EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 721-07
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


Download the full package of low-resolution images:
LR Images ~ 4.36 MB


Download the full package of high-resolution images:
HR images ~ 533 MB


The high-resolution images are also available individually under each image.

The press release is available below (copy and paste).


Flag black
Press kit - Press release - Maison de la littérature(House of Literature) - Chevalier Morales Architectes
A v2com exclusive

Maison de la littérature (House of Literature)

Québec, Canada

Chevalier Morales Architectes

Montréal, Canada, 2019-03-26 -

The Maison de la littérature (House of Literature) is located in the historic neighbourhood of Old Québec, a site part of UNESCO’s World Heritage List. In this particularly dense urban setting, Chevalier Morales designed a contemporary annex, a simple and refined volume, to the Wesley Temple, a neo-Gothic heritage church. Since its opening, the Maison de la littérature has rapidly become a vibrant home to Québec literature and a popular touristic destination in Old Québec.

 

Stemming from an architecture competition, the winning project by Chevalier Morales proposed an unforeseen solution, a response exceeding the initial commission’s expectations. The architects chose to move part of the program into a new annex outside the church space to provide a more transparent and universal entrance.

 

This strategy also helped declutter Wesley Temple, allowing the architects to preserve and restore the original spatiality of the overall structure. Along with the library spaces, the Maison de la littérature’s unique and innovative program also includes a concert/lecture hall, a café, a temporary exhibition space, a permanent exhibition, a resident writer’s apartment, creation studios, a projection room, a classroom as well as a multimedia studio.

 

The Wesley Temple, built in 1848, was closed in 1931 and was transformed in 1944 into a public library and a concert and lecture hall for the Institut Canadien. The latter was closed to the public in 1999. The new Maison de la littérature offered to the Institut the opportunity to pursue its mission, while remaining one of the oldest public libraries in the province of Québec.

 

An addition with strangely familiar shape

The partly transparent and strangely familiar shape of this new annex gives an open, contemporary feel to the Institut Canadien de Québec, the main entrance of which is now accessed naturally from the bottom of the sloping Chaussée des Écossais where it intersects with Rue St-Stanislas.

 

The outer shell of the façade is made of glass panels with an underlayer of perforated brass sheets, which compose an intriguing bas-relief. Furthermore, the glass annex reflects its surroundings, integrating itself carefully, without mimicry, into the historic urban context of Old Québec.

 

This extension, which in its dialectic relationship with the original temple brings the institution fully into the 21st century with its e-books and Twitter poems, houses the main creative spaces in the upper levels. All the necessary mechanical spaces are also found in the basement of the new addition. The idea of putting the creative spaces outside the temple while maintaining a close connection to it seemed symbolically appropriate. Slightly detached, the annex’s impressive views of the river and the old city offer a greater sense of freedom.

 

The multiple paths of freedom

The institution’s interior layout provides greater access via the main door of the temple as well as the parking lot that also leads into the annex. These various access options all converge on the large circular opening in the library’s floor and the hanging contemporary light fixture at the heart of the building, vertically connecting the café, two exhibition areas, and the library collections.

 

Through the original solution of the annex, it was possible to restore the Salle de l’Institut, a cultural and intellectual hotspot in Québec City for the second half of the 20th century. With its circular shape and multiple levels, the new concert and lecture hall can be isolated through concentric and sliding acoustic panels integrated to the ceiling. The space is technically equipped to host conferences, plays, intimate concerts, and public presentations.

 

Above, the almost completely white library is filled with light. Accessible through a sculptural white spiral staircase, it embraces the generous spatiality of the original church, including carefully restored elements from previous transformations that highlight the place’s rich social and spatial history. Preserved original features like the ogive windows and the ceiling’s moldings blend harmoniously with the contemporary furniture.

 

A permanent exhibition on the theme of freedom in Québec literature had to cover the whole temple area, rather than being confined to a single room. The architects carefully conceived and integrated this immersive exhibition promenade with a variety of other programmatic uses on the three levels of the Maison de la littérature.

 

A dialogue between past and present

The insertion approach used for the new annex is aimed primarily at showcasing, complementing and preserving the heritage value of the existing building. The extension emerges as a strong symbol of the redeveloped heritage space and avoids altering the architectural composition of the existing structure. The project also included a significant restoration component for the building’s masonry and English gothic church windows.

 

The glass annex, with its high-quality materials, its transparency, and its detail simplicity, establishes a material and formal dialogue with the existing stone building. The extension’s simple and controlled skin does not compete with the richness and quality of the adjacent historic details and masonry assembly. The Maison de la littérature creates a dialogue between the past and present of the historic neighbourhood of Old Quebec City.

