EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 3463-02
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


Download the full package of low-resolution images:
LR Images ~ 3.05 MB


Download the full package of high-resolution images:
HR images ~ 316 MB


The high-resolution images are also available individually under each image.

The press release is available below (copy and paste).


Flag black
Press kit - Press release - Up There ! - ESPACE VITAL architecture
A v2com exclusive

Up There !

Mansonville, Canada

ESPACE VITAL architecture

Montréal, Canada, 2019-06-11 -

 ESPACE VITAL architecture is proud to announce the completion of a new residence located in the Township of Potton. Perched up high near the edge of a steep slope, this contemporary dwelling creates a contrast and a duality between opaque areas hidden from sight and living areas bathed in light. An ideal getaway for resourcing oneself in intimacy, this house is a perfect representation of ESPACE VITALs trademarks with its minimalist design, balanced with warmth and its aerial roof overhang.


Nested on a site overlooking Lake Memphrémagog, near Owl’s Head ski resort, this property represented the ideal location for the owners. The couple, living in Montreal, were looking for such a piece of paradise near the mountains and the lake to enjoy winter activities during the cold season, as well as boating during warmer months.  They wanted a house big enough to entertain friends and family while having all their living quarters on the same floor.

 

When ESPACE VITAL’s architects visited the site for the first time, they realized that the major challenge would be to design a layout in a relatively narrow strip of ground bordered by the cliff and the road. “The area in which we could implement the house was not very big” explains Paul Faucher, architect and associate at ESPACE VITAL.  “Furthermore, even if the road is not very busy, we wanted to design a curved driveway to maximize intimacy and create discovery when approaching the residence” he adds. The concept is basically a two faced building with the street façade being opaque and the opposite façade being fully transparent and in contact with nature. This maximizes the cocoon effect desired+ by the owners.


Thus, the driveway gives access to the enclosed volumes of the garage and the main building enhancing the surprise effect.  Upon entering, the large vestibule does not allow to right away fully appreciate the layout that is completely open towards the scenery.  It is only once inside the main living spaces of the main floor that one discovers the spectacular views towards the forest and the lake.


Living on one level

The owners plan to occupy the house for their retirement and wanted all their main living areas accessible on the ground floor, without stairs, including the master bedroom.  Their guests and family would have the lower level to themselves.

ESPACE VITALs team imagined a house that takes advantage of the natural grade of the site which allowed the owners to occupy the same level as the entrance. This floor houses the main living areas (the living room, the dining room and the kitchen, all in an open layout) as well as the master bedroom (a generous space that also includes a walk-in closet and an in-suite bathroom). All those spaces feature floor to ceiling windows.  Also fully glazed because of the slope, the lower level houses two guest rooms, a full bathroom, a living room and a gym. Everywhere in the house, circulation is fluid and space is optimized by avoiding long corridors. On the inside as well as on the outside, wood was favored to bring warmth to the clean lines. “We chose pre-stained red cedar cladding to reduce maintenance and maximize durability.  On the inside, natural wood is also used for accents and on the ceiling bringing a sense of continuity with the overhang and the terrace” explains Paul Faucher. But above all, in all the rooms, even in the bathrooms, the view is breath-taking. The clients were seduced by a house featuring a huge suspended bay-window, like an observatory, seen in ESPACE VITALs portfolio. This prompted them to contact the firm for designing their residence. “They wanted their own glass cube to be perched among the trees and be able to enjoy and observe the natural environment” adds Paul Faucher. Annexed to the living room, this cube, along with the huge windows, gives the impression of flowing space from the inside to the outside.


Finally, in order to protect the rooms from direct summer sunlight, a large roof overhang was created towards the South and the West. It tapers towards the East.  This simple architectural feature, giving the building its dynamic and distinctive look, also provides shade for energy efficiency.  In the same perspective, the large windows include triple glazing for enhanced insulation during winter and for minimizing heat gains during summer.

In the end, considering a relatively limited budget, the optimisation of the layout and limiting the size of the rooms allowed the architects to design an elegant, contemporary and warm residence, open to the natural environment. It offers the occupants an ideal and peaceful getaway for their weekend escapes as well as for their retirement.


Technical Data

Project: Pilon-Hébert Residence

Location: Potton (Québec)

Area: 360m²

Architect: Paul Faucher for ESPACE VITAL architecture

Engineer (structural): EXP Sherbrooke

Contractor: Construction Hatley

Realisation: September 2017 to April 2018

Photograph: Stéphane Lemire


About ESPACE VITAL architecture

Resulting from the fusion of two firms founded in the Fifties, ESPACE VITAL exists since 2003. Based in Sherbrooke, Quebec, it now employs 24 people, of which three architects are LEED accredited. It has recently opened a branch in Montreal’s Mile-Ex. Its dynamism make it a must partner for institutional projects in the Eastern Townships, notably in healthcare and education. The firm is also known for its expertise in contemporary residential and urban design as well as historical preservation.



