EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 2263-01
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


Download the full package of low-resolution images:
LR Images ~ 3.02 MB


Download the full package of high-resolution images:
HR images ~ 382 MB


The high-resolution images are also available individually under each image.

The press release is available below (copy and paste).


Flag black
Press kit - Press release - The "Centre de Services Le Bonnallie" - Anne Carrier architecture

The "Centre de Services Le Bonnallie"

Orford, Canada

Anne Carrier architecture

Landscape buildings in Parc national du Mont-Orford


Lévis, Canada, 2018-01-05 -

This building is characterized by its interplay between opacity and transparency and between interior and exterior. It is very carefully integrated into its setting, following the site’s topography so closely that the building appears to be sculpted from the landscape itself. The mix of materials and colours gives it character, while creating clear boundaries between different spaces.


Strategies for site integration and spatial organization

The new building sits in a forest, along a narrow escarpment on Camping Road, with Stukely Lake and its beach below. The first half of the building’s main volume gently follows the same contours from which the outdoor amphitheatre is carved. A stratum of the building’s landscape-roof rises gently, echoing the park’s topography. In the centre, part of the building is open to an expansive view of the lake before taking a sharp change of direction, highlighting the building’s entrance and defying the slope. The building plunges toward the breathtaking view of the island and Mont Chauve.


The service (kitchen) area is tucked away discreetly, while the patio and discovery space layer three strata with different geometries. The first, the storage area for sports equipment, has a functional geometry aligned with activities and the lake; the second is the patio, which adjusts to both perimeter and interstitial traffic; and the third is the roof, rising higher to open up the view of Mont Chauve; it is angled upward to better control incoming natural lighting. 

Not unlike a gazebo, the interior and exterior spaces are interconnected by a network of walkways comprising a catwalk, stairs, covered passageway and an outdoor gap based on the natural course of the trails.


Materials: wood in every form

The park’s lakes, mountains and forests provided inspiration for the choice of materials. The buildings have a symbiotic relationship with the site’s extraordinary landscape and the materials found there. Wood, in various forms, gives both interior and exterior spaces warmth and coziness. It works in harmony with the indigenous vegetation used for landscaping, and with the slate paving stones and gabion walls that characterize the paths and landscaping. 

The architectural approach and the site itself dictated the use of vertical cladding echoing tree trunks in the nearby forest. The textures, materials and colours used, in harmony with tree bark, cause the building’s appearance to shift with each passing hour. Crafted specifically for this project, the building’s cedar cladding is applied in alternating strips—recessed, in relief, gaps. As a result, the shadows falling on the building change as the sun moves across the sky. After nightfall, the effect transforms the storage areas into gigantic lanterns. The cedar cladding is also used for rain barriers and ventilated façades in a simple but clever way, by removing or keeping the recessed portion. 


The building’s organic configuration, in symbiosis with the site, nearby activities and views, demands that the main volumes include certain openings. Smoother and paler cedar cladding is used in these locations, evoking the contrast between skin and flesh in freshly cut fruit, enabling a coherent reading of the building.


First in a series of three

The Centre de Services Le Bonnallie is the first of three buildings to be built by the Anne Carrier architectural firm in Mont Orford Park.

Collectively, the projects will give the park a unique, identity-shaping architectural signature. The continuity of the approach, focused on clear architectural expression, will lead to rich, stimulating places that sustain a constant dialogue with users and the environment, in every season.



Data sheet


Project: Centre de services Le Bonnallie

Location: Parc national du Mont-Orford, Orford, QC, Canada

Client: Société des établissements de plein air du Québec (Sépaq)

Ms. Annie Lalancette, arch. project manager, Sépaq

Project architect: Anne Carrier architecture (AC/ a)

Designers: Anne Carrier, lead architect, Robert Boily B.Arch./ B.Sc.A., Patricia Pronovost architect, Mathieu St-Amant architect

Collaborators:  

Structural and civil engineers: Les services exp inc.

Mechanical engineer (electrical): Martin Roy et Associés

Landscape architect: Agence Relief Design

General contractor: Construction Longer

Area: 430 m2

Budget: $2.5 M

Project completion: July 2016

PhotographerStéphane Groleau


Winner of the Prix d'excellence Cécobois 2016 for institutional buildings under 1,000m2.


About Anne Carrier architecture (AC /a)

The winner of the prestigious Governor General’s Award for architecture in 2016, the Anne Carrier architectural firm is recognized for the quality of its work and its excellent service, as well as for its ability to solve complex problems with a simple, effective and sustainable approach. The firm has earned more than 35 awards and distinctions during its 25-year history, in recognition of its mastery of building design and technology, as well as its ability to work within budgets and to exceed client expectations. 


Since 1992, the firm has been strongly committed to its mission of contributing to the improvement of living spaces by focusing on the creativity, quality and durability of its architectural creations. By offering well thought out, gimmick-free solutions in harmony with surrounding natural, cultural and urban landscapes, the firm seeks to contribute to the success of a distinct Québécois architecture that will be an integral part of tomorrow’s heritage. 


