EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 913-01
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


Download the full package of low-resolution images:
LR Images ~ 4.32 MB


Download the full package of high-resolution images:
HR images ~ 364 MB


The high-resolution images are also available individually under each image.

The press release is available below (copy and paste).


Flag black
Press kit - Press release - Zap'ados - Bang Architectes

Zap'ados

Calais, France

Bang Architectes


Paris, France, 2012-02-23 -
Create a signal in the landscape
The operation takes place along a canal in St. Pierre, which is the former industrial district of Calais.In this bleak urban landscape, The future facility must signal its presence and invite potential users, the young and curious, to enter. The high clearance at the front of the building offers increased visibility of the west gable. This gable, which has been completely redesigned, will project a strong signal into the public space.

Reclassify the hall
Prior to handing and processing the existing building had been dilapidated, vandalised and had become structurally unsafe. The first task was to open the dark hall before curettage and structural recovery. This was achieved by removing precast concrete panels on the eastern and western facades to release through-views and bring natural light into the heart of the building.

Express the new assignment of the building
The youth centre and the skate park extends beyond the gable and form two protrusions, which clearly signifies that the building has a new purpose. The architectural expression is unified by a common envelope made of expanded metal, which turns the silhouette from a hanger into a prism protruding from a singular hybrid form.

Linking the two programs
Inside the hall the various program elements are organised longitudinally, to optimise the length of the skate tracks and provide an entrance to the youth centre along the southern facade. The long inner wall is covered with an acoustic fabric stretched to form large «dimples».
A sinusoid layer of large acoustic baffles is suspended from the ceiling to increase acoustic comfort for users. These technical elements offer inexpensive modifications that morph the inner space and hide the unsightly ceiling.

Create skate tracks
The modules are arranged in a strips logically oriented along the full length of the hall. On the west side a raised platform overlooks the front square. It serves as a high point: the launcher. The bowls (rare in the region) are installed at the east end of the hall to maintain space clearance. These complex curved surfaces are works of joinery and carpentry of great sophistication. A calm initiation zone is arranged along the indoor walkway and punctuated by modules. The modules are made of wood (not concrete) to maintain the adaptability of the skate park and the reversibility of the original allocation of the hall.

Bang Architectes

Bang Architectes was created based on the belief that the contemporary world allows for a new kind of architecture: innovative, attractive and intelligent. Sustainable development is crucial to future architecture and a central focus for the coming decades. New technological and political changes provide an opportunity for a new generation of architects to emerge and the chance to create a fresh architectural revolution. Architecture inspired by a need, architecture that makes sense, freed from the great dogmas of the twentieth century.

Nicolas Gaudard, Architect DPLG
After a degree in Mathematics at the Faculty of Orsay, he graduated from the Paris Belleville Architecture School in 2000 (after getting his DEFA at Paris Villemin). Nicolas has worked on various projects including: a year with Patrick Bouchain (Fratellini Academy in Saint Denis, Condition Publique in Roubaix) and five years at Beckmann N'Thépé as a project manager.

Nicolas Hugoo, Architect DPLG
After studying at Delft University of Technology in the Netherlands in 1998 and at the Escuela Técnica Superior de La Coruña in Spain in 1999, he graduated from Lille Architect School in 2003. During his studies he successfully participated in several competitions. In 2001, he worked in Rotterdam at Buro Schie 2.0 (Droog Design) and later in 2002 at the Office of Mésarchitectures by Didier Faustino. Following this he spent four years as a project manager at Moussafir Architectes Associés in Paris.

Data sheet
Location : 87 quai de Lucien
L’heureux, 62100 Calais
Client : Ville de Calais
Design Architects: Bang Architectes
(Nicolas Gaudard & Nicolas Hugoo)
with B&R ingénierie
Floor area : 2 760 m²
Total cost : 1,5 M HT
Delivery : december 2011
Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)

- 30 -


Media contact
Press kit | 913-01 - Press release | Zap'ados - Bang Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Download
Very High-resolution image
22.55 x 18.04
300dpi

~ 20 MB
Press kit | 913-01 - Press release | Zap'ados - Bang Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Download
Very High-resolution image
24.05 x 18.04
300dpi

~ 24 MB
Press kit | 913-01 - Press release | Zap'ados - Bang Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Download
Very High-resolution image
22.55 x 18.04
300dpi

~ 17 MB
Press kit | 913-01 - Press release | Zap'ados - Bang Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Download
Very High-resolution image
23.18 x 18.04
300dpi

~ 31 MB
Press kit | 913-01 - Press release | Zap'ados - Bang Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Download
Very High-resolution image
22.55 x 18.04
300dpi