- 30 -


Media contact
Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Elevation towards the street<br> - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Elevation towards the street
Photo credit: Stéphane Lemire
Download
High-resolution image
14.29 x 9.49
300dpi

~ 6.9 MB
Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Entrance - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Entrance
Photo credit: Stéphane Lemire
Download
High-resolution image
13.91 x 9.08
300dpi

~ 8.6 MB
Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Side Elevation and swimming pool<br> - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Side Elevation and swimming pool
Photo credit: Stéphane Lemire
Download
High-resolution image
14.29 x 9.49
300dpi

~ 9.7 MB
Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Elevation towards the lake<br> - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Elevation towards the lake
Photo credit: Stéphane Lemire
Download
High-resolution image
14.29 x 9.49
300dpi

~ 9.2 MB
Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Lower level<br> - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Lower level
Photo credit: Stéphane Lemire
Download
High-resolution image
13.83 x 8.91
300dpi

~ 7.3 MB
Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Photo credit: Stéphane Lemire
Download
High-resolution image
13.48 x 8.89
300dpi

~ 8.1 MB
Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Pool and covered porch<br> - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Pool and covered porch
Photo credit: Stéphane Lemire
Download
High-resolution image
13.8 x 9.66
300dpi

~ 7.7 MB
Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Living area<br> - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Living area
Photo credit: Stéphane Lemire
Download
High-resolution image
13.81 x 9.0
300dpi

~ 8.2 MB
Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Observatory - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Observatory
Photo credit: Stéphane Lemire
Download
High-resolution image
9.4 x 13.04
300dpi

~ 8 MB
Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Living room<br> - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Living room
Photo credit: Stéphane Lemire
Download
High-resolution image
13.95 x 9.05
300dpi

~ 9.1 MB
Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Kitchen and dining room<br> - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Kitchen and dining room
Photo credit: Stéphane Lemire
Download
High-resolution image
13.73 x 9.3
300dpi

~ 6.3 MB
Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Master bedroom<br> - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Master bedroom
Photo credit: Stéphane Lemire
Download
High-resolution image
13.07 x 9.0
300dpi

~ 8.1 MB
Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Master bathroom<br> - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Master bathroom
Photo credit: Stéphane Lemire
Download
High-resolution image
13.91 x 9.3
300dpi

~ 6.3 MB
Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Master bathroom<br> - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Master bathroom
Photo credit: Stéphane Lemire
Download
High-resolution image
14.17 x 9.42
300dpi

~ 5.8 MB
Same company
Newsroom - Press release - Shelter on a Rock - ESPACE VITAL architecture
A v2com exclusive

Shelter on a Rock

ESPACE VITAL architecture

Sherbrooke, Canada, 2018-11-26
You may also like...
Newsroom - Press release - Maison Atelier yh2 - Yiacouvakis Hamelin architectes, yh2
A v2com exclusive

Maison Atelier yh2

Yiacouvakis Hamelin architectes, yh2

Montréal, Canada, 2019-06-10
You may also like...
Newsroom - Press release - Powder snow - Luc Plante architecture + design
A v2com exclusive

Powder snow

Luc Plante architecture + design

Saint-Lambert, Canada, 2019-06-07
You may also like...
Newsroom - Press release - Hatley House - Pelletier de Fontenay in collaboration with François Abbott

Hatley House

Pelletier de Fontenay in collaboration with François Abbott

Montréal, Canada, 2019-05-24
You may also like...
Newsroom - Press release - A Single Family House in Paris - Alia Bengana + Capucine de Cointet architectes
A v2com exclusive

A Single Family House in Paris

Alia Bengana + Capucine de Cointet architectes

Paris, France, 2019-05-14
You may also like...
Newsroom - Press release - "Résidence de l’église":A Neo-Gothic Architecture with a Contemporary Character - Fabelta, Systèmes de fenestration
A v2com exclusive

"Résidence de l’église":  
A Neo-Gothic Architecture with a Contemporary Character

Fabelta, Systèmes de fenestration

Terrebonne, Canada, 2019-05-09
You may also like...
Newsroom - Press release - 87-Apartment Housing Complex «Lez-in-Art» in the Left Bank ZAC (SERM) in Montpellier - France - NBJ architectes
A v2com exclusive

87-Apartment Housing Complex « Lez-in-Art » in the Left Bank ZAC (SERM) in Montpellier - France

NBJ architectes

Montpellier, France, 2019-04-17
You may also like...
Newsroom - Press release - Senses, a Nature-Embedded Pool-House - Wael Farran Studio
A v2com exclusive

Senses, a Nature-Embedded Pool-House 

Wael Farran Studio

Mont-Liban, Lebanon, 2019-04-08
You may also like...
Newsroom - Press release - La Clara Groundbreaking - Hariri Pontarini Architects

La Clara Groundbreaking

Hariri Pontarini Architects

Toronto, Canada, 2019-04-04
You may also like...
Newsroom - Press release - Updating Toronto's Existing Housing Stock - Reigo & Bauer
A v2com exclusive

Updating Toronto's Existing Housing Stock

Reigo & Bauer

Toronto, Canada, 2019-04-02