The firm’s conceptual, architectural, aesthetic and technical choices converge on the creation of spaces where “natural light and transparency” reign. The approach is grounded in clear and elegant tectonic expression and fine detail work. Through its search for a perfect balance between complex components and elegant results, the team creates sensitive and stimulating spaces with emotional depth and historical resonance.

- 30 -


Media contact
Press kit | 2263-01 - Press release | The "Centre de Services Le Bonnallie" - Anne Carrier architecture - Institutional Architecture - Photo credit: Stéphane Groleau
Photo credit: Stéphane Groleau
Download
Medium-resolution image
9.6 x 6.4
300dpi

~ 4.2 MB
Press kit | 2263-01 - Press release | The "Centre de Services Le Bonnallie" - Anne Carrier architecture - Institutional Architecture - Photo credit: Stéphane Groleau
Photo credit: Stéphane Groleau
Download
High-resolution image
12.66 x 7.05
300dpi

~ 5.2 MB
Press kit | 2263-01 - Press release | The "Centre de Services Le Bonnallie" - Anne Carrier architecture - Institutional Architecture - Photo credit: Stéphane Groleau
Photo credit: Stéphane Groleau
Download
Medium-resolution image
9.62 x 6.04
300dpi

~ 5.2 MB
Press kit | 2263-01 - Press release | The "Centre de Services Le Bonnallie" - Anne Carrier architecture - Institutional Architecture - Photo credit: Stéphane Groleau
Photo credit: Stéphane Groleau
Download
Medium-resolution image
9.59 x 8.8
300dpi

~ 4 MB
Press kit | 2263-01 - Press release | The "Centre de Services Le Bonnallie" - Anne Carrier architecture - Institutional Architecture - Photo credit: Stéphane Groleau
Photo credit: Stéphane Groleau
Download
Medium-resolution image
9.52 x 9.56
300dpi

~ 5.2 MB
Press kit | 2263-01 - Press release | The "Centre de Services Le Bonnallie" - Anne Carrier architecture - Institutional Architecture - Photo credit: Anne Carrier architecture
Photo credit: Anne Carrier architecture
Download
Very High-resolution image
22.99 x 14.75
300dpi

~ 1.6 MB
Press kit | 2263-01 - Press release | The "Centre de Services Le Bonnallie" - Anne Carrier architecture - Institutional Architecture - Photo credit: Anne Carrier architecture
Photo credit: Anne Carrier architecture
Download
Very High-resolution image
22.62 x 15.0
300dpi

~ 1.4 MB
You may also like...
Newsroom - Press release - DIALOG Brings Dance to the Streets with Decidedly Jazz Danceworks - DIALOG
A v2com exclusive

DIALOG Brings Dance to the Streets with Decidedly Jazz Danceworks

DIALOG

Calgary, Canada, 2018-01-31
You may also like...
Newsroom - Press release - Streetlight Tagpuro - Eriksson Furunes Architecture, Leandro V. Locsin Partners & Boase
A v2com exclusive

Streetlight Tagpuro

Eriksson Furunes Architecture, Leandro V. Locsin Partners & Boase

Tacloban City, Philippines, 2018-01-19
You may also like...
Newsroom - Press release - The Maersk Tower - C.F. Møller Architects

The Maersk Tower

C.F. Møller Architects

København, Danemark, 2018-01-16
You may also like...
Newsroom - Press release - Coachella Valley High School Agriculture + Natural Resources Academy - PJHM Architects

Coachella Valley High School Agriculture + Natural Resources Academy

PJHM Architects

Laguna Hills, États-Unis, 2018-01-16
You may also like...
Newsroom - Press release - The House of Sports in Bezons - agence ENGASSER & associés
A v2com exclusive

The House of Sports in Bezons

agence ENGASSER & associés

Paris, France, 2018-01-12
You may also like...
Newsroom - Press release - WSU University Center Expands Higher Education in North Puget Sound Region - SRG Partnership, Inc.

WSU University Center Expands Higher Education in North Puget Sound Region

SRG Partnership, Inc.

Portland, États-Unis, 2018-01-11
You may also like...
Newsroom - Press release - Innovative and Award-Winning Facade of USF-SP's Tiedemann College of Business Recalls Native Coral in Ecofriendly Envelope - ikon.5 architects
A v2com exclusive

Innovative and Award-Winning Facade of USF-SP's Tiedemann College of Business Recalls Native Coral in Ecofriendly Envelope

ikon.5 architects

Princeton, États-Unis, 2018-01-11
You may also like...
Newsroom - Press release - The Greenwood College School Expansion - Montgomery Sisam Architects Inc.

The Greenwood College School Expansion

Montgomery Sisam Architects Inc.

Toronto, Canada, 2018-01-09
You may also like...
Newsroom - Press release - Mount-Royal Kiosks – Moved by the Landscape - Atelier Urban Face
A v2com exclusive

Mount-Royal Kiosks – Moved by the Landscape

Atelier Urban Face

Montréal, Canada, 2017-12-20