~ 31 MB
Press kit | 913-01 - Press release | Zap'ados - Bang Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Download
Very High-resolution image
24.05 x 18.04
300dpi

~ 20 MB
Press kit | 913-01 - Press release | Zap'ados - Bang Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Download
Very High-resolution image
24.05 x 18.04
300dpi

~ 23 MB
Press kit | 913-01 - Press release | Zap'ados - Bang Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Download
Very High-resolution image
22.45 x 17.96
300dpi

~ 25 MB
Press kit | 913-01 - Press release | Zap'ados - Bang Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Download
Very High-resolution image
22.55 x 18.04
300dpi

~ 19 MB
Press kit | 913-01 - Press release | Zap'ados - Bang Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Download
Very High-resolution image
24.05 x 18.04
300dpi

~ 34 MB
Press kit | 913-01 - Press release | Zap'ados - Bang Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Download
Very High-resolution image
24.05 x 18.04
300dpi

~ 28 MB
Press kit | 913-01 - Press release | Zap'ados - Bang Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Download
Very High-resolution image
23.92 x 17.98
300dpi

~ 25 MB
Press kit | 913-01 - Press release | Zap'ados - Bang Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Download
Very High-resolution image
23.9 x 17.67
300dpi

~ 21 MB
Press kit | 913-01 - Press release | Zap'ados - Bang Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Download
Very High-resolution image
23.94 x 18.04
300dpi

~ 20 MB
Press kit | 913-01 - Press release | Zap'ados - Bang Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Download
Very High-resolution image
22.55 x 18.04
300dpi

~ 15 MB
Press kit | 913-01 - Press release | Zap'ados - Bang Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Download
Very High-resolution image
23.9 x 17.97
300dpi

~ 29 MB
Press kit | 913-01 - Press release | Zap'ados - Bang Architectes - Institutional Architecture - Avant / Before - Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Avant / Before
Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Download
Low-resolution image

~ 270 KB
Press kit | 913-01 - Press release | Zap'ados - Bang Architectes - Institutional Architecture - Avant / Before - Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Avant / Before
Photo credit: Julien Lanoo (www.ju-la.be)
Download
Medium-resolution image
9.39 x 5.28
300dpi

~ 1.7 MB
You may also like...
Newsroom - Press release - EVOQ Architecture appointments ensure continuity of firm’s legacy - EVOQ Architecture

EVOQ Architecture appointments ensure continuity of firm’s legacy

EVOQ Architecture

Montréal, Canada, 2019-04-16
You may also like...
Newsroom - Press release - Bishop’s University Library Learning Commons: New Lighting and Interior Design - LumiGroup
A v2com exclusive

Bishop’s University Library Learning Commons: New Lighting and Interior Design

LumiGroup

Montréal, Canada, 2019-04-02
You may also like...
Newsroom - Press release - Maison de la littérature(House of Literature) - Chevalier Morales Architectes
A v2com exclusive

Maison de la littérature (House of Literature)

Chevalier Morales Architectes

Montréal, Canada, 2019-03-26
You may also like...
Newsroom - Press release - Metis Beach Intermediate School - PROULXSAVARD + CCM2 architects
A v2com exclusive

Metis Beach Intermediate School

PROULXSAVARD + CCM2 architects

Québec, Canada, 2019-03-25
You may also like...
Newsroom - Press release - Metro Oostlijn - GROUP A
A v2com exclusive

Metro Oostlijn

GROUP A

Rotterdam, Netherlands, 2019-03-22
You may also like...
Newsroom - Press release - Ayb Middle School - Storaket Architectural Studio
A v2com exclusive

Ayb Middle School

Storaket Architectural Studio

Yerevan, Armenia, 2019-03-13
You may also like...
Newsroom - Press release - Discover the new Royal Alberta Museum - DIALOG

Discover the new Royal Alberta Museum  

DIALOG

Edmonton, Canada, 2019-03-05
You may also like...
Newsroom - Press release - The Breazzano Family Center Blazes a Trail for Academic Development in Collegetown - ikon.5 architects

The Breazzano Family Center Blazes a Trail for Academic Development in Collegetown 

ikon.5 architects

New York, United States, 2019-02-13
You may also like...
Newsroom - Press release - A Learning Resource Center and Community Living Room at the Heart of Campus - ikon.5 architects

A Learning Resource Center and Community Living Room at the Heart of Campus

ikon.5 architects

New York, United States, 2019-01-30
You may also like...
Newsroom - Press release - Step Change in Building Design for the University of Nottingham - Make Architects

Step Change in Building Design for the University of Nottingham

Make Architects

Greater London, United Kingdom, 2019-01-30