 

Project Data

Client / Ville de Québec

Project end date/2017

Budget / 11.8 M$

Area / 1920 m2

Capacity/235 seats

Prizes (selection) / Governor General’s Medals in Architecture (2018); Prix d’excellence en architecture de l’Ordre des architectes du Québec, catégorie Bâtiments culturels (2017); Grand Prix d’excellence de l’Ordre des architectes du Québec (2017); Prix Architecture de bibliothèques et centre d’archives du Québec (2017); Prix d’excellence du Conseil du Patrimoine Religieux du Québec, catégorie Réutilisation (2016); Mérite d’architecture de la Ville de Québec, catégorie Bâtiment municipal (2016) ; Canadian Architect Award of Excellence (2014)

Collaborators / EMS Ingénierie, Stantec (Dessau), Boudreau Fortier Huot

Work of public art / Éphémères durables by Mathieu Valade


About Chevalier Morales Architectes

Stephan Chevalier and Sergio Morales founded Chevalier Morales Architectes in 2005. The firm strives to create contemporary architecture that is sensible and responsible on many levels. Their inspiration stems in a broader reading of context, and therefore results in architecture that is rooted in its own cultural territory.

 

Chevalier Morales is notably known for winning several architectural competitions for institutional and cultural projects: the Saul-Bellow Library (Lachine, 2014), the Maison de la littérature (Québec, 2017), the Drummondville Library (Drummondville, 2017) and the Pierrefonds Library (Montréal, ongoing). The firm also developed awarded residential projects like the Roy-Lawrence House (2014) and the Vallée du Parc Residence (2017).

 

In recent years, Chevalier Morales Architectes’ work was awarded several prestigious prices and the firm is the recipient of the 2018 Emerging Architectural Practice Award by the Royal Architectural Institute of Canada (RAIC).

- 30 -


Media contact
Press kit | 721-07 - Press release | Maison de la littérature(House of Literature) - Chevalier Morales Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
High-resolution image
7.69 x 11.54
300dpi

~ 56 MB
Press kit | 721-07 - Press release | Maison de la littérature(House of Literature) - Chevalier Morales Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
5.8 x 8.65
300dpi

~ 33 MB
Press kit | 721-07 - Press release | Maison de la littérature(House of Literature) - Chevalier Morales Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
5.97 x 8.95
300dpi

~ 28 MB
Press kit | 721-07 - Press release | Maison de la littérature(House of Literature) - Chevalier Morales Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
5.72 x 8.57
300dpi

~ 32 MB
Press kit | 721-07 - Press release | Maison de la littérature(House of Literature) - Chevalier Morales Architectes - Institutional Architecture - The annex is accessible from the parking lot in the back. - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
The annex is accessible from the parking lot in the back.
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
8.93 x 9.41
300dpi

~ 43 MB
Press kit | 721-07 - Press release | Maison de la littérature(House of Literature) - Chevalier Morales Architectes - Institutional Architecture - The library in the Wesley temple - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
The library in the Wesley temple
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
5.78 x 8.64
300dpi

~ 30 MB
Press kit | 721-07 - Press release | Maison de la littérature(House of Literature) - Chevalier Morales Architectes - Institutional Architecture - The large circular opening in the library’s floor and the hanging contemporary light fixture  - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
The large circular opening in the library’s floor and the hanging contemporary light fixture 
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
6.08 x 9.12
300dpi

~ 35 MB
Press kit | 721-07 - Press release | Maison de la littérature(House of Literature) - Chevalier Morales Architectes - Institutional Architecture - With its circular shape and multiple levels, the new concert and lecture hall can be isolated through concentric and sliding acoustic panels integrated to the ceiling.  - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
With its circular shape and multiple levels, the new concert and lecture hall can be isolated through concentric and sliding acoustic panels integrated to the ceiling. 
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
5.86 x 8.41
300dpi

~ 31 MB
Press kit | 721-07 - Press release | Maison de la littérature(House of Literature) - Chevalier Morales Architectes - Institutional Architecture - The sculptural white spiral staircase - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
The sculptural white spiral staircase
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
7.0 x 10.43
300dpi

~ 44 MB
Press kit | 721-07 - Press release | Maison de la littérature(House of Literature) - Chevalier Morales Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
5.83 x 8.74
300dpi

~ 33 MB
Press kit | 721-07 - Press release | Maison de la littérature(House of Literature) - Chevalier Morales Architectes - Institutional Architecture - The library in the Wesley temple - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
The library in the Wesley temple
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
6.08 x 9.12
300dpi

~ 35 MB
Press kit | 721-07 - Press release | Maison de la littérature(House of Literature) - Chevalier Morales Architectes - Institutional Architecture - Bistro space - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Bistro space
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
High-resolution image
7.89 x 12.94
300dpi

~ 64 MB
Press kit | 721-07 - Press release | Maison de la littérature(House of Literature) - Chevalier Morales Architectes - Institutional Architecture - Annex entrance - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Annex entrance
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
5.72 x 8.57
300dpi

~ 30 MB
Press kit | 721-07 - Press release | Maison de la littérature(House of Literature) - Chevalier Morales Architectes - Institutional Architecture - Interior of the Wesley temple during construction - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Interior of the Wesley temple during construction
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Very High-resolution image
36.24 x 17.91
300dpi

