Press kit no. 1142-03

Journalists, explore this publication-ready project. Create a free v2com media account to download high-resolution images.

Create a media account
Press kit - Press release - Juliette aux combles - L. McComber

Press Kit | no. 1142-03

Juliette aux combles

Montréal, Canada

L. McComber

Transforming an attic into a bookcase - "Nothing is lost, nothing is created, everything
is transformed."

Montréal, Canada, 2015-02-06 - 


Subtraction
In approaching this project, we studied the composition of the existing building and identified multiple layers added to one another over time. These additions had compressed the living space since the original construction dating back to 1880.


Inside the attic, we found that the current flat roof was built on top of a former sloped roof together reaching a thickness of over five feet which was mixed in with layers of tar. Through a subtraction process and by replacing the existing structure with new joists, we gained 5 feet of space, therefore making up a 13 foot height on the third floor. The space of the new master bedroom and artist studio gained in natural light with the integration of a ribbon window where the attic was.


Addition
The floor is organized around a small volume wrapped by hemlock shelves obtained through the careful deconstruction of the roof structure.


The patina of the aged wood is preserved and highlighted by contrast as the surrounding are composed of abstract white surfaces. The shelves winding around the volume seem to protect a secret.
This volume is sliced in two by a tempered glass roof, bringing natural light into the marble tiled shower.


Abstraction and texture
If the main intervention unfolds on the top floor, several situations were identified throughout the house as opportunities for small interventions.


Although textures vary, a white paint finish is applied in order to preserve the origina textures and the beauty of wooden structures while connecting their various expressions together.


A tailored living space
The changes introduced throughout the house support a contemporary family dynamic. By rethinking space distribution and by integrating moving partitions, the house can adapt to everyday needs with new areas dedicated to children and parents and with added possibilities in terms of privacy. This project puts forward an intervention,
which, despite its small scale, expresses with strength and sensitivity the expression of a local architecture. Juliette est aux combles!



- 30 -

For more information

  1. lmccomber.ca/en/projets/juliette-aux-...

Media contact

Attachments

Press release - English
Low-resolution images ~ 1.93 MB
High-resolution images ~ 214 MB

Terms and conditions

For immediate release

All photos must be published with proper credit. Please reference v2com as the source whenever possible. We always appreciate receiving PDF copies of your articles.

Press kit | 1142-03 - Press release | Juliette aux combles - L. McComber - Residential Architecture - Vue d'ensemble - Photo credit: Steve Montpetit
Vue d'ensemble
Photo credit: Steve Montpetit
Download

Very High-resolution image : 18.72 x 12.48 @ 300dpi ~ 7.7 MB

Press kit | 1142-03 - Press release | Juliette aux combles - L. McComber - Residential Architecture - Chambre à coucher - Photo credit: Steve Montpetit
Chambre à coucher
Photo credit: Steve Montpetit
Download

High-resolution image : 16.75 x 11.17 @ 300dpi ~ 8.6 MB

Press kit | 1142-03 - Press release | Juliette aux combles - L. McComber - Residential Architecture - Bibliothèque - Photo credit: Steve Montpetit
Bibliothèque
Photo credit: Steve Montpetit
Download

Very High-resolution image : 12.48 x 18.72 @ 300dpi ~ 11 MB

Press kit | 1142-03 - Press release | Juliette aux combles - L. McComber - Residential Architecture - Bibliothèque - Détail - Photo credit: Steve Montpetit
Bibliothèque - Détail
Photo credit: Steve Montpetit
Download

Very High-resolution image : 12.48 x 18.72 @ 300dpi ~ 14 MB

Press kit | 1142-03 - Press release | Juliette aux combles - L. McComber - Residential Architecture - Salle-de-bain - Photo credit: Steve Montpetit
Salle-de-bain
Photo credit: Steve Montpetit
Download

Very High-resolution image : 18.72 x 12.48 @ 300dpi ~ 12 MB

Press kit | 1142-03 - Press release | Juliette aux combles - L. McComber - Residential Architecture - Espace de transition - Photo credit: Steve Montpetit
Espace de transition
Photo credit: Steve Montpetit
Download

Very High-resolution image : 11.59 x 17.37 @ 300dpi ~ 9.8 MB

Press kit | 1142-03 - Press release | Juliette aux combles - L. McComber - Residential Architecture - Salon - Photo credit: Steve Montpetit
Salon
Photo credit: Steve Montpetit
Download

Very High-resolution image : 18.72 x 12.48 @ 300dpi ~ 13 MB

Press kit | 1142-03 - Press release | Juliette aux combles - L. McComber - Residential Architecture - Façade arrière - Photo credit: Steve Montpetit
Façade arrière
Photo credit: Steve Montpetit
Download

Very High-resolution image : 12.48 x 18.72 @ 300dpi ~ 16 MB

Press kit | 1142-03 - Press release | Juliette aux combles - L. McComber - Residential Architecture - Chantier - Photo credit: L.McComber
Chantier
Photo credit: L.McComber
Download

Medium-resolution image : 5.41 x 3.6 @ 300dpi ~ 430 KB

Press kit | 1142-03 - Press release | Juliette aux combles - L. McComber - Residential Architecture - Photo credit: Cindy Boyce
Photo credit: Cindy Boyce
Download

High-resolution image : 12.0 x 8.0 @ 300dpi ~ 4 MB

Press kit | 1142-03 - Press release | Juliette aux combles - L. McComber - Residential Architecture - Photo credit: Cindy Boyce
Photo credit: Cindy Boyce
Download

High-resolution image : 12.0 x 8.0 @ 300dpi ~ 2.8 MB

You may also like...

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - La Cardinale - L. McComber

Montréal, Canada, 2017-04-03

La Cardinale

L. McComber

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Piknic Électronik Montréal - L. McComber

Montréal, Canada, 2016-09-23

Piknic Électronik Montréal

L. McComber

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Clinique D diaphane: Light Therapy - L. McComber
Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Crudessence chez Avril - L. McComber

Montreal, Canada, 2014-07-03

Crudessence chez Avril

L. McComber

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Via Capitale – Vitrine Éco - L. McComber

Montreal, Canada, 2014-05-13

Via Capitale – Vitrine Éco

L. McComber

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Loft Duvernay - Atelier BOOM-TOWN

Montréal, Canada, 2019-10-08

Loft Duvernay

Atelier BOOM-TOWN

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - 18 Screens - Sanjay Puri Architects

Mumbai, India, 2019-09-24

18 Screens

Sanjay Puri Architects

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Palo Alto Residence - Studio VARA

San Francisco, United States, 2019-07-02

Palo Alto Residence

Studio VARA

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Up There ! - ESPACE VITAL architecture

Montréal, Canada, 2019-06-11

Up There !

ESPACE VITAL architecture

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Powder snow - Luc Plante architecture + design

Saint-Lambert, Canada, 2019-06-07

Powder snow

Luc Plante architecture + design