School Nordhavn

C.F. Møller Architects

København, Denmark, 2018-08-06