~ 38 MB
Press kit | 721-07 - Press release | Maison de la littérature(House of Literature) - Chevalier Morales Architectes - Institutional Architecture - Model of the Maison de la littérature - Photo credit:  Chevalier Morales Architectes
Model of the Maison de la littérature
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
4.91 x 6.36
300dpi

~ 15 MB
Press kit | 721-07 - Press release | Maison de la littérature(House of Literature) - Chevalier Morales Architectes - Institutional Architecture - Axonometric projection - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Axonometric projection
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
High-resolution image
11.0 x 4.25
300dpi

~ 770 KB
Press kit | 721-07 - Press release | Maison de la littérature(House of Literature) - Chevalier Morales Architectes - Institutional Architecture - Site plan - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Site plan
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
High-resolution image
11.0 x 8.25
300dpi

~ 1.6 MB
Press kit | 721-07 - Press release | Maison de la littérature(House of Literature) - Chevalier Morales Architectes - Institutional Architecture - Permanent exhibition  - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Permanent exhibition 
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
High-resolution image
8.5 x 11.0
300dpi

~ 1.1 MB
Press kit | 721-07 - Press release | Maison de la littérature(House of Literature) - Chevalier Morales Architectes - Institutional Architecture -  Longitudinal section and detail of the envelope - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Longitudinal section and detail of the envelope
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
High-resolution image
11.0 x 5.25
300dpi

~ 890 KB
Same company
Newsroom - Press release - Vallée du Parc Residence - Chevalier Morales architectes
A v2com exclusive

Vallée du Parc Residence

Chevalier Morales architectes

Montréal, Canada, 2018-09-28
Same company
Newsroom - Press release - Saul-Bellow Library - Chevalier Morales Architectes
A v2com exclusive

Saul-Bellow Library

Chevalier Morales Architectes

Montréal, Canada, 2015-09-08
Same company
Newsroom - Press release - Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes

Résidence Roy-Lawrence

Chevalier Morales Architectes

Montréal, Canada, 2014-08-11
Same company
Newsroom - Press release - The Thibault residence, an alternative to nostalgia - Chevalier Morales Architectes

The Thibault residence, an alternative to nostalgia

Chevalier Morales Architectes

Montréal, Canada, 2010-08-17
Same company
Newsroom - Press release - Exposing the Intangible: Going Beyond White Blindness - Chevalier Morales Architectes

Exposing the Intangible: Going Beyond White Blindness

Chevalier Morales Architectes

Montréal, Canada, 2010-05-30
Same company
Newsroom - Press release - Strom Nordic Spa - Chevalier Morales Architectes

Strom Nordic Spa

Chevalier Morales Architectes

Montréal, Canada, 2010-05-30
You may also like...
Newsroom - Press release - EVOQ Architecture appointments ensure continuity of firm’s legacy - EVOQ Architecture

EVOQ Architecture appointments ensure continuity of firm’s legacy

EVOQ Architecture

Montréal, Canada, 2019-04-16
You may also like...
Newsroom - Press release - Bishop’s University Library Learning Commons: New Lighting and Interior Design - LumiGroup
A v2com exclusive

Bishop’s University Library Learning Commons: New Lighting and Interior Design

LumiGroup

Montréal, Canada, 2019-04-02
You may also like...
Newsroom - Press release - Metis Beach Intermediate School - PROULXSAVARD + CCM2 architects
A v2com exclusive

Metis Beach Intermediate School

PROULXSAVARD + CCM2 architects

Québec, Canada, 2019-03-25
You may also like...
Newsroom - Press release - Metro Oostlijn - GROUP A
A v2com exclusive

Metro Oostlijn

GROUP A

Rotterdam, Pays-Bas, 2019-03-22
You may also like...
Newsroom - Press release - Ayb Middle School - Storaket Architectural Studio
A v2com exclusive

Ayb Middle School

Storaket Architectural Studio

Yerevan, Arménie, 2019-03-13
You may also like...
Newsroom - Press release - Discover the new Royal Alberta Museum - DIALOG

Discover the new Royal Alberta Museum  

DIALOG

Edmonton, Canada, 2019-03-05
You may also like...
Newsroom - Press release - The Breazzano Family Center Blazes a Trail for Academic Development in Collegetown - ikon.5 architects

The Breazzano Family Center Blazes a Trail for Academic Development in Collegetown 

ikon.5 architects

New York, États-Unis, 2019-02-13
You may also like...
Newsroom - Press release - A Learning Resource Center and Community Living Room at the Heart of Campus - ikon.5 architects

A Learning Resource Center and Community Living Room at the Heart of Campus

ikon.5 architects

New York, États-Unis, 2019-01-30
You may also like...
Newsroom - Press release - Step Change in Building Design for the University of Nottingham - Make Architects

Step Change in Building Design for the University of Nottingham

Make Architects

Greater London, Royaume-Uni, 2019